Projektbeskrivning

WISDOM TEACHER

År: 2015

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Valack e: INFINITIF – ROMANTIC LOVE

Exteriörsiffror: 455443

Säljstatus: Inga andelar till salu för dagen

Skötare: Gustav Hellman

Veckokommentarer

24/9: Spets men i dåligt trav runt kurvorna. Det blev galopp i sista sväng men vi tror att man får skylla på den mänskliga faktorn då han fick ett utrustningsfel han inte redde ut. Vi bryter ihop och kommer igen inom kort! – Hästen är skitfin för dagen och kommer att få utdelning, jag lovar, sa Gustav.

18/9: Han känns fin och startar på Axevalla på torsdag i det enda sprinterlopp som fanns med auto i hans klass. – Monté igen men hästen har tyngre balans nu och känns fräschare så han ska normalt inte galoppera. Några bra emot men fina pengar och poäng siktar vi på, sa coachen.

10/9: Nä, han har ju ingen tur den här. Dels har han stått över efter senast pga en ful sparkskada i hagen. Sedan fick han tjyvsvar av ettan in i svängen så att Gustav tvingades ladda iväg för fullt. Då blev det 1.08 första 500 och ca 1.11 på varvet. – Dock spelade inget av det nån roll eftersom vi ändå fick punka i första sväng och det är ju helt omöjligt för hästarna att duga i dagens travlopp med ett hjul, om man får punka tidigt, sa Gustav. Men annars var hästen skitfin och skötte sig underbart bakom bilen igen. Inget vettigt lopp i sikte nu så det ser ut att bli monté igen på Axevalla nästa torsdag så att han får starta på utan för långa uppehåll hela tiden, sa Marcus. Nä, nu får det faktiskt vända för den här! Han är riktigt bra i ordning och så fort det slutar krångla i och kring loppen så kommer resultaten att komma…

6/9: Han jobbar på fint efter sårskadan och ska starta på fredag i Kalmar från ett bra läge. Om Gustav får ledning med honom igen lär det inte vara aktuellt att släppa nån fler gång…

3/9: Skitfin i sanden idag och vi siktar på start nästa fredag.

28/8: Vi hade startat honom igen redan om det inte vore för en smäll på armbågsmuskeln som gjort att han måstat få penicillin. Så nu är det 14 dagars startkarens.

21/8: Wirre pep till spets direkt men vi ville ju köra i rygg över 2140. Tyvärr stannade ledaren tidigt och Wirre blev fast med rubbet. – Men vi testade en helt ny balans, tvärt emot vad alla kuskar har bett om, och det blev kalasrätt. När han får 1600 nästa gång blir det spännande att se honom, nu är hästen äntligen där vi vill ha honom på alla plan, sa en gudaglad tränare efteråt.

18/8: Han är fortsatt fin men drog skitspår på lördag. Vi får se hur det går från bricka 8 men hästen är bra i ordning.

13/8: Han fortsätter att vara hur fin som helst i jobben och det blir start så fort han kommer med i lämpligt lopp.

8/8: Han kvalade på fint sätt med 1.14 sista varvet igår och allt ser bra ut. Nu siktar vi på start inom kort.

5/8: Han verkar jättefin fortsatt och kvalar hemma i Halmstad på lördag.

23/7: – Jag körde honom med träns och utan huva idag på sanden och hästen var lika lugn och fin som tidigare. Vi ska ändra lite på balansen och kvala om inom kort. Sedan får vi verkligen hoppas att det slutar krångla för honom snart, för Wisdom är i toppslag och har aldrig varit bättre i träningen sedan han kom till oss som tvååring, sa en suckandes tränare.

20/7: Han var hur lugn som helst innan loppet igår men så kom Kevin fram ca 50 m för tidigt till vingen och då slog det om i skallen på hästen. – Han blev helt vild och jag missade därför starten med honom; normalt spetsar han ju på kör. Och sedan blev han vass och ville iväg men var lite spänd så han klarade inte att accelerera förbi ledaren och galoppen kom som ett brev på posten, sa kusken.

16/7: Allt väl i jobben och på måndag blir det comeback i riktigt trav. – Jag har fullt förtroende för Kevin och Wisdom, sa Marcus.

9/7: Han har varit fortsatt dunderfin i jobben men efter dagens heat hostade han lite grand. Det kan vara damm men också något annat så vi får avvakta till måndag för att veta säkert. Men det var ingen hög puls efter dagens jobb så vi hoppas fortsatt på högfärdshosta. Om han är kurant blir det anmälan på tisdag, Kevin har lovat att köra honom i Halmstad nästa måndag.

2/7: Han kvalade på mjukt och fint sätt på Jägersro i tisdags och planen på att ta honom till vanliga lopp igen ligger fast. – Så fin som han är nu har jag aldrig sett honom tidigare och det vore väldigt märkligt om det inte skulle fungera i vanliga lopp framöver, sa Marcus. Det är ju en häst med kapacietet för långt mer än den halvmille han har tagit ännu…

23/6: Skit! Vi testade murphy men det föll inte väl ut när han skyggade våldsamt för hästen innanför skygglappen bakom bilen och därmed kom snett på det och galopperade. – Nu har det gått troll för honom igen med tre raka startgalopper. Dock helt utan egen förskyllan skulle jag säga. Han är i toppform men är en känslig kille och det kan lätt bli bakflyt för honom. Nu ska vi kvala i trav på tisdag och sedan får vi se hur framtiden ser ut, sa Marcus. Mest troligt föreslår jag att han ska flytta ut på nattboende för att coola ner en del nu i toppformen, samt att träningen blir lite tuffare igen.

