Projektbeskrivning

WISDOM TEACHER

År: 2015

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Valack e: INFINITIF – ROMANTIC LOVE

Exteriörsiffror: 445443

Säljstatus: Inga andelar till salu för dagen

Skötare: Nathalie Wiberg

Veckokommentarer

10/8: Idag körde Marcus 1.16/2100 med honom ensam och det var med full spänst in i mål och låg puls efteråt. Det var ett femstjärningt jobb och nu ska vi bara kolla hur han tar detta innan vi bestämmer comeback-datum. – Skam den som ger sig, det gäller att inte ge upp om man ska bli en vinnare. Den här hästen känns som helt ny sedan han blivit både frisk i kroppen och stark i bakkärran, sa Marcus. Vi som såg från sidan tycker att det här ser ut som en blivande stjärna nu när det har ordnat till sig för hästens liv.

24/7: Han blev behandlad efter banjobbet och har nu gått igång i sanden igen. Troligen ett nytt banjobb nästa vecka och så får vi se om det är dags att göra comeback eller om Marcus ändå tycker att vi ska vänta lite till.

10/7: Han gick 1.19/2100 med 1.10 sista 500 åkandes i onsdags och hade låg puls. Jonas som körde var helt lyrisk. Det blir att trimma lite till innan comeback men det ser onekligen lovande ut!

3/7: – Veckans häst, sa Marcus efter dagens träningspass på Veka. – Jag har inte sett många hästar springa med huvudet mellan benen i 1.20-fart på rakan med en tryckvagn bakom, förvisso med en lättviktare som Jonas i vagnen men ändå. =) Nu planeras ett sulkytest i nästa vecka.

26/6: Han var kanonfin i sanden idag och går stadigt framåt. Vi kommer allt närmare ett bantest…

12/6: Vi valde att behandla hans karpaltunnlar och kotor med veterinär i onsdags och planen är nu att börja ta honom till banan för lite test om en 2-3 veckor. – Vi har ingen brådska ut med honom mitt i sommaren ändå, nu när han visat att han blivit frisk och så är det bara att ge honom all tid han behöver

5/6: Han går från klarhet till klarhet i djupa sanden och snart är det dags att ta in honom till banan för ett litet test…

22/5: Wisdom fortsätter sin tunga träning i sanden och allt verkar bra med honom.

15/5: Han kämpar på i djupsanden och nu har Marcus också ordinerat barfotakörning på framfötterna ett tag framöver så att hästen får trampa till sig så som han vill. Vi ska mangla på ett bra tag till och sedan börja vässa för start när hästen tydligt visar att han är stark och red

1/5: Nu går han med tung vagn i sanden och det är kanonbra. Den här hästen kommer att bli så intressant om ett par månader när han är färdigtränad på styrkebanan, snacka om att han kommit helrätt på det i livet igen uten på Veka!

24/4: Man kan säga att han är lite för bra för djupsanden faktiskt, han formligen flyter ovanpå. Så i nästa vecka får han testa tryckvagn i djupsanden, för optimal effekt av träningen.

10/4: Ja, hästen passar kanonbra i djupsanden. Det kan vi konstatera redan efter första veckan. – Vänta bara, säger skötaren Nattis efter den första tidens träning. Vilken fin häst!

3/4: Han har börjat röra på sig och det ser mycket bra ut. I nästa vecka börjar han med intervaller i djupsanden, en träning som Marcus tror kommer att passa honom mycket bra.

27/3: Han njuter av sitt nya liv och har börjat jogga den här veckan. Allt ser kanon ut! Vi ökar successivt och börjar träna i djupsanden i mitten av april som det är tänkt. Sedan är det hästen själv som avgör när han är redo att sopa banan med sina konkurrenter i sommar.

13/3: Hans medicinering är över och det ska vilas en vecka till. Sedan sätter vi fart med sandträningen på nya gården. Spännande!

5/3: Det visade sig inte vara några fel vare sig med överträning/övertryck/lungblödning eller gomseglet, vilket känns positivt. Det har varit ett svårt virus som stressat hans hjärta i höst och vinter men enligt veterinären är det mesta redan bra. Nu väntar lite allmänbehandling och vila i tre veckor innan vi sätter fart igen. Miljöombytet känns vitalt och nu när hästen både är frisk och fräsch så återstår det att han får stå på en miljö som passar en så pass ettrig/stressad häst på bästa sätt. Vi kommer att erbjuda rejäl rabatt på träningsavgiften tills hästen kommer tillbaka i startform, troligen i maj men det blir hästens hälsa som bestämmer. – Vi skickar mejl om detaljerna till andelsägarna asap men jag tror att detta blir bästa möjliga. Vi har tidigare haft hästar som haft liknande mellansäsonger pga sjukdomar som sedan tagit fart rejält och tjänat sina pengar tids nog. Så blir det nog här med om vi har lite is i magen, sa Marcus.

