Projektbeskrivning

TAITTINGER

År: 2017

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Sto e: SAHARA DYNAMITE – SPARKLING DREAMS

Exteriörsiffror: 554343

Säljstatus: Inga andelar till salu för dagen.

Skötare: Linnea Engström

Veckokommentarer

24/9: Hon verkar bra i jobben och gör debut över 1640 auto på söndag. Tyvärr från ett skitspår så vi får se hur långt det räcker. – Med bra spår hade jag ”lovat” seger när det handlar om första på kort distans och rejält trimmad i jobben. Men från detta läge vet man ju inte riktigt hur det går från start. Med rätt resa springer hon i alla fall en hög 1.11-tid över distansen som det känns. Låt oss hoppas att hon får presentera sig på riktigt för svenska folket på söndag, sa Marcus, som låter väldigt nöjd med hästen för dagen.

18/9: Inget nytt och vi får se om poängen räcker för Solvalla. – Hoppas hon får göra sprinterdebut nu, sa Marcus.

10/9: Hon tog det hårda jobbet bra och gick ett till halvhårt i sanden igår. Det ska bli start 26-27 sep beroende på var hon kommer med.

3/9: Som ett led i matchningen inför större lopp i höst och vinter fick hon gå ett vråltufft jobb i sanden igår. – Det var första gången i hennes liv som pulsen gick över 80 i träning. Men hon kändes stark och gåvillig hela vägen och den här blir bra om hon tål denna ökning nu. För första gången i livet så lämnade hon sin morgonmat i morse men det tar jag bara positivt, hon är inte vad vid sån mjölksyra och kommer att gå framåt rejält i höst om vi kan ge henne en sån skalle lite då och då, sa Marcus.

26/8: Hon skötte sig bra men fick släppa spets i hård öppning och drogs sedan bakåt av trött rygg i sista sväng. När luckan kom hade hon långt fram men Jonas var supernöjd med hur hon tog för sig över upploppet. – Nytt rekord 14,5 full väg med krafter kvar. Det ser bra ut och nu laddar vi för några kortlopp framöver, helst mot ston. Jag tror att hon behöver några såna för att lyfta spänsten i sin stora kropp men sedan ska vi kunna ha henne klar för stordåd, sa Marcus. Det finns ett kanonlopp på Solvalla om en månad med 100 000 kr i förstapris. – Ja, det kan bli det loppet, avslutar coachen.

20/8: Hon fortsätter att jobba jättebra och har hållit sig helt lugnt i jobben nu. Spår 1 i lämplig omgivning på Åby på onsdag känns spännande!

13/8: Hon har sett riktigt bra ut i ryggar i backjobben denna vecka och allt är fint. Nu siktar vi på ett lämpligt stolopp inom V86 på Åby den 25 augusti om allt är som det ska.

5/8: Hon var helt reglerbar och mycket fin i dagens backjobb så vi får se Mantorps-starten som ett kraftigt olycksfall i arbetet som inte ska hända igen. Ny start inom kort! – Men vi skippar volt ett tag nu hur som helst när hon är som hon är, sa Marcus.

4/8: Tornell kollade på foten igår via röntgen och han sa nu att hon är 100 återställd! Så vi kan börja köra med vilka skor vi vill men normalt väntar man med barfotakörning i ett år efter en hovbensfraktur.

3/8: Nä, igår var hon alldeles för laddad och spår 2 i volten fungerade inte alls. – Hon är speciell. Första gången på tävling utan sin skötare och så blev det tydligen lite fel i samband med sista jobbet när jag var borta. Så detta får vi glömma snabbt. Men så fin som hon kändes kan jag inte tänka mig att det var några fel på henne, sa Marcus.

30/7: Allt verkar normalt med henne efter comebacken och nu startar hon i ett mycket lämpligt gäng på Mantorp på måndag. Skorna sitter fortsatt på. – Det dröjer innan vi vågar rycka dem efter skadan men som tur är verkar märra ha utvecklats mycket under uppehållet så det gör inte så mycket, sa Marcus. Spännande att se hur mycket hon gått framåt!

23/7: Foten var bra på röntgen och hästen uppförde sig snyggt i starten på Kalmar. – Det gick lite väl fort första varvet eftersom hon blev lite pigg efter öppningen. Nu hade hon inte kräm i musklerna för att vinna men fjärdeplatsen slagen med en längd på nytt rekord var ändå bra. Men överlag kändes hon klart bättre än innan skadan och jag tror att hon kommer att bli riktigt bra med några lopp i kroppen, sa Marcus. Detta är en blivande topphäst. Ny start ska inte dröja så länge.