18/6: Han har fortsatt mycket starkt i sanden i veckan och på måndag är det ny start på Visby. Den här gånger får han murphy på insidan för första gången och vi tror att det kommer att hjälpa honom mycket i kurvorna. – Det har vi inte vågat tidigare eftersom han har varit så vass. Nu är det en helt annat och mycket mer lyhörd häst så vi tror att det inte ska vara några orosmoln längre. Han ska ses i striden, sa Marcus.

8/6: Han var skitfin i värmningen men galopperade tyvärr i spets in i första sväng. – Jag tog upp honom när spetsstriden var avgjord men då bromsade han till rejält och det klarade han inte precis in i doseringen, sa Anna. I övrigt kändes hästen skitfin och har verkligen lärt sig att vara lugnare och lyssna på ryttaren. – Nu kör vi med murphy på insidan nästa gång så kommer han att klara kurvorna bättre och dra mindre höger, vi har inte vågat lägga på skygglappar tidigare pga hans humör men jag bedömer det som lugnt nu. Ja, hästen känns till och med så trygg och glad nu att vi kan börja kolla på vanliga lopp igen, sa Marcus. Som dock tänker starta i ett montélopp till först den 21 juni. – Han fixades i sitt bakknä samt framknän idag så det blir perfekt, nästa gång ska vi vinna med 20 m.

2/6: Han var grym i sanden idag och trots bricka 10 på lördag tror vi att han blåser till spets. – Nu har jag pratat med Anna och kommit överens med henne om att vi inte ska pulla upp lika mycket framöver ifall han katapultstartar och tar spets med 20-30 m som på slutet. Wisdom är starkast i stallet i djupsanden hemma så han bör kunna orka pumpa i 1,5 varv i lopp också tycker jag, sa Marcus. Låt oss bara hoppas att det inte blir nåt sånt skitstrul innan loppet som på Axevalla för det klarar inte vår häst.

28/5: Tyvärr blev det långt utdraget och dubbla omstarter och sådant klarar inte Wisdom. – Han blev för laddad så han slog ihop och galopperade, sa Anna. Efter fredagens jobb är allt lugnt och vi anmäler till Mantorp nästa lördag och hoppas på mindre krångel inför start då. – Det blir 1600 auto och första norsk gas, ska bli spännande att se hur snabbt han kan gå om han inte pullas upp så hårt, sa Marcus.

21/5: Han har tagit förra loppet mycket bra och det blir ny start på Axevalla på tisdag. Spår 7 är lite bättre än det han hade senast i alla fall och trots 2140 känns det intressant

13/5: Han öppnade 04,5/250 m på officiella tidtagningen och det blev väl lite väl vasst? Han svarade ärligt när Connies goda montehäst utmanade men kunde inte riktigt hålla undan. Anna var supernöjd med hästen och menade på att han utvecklas undan för undan men att blev lite för laddad från start idag när det krävdes laddning från spår 10. – Han är redo att springa riktigt fort i sommar, bara det blir lite jämnare tempo och riktigt fast/fin bana, sa Marcus. Hästen älskar det här livet han lever nu och utstrålar harmoni både hemma och på tävlingsbanan. Nästa start är ännu inte utstakad men det finns att välja på.

10/5: Han var grym i sanden idag och vi tror att Wisdom kan spetsa trots spår 10 på torsdag. Allt tyder på en minst lika bra insats som senast…

7/5: Han var om möjligt ännu bättre idag och ska starta igen på Jägersro nästa torsdag. – Nä, han var 20 m bättre, minst. Så trots dåligt spår är vi optimister inför Malmö, han bör kunna spetsa trots bricka 10, sa Marcus.

29/4: YES! Han var verkligen skitfin i tisdags och vann med gott om krafter kvar på 15,1 full väg från ledningen. – Han ser ut som en världsstjärna när man ställer upp honom på stallgången nu så den gamla mystiska sjukdomen är ett minne blott. Nu mår hästen som en kung! Det märks också på pulsen efter sandjobben och nu även i loppen. Så skönt! Wisdom ombehandlades i hovled vänster fram och bakknä höger idag och nu siktar vi på nytt lopp i Malmö den 13 maj, sa Marcus. Den här kan bli ett aktat namn inom montésporten tror jag, ge honom några månader ska ni få se.

23/4: Han tränar på så väldigt starkt och fint i sanden att vi testade 2140a på Jägersro i lämplig klass på tisdag. Hästen drog bricka 1 och vi är förhoppningsfulla inför detta! – Han är starkare och finare än på flera år och som treåring hade han inga problem med full väg innan han blev sjuk. Så i nuvarande författning klarar han full väg utan problem bara han håller sig lugn, sa Marcus. Det kan bli dubbelanmälan till Vaggeryd 2 maj, ifall något skulle krångla på Jägersro. Men annars är nästa target ett perfekt sprinterlopp i Malmö 13 maj.