28/2: Nu har vi äntligen fått till det med tekniken och hästen är kollad med både EKG och halskamera. Vi får svar på våra frågor i början av nästa vecka men viruset har gett sig nu i alla fall. I förmiddags flyttade han ut till Nattis och vår nya gård utanför Falkenberg, där han nu ska få börja om med sitt travliv. – Det blir en specialdeal för tappra delägare och vi lägger en plan på tre månader. Men vi återkommer med svar på utredningarna först i nästa vecka, sa Marcus.

21/2: Tyvärr gick halskameran sönder när han skulle testas igår och han fick genomföra sitt jobb utan den. Hästen känns skitfin men kommer att få kameran igen nästa torsdag innan han flyttar ut på nya gården Veka utanför Falkenberg.

14/2: Vi körde ett jobb med halskameran igår men resultatet var ofullständigt och vi måste göra om proceduren nästa vecka tyvärr. I övrigt verkar hästen uppåt och har säkert lagt på sig 20 kg på kort tid.

7/2: Han gick ett lugnt jobb idag och visade allt väl.

31/1: Halsen kollades igår och nu var virusknottrorna borta. – Han har inte ansträngt sig på åtta dagar och vi låter honom jobba lite lugnt i nästa vecka och för att veckan därefter kolla honom i full fart med halskamera, sa Marcus. Nu ska vi gå till botten med ev hälsoproblem, han är värd att vänta på så fin som han känns annars för dagen.

24/1: Tyvärr slutade det inte bra igår när hästen stannade tidigt. Han drack massa vatten efteråt och det kom också ut lite blod med snoret i näsan efteråt. Dagens veterinärkoll visade på en akut virusinfektion i halsen som förklarar gårdagens prestation. – Vi ska boka in honom på lungscoop i nästa vecka och halskamera om två veckor, för hästens bekymmer långsiktigt misstänker jag kommer antingen från övertryck i halsen eller att mjuka gommen lägger sig fel, sa vet Bengan Johansson. Det är dags att gå till botten med detta nu, om det är en dold sjukdom som gör honom så ojämn så måste vi ta reda på det nu.

17/1: Skit också! Han slog ihop kort efter start och checkremmen blev lite för lång. – Jag tyckte att han kändes skitfin annars men i onsdags var checken lite för lång. Det bör ändras till nästa start, sa Ville. Det blir redan på torsdag då Rikard N ska testa och ratta vår häst. – Nu får det sluta oturas, han är i ordning, sa Marcus.

11/1: En häst som tränar som den här brukar duga i brons. Det var Marcus ord efter backintervallerna mot Stoletheshow igår. Nu är det lopp på Åby på onsdag, perfekt läge bakom bilen och kort distans. Vi hoppas verkligen att han kan löpa upp till sin träningsform även i lopp nu framöver, för detta börjar gå oss på nerverna…

4/1: Han var superfin i sandintervallerna igår och är redo att starta imorgon. Problemet är dock att han tar lite illa vid sig vid resor och helst skulle starta på lite hemma. Så inget lopp bestämt ännu, vi måste pejla läget kring anmälningarna här nere till veckan.

22/12: Alltid är det något med den här hästen. Nu sög han ingen luft och överlag agerade han väldigt lugnt och avstressat. Men hans bakaktion fungerar inte alls på Jägersros sugkoppsbana, så han var helt slut i bakknän redan 700 kvar. – Jag slutade köra på honom för han bara fastnade i banan och kunde inte alls speeda när det blev körning, sa Marcus. Det är lite besvärligt att komma rätt på det nu eftersom han inga poäng har och det är väldigt många starthästar igång i söder i hans klass…

13/12: Han blev väldigt missgynnad av två avbrutna starter och hästen stressade upp sig hejdlöst. Trots detta avslutade han fullt godkänt som femma med låg puls efteråt. – Men han sög luft igen, vilket han alltid gör när det blir stressigt. Ett fall i rätt riktning ändå och troligen testar vi igen nästa fredag, sa Marcus.

9/12: Spåret blev iskallt i Malmö men dagens träning gav fem plus.

5/12: Wisdom kom inte med i Halmstad så det blir Jägersro på onsdag istället.

30/11: Han har tränat lite lugnt i sanden och Marcus är helnöjd. Det blir ny start hemma den 9 december enligt planen.

