Projektbeskrivning

TILDA EXPRESS

År: 2017

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Sto e: READLY EXPRESS – SPARKLING LADAY

Exteriörsiffror: 435534

Säljstatus: Slutsåld. Det är tävlingsrätten fram till 231231 som gäller.

Skötare: Åshild Jakobsen

Veckokommentarer

23/9: Hon kunde inte riktigt vara med från start men fick ett bra lopp i rygg på ledaren. Tyvärr fick hon inte riktigt fritt och blev av med andraplatsen på linjen. – Men nytt rekord 11,8 och tack vare tredjeplatsen har hon ett perfekt stolopp på Solvalla V86 om två veckor, sa Marcus. Hästen verkar fräsch och fin efteråt så nu siktar vi dit.

16/9: Hon var skitfin i veckan och drog innerspår i ett lämpligt sprinterlopp i Halmstad på måndag. Inga nyheter förutom att Rikard inte kan köra och Takter gör debut.  – Ser ut som en vettig chans om banan blir fast och fin som den brukar vara hemma, sa Marcus.

10/9: Allt verkar bra med henne efter Derbyt och nu siktar vi på ett fyraåringslopp för ston på Solvalla onsdag 22 sep.

6/9: Hon kollades av veterinären på bandet i morse och det var inga större fel på Tilda. Hennes tidigare krångel fanns ingen skymt av. – Jag är tämligen helt säker på att det var banunderlaget som fällde Tilda igår; hon har inte den bästa tekniken men har lärt sig att springa fort. Dock fungerar det bäst på hård eller åtminstone fast bana så att hon får rejält med grepp i baksteget och därmed slipper slå sig. På lösa banor som igår har hon hittills aldrig gjort nåt bra lopp, sa Marcus. – Ja, det var närmare parkettbana i kvalet, flikar Rikard in. Vi tar nya tag och det kan bli start på Solvalla under Kriterie-veckan.

5/9: Hon kändes skitfin i värmning och provstart men i loppet stämde inte travet. – Hon kunde inte ens öppna så jag förstod direkt att det var nåt som var fel, sa Rikard efter loppet.

3/9: Hon har verkligen varit fin i jobben efter försöksvinsten och nu är det bara att be en extra bön och knäppa händerna att inget konstigt inträffar inför söndagen. Hon har haft två skötare i ett par veckor nu, sedan Åshild flyttade ut till Veka. Först har Linnea hand om henne på dagarna och sedan kommer norskan och tar kvällspromenader och putsar på henne lite extra på kvällarna. Bra jobbat tjejer! Nu hoppas vi på riktig girlpower på söndag…=)

27/8: Hon studsade ut i hagen igår och idag studsade hon runt på slingan i sin motionskörning. Nu ska vi vaddera in henne och gasa lite mer nästa vecka… Så spännande!

25/8: YES! Hur skönt är det inte när en plan går i lås? – Det blev tuffare körning från start än vi hade hoppats på men sedan fick Rikard dämpa och det kändes klart redan 500 kvar faktiskt. Nu vann hon knappt men mycket säkert eftersom kusken inte alls brukade henne för fullt och norsken var ju exempelvis oryckt, sa Marcus. Nu gäller det att konservera formen till finalen och få en bättre resa än i förra finalen. Tilda vann på den näst snabbaste tiden i sitt försök och rent generellt är det väl Stefan Petterssons häst som ska vara favorit men där bakom kan Tilda vara med och hacka om det klaffar med positionerna. Kul!!!

20/8: Hon gick lugna intervaller på rakbanan både måndag och onsdag. Sedan körde Marcus 1.19/1600 med 1.08 sista 500 i en liten vässning idag. – Jag tycker att hon känns så rapp och stark nu att jag kommer att ge körorder till Rikard N på tisdag i derbykvalet. Jag tror att hon kan spåra runt om till 20 gånger degen, sa Marcus.

13/8: Hon laddas nu för derbykvalet och kommer att få lite specialvässning nästa vecka, med lite intervaller såväl måndag som onsdag följt av ett rappare sulkyjobb på fredag. – Nu ska hon komma helt på topp inför Jägersro, sa Marcus.