16/4: Han har varit grym i sanden och har nu kanonlopp 1/2 maj samt 13 maj. Det finns även ett 1640a i monté hemma nästa lördag men det är oppen klass och vi avvaktar och ser hur motståndet ser ut innan vi bestämmer om vi testar för alla tre loppen eller bara de två i maj. Men hästen är i sitt livs slag hur som helst och nu ska vi bara få visa det på banorna också!

9/4: Det blev ingen start förra onsdagen pga lite småsaker, han var tvungen att avmaskas och vaccineras. Men det har känts skitbra i sanden denna vecka och det finns två passande 1600-lopp i monté inom kort.

2/4: Han verkar riktigt bra nu och gick ett vässarjobb i sanden igår. Tyvärr fick vi skitspår på onsdag men skam den som ger sig. – Han är ju grymt startsnabb och kan spetsa ändå, sa Marcus.

26/3: Han var hos Tornell för första gången sedan 2018 i onsdags. Jonas hittade ett avlastningsfel i vänster hovled, som förklarar varför hästen galopperade in i första sväng när vi ryckte framskorna till loppet (Wisdom var klockren med skorna på i värmningen) och ett ursprungsfel i höger bakknä. – Det var både yttre och mer ovanliga intre knäleden som spökade. Men det var inget röntgenfel och Jonas behandlade med prp och lite kortison och meddelar att det kommer att bli helt bra men behöver omvårdnad med jämna mellanrum. – Vi fixade inre knäled på hästen efter Spångfors i höstas med, men då behandlades bara med dmso och det tog antagligen inte bort inflammationen helt, sa Marcus. Nu blir det sikte på nytt montelopp över 1640a på Solvalla 7 april om poängen räcker.

19/3: Skit också! Han hoppade i spets in i första sväng när Anna skulle ta upp honom. – Han värmde klart bättre inför denna start, både på sanden och i banvärmningen för sadel. Men vi tog av alla skor till loppet och då blev han taffligare, sa Marcus. Det gör vi inte om och nästa vecka har han också tid bokad hos Jonas Tornell, för att se om vi kan hitta nåt fel som gör att han drar höger bak (i montéloppen framför allt).

12/3: Han har tagit loppet skitbra och var dunderfin i sanden idag. – Vi har gått över honom från topp till tå och fixat och trixat lite med skoning och massage/equi-terapi och det verkar ha gjort susen. Spänsten blir ju också bättre för varje lopp, sa Marcus. Kort och gott verkar Wisdom vara i riktigt fin harmoni för dagen och nu siktar vi på att testa honom i ett 2140-lopp för sadel hemma i Halmstad nästa fredag

3/3: Äntligen! Vi har väntat på kortlopp och monté i ett halvår och äntligen fanns ett sådant lopp. Trots väldigt opassande lös bana gick det riktigt bra och hästen var plusbetonad tvåa från spets. – Det är nog bara Galactica av alla jag ridit som är lika snabb som den här. När den här grabben fått träna in montémusklerna i några starter tror jag att han kan bli riktigt bra, sa en imponerad Anna Erixon efter loppet. Nu har han inget passande sprinterlopp i monté på fem veckor men vi funderar på att ev låta honom testa 2140a i monté hemma den 19 mars. – Han var rätt reglerbar ändå igår, sa  Marcus.

26/2: Han gick ett stenhårt jobb i sanden i måndags och var jättefin. Lottningen till Malmö var bra och nu laddar vi för en riktigt bra prestation i hans nya paradgren, dvs ridtrav över 1600 m bil.

19/2: Han tog loppet jättebra och känns skitfin. Vi siktar som sagt på monté i Malmö 2 mars.

12/2: Nä, tyvärr kvävde hästen sig och lät i halsen i första sväng. – Jag tog upp honom så kraftigt att jag trodde att han skulle susa i backen, sa Rickard. Men sedan släppte gomsegler och kusken körde ikapp fältet och fullföljde loppet på en 1.14-tid. – Han kommer att gå framåt rejält med den här dubbelstarten och nu hoppas vi innerligt att poängen räcker för att starta i ett perfekt montelopp om tre veckor, för då ska han kunna vara riktigt bra, sa Marcus.

5/2: Det nya upplägget fungerar fint, hästen hade inga banjobb på väldigt länge men gick ändå med full fart hela vägen in i mål, dessutom fungerade han bra mentalt. Ny start redan på torsdag och då ska vi värma honom rejölt hemma och åka upp sent till Åby. Kul att han äntligen får börja starta mot formen igen! – Ge honom 3-4 starter så ska vi se hans kapacitet, sa Marcus.

2/2: Han känns om möjligt ännu bättre i jobben nu och gick en riktig skalle mot Lorden förra veckan. Då låg Wisdom ca 10 slag lägre i puls efter jobbet och Kevin som ska köra valde att köra Wisdom före Lorden. Detta är en lite knepigare häst att hantera och bakspår är inte optimalt så vi måste ligga lågt. – Jag tog bara bort 11-12 för det fanns inga andra lopp. Från 10 har jag fått rygg ledaren med honom tidigare och om Kevin bara tajmar starten perfekt kan det gå vägen igen med rygg på snabbe Lorden. Vi håller alla tummar för att det för fungera i lopp nu och vi hoppas att korta brodd bak inte ställer till det, sa Marcus.