16/7: Hon har fortsatt att träna kanonbra och vi anmälde henne till Kalmar på torsdag. – Hon känns verkligen redo nu men för säkerhets skull kommer vi att röntga foten en gång till innan comebacken, sa Marcus. Hon har så mycket ogjort och vilken fysik hon har som kom tillbaka så snabbt.

9/7: Eftersom hon bollade med Dats Caballo i backen förra veckan, en häst som gick ut och startade på 11,8 i tisdags, valde Marcus att sätta henne som sparring till Tilda Express som skulle vässas för stochampionatskvalet idag. – Hon gick två heat på banan på allra bästa vis och det andra efter 17,5/1600 i speedmaster var magnifikt. – Vi avslutade upploppet ned i 1.10-fart och då hade jag fulla linor och en 100-procents travande häst framför mig. Pulsen efteråt var 77 och hon kan redan nu anmälas till start, sa Marcus. Vi tänker dock göra ett säkerhetskoll på hennes fot innan vi startar. – Men inget alls tyder på att hon inte är helt utläkt, avslutade coachen.

2/7: Idag fick hon gå tre rejäla repor i backen utan att vila en sekund emellan intervallerna. Trots detta hade hon inte över 78 i puls och kändes helt oberörd över linjen på sista. – Det är en sjuk häst det här, var tränarens kommentar efteråt. Nu vankas banjobb i slutet av nästa vecka, hon är alldeles för bra i ordning för att vänta längre…

25/6: Hon känns startklar redan nu, sa Linnea efter dagens backjobb där det som snabbast gick ca 1.28 på lite löst underlag. – Men hon har ju bara hunnit med sex backjobb efter flera månaders uppehåll så givetvis ska vi traggla på lite till men det här ser väldigt positivt ut, sa Marcus.

18/6: Allt väl, hon är verkligen härlig den här stora damen. Vi tragglar på några veckor till innan vi gasar fortare än 1.30-farter.

12/6: Hon har börjat träna i backen igen och allt ser bra ut. Härligt! Vi kör på så här nu en månad utan att pressa henne i tider för mycket. Men läkningen fortsätter i fin stil och vi siktar på augusti.

4/6: Hon gick sandjobb i måndags och var skitfin. I tisdags kollades hon av Jonas Tornell igen som gav oss klartecken till lättare snabbjobb redan på måndag. Idag körde vi lite på rakbanan och allt var bra. Nästa vecka blir det lite tuffare och redan veckan därpå tror vi att hon är i full träning på rakbana och i backen. – Det har läkt skitfint och vi kör lite standardjobb en månad innan vi kollar henne en sista gång innan vi vässar för start, sa Marcus.

28/5: Allt väl denna vecka och på tisdag ska hon på återbesök. – Förhoppningsvis säger Jonas att vi kan börja gasa sen, sa Marcus.

21/5: Hon har börjat gå lite i sanden redan och det finns inget negativt att tala om, tvärtom! – Hon är väldigt harmonisk och spänstig och visste jag inte bättre hade jag sagt att hon var startklar redan nu. Men vi tar det lite lugnt och avvaktar en ny kontroll om ett par veckor innan vi kör på tuffare med den här blivande kanonhästen, sa Marcus.

13/5: Hon har börjat jogga igen och Marcus var sprudlande glad efter första turen. – Hon var pigg som bara den men när vi tog bort ryggstycket blev hon snäll och medgörlig. Det är ingen nybörjarhäst riktigt den här. Men hon var spänstig och jag upplevde att all muskluatur var kvar och på rätt ställen. Så detta blir nog inte lika knepigt att jobba tillbaka som jag var rädd för. Jogging hur som helst i tre veckor till innan vi börjar fundera på att rappa på henne mot start, sa Marcus. Vi vill INTE ha bakslag.

7/5: Hon var hos veterinären igår igen och har nu fått klartecken på att gå från skritt till trav i träningen. YES! Läkningen har skett perfekt och nu ska hon jobbas i jogging i ca en månad innan vi kan börja snabbjobba henne. – Comeback bör kunna ske i augusti, sa Marcus. Så skönt!!

23/4: Skitten går fint och hon ser ut att må prima vår stora ballerina. Vi får bara ha lite mer tålamod innan vi börjar trava…

16/4: Hon var på återkoll igår och fick nu okej att börja skritta varje dag. Vi ska göra så i några veckor innan det sedan är dags för jogging i några veckor till. – Men leden har klarat sig och håller vi oss bara lugna i ca 6-8 veckor till utan fortkörning så ska detta växa ihop så hårt att det blir stabilare än innan, säger veterinären. Det innebär att vi siktar på comeback i augusti, sa Marcus.