5/8: Hon gick ett rejält trippelheat mot Father idag och fick bra betyg. Vi har bestämt att vässa henne hemma inför derbykvalen eftersom det inte finns några lämpliga stolopp i hennes klass innan karenstiden går ut på tisdag. Vi tänker dubbelkolla henne med veterinär på måndag eller tisdag inför det viktiga derbykvalet den 24 augusti.

30/7: Hon har varit normal efteråt och nu avgör Marcus på tisdag om det blir nån fler start innan Derbykvalet den 24:e eller inte.

27/7: Skit! Det blev ingen körning efter startrusningen och när tempot drogs upp 800 kvar satt vår fina märr sist. Hon gick starkt hela vägen med krafter kvar men det blev ett skitlopp för vår del.

23/7: Hon har varit jättefin i två lugna jobb måndag och fredag. Vi ställde in allt inför kvalet och det blir inga ändringar till på söndag. Tilda visade under 1.09 sista 700 i vida spår i försöket och formen ska inte vara sämre nu. – Så blir det tempo första varvet och Rikard hittar ett fint invändigt lopp och lite luckor runt slutsvängen så kan hon ta fina pengar. Det är ju 120 000 kr i sjättepris för henne som premiechansad. Det känns väl långsökt att röra segern och de 2,4 miljoner kr som gäller där. Men vi gör vad vi kan och hur som helst är vi väldigt stolta och glada att ha Tilda som en av de 12 i kullens största lopp för stona, sa Marcus.

17/7: Men alltså – vilken fantomspurt!!! Erik Adielsson fick hoppa in med kort varsel eftersom Rikard N skadat sin hand tidigare under kvällen (hoppas han är fit-for-fight idag). – Det gick väldigt fort där innan loppet när vi fixade ny kusk, hann informera den nya piloten om hur hästen fungerar och hur han skulle köra. Men det kunde ju inte gått bättre, vilken raketspurt!, sa en jublande nöjd tränare efter loppet. Vi visste att hon hade kapacitet för final men efter lottningen har vi nog hängt lite med våra huvuden, nu ser det bättre ut, avslutade coachen. Nu ska vi toppa lite extra inför söndag…

14/7: Allt väl inför fredagens kval men tyvärr drog hon skitspår och vi får nog be en rejäl bön för att få tillräcklig flax för att lyckas ta oss till final. – Hon har prickat formen men från detta spår kan det nog bli tufft ändå, klurar coachen.

9/7: Hon gick 16,5/1600 i sulky idag med 1.09 sista 300 i en sista vässning inför kvalen till stochampionatet nästa fredag. – Hon har utvecklats riktigt fint från förra året, sa Patrik som körde idag men inte kört henne på ett bra tag innan.

2/7: Hon gick riktigt bra på nytt rekord som femma i onsdags, sedan det blivit strul på vägen och hon fått attackera först i tredjespår redan på sista långsidan. – Hon var riktigt bra och med bättre klaff kan hon duga bra i klassen nu, sa Rikard efter loppet. Vi tycker att hästen tog loppet bra också och det var bara lite smågrejer att fixa med henne idag, sa Marcus. Nu har vi lagt planen för de sista två veckorna inför kvalet till Stochampionatet och detta blir spännande. – Med klaff kan hon gå till final, sa coachen.

25/6: Hon fick bra spår på Solvalla på onsdag även om hon givetvis inte kom med i Maggan-loppet. Det är bra pengar i alla fall och som hon kändes i dagens trippelheat är formen fortsatt i stigande. Vi tänker att hon ska vara ännu bättre den här gången och gör några små utrustningskorrigeringar för att sätta henne allt närmare toppform om en månad.

18/6: Det fanns inga direkta fel på henne vid undersökningen i onsdags. – Det bevisar att det var den dåliga banan på Vaggeryd som spelade henne ett spratt. Det var hårt under med rullgrus ovanpå så hon sprang och hackade med fästet från och till under loppet. Hon tog ingen skada av det och vi siktar vidare på ett lopp till inför Stochampionatskvalen,sa Marcus. Kommer hon inte med i Magganloppet finns ett vanligt stolopp på V86 samma kväll som hon får gå eftersom det ligger helt perfekt i tid.