29/1: Han gick ett stenhårt jobb på sanden igår mot Precious Lord. – Jag tycker att det var det bästa jag känt honom, sa Nattis efter träningen. Wisdom hade 10 slag lägre puls än motståndaren Precious Lord och nu anmäls de till samma lopp i Kalmar nästa fredag.

19/1: – Han gillar inte alls Jägersros bana när den blir seg och klistrig så vi tog det säkra före det osäkra och strök honom innan tävlingarna, sa Marcus. Vi drar av för transporten så att det inte kostar nåt. Nu får han tio dagars startförbud men sedan anmäler vi på igen och snart ska han väl få börja starta igen…

15/1: Nu kom han med och fick bra spår i Malmö på tisdag. Han står visserligen lite tufft inne på pengarna men så som han tränar för dagen är det inget bekymmer. – Han står billigt inne i klassen för dagen eftersom han missat 1,5 år pga sjukdom. Blir det fast och fin bana tror jag på en minst lika bra insats som på Axevalla, om vädret slår om så att det blir tung bana istället vore det en stor nackdel, sa Marcus.

10/1: Han anmäldes till ett perfekt montelopp i Malmö på lördag men blev dessvärre första reserv. Vi har ett par fler lopp att anmäla till under veckan som kommer, snart måste han ju få komma med! Först spårförbehåll och sedan första utanför…

8/1: Han har tränat på maximalt i tryckvagn i sanden den här veckan. Marcus anmälde honom i tisdags men spårförbehåll på spår 11-12 och givetvis fick vi det. Vi anmäler på till alla sprinterlopp i närheten och närmast är det Jägers den 16 jan.

31/12: Han var sinnessjukt fin på jordbanan igår och så bra i mentaliteten har vi nog aldrig sett honom. Det finns lopp från och med Halmstad den 11 januari så vi anmäler och hoppas komma med så att han får börja marschen uppåt igen. – Han är frisk och sund nu, så bara han får komma med i sprinterlopp med framspår kommer detta att gå bra, sa Marcus. Men bakspår och 2140 måste vi avstå tills vidare, han passar inte riktigt bra där.

23/12: Han kom inte med på Jägersro heller men är i toppslag. Nu blir det bara ett jobb i veckan över jul och nyår pga vaccinering mm men sedan börjar vi anmäla igen. Det finns en hel del lopp från mitten av januari. I dagarna har alla delägarna fått mejl, läs mer info där.

18/12: Han tränar minst lika bra nu som inför Axevalla men kom tyvärr inte med i något av loppen vi siktat på i Malmö den 22/12. Nu blir det lite ofrivillig vila pga vaccination över jul men sedan är det full fart och vi kommer ut med honom så fort han kommer med i sprinterlopp.

5/12: Han skötte sig exemplariskt hela dagen nu när alla förberedelser blev optimala. Men dessvärre slog han på en kort galopp i första kurvan när det gick väldigt fort och sedan blev han hängande i dödens i hårt tempo så att han inte tog pengar var inget att säga om. – Nu vet vi att vi alltid ska träna honom på sanden och att bara starta på banor som har skogsslingor att värma på (inte Åby och Solvalla med andra ord), sa Marcus.

30/11: Han har skött sig kanonbra i jobben efter behandlingen och drog nu spår 2 i Kalmar mot bl a Setauket på fredag.

27/11: Han har tränat på som han ska i veckan och det kan bli Kalmar nästa fredag.

20/11: Han var till Spångfors och kollades grundligt i tisdags. Det var ett återfall för SI/kors-leden som låg bakom det dåliga beteendet i förra veckan. – Hästen kommer aldrig mer att träna nån annanstans än på djupsanden. Där jobbar han rätt och får så mycket att tänka på att han glömmer bort att stressa, det är nog tufft att kordinera benen. Regnar banan bort igen i vinter så skjuter vi helt enkelt upp hans träning så att detta inte kommer tillbaka. Det blir nog start igen första veckan i december.

11/11: Han var sjövild idag och det är sannerligen inte lätt när han inte har en vinge att luta sig emot innan start. – Han var alldeles för pigg idag och jag var tvungen att dra stopp på honom innan start för det hade kunnat gå illa. Så den här starten är bara att glömma, han ska helst starta i monté men i trav är det viktigt att det blir bakom bilen och inte i andra led eftersom han inte alls respekterar nåt annat än vingen, sa Marcus.

6/11: Han jobbar på lika bra som innan och startar på nytt på onsdag, dock från skitläge. Vi får nöta in poäng så vi ser hur det löser sig. – Han måste starta över kort distans för att kunna utvecklas på rätt sätt nu så vi hade inte mycket val. Får se det som ett led i matchningen, sa Marcus.

30/10: Han tog loppet väldigt bra och kändes ännu bättre i veckans jobb. Det blir ny start inom kort, vi letar endast sprinterlopp.

23/10: YES! För första gången på två år fungerade hästen perfekt i lopp. Blixtsnabb från start, höll sig lugn och släppte till favoriten innan man sedan höll ihop det till en säker andraplats på bra tid på en rätt seg bana. Kusken var helnöjd och Rickard sa att det var den startsnabbaste häst han kört i hela sitt liv. Nu ska vi fila vidare med lite smådetaljer och sedan blir det utanslutande sprinterlopp, omväxlande i trav och för sadel. – Han har mycket ogjort och det är så skönt att vi fick chansen av ägarna att börja om efter den mystiska sjukdomen förra året, sa Marcus.