22/11: Wisdom fick sista pengarna på en 14-tid full väg på den tungsprungna banan idag, detta som rejält uppanmäld. – Han visade upp ett helt annat confidence än tidigare i år och kändes stark hela vägen in i buren trots att han pullade friskt första 1300 m av loppet. Detta kommer att bli riktigt bra framöver och jag siktar framför allt på 1640-lopp nu i vinter, han är ruskigt startsnabb och lär utvecklas till en fin sprinter nu när vi har fått honom fräsch och fin och på rätt väg mentalt, sa Marcus.

19/11: Han kändes superfin i sanden idag och startar på fredag som uppanmäld. – Det var viktigare att få starta utan att resa och vi ska inte förvänta oss stordåd i detta sällskap efter Hamburgs-fiaskot utan jag kör ett avvaktande lopp om möjligt, sa Marcus om hästen som känns som att han ska få en riktigt bra vinter bara det blir lite rätt i loppen nu framöver.

15/11: Det blir bara bättre och bättre i jobben och vi siktar på start nästa fredag, bara han kommer med.

8/11: Han ser skitfin ut och vi siktar på hemmaplan 22 nov. – Knäpp händerna å be för att han kommer med bara, han har ju dåligt med poäng men vore väldigt gynnad av att få starta hemma, sa Marcus.

30/10: Wisdom har också kliat svansen och hostat lite den här veckan och därför blivit avmaskad med bredspektrum igen. – Det är givna symptom på blodmask så det passade bra att ta bort dem den här veckan när han ändå bara går motion. Nästa vecka gasar vi igen och då kan jag säga hur mycket han eventuellt har tappat på uppehållet och när nästa start kan bli, sa Marcus.

25/10: Han har gått lugnt den här veckan och fått magmedicin. Nästa vecka drar vi på igen, förhoppningsvis har han inte tappat så mycket av detta.

18/10: Vi har inte hittat nåt på blodprov och veterinären tyckte att han var i det närmaste helt fräsch i sina leder. Det enda knasiga vi hittat är lite muskelproblem i en bog. – Det finns ingen annan vettig förklaring än att han inte alls gillade långresa och övernattning. Ja, det skulle vara ett dolt men ändå krånglande gomsegel då. Vi måste rimligen testa en start hemmavid igen innan vi ger upp; han tränade ju 14 i joggande stil för bara några veckor sedan och har känts ännu bättre i jobben efter det, sa Marcus.

14/10: Resan gick till synes ganska bra även om han fuskade med morgonmaten. Värmningen var kanonbra men sedan var han redan i provstarten till loppet helt utan spänst. – Han tog slut på ett steg i orken också 600 kvar, kändes bra innan det, sa Christoffer. Blodprover är inlämnade och innan vi bestämmer framtiden är det nog bäst att avvakta svaret på onsdag. Tråkigt, tråkigt…

11/10: Han känns verkligen magisk för dagen och nu hoppas vi att det fungerar med långresa och så.

8/10: Han jobbade fint i morse och drog bricka 10 på söndag. Det blir första starten med rycktussar och helstängt huvudlag. – Hästen är helt förändrad nu och i bra fas. Om han fungerar som i träning så kommer han att duga långt. Men jag kan inget garantera förrän han bevisar det i race åxå, sa Marcus.

3/10: Wisdom tränade 1.14/1600 ensam i morse och var mycket bra på det. Marcus låter riktigt uppåt på den här hästen för dagen och vi hoppas att det blir resultat på banan snart.

30/9: Han tränade strålande helt enkelt i backen idag och Marcus var väldigt nöjd. – Han känns så otroligt mycket starkare både psykiskt och fysiskt nu. Vi har gjort ett antal småändringar vartefter och det börjar falla på plats. Han har gett oss gråa hår under året men nu börjar det verkligen rätta till sig, sa Marcus.

21/9: Trots en återkallad start skötte sig Wisdom riktigt bra innan start även idag och det är tydligt att de utrustningsändringar som Marcus gjort med check mm har fallit väl ut. – Dessvärre blev han lite väl laddad när vi inte fick nån rygg efter start och när han väl börjat ”pulla” så hjälpte det ju inte direkt att det blev så lågt tempo när William kom förbi och tog dödens. Jag hade kunnat sitt kvar i den ryggen men kände att hästen också måste lära sig att tävla/spurta så han fick gå en sväng i tredje utan rygg, sa Marcus. Murphybländaren han gick med idag hjälpte oss i kurvorna men han tvekade med hästar invändigt när han hade den så när han inte har spetsläge får vi köra med någon annan form av skygglapp istället; när han går på innerspår blir det perfekt med täckt murphy. – Han är på väg att lära om sig och det kommer att bli riktigt bra i höst och vinter, det är jag säker på, avslutade Marcus som fortfarande har b-finalen i Hamburg på tapeten. – Han kommer att gå framåt nu med de här två loppen i kroppen.