2/4: Allt ser bra ut och hon tappar ingen vikt och ändras inget i humöret. Det är återbesök om två veckor så håll tummarna att vi kan börja träna igen.

12/3: Hon röntgades förra torsdagen och det visade sig att vi var 2 mm från leden med frakturen i hoven. – Änglavakt! Hade den gått igenom leden hade det blivit avel, sa Marcus. Men nu vågar vi inte köra nåt innan det har läkt men hon är haltfri och rör sig fint i hagen med sina fixerade ringsko som skyddar skadan. – Det blir ny x-ray i mitten av april och därefter tror Tornell att vi kan börja träna igen. Så det finns absolut chans att hon startar igen redan i juli, sa Marcus.

26/2: Hon är haltfri och går i sjukhage varje dag. Nästa torsdag ska hon röntgas hos Jonas Tornell och därefter vet vi domen på hur pass allvarligt eller inte detta är…

19/2: Nu har vi konstaterat att det är en spricka i vingen på insidan av höger bakhov. Men hur allvarligt det är vet vi inte förrän om ca två veckor då full mineralisering har gjorts så vi kan se om det är genom leden eller inte. – Om den är genomgående leden kommer vi att få problem och då får vi kanske titta på att ta ett föl på henne redan nu med nuvarande ägargrupp. Men det mesta tyder på att det är en enklare skada, för nu kan man inte se någon förändring över leden och hon har inte haft problem tidigare. Det innebär att hon mest troligt snubblade och trampade snett och då brukar det inte vara mer än vingen som spricker. Om så är fallet väntar 2-6 månaders uppehåll från tävling, sa Marcus. Vi föreslår att hon får gå i sin sjukhage i ett par veckor tills vi vet mer exakt hur svår skadan är innan vi vidtar några åtgärder. Hästen mår i alla fall bra och har inte ont längre när hon står på benet sedan hovslagare Klossi fixat henne igår.

13/2: Hon såg skitfin ut hela vägen men tyvärr, med facit i hand, valde Djuse att lämna en vinnande position i tredje invändigt för andra ytter i rygg på en iskall favorit ca 600 kvar. Kort senare tvärstannar den och Taittinger dras nästan sist. Trots detta kom hon tillbaka vasst till fjärdeplatsen! Så långt ingen fara, det blir fel ibland i travlopp. – Men tyvärr var hon riktigt halt på höger bak efter loppet och mest troligt trampade hon snett i den situationen på långsidan. Men om hon vrickat sig rejält eller fått en hovbensfraktur vet vi inte ännu. Vi hoppas på det bästa men planerar för det värsta. På måndag vet vi mer, sa en bedrövad tränare efteråt…

10/2: Hon har genrepat på bästa sätt inför lördagens V75-debut där hon har perfekt läge i lämplig omgivning. Som vi ser det är det tre-fyra hästar som håller hennes klass eller högre så det kan bli fina pengar. – Men jag sticker inte under stol med att det är ett lopp i juli vi vill vinna med den här så jag vill absolut inte ha för offensivt kört denna gång heller även om det ser spännande ut, sa Marcus. Vi skyndar långsamt och vill inte ha några bakslag på vägen.

5/2: Hon har blivit så lugn och samlad i jobben nu och i dagens dubbelheat över 2600 var allt perfekt. Marcus har gjort klart med en av Djuse-bröderna att köra henne på Åby nästa lördag i ungdomarnas uppgörelse av V75-mästaren.

29/1: Vi kollade henne med veterinär i onsdags men det var bara smågrejor som gav utslag och faktum är att hon äntligen verkar stark nog att börja tävla på riktigt. – Det är ju en stor och tung häst som har tagit lite tid på sig. Men nu är det dags att börja köra. Nästa lopp blir antingen över 1640a på Solvalla den 10 feb eller i lärlingsloppet inom V75 på Åby den 13 feb.

25/1: YES! Hon tog loppet bra och fungerade perfekt i jänkarvagn. Trots en rejäl störning 900 kvar, som kostade bortåt 15 meter, kunde Marcus runda hela fältet i tredjespår på slutvarvet. – Hon kämpade på bra hela vägen också. Inget trött i bakknäna efteråt heller trots två lopp på fem dagar. Den här börjar verkligen uppträda som en riktig tävlingshäst, sa Marcus.