20/10: Han tränade mycket bra igår och startar nu i ett sprinterlopp på fredag. Det blir trav den här gången och det ska bli mycket intressant att se hur hästen kan fungera i lopp nu.

16/10: Allt verkar bra och kommer han med i loppet blir det Axevalla nästa fredag.

9/10: Vi hittade ett fel i käkleden (vänstertömmen) samt höger bakknä (högerdraget) som vi behandlade i fredags. Hästen har tränat lite under veckan och ombehandlades sedan idag. Det ser riktigt bra ut för hans del och nu finns det bra target 13 november på Solvalla och därföre ska vi ha ett lopp till i kroppen, ev på Axevalla i trav den 23 oktober.

28/9: Wisdom ville inte avvakta så det blev det omvända. Men hästen var glad hela vägen och även efteråt så han har nog inte tagit skada av loppet rent mentalt. – Ryttaren var helt lyrisk och sa att hon inte trodde att han hade torskat ifall det var kortlopp. Vi ska fixa lite med veterinären på fredag och sedan sikta på två perfekta sprinterlopp med början på Mantorp 17 oktober.

24/9: Han kom med men fick sämsta spåret. – Vi ska ändå rida avvaktande och ge honom en snäll comeback, sa Marcus. Vi måste ge hästen 3-4 lopp för att hitta självförtroendet i lopp igen, annars är allt arbete förgäves.

18/9: Wisdom har testats under sadel i veckan och enligt Nattis och Gustav har han känts mycket fin. –Vi kommer att anmäla till monté på Solvalla söndag och hoppas att poängen räcker, säger Marcus.

11/9: Han kommer inte att starta i Kalmar på fredag eftersom Marcus fått kalla fötter rörande den banans skarpa dosering. – Nä, har vi väntat så här länge får vi vänta några dagar till så att vi hittar nåt som verkligen passar honom, han gillar inte skarpa svängar killen, sa Marcus.

4/9: Allt verkar bra och vi siktar på Halmstad 14 eller Kalmar 18 som comeback. – Sen är jag lite sugen på ”SM” för femåringar under Kriteriehelgen. I monté alltså. Vi kollar lite hur anmälningarna går men det är bra pengar och vi tror att Wisdom blir en grym ridtravare, sa Marcus.

28/8: Han ser nu rätt ut igen och var fin i veckans lugna jobb. Normala jobb nästa vecka och är allt som det varit tidigare under augusti så siktar vi sedan på comeback. – Det kan bli 14 september hemma som det ser ut nu, sa Marcus.

21/8: Han fick en smäll i hagen efter senast samt behandlades då passande i tiden i sina knän. Nästa vecka är det full fart igen och inom tre veckor kan det vara dags för comeback.

10/8: Idag körde Marcus 1.16/2100 med honom ensam och det var med full spänst in i mål och låg puls efteråt. Det var ett femstjärningt jobb och nu ska vi bara kolla hur han tar detta innan vi bestämmer comeback-datum. – Skam den som ger sig, det gäller att inte ge upp om man ska bli en vinnare. Den här hästen känns som helt ny sedan han blivit både frisk i kroppen och stark i bakkärran, sa Marcus. Vi som såg från sidan tycker att det här ser ut som en blivande stjärna nu när det har ordnat till sig för hästens liv.

24/7: Han blev behandlad efter banjobbet och har nu gått igång i sanden igen. Troligen ett nytt banjobb nästa vecka och så får vi se om det är dags att göra comeback eller om Marcus ändå tycker att vi ska vänta lite till.

10/7: Han gick 1.19/2100 med 1.10 sista 500 åkandes i onsdags och hade låg puls. Jonas som körde var helt lyrisk. Det blir att trimma lite till innan comeback men det ser onekligen lovande ut!

3/7: – Veckans häst, sa Marcus efter dagens träningspass på Veka. – Jag har inte sett många hästar springa med huvudet mellan benen i 1.20-fart på rakan med en tryckvagn bakom, förvisso med en lättviktare som Jonas i vagnen men ändå. =) Nu planeras ett sulkytest i nästa vecka.

26/6: Han var kanonfin i sanden idag och går stadigt framåt. Vi kommer allt närmare ett bantest…

12/6: Vi valde att behandla hans karpaltunnlar och kotor med veterinär i onsdags och planen är nu att börja ta honom till banan för lite test om en 2-3 veckor. – Vi har ingen brådska ut med honom mitt i sommaren ändå, nu när han visat att han blivit frisk och så är det bara att ge honom all tid han behöver

5/6: Han går från klarhet till klarhet i djupa sanden och snart är det dags att ta in honom till banan för ett litet test…

22/5: Wisdom fortsätter sin tunga träning i sanden och allt verkar bra med honom.

15/5: Han kämpar på i djupsanden och nu har Marcus också ordinerat barfotakörning på framfötterna ett tag framöver så att hästen får trampa till sig så som han vill. Vi ska mangla på ett bra tag till och sedan börja vässa för start när hästen tydligt visar att han är stark och red

1/5: Nu går han med tung vagn i sanden och det är kanonbra. Den här hästen kommer att bli så intressant om ett par månader när han är färdigtränad på styrkebanan, snacka om att han kommit helrätt på det i livet igen uten på Veka!