10/6: Hon blev grovt generad i starten och tappade 20 m. Sedan blev hon också hindrad runt slutsvängen men Jonas lotsade ändå in till en femteplats och bra pengar. Nu har vi veterinärtid bokad i början av veckan för att göra henne helt 100 inför de kommande loppen. – Vi behövde ett par snabba lopp för att höja formläget men sedan var det ganska stor sannolikhet redan innan att hon behövde gå till veterinären. Så det var redan bokat och nu får vi se vad som blir nästa steg. Förhoppningen är att hon kommer med på Solvalla 30 juni men annars blir det något annat lopp. Det första stora målet bland årgångsloppen är annars kval till Stochampionatet den 16 juli, sa Marcus. Hade hon varit anmäld till Stosprintern hade det också kunnat vara en möjlighet men nu var det ju inte så.

4/6: Hon öppnade bra, men med skygglappar i sommar kommer hon att öppna ännu bättre. Nu blev det ett bra lopp i tredje inner och Jonas satt mest och mös in på upploppet. När luckan kom ca 75 kvar så ryckte unge herr Oscarsson inga tussar eller ens la spöet på henne så hon slutade sexa på nya rekordet 12,5 utan att vara helt tom. – Jag trodde inte att Nordström skulle gå ut så jag blev lite fintad på den manövern. Och när det kom lucka så plötsligt ville jag inte jaga för fullt heller eftersom hon startar på nytt på onsdag. Jag tycker att hon kändes skitfin och detta blir bra i sommar, sa Jonas.

3/6: Tilda dubbelanmäldes till Vaggeryd eftersom det var ett mycket passande lopp för fyraåriga ston över lång distans där endast sju hästar var anmälda två minuter innan anmälningstidens utgång. – Men givetvis blev det tre till och vi drog sämsta spåret. Dock är det 20 000 kr i trdjepris och detta är ändå spännande i ordinarie klass, sa Marcus.

31/5: Hon drog bra spår i Malmö på fredag men loppet blev lite tuffare än beräknat för ett lunchlopp. – Hon ska kunna en låg 1.12-tid och vi tror att det kan bli en bra placering ändå.

28/5: Allt väl efter förra veckan och planen ligger fast.

21/5: I början av veckan visade hon 15,5/1600 med 1.10 sista 500 i sitt sulkytest inför säsongen. Det var med järnskor, öppet huvudlag och lång checkrem, dessutom utvändigt om ledaren. – Otroligt mycket bättre än förra året, helt enkelt. Då hade hon inte kunnat vara i närheten av detta utan tävlingsutrustning och nu gör vi henne klar för årsdebut i början av juni, sa Marcus. Hon ska helst få två snabba formhöjande lopp i början av juni så att hon kommer med toppform och bra med poäng till det perfekta Maggan-loppet på Solvalla den 30 juni. Därefter blir det ett perfekt 17 dagars uppehåll inför kvalen till Stochampionatet. – Det är en perfekt matchning som det känns nu. Hon ska bara se till att fixa värdefulla poäng här direkt i början av säsongen så att hon kommer med på Solvalla, men så bra som hon kändes i sulky nu ska det bara bli spännande, jublade coachen.

13/5: Hon gick ytterligare ett trippelheat idag och det blev lite över 1.20/1600 i tredje heatet i långvagn. Hon var nere i 1.13-rasket över mål och utan checkrem var detta något hon inte kunde stava till förra året. – Nu blir det ett lite rappare sulkyjobb i nästa vecka innan vi kollar över henne med veterinär och sedan lägger plan för årsdebuten i början av juni, sa Marcus.

7/5: Hon gick ett första trippelheat igår morse och visade 1.23/1600 med 1.13-fart över linjen i det tredje och avslutande heatet i speedmaster. – Hon känns bra mycket starkare än förra året och med ytterligare ett trippelheat i snabbare fart om 10-14 dagar blir hon intressant att se. Det ska startas en gång om ca 4-5 veckor så att hon har ett lopp i kroppen inför kvalet till stosprintern, sa Marcus.