22/1: Hon mötte två blivande kanoner i onsdags och Marcus valde att ta upp henne redan 800 kvar för att spara kraft till på måndag. Nu slutade hon fyra en bit efter de främsta. – Innerspåret var sinnessjukt tungt, speciellt i kurvorna. Och med sinnessjukt menar jag alltså massa sekunder. Om man körde på högarna som låg på halva innerspåret i kurvorna så var det nog 10 sekunders avbräck skulle jag säga. Vi gav henne en bra skalle och mycket glädjande så var hon inte trött i kroppen och även ganska pigg i huvudet på upploppet. Vi testar och kör igen på måndag, det kan vara precis ett sånt Bergh-upplägg som den här stora damen behöver för att vakna till ordentligt inför säsongen, sa Marcus.

15/1: Hon är anmäld till start på onsdag och har tränat på riktigt fint under veckan. Blir det bara fast och fin bana på Åby på onsdag är vi övertygade om en bra insats direkt, om det skulle slå om till töväder och bli tung bana vore det en stor nackdel för henne. – Jag tycker att hon känns redo för 2021 och det är inte omöjligt att vi testar i spets den här gången, om hon skulle kännas lika lugn och samlad som på slutet, sa Marcus.

8/1: Hon har jobbat på lite tuffare den här veckan och vi siktar på ny start andra halvan av januari. Går hon riktigt bra i årsdebuten kan det bli så att vi spänner bågen lite redan i februari. – Men annars är det sommaren och hösten som hon ska vara bra, då alla stora årgångslopp går, sa Marcus. Det enda vi inte planerar att vara med i är Drottningens.

31/12: Allt verkar bra med henne och vi siktar på ny start i Halmstad om ett par veckor. Sedan får vi se vad den närmaste planen blir men vi tänker att hon ska starta på nu under vintern, så länge vi kan anmäla till banor med fast och fint underlag. 2020 har varit en säsong av prepare vad gäller Taittinger men nu känns hon redo och 2021 ska hon blomma ut. – Jag blir inte förvånad om hon tar en pallplacering av våra hästar vad gäller totalt intjänat vid årets slut, hon har mycket inombords och kommer att ta fram flera växlar till sommaren när vi maxar henne, sa Marcus.

23/12: Loppet i lördags blev väl sådär med en fjärdeplats och låg puls. Men hon skötte sig snyggt i fyra omstarter och var stabil som ett lås. Tyvärr bytte Marcus taktik i den giltiga starten och körde för spets istället för att sikta in sig på rygg på favoriten. Med facit i hand gjorde det så hon fick dödens istället för spets och när det sedan blev körning upp mot varvningen valde Marcus att släppa sin kortfunna spets. – Hon fick fel inledning och hade rutinerade hästar kloss rygg redan. Så jag körde safe. Tyvärr blev det sedan gåsmarsch och hon hade svårt att tända till på upploppet, men var inte alls trött. Det var superlåg puls efter loppet och med facit i hand skulle jag givetvis inte släppt spets, sa Marcus. Men hon tog loppet bra och får nu lite halvlugnt över helgerna pga vaccinering men sedan är planen 1-2 starter under januari. – Är hon riktigt på tårna då så vi har poäng som räcker kan det bli Maggan i början av februari men vi får se, sa Marcus. Den här tror jag hur som helst mycket på inför 2021, hon har fått den tid hon behöver och nu är hon redo att tryckas av. Hur långt går hon? Ja det får vi se men farten för höga klasser finns där…

16/12: Hon är med i rikstotoloppet för treåringar på lördag och har tränat på fint efter banjobbet. Men spåret blev lite vanskligt och vi vet ännu inte vilket väder och därmed bana det blir på lördag. Vid bra bana och felfri avgång tror vi att hon kommer att göra ett bra lopp.

11/12: Det blev 17,5/2100 med 1.14 sista varvet och puls 72 i dagens sulkyjobb. Marcus sken som en sol efteråt. – Äntligen kändes hon som jag hade tänkt mig att hon skulle göra när det här året började. Jag tror att hon är redo att rekordsänka rejält på bra banunderlag och det är inte omöjligt att vi testar henne i V75 på hemmaplan redan nästa helg.

4/12: Hon har jobbat på och verkar bättre igen. Vi planerar att köra ett bantest med vinterbalans nästa fredag för att avgöra närmaste matchningen. – Den här vill jag inte starta på dåliga vinterbanor för hennes gång, extrem linjegångare som hon är, kommer inte att tillåta det med skor. Så det känns som Åby, Solvalla eller Halmstad i första hand under vintern, sa Marcus.