24/4: Man kan säga att han är lite för bra för djupsanden faktiskt, han formligen flyter ovanpå. Så i nästa vecka får han testa tryckvagn i djupsanden, för optimal effekt av träningen.

10/4: Ja, hästen passar kanonbra i djupsanden. Det kan vi konstatera redan efter första veckan. – Vänta bara, säger skötaren Nattis efter den första tidens träning. Vilken fin häst!

3/4: Han har börjat röra på sig och det ser mycket bra ut. I nästa vecka börjar han med intervaller i djupsanden, en träning som Marcus tror kommer att passa honom mycket bra.

27/3: Han njuter av sitt nya liv och har börjat jogga den här veckan. Allt ser kanon ut! Vi ökar successivt och börjar träna i djupsanden i mitten av april som det är tänkt. Sedan är det hästen själv som avgör när han är redo att sopa banan med sina konkurrenter i sommar.

13/3: Hans medicinering är över och det ska vilas en vecka till. Sedan sätter vi fart med sandträningen på nya gården. Spännande!

5/3: Det visade sig inte vara några fel vare sig med överträning/övertryck/lungblödning eller gomseglet, vilket känns positivt. Det har varit ett svårt virus som stressat hans hjärta i höst och vinter men enligt veterinären är det mesta redan bra. Nu väntar lite allmänbehandling och vila i tre veckor innan vi sätter fart igen. Miljöombytet känns vitalt och nu när hästen både är frisk och fräsch så återstår det att han får stå på en miljö som passar en så pass ettrig/stressad häst på bästa sätt. Vi kommer att erbjuda rejäl rabatt på träningsavgiften tills hästen kommer tillbaka i startform, troligen i maj men det blir hästens hälsa som bestämmer. – Vi skickar mejl om detaljerna till andelsägarna asap men jag tror att detta blir bästa möjliga. Vi har tidigare haft hästar som haft liknande mellansäsonger pga sjukdomar som sedan tagit fart rejält och tjänat sina pengar tids nog. Så blir det nog här med om vi har lite is i magen, sa Marcus.

28/2: Nu har vi äntligen fått till det med tekniken och hästen är kollad med både EKG och halskamera. Vi får svar på våra frågor i början av nästa vecka men viruset har gett sig nu i alla fall. I förmiddags flyttade han ut till Nattis och vår nya gård utanför Falkenberg, där han nu ska få börja om med sitt travliv. – Det blir en specialdeal för tappra delägare och vi lägger en plan på tre månader. Men vi återkommer med svar på utredningarna först i nästa vecka, sa Marcus.

21/2: Tyvärr gick halskameran sönder när han skulle testas igår och han fick genomföra sitt jobb utan den. Hästen känns skitfin men kommer att få kameran igen nästa torsdag innan han flyttar ut på nya gården Veka utanför Falkenberg.

14/2: Vi körde ett jobb med halskameran igår men resultatet var ofullständigt och vi måste göra om proceduren nästa vecka tyvärr. I övrigt verkar hästen uppåt och har säkert lagt på sig 20 kg på kort tid.

7/2: Han gick ett lugnt jobb idag och visade allt väl.

31/1: Halsen kollades igår och nu var virusknottrorna borta. – Han har inte ansträngt sig på åtta dagar och vi låter honom jobba lite lugnt i nästa vecka och för att veckan därefter kolla honom i full fart med halskamera, sa Marcus. Nu ska vi gå till botten med ev hälsoproblem, han är värd att vänta på så fin som han känns annars för dagen.

24/1: Tyvärr slutade det inte bra igår när hästen stannade tidigt. Han drack massa vatten efteråt och det kom också ut lite blod med snoret i näsan efteråt. Dagens veterinärkoll visade på en akut virusinfektion i halsen som förklarar gårdagens prestation. – Vi ska boka in honom på lungscoop i nästa vecka och halskamera om två veckor, för hästens bekymmer långsiktigt misstänker jag kommer antingen från övertryck i halsen eller att mjuka gommen lägger sig fel, sa vet Bengan Johansson. Det är dags att gå till botten med detta nu, om det är en dold sjukdom som gör honom så ojämn så måste vi ta reda på det nu.

17/1: Skit också! Han slog ihop kort efter start och checkremmen blev lite för lång. – Jag tyckte att han kändes skitfin annars men i onsdags var checken lite för lång. Det bör ändras till nästa start, sa Ville. Det blir redan på torsdag då Rikard N ska testa och ratta vår häst. – Nu får det sluta oturas, han är i ordning, sa Marcus.

11/1: En häst som tränar som den här brukar duga i brons. Det var Marcus ord efter backintervallerna mot Stoletheshow igår. Nu är det lopp på Åby på onsdag, perfekt läge bakom bilen och kort distans. Vi hoppas verkligen att han kan löpa upp till sin träningsform även i lopp nu framöver, för detta börjar gå oss på nerverna…

4/1: Han var superfin i sandintervallerna igår och är redo att starta imorgon. Problemet är dock att han tar lite illa vid sig vid resor och helst skulle starta på lite hemma. Så inget lopp bestämt ännu, vi måste pejla läget kring anmälningarna här nere till veckan.