17/9: Det blev bricka 12 på lördag, vilket kan vara bra för felfri avgång. Hästen har stärkts upp i bakknän och rygg efter förra starten och förhoppningen är att han ska vara en 20 m bättre med loppet i kroppen.

13/9: Hästen fungerade riktigt fint igår med automatcheck och crescendo-bett men tyvärr blev det startgalopp. – Det blev lite för lång check vilket vi kan korrigera till nästa gång, men att köra med automatcheck kommer att ge honom ett nytt liv framöver eftersom han var så lugn och avslappnad med den; det gäller bara att flytta stoppet lite eftersom han behöver mycket stöd just i starten så han inte kan köra ner huvudet vid vingen. Hästen gick en mycket bra upphämtning men blev lite mör i bakkärran till slut så idag underhudade vi honom med veterinär. Troligen ny start redan till nästa helg för att riktigt trimma inför Hamburg, sa Marcus.

6/9: Wisdom kändes superfin i sista jobbet och nu är han med i listorna på Åby nästa torsdag. Äntligen!

30/8: Han kom inte med i Halmstad heller så Marcus lastade på rejält i dagens jobb istället. I det tredje heatet över 1600 körde man lite bättre än 1.20 med ca 1.05 sista 200 meterna. – Det är dags att vässa igång honom inför hösten och som det ser ut nu blir det max två men kanske bara ett lopp inför Hamburg, så det ska vässas rejält i jobben under tiden, sa Marcus.

26/8: Grymt fin i backen idag igen men kom inte med i Malmö. Nästa chans är i Halmstad nästa torsdag.

22/8: Han gick ett vansinnigt fint jobb i backen idag där det avslutades i 1.14-tempo sista vändan. – Det är nästan rekord för oss på den banan men han lekte sig fram. Nu börjar han komma i form och det känns bra inför hösten, men tyvärr har vi anmält till tre lopp denna vecka utan att komma med. Vi hoppas på lunchtravet i Malmö nästa fredag.

13/8: Nu har han fått magmedicin och i gårdagens jobb kändes han skitfin. Nästa fredag hoppas Marcus att han kommer med i passande lopp antingen i Kalmar eller Köpenhamn.

9/8: Det var ingen borrelia och ingen infektion. Däremot var den så kallade diffen väldigt sned och det kan tyda på någon obalans. Vi har satt honom på en extra kur för magen och Marcus säger att hästen känns som en storloppshäst i träningen även efter Vaggeryd. Det blir ny start så fort han kommer med i lopp igen. – Jag vet dock att den här hästen är i rätt skick igen och tar inte så hårt på Vaggeryd-floppen, vad som än var den exakta orsaken till att orken tröt så var det ingen stor grej; jag tror att det mesta satt i att han gick i spets över 2640 och stressade upp sig och tröttnade på kuppen. Han får en fin höst, sa Marcus.

5/8: Han formligen bombade till spets och såg magiskt fin ut. Men redan 600 kvar var det tomt i tanken och vi har tagit blodprov. Återkommer asap.

1/8: Wisdom känns ruggigt bra för dagen enligt tränaren och nu blir det start på Vaggeryd på söndag över derbydistansen. Om han sköter sig ska det bli mycket intressant att se honom eftersom travet på den nya balansen fungerar bättre än någonsin nu.

19/7: Han kändes enastående bra i backen och på rakbanan igår. – Men om han är stark nog att vara på högsta nivå redan är jag tveksam, sa Marcus. Vi avvaktar lite till. Han har flyttat ner på banan igen.

12/7: Fötterna hade lagt sig och det enda vi hittade var lite småkrämpor här och där. Nu skor vi om honom och siktar på att trimma till perfekt balans under de närmaste veckorna. Nästa start ej fastställd men helst två stycken innan derbykvalet. – Det är dock inte säkert att vi hinner med fler än en. Pga det som hänt har jag nu större fokus på GP von Hamburg än Derbyt i nuläget, sa Marcus.

9/7: Marcus var lyrisk efter värmningen och han trodde på en låg 1.11-tid trots spåret. Men sedan blev det kattskit, hästen fungerade inte alls barfota runt om och det visade sig efteråt att han var öm i vänster framfot. Vi får kolla upp anledningen hos veterinären på torsdag men av någon anledning är det mest troliga att hans strålar inte vill gå utan sulor fram. Vi återkommer…

3/7: Han verkar bra i jobben och startar igen i Kalmar på tisdag, dock från spår åtta. Troligen testas han då med helstängt och barfota runt om, från bricka åtta ska det inte vara några problem från start.