27/11: Hon är frisk igen men eftersom hon ändå hade startförbud kollade vi henne med veterinär igen och det visade sig att hon behövde en puff till i sin käkled samt i korsleden. Vila gör hon denna vecka ut och sedan motion på måndag och full träning igen i slutet av veckan. – Hon kommer ut igen under december, men lika bra att vi fixade hennes mun en gång till så att det inte blir några återfall till hetsighet som vi äntligen tränat bort på banan, sa Marcus.

19/11: Hon är anmäld till Jägersro på lördag och tränade skitbra i måndags. I dagens jobb var hon dock hetsig och vi tog ett blodprov som framåt kvällningen kom tillbaka med väldigt dåliga blodvärden. Så vi stryker på lördag och tar det säkra före det osäkra. – Men hon har ingen feber och äter som vanligt så hon är säkert tillbaka i vanlig träning i slutet av nästa vecka och då ska hon kunna starta i lämpligt lopp om 2-3 veckor. Hon har dessutom slut på bakfötter och måste gå med skor nu, så det passar egentligen bättre att vänta med start några dagar så att även motståndarna går med skor, funderar Marcus.

14/11: Marcus ”tvingade” veterinären att även behandla bakknäna efter starten och Linnea sa direkt i första jobbet efter den behandlingen att hästen kändes ännu mer snärtig och avslappnad. Vi siktar på ny start inom kort, troligen på Jägersro nästa lördag.

6/11: Hon var ännu bättre nu som tvåa på fin tid och följer planen. Det blir troligen ny start i Malmö om två veckor.

30/10: Hon har jobbat på normalt och startar i ett treårslopp på Åby på torsdag med Rikard Skoglund i jollen. – Hon kommer att vara bättre nu och med klaff dubblar hon sina pengar, sa Marcus.

23/10: Veterinären hittade inget i bakknäna men väl i vänster framknä som är behandlat. Det blev en lugn vecka nu men nästa blir som vanligt och sedan siktar vi på lämpliga lopp 4-5 november.

16/10: Hon skötte sig exemplariskt igår och Marcus var supernöjd med hennes mentala utveckling. Hästen var inte trött och fick inte fritt men nu när vi satsat på att göra henne lugn och hanterbar är det inte värsta trycket i henne till slut. – Men det kommer och nu när hon går att reglera kan vi skruva åt tävlingsåtgärderna lite. Hon får nu fixas i bakkärran innan nästa start, med tredjeplatsen står hon kvar i ett par fina stolopp i början av november, sa Marcus.

12/10: Hon är med i autodebut på torsdag i Kalmar. I dagens träning sa Marcus att hästen var bättre än nånsin tidigare rent mentalt. Blir intressant. – Jag tror att hon kommer att vara klart bättre denna gång men det kanske åxå behövs eftersom det var ett par tuffa äldre motståndare med, sa Marcus.

9/10: Hon kändes skitfin på ny balans enligt Linnea idag och nu blir det autodebut på Kalmar på torsdag. -Hon har sedan ett kanonlopp för treåriga ston på Åby i slutet av månaden och då ska hon vara redo, sa Marcus om vår oslipade diamant.

2/10: Hon var betydligt mer alert än i debuten så Marcus ville köra i ryggar så att hon inte skulle bli för vass. Då blev det givetvis svårt att hålla undan för tilläggshästarna som kom ikapp ”gratis” på upploppet. -Hon är reglerbar i loppen, bara man får stopp på henne från start. Nu ska vi fixa lite med balansen så ska vi ha henne redo att tävla ordentligt framöver, sa Marcus. Nästa start kan bli redan 15 oktober.

29/9: Det verkar bra med henne och det blev Kalmar för att det är en bred bana och så få hästar på volten. Det står ett par bra på 40 och 60 tillägg så vi får se hur Marcus lägger upp det. – Inte det viktigaste med segrar i början för hästarna, utan att det blir rätt resor.

26/9: Hon verkar normal efter segern och det blir Kalmar nästa fredag eller Mantorp på måndagen som nästa uppgift.

18/9: Taittinger har gått motion i veckan efter starten och gick idag på rakan och i backen. Hon känns fortsatt fin och det lär inte dröja länge innan hon startar igen.