22/12: Alltid är det något med den här hästen. Nu sög han ingen luft och överlag agerade han väldigt lugnt och avstressat. Men hans bakaktion fungerar inte alls på Jägersros sugkoppsbana, så han var helt slut i bakknän redan 700 kvar. – Jag slutade köra på honom för han bara fastnade i banan och kunde inte alls speeda när det blev körning, sa Marcus. Det är lite besvärligt att komma rätt på det nu eftersom han inga poäng har och det är väldigt många starthästar igång i söder i hans klass…

13/12: Han blev väldigt missgynnad av två avbrutna starter och hästen stressade upp sig hejdlöst. Trots detta avslutade han fullt godkänt som femma med låg puls efteråt. – Men han sög luft igen, vilket han alltid gör när det blir stressigt. Ett fall i rätt riktning ändå och troligen testar vi igen nästa fredag, sa Marcus.

9/12: Spåret blev iskallt i Malmö men dagens träning gav fem plus.

5/12: Wisdom kom inte med i Halmstad så det blir Jägersro på onsdag istället.

30/11: Han har tränat lite lugnt i sanden och Marcus är helnöjd. Det blir ny start hemma den 9 december enligt planen.

22/11: Wisdom fick sista pengarna på en 14-tid full väg på den tungsprungna banan idag, detta som rejält uppanmäld. – Han visade upp ett helt annat confidence än tidigare i år och kändes stark hela vägen in i buren trots att han pullade friskt första 1300 m av loppet. Detta kommer att bli riktigt bra framöver och jag siktar framför allt på 1640-lopp nu i vinter, han är ruskigt startsnabb och lär utvecklas till en fin sprinter nu när vi har fått honom fräsch och fin och på rätt väg mentalt, sa Marcus.

19/11: Han kändes superfin i sanden idag och startar på fredag som uppanmäld. – Det var viktigare att få starta utan att resa och vi ska inte förvänta oss stordåd i detta sällskap efter Hamburgs-fiaskot utan jag kör ett avvaktande lopp om möjligt, sa Marcus om hästen som känns som att han ska få en riktigt bra vinter bara det blir lite rätt i loppen nu framöver.

15/11: Det blir bara bättre och bättre i jobben och vi siktar på start nästa fredag, bara han kommer med.

8/11: Han ser skitfin ut och vi siktar på hemmaplan 22 nov. – Knäpp händerna å be för att han kommer med bara, han har ju dåligt med poäng men vore väldigt gynnad av att få starta hemma, sa Marcus.

30/10: Wisdom har också kliat svansen och hostat lite den här veckan och därför blivit avmaskad med bredspektrum igen. – Det är givna symptom på blodmask så det passade bra att ta bort dem den här veckan när han ändå bara går motion. Nästa vecka gasar vi igen och då kan jag säga hur mycket han eventuellt har tappat på uppehållet och när nästa start kan bli, sa Marcus.

25/10: Han har gått lugnt den här veckan och fått magmedicin. Nästa vecka drar vi på igen, förhoppningsvis har han inte tappat så mycket av detta.

18/10: Vi har inte hittat nåt på blodprov och veterinären tyckte att han var i det närmaste helt fräsch i sina leder. Det enda knasiga vi hittat är lite muskelproblem i en bog. – Det finns ingen annan vettig förklaring än att han inte alls gillade långresa och övernattning. Ja, det skulle vara ett dolt men ändå krånglande gomsegel då. Vi måste rimligen testa en start hemmavid igen innan vi ger upp; han tränade ju 14 i joggande stil för bara några veckor sedan och har känts ännu bättre i jobben efter det, sa Marcus.

14/10: Resan gick till synes ganska bra även om han fuskade med morgonmaten. Värmningen var kanonbra men sedan var han redan i provstarten till loppet helt utan spänst. – Han tog slut på ett steg i orken också 600 kvar, kändes bra innan det, sa Christoffer. Blodprover är inlämnade och innan vi bestämmer framtiden är det nog bäst att avvakta svaret på onsdag. Tråkigt, tråkigt…

11/10: Han känns verkligen magisk för dagen och nu hoppas vi att det fungerar med långresa och så.

8/10: Han jobbade fint i morse och drog bricka 10 på söndag. Det blir första starten med rycktussar och helstängt huvudlag. – Hästen är helt förändrad nu och i bra fas. Om han fungerar som i träning så kommer han att duga långt. Men jag kan inget garantera förrän han bevisar det i race åxå, sa Marcus.

3/10: Wisdom tränade 1.14/1600 ensam i morse och var mycket bra på det. Marcus låter riktigt uppåt på den här hästen för dagen och vi hoppas att det blir resultat på banan snart.

30/9: Han tränade strålande helt enkelt i backen idag och Marcus var väldigt nöjd. – Han känns så otroligt mycket starkare både psykiskt och fysiskt nu. Vi har gjort ett antal småändringar vartefter och det börjar falla på plats. Han har gett oss gråa hår under året men nu börjar det verkligen rätta till sig, sa Marcus.