30/4: Nu är hon nere i rätt puls efter jobben och det planeras för trippelheat i mitten av maj. – Vi ska ju starta i juni för att hinna sätta formen till Stosprintern, sa Marcus.

23/4: Hon jobbar på och allt ser bra ut. Det ska manglas lite till…

16/4: Nu går hon fulla intervaller och känns skitfin. Så det blir mangel i ca en månad till och vi har även lagt på skittunga skor för att öka dosen extra. Den här blir mycket spännande, säger teamet!

9/4: Hon har fortsatt fått halvtuff träning denna vecka och känts bra. Nästa vecka ska hon vara redo för att köras fullt igen.

26/3: Hon är igång igen och nästa vecka smyger vi igång med lite lätta intervaller. Härligt!

19/3: Nu är hon frisk igen och på måndag börjar hon träna på nytt. Hon har fått helt annan aptit och hon följer med i alla rörelser i stallet på ett sätt vi inte sett på ett tag. Så nu är hon riktigt på gång igen! Dags för fortsatt mangling för att förbereda henne för de stora loppen i sommar och höst…

12/3: Tyvärr drabbades hon av infektion för några veckor sedan men vi upptäckte det direkt och hon behandlades med antibiotika i en vecka. Nu ser hon mycket bättre ut i hårrem och hull och vi avvaktar en vecka till innan vi börjar träna på nytt. Hon är inte klar med vinterträningen och ska jobba på ett tag till innan det blir några banjobb, så denna sjukdom ska inte påverka henne inför året. – Det enda som det kan innebära är att vi troligen inte siktar på Drottningens. Men det var ändå inget huvudmål eftersom jag hela tiden varit mest intresserad av Stosprintern hemma i juli, sa Marcus.

19/2: Hon fäller vinterpäls som bara den och ser allt starkare ut i backen. Vi manglar en månad till och sedan får vi se hur långt det är från startläge för henne. Drottningens Pokal går ju i maj och det kan ligga i planen.

12/2: Nu är hon igång och styrketränar. Det behöver hennes kropp men hjärtat tycker att det är en söndagsskoleutflykt och hon ligger lägst av alla i hela stallet i backen. Hon manglar på ett tag till.

29/1: Hon har tränat så snuskigt fint i veckan att det nästan är osannolikt. Nästa vecka börjar hon i backen. – Den här känns verkligen intressant inför 2021 och vi har tre intressenter som tänker komma och kolla på henne i nästa vecka, det gäller nog att ta lite fart om man vill vara med på det här fina erbjudandet, sa Marcus.

22/1: Hon började snabbjobbas igen idag och var riktigt fin direkt. Nu ska vi mangla i backen ett par månader innan det ska vässas för årsdebut i april. – Mer prisvärd starthäst än detta får man nog leta efter. Bara 15 000 kr per andel för en så pass meriterad, välstammad och startsnabb häst får man nog leta efter, sa coachen.

15/1: Hon har börjat jogga igen efter sitt juluppehåll. – Hon var mycket laddad och fin, sa skötaren Matilda som körde. Nästa vecka blir det också lugn träning innan vi börjar marschen mot årsdebuten i slutet av mars/början av april veckan därefter, sa Marcus. Den här tror vi tar sig till final i ett par årgångslopp under året.

31/12: Vi är mycket glada att kunna erbjuda en sådan fin blivande topphäst i andelsstallet! Hon gjorde en mycket stark treåringssäsong, där 14 starter gav placeringarna 2-3-3 och ca 275 000 kr inkört. Åtta fina penningplaceringar av 10 felfria lopp, därtill fyra startgalopper. Hon avslutade året i allra bästa skick och ska nu vinterträna ett par månader för att prepareras för de stora årgångsloppen för fyraåriga ston under 2021, där vi siktar främst på Drottningens Pokal och StoSprintern. – Hon har ett hjärta av guld och en mycket fin speed/startsnabbhet så både jag och kusken Rikard N Skoglund tror att hon har möjlighet att tjäna stora pengar i årgångsloppen nästa år, sa Marcus.