14/9: Hon skötte sig fint i debuten och visade fin uppfattning i samband med resa, värmning mm. – Hon skötte sig också i volten och efter en bra resa så vann hon väldigt lätt. Skön start och med klaff på bitarna duger hon en bra bit, berömde Marcus.

11/9: Jepp hon ansågs startklar av tränaren i måndagsjobbet och är nu anmäld till debut på söndag i Vaggeryd från bricka 7! – Hon har absolut fart och styrka för att gå långt men nu får vi se vad för tävlingsskalle hon har. Som vanligt kräver vi inget av hästarna i debuten men detta blir givetvis spännande, sa Marcus.

4/9: Hon är rätt i puls nu och ser mycket maffigare ut i kroppen så vilan har gjort henne gott. Vi kör ett litet test på måndag och mest troligt är hon sedan startklar.

28/8: Hon är igång igen och var kanonfin i backen igår. Vi trimmar igång henne fullt i styrkebacken ett par veckor till innan det blir bantest för att göra klart för debut.

21/8: Hon har tränats lugnt mellan käkbehandlingarna och idag blev det sista duningen hos Spångfors. Så i slutet av nästa vecka sätter vi igång med full träning igen och sedan får vi ge henne några veckor att komma i startform. – Snart har vi den här stortalangen ute för att debutera, det är värt att vänta på henne kan jag lova, sa Marcus.

5/8: Nä, Marcus var fortfarande inte nöjd med hennes beteende och ansåg sig vara säker på att det var munnen som fortsatt spökade. Så vi fixade tid hos Spångfors, som är ledande expert på att hitta ”konstiga” ledinflammationer. Det visade sig mycket riktigt vara en rejäl ledgalla i käken som nu är åtgärdad och ombehandlas nästa fredag. Det blir lugn träning tills dess och sedan ska hennes problem vara borta. – Den här hästen har så mycket i sig men det finns en anledning till att det tar lite tid med henne också och jag oroar mig inte för att det blir lite sen debut som treåring; hon har megatalang men har inte varit fysiskt mogen för de tider hon kan. Vänta bara, sa Marcus.

24/7: Det var tack och lov snabbt övergående och hon tränar redan för fullt igen. Det ska kunna bli debut i mitten av augusti.

17/7: Dessvärre drabbades hon av akut tandfällning i torsdags och fick droger för att bli av med problemet och därmed får hon inte starta på söndag… Vi hoppas att det är snabbt övergående så att vi kan komma ut i början av augusti istället.

10/7: Det ser bra ut och nu blir det debut på Axevalla nästa söndag.

3/7: Hon känns riktigt stark i jobben nu och Marcus börjar skruva på sig. – Snart måste vi nog börja med henne, men jag vill att hon verkligen ska be om att få börja starta innan vi drar igång. Kapaciteten finns så att det räcker och blir över så det gäller bara att få hennes humör med oss, sa Marcus.

26/6: Hon har tränat bra i sanden den här veckan och Marcus kommer att bestämma sig för debutlopp efter nästa veckas träningar.

18/6: Idag blev hon behandlad i sina bakknän och kommer att få en lugn vecka över midsommar. Men sedan är det inte långt kvar till debuten för denna flyfotade dam…

15/6: Hon fick kvala i sin ensamhet och gick 19,2 med låg puls och Marcus körde ca 1.16 sista 1500 m i loppet.

12/6: Hon har varit jättefin i veckan och det blir kval på söndag.

5/6: Idag var Marcus äntligen så där riktigt nöjd med henne igen och om den känslan kvarstår på måndag så anmäls hon till kval direkt. Kolla in skönheten på nya bilden vi la upp idag!

29/5: Hon gick 15,5/1600 i tisdags men hade 84 i puls och var inte trött. -Hon var dock ointresserad till slut. Alltså hon gick 12-fart över upploppet men jämfört med hur hon brukar vara.Veterinären behandlade hennes hovleder igår och förhoppningsvis är hon redo sen, sa Marcus.

22/5: Taittinger har känts mycket fin i veckan. Med all sannolikhet var det hagsmällen och/eller att hon var nyskodd som gjorde att Marcus inte var helt nöjd med henne i förra veckans banjobb. Nu blir det ett nytt banjobb på tisdag, och faller det väl ut så går vi till kval asap.