21/9: Trots en återkallad start skötte sig Wisdom riktigt bra innan start även idag och det är tydligt att de utrustningsändringar som Marcus gjort med check mm har fallit väl ut. – Dessvärre blev han lite väl laddad när vi inte fick nån rygg efter start och när han väl börjat ”pulla” så hjälpte det ju inte direkt att det blev så lågt tempo när William kom förbi och tog dödens. Jag hade kunnat sitt kvar i den ryggen men kände att hästen också måste lära sig att tävla/spurta så han fick gå en sväng i tredje utan rygg, sa Marcus. Murphybländaren han gick med idag hjälpte oss i kurvorna men han tvekade med hästar invändigt när han hade den så när han inte har spetsläge får vi köra med någon annan form av skygglapp istället; när han går på innerspår blir det perfekt med täckt murphy. – Han är på väg att lära om sig och det kommer att bli riktigt bra i höst och vinter, det är jag säker på, avslutade Marcus som fortfarande har b-finalen i Hamburg på tapeten. – Han kommer att gå framåt nu med de här två loppen i kroppen.

17/9: Det blev bricka 12 på lördag, vilket kan vara bra för felfri avgång. Hästen har stärkts upp i bakknän och rygg efter förra starten och förhoppningen är att han ska vara en 20 m bättre med loppet i kroppen.

13/9: Hästen fungerade riktigt fint igår med automatcheck och crescendo-bett men tyvärr blev det startgalopp. – Det blev lite för lång check vilket vi kan korrigera till nästa gång, men att köra med automatcheck kommer att ge honom ett nytt liv framöver eftersom han var så lugn och avslappnad med den; det gäller bara att flytta stoppet lite eftersom han behöver mycket stöd just i starten så han inte kan köra ner huvudet vid vingen. Hästen gick en mycket bra upphämtning men blev lite mör i bakkärran till slut så idag underhudade vi honom med veterinär. Troligen ny start redan till nästa helg för att riktigt trimma inför Hamburg, sa Marcus.

6/9: Wisdom kändes superfin i sista jobbet och nu är han med i listorna på Åby nästa torsdag. Äntligen!

30/8: Han kom inte med i Halmstad heller så Marcus lastade på rejält i dagens jobb istället. I det tredje heatet över 1600 körde man lite bättre än 1.20 med ca 1.05 sista 200 meterna. – Det är dags att vässa igång honom inför hösten och som det ser ut nu blir det max två men kanske bara ett lopp inför Hamburg, så det ska vässas rejält i jobben under tiden, sa Marcus.

26/8: Grymt fin i backen idag igen men kom inte med i Malmö. Nästa chans är i Halmstad nästa torsdag.

22/8: Han gick ett vansinnigt fint jobb i backen idag där det avslutades i 1.14-tempo sista vändan. – Det är nästan rekord för oss på den banan men han lekte sig fram. Nu börjar han komma i form och det känns bra inför hösten, men tyvärr har vi anmält till tre lopp denna vecka utan att komma med. Vi hoppas på lunchtravet i Malmö nästa fredag.

13/8: Nu har han fått magmedicin och i gårdagens jobb kändes han skitfin. Nästa fredag hoppas Marcus att han kommer med i passande lopp antingen i Kalmar eller Köpenhamn.

9/8: Det var ingen borrelia och ingen infektion. Däremot var den så kallade diffen väldigt sned och det kan tyda på någon obalans. Vi har satt honom på en extra kur för magen och Marcus säger att hästen känns som en storloppshäst i träningen även efter Vaggeryd. Det blir ny start så fort han kommer med i lopp igen. – Jag vet dock att den här hästen är i rätt skick igen och tar inte så hårt på Vaggeryd-floppen, vad som än var den exakta orsaken till att orken tröt så var det ingen stor grej; jag tror att det mesta satt i att han gick i spets över 2640 och stressade upp sig och tröttnade på kuppen. Han får en fin höst, sa Marcus.

5/8: Han formligen bombade till spets och såg magiskt fin ut. Men redan 600 kvar var det tomt i tanken och vi har tagit blodprov. Återkommer asap.

1/8: Wisdom känns ruggigt bra för dagen enligt tränaren och nu blir det start på Vaggeryd på söndag över derbydistansen. Om han sköter sig ska det bli mycket intressant att se honom eftersom travet på den nya balansen fungerar bättre än någonsin nu.

19/7: Han kändes enastående bra i backen och på rakbanan igår. – Men om han är stark nog att vara på högsta nivå redan är jag tveksam, sa Marcus. Vi avvaktar lite till. Han har flyttat ner på banan igen.

12/7: Fötterna hade lagt sig och det enda vi hittade var lite småkrämpor här och där. Nu skor vi om honom och siktar på att trimma till perfekt balans under de närmaste veckorna. Nästa start ej fastställd men helst två stycken innan derbykvalet. – Det är dock inte säkert att vi hinner med fler än en. Pga det som hänt har jag nu större fokus på GP von Hamburg än Derbyt i nuläget, sa Marcus.

9/7: Marcus var lyrisk efter värmningen och han trodde på en låg 1.11-tid trots spåret. Men sedan blev det kattskit, hästen fungerade inte alls barfota runt om och det visade sig efteråt att han var öm i vänster framfot. Vi får kolla upp anledningen hos veterinären på torsdag men av någon anledning är det mest troliga att hans strålar inte vill gå utan sulor fram. Vi återkommer…

3/7: Han verkar bra i jobben och startar igen i Kalmar på tisdag, dock från spår åtta. Troligen testas han då med helstängt och barfota runt om, från bricka åtta ska det inte vara några problem från start.