15/5: Knäet var återställt men hästen inte riktigt lika fin i sitt andra banjobb tidigare idag. Hon gick 17,5/2100 igen med samma puls som senast men det var ändå inte samma plus. – Nä, normalt ska hon ju gå framåt med jobbet senast men nu var hon dessvärre nyskodd i tisdags och det kan absolut vara så enkelt att hon var lite tassig för det; när hon fick smällen i förra veckan hamnade hon fel i schemat så det fanns inte mycket att göra än att isåfall vänta ytterligare med sulkyjobbet, sa Marcus. Nu kollar vi hur hon tar detta i början av nästa vecka innan vi bestämmer oss för när hon ska kvala. Har vi väntat så här länge så kan vi vänta nån vecka till om det skulle behövas

8/5: Dessvärre fick hon en smäll på ett framknä i hagen igår och det blev inget sulkyjobb. Men det var redan bättre idag och vi siktar på nytt banjobb nästa fredag

1/5: Hon tog sulkyjobbet bra och ska gå nytt banjobb i slutet av nästa vecka. – Troligen får hon byta partner från Dats Caballo och Kailua Boko till Adiago Trot nästa gång, sa Marcus. Sköter hon nästa banjobb lika bra som det första så kommer vi att snegla på kval.

24/4: Nä, hon var alldeles för bra i tisdags så det blev sulkyjobb direkt nu idag. Första gången i kortvagn joggade hon ca 17,5/2100 bakom hästar och hade 81 i puls på det. Det gick i 1.10-klippet över upploppet och hästen kändes helt perfekt enligt kusken. – Jag har nog aldrig kört ett så här bra första jobb i sulky med någon unghäst tidigare. Om vår märr får vara frisk och kry framöver så siktar vi på ett sulkyjobb till om några veckor och sedan kval i slutet av maj.

17/4: Herregud, var Marcus ord efter backjobbet mot Den of Warlock idag. Taittinger är på väg mot kval med stormsteg men först ska hon gå ytterligare ett trippelheat på banan nästa vecka om allt vill sig väl. – Sedan är det meningen att vi ska ta fram sulkyn ett par veckor efter det om allt är som det ska, sa tränarn och mös som en fredagsmätt katt.

10/4: Hon har fortsatt lika fin stil i jobben efter detta och hon ligger bra till i programmet. Det är väl ett par månader innan hon är riktigt redo ändå men den som väntar på nåt gott. – Ja, hon kan säkert springa 1.16/1600 redan idag men en sån här typ av häst måste vara överpreparerad innan hon kommer ut, annars kan det bli galet, sa Marcus.

3/4: I måndags gick hon 1.24/1600 i långvagn mot Claire dig Quattro i något som var Taittingers första trippelheat i livet. – Hon skötte sig magnifikt bra och inte många okvalade hästar skulle ha kunnat göra det hon gjorde. Men vi skyndar långsamt med den här jättelika märren och tar detta som ett klart plus på vägen.

27/3: Hon gick ett mycket tufft pass i speedbacken i måndags och klädde bl a av Gandhi Boko, som annars brukar vara svårslagen i träning. – Det kan vara dags att börja vässa för start nu, vi får se hur hon verkar i början av nästa vecka men som ni vet har jag ingen brådska med den här hästen; jag vet att det är en kanonhäst men också att hennes storlek gör att det kan behövas lite mer tid, sa Marcus.

13/3: Hon har inte tappat något av detta och i dagens sandjobb var hon femstjärnig enligt Marcus.  Det blir en veckas styrkepass till efter sjukdomen men sedan kommer vi att börja rappa upp henne i banheat.

9/3: Frisk igen!

5/3: Nä, skit också! Boxgrannen har varit sjuk och smittat ned henne. Nu står hon på medicin i fem dagar och vi siktar på att återuppta träningen nästa torsdag/fredag så planeringen är uppskjuten en vecka.

28/2: Det känns inte som att Marcus väntar en hel månad till med Taittingers start på nästa fas i träningen. – Nä, knappast. Hon var så sjukt fin i sanden idag att jag mest troligt börjar med lite fartträning redan i slutet av nästa vecka, sa Marcus.

21/2: I tisdags flyttade hon och Linnea tillbaka till banan. Allt har gått bra och Taittinger är i en mycket bra period igen nu. – Hon kommer att styrketräna en månad till på det hela och därefter gå över på varannat pass fart och varannat pass styrka så länge det behövs innan hon är redo. Men nu är hon där hon ska vara igen, sa Marcus.

14/2: Hon är fortsatt skitfin och nu verkar hon vara inne i bra period igen. En härlig häst som Marcus säger sig sakna i banjobben. Men nu ska hon styrketräna ett tag så han får hålla sig! =)

7/2: Nu har ”Bubblan” gått en hel vecka precis som det är tänkt för vinterträning uppe på gården. Hon blir bara bättre och bättre och ska trumma på så här månaden ut.

31/1: Äntligen! Det var tränarns ord efter dagens jobb i DW-backen. Nu är ”Bubblan” som hon ska vara igen! Men någon start är inte aktuell förrän till våren. – Hon ska vinterträna rejält i sanden först, springa fort kan hon men det är styrkan som krävs innan hon är redo att vinna några stora lopp, sa Marcus.

24/1: Taittinger har jobbat på normalt i DW-backen den här veckan och har redan lagt på sig en del vikt efter flytten. Nu är hon verkligen på rätt väg igen, tack och lov!

17/1: Hon fortsätter att växa men har nu bytt smeknamn till ”Bubblan” efter flytten upp till tjejerna på gården. Hon har hittat stilen igen och Marcus var supernöjd med henne på rakbanan i måndags och bestämde sig då att skicka upp henne. – Hon är fräsch och i ordning igen och då blir det perfekt att skicka henne till gården så att hon får bli lugn och vuxen, hon är ju lite påverkad av att stå i närheten av en travbana annars har vi märkt, sa Marcus.

4/1: Tatte växer så att det knakar just nu och hon körs lugnt ett par veckor till.

22/12: Hon är inne i en växtperiod så det passar perfekt med lite lugnare träning under tiden det avmaskas och vaccineras nu ett par veckor.

6/12: Taittinger har inte ont i fötterna längre men växer för fullt för dagen och går därför lite lugnare jobb just nu och troligen året ut.

30/11: Hon har inte riktigt varit sig själv den senaste veckan med Patrik upptäckte ett fel igår som vi kommer att åtgärda med hovslagaren i början av nästa vecka. Vi hoppas och tror att det är hela anledningen.

22/11: Nu har hon börjat jobba i backen med de äldre grabbarna och dagens backintervaller med Setauket å Pane Vino löste hon gallant med 62 i puls. Vad månde bliva till våren?

15/11: Idag fick hon sparra Kailua Boko lite på banan inför hennes start på tisdag. Det blev 1.28/1600 i tunga vagnar på en ganska tung bana som snabbast och på det hade hon låg puls. Det går åt rätt håll, den här är mycket fin som Marcus avslöjat tidigare.

8/11: Taittinger jobbar nu på maxintensitet och ska göra så fram till jul.

1/11: Hon är i full träning igen och Marcus var som vanligt lyrisk efter dagens träningspass. Nu väntar några veckors mangling innan det blir lite test på banan när det ser ut att bli läge. – Vi har inte brått med den här, sa tränarn.

25/10: Bränningen tog bra och hon har tränat på lugnt och fint den här veckan. Nästa vecka blir det full fart igen med den här fina märren.

18/10: Även Taittinger blev fixad av veterinär i måndags och vilar över helgen. Vi hoppas sätta igång henne igen i mitten av nästa vecka.

11/10: Hon har satt ett överben på ett framben och ska frysbrännas i nästa vecka. Det gör att Marcus skjuter upp hennes första sulkyjobb några veckor. – Hon ska ju ändå inte starta som tvååring så detta gör ingenting.

5/10: Nu har hon börjat träna på allvar med de äldre hästarna på sandrakan, men hon har likförbenat lägre puls än de flesta.

30/9: Idag kördes hon med de äldre på sandrakan igen och det var lika bra som vanligt. Pulsen mycket låg och tränarens mun i båge.

20/9: Hon är igång igen och glänste rejält på sandrakan idag. Oj, oj, oj, sa tränarn.

13/9: Taittinger har joggats under veckan och är nu att anse som redo för rejäl träning igen.

5/9: Hon var fin i början av veckan och blev sedan skodd igår. Tyvärr var Taittinger snorig i morse men utan feber. Vi låter henne vila i hagen och må gott till på måndag.

30/8: Det gick undan värre idag när hon fick testa rätvarv för första gången. Marcus hade 22,5 sista varvet i täten och det gjorde hon med tung vagn och helt odriven. Detta är något riktigt intressant. – Men jag tror inte att vi siktar på några tvåårslopp ändå, sa tränarn.

22/8: Idag körde Marcus 1.16 sista 300 på sandrakan med henne. – Detta är något alldeles extra, sa tränarn.

13/8: Efter dagens intervalljobb på sandrakan sa Marcus: – den här är ju helt magisk. Om vi vill kan vi sko till henne och köra 1.17/1600 om ett par veckor men jag tror att vi väntar lite trots allt, hon är rätt stor.

9/8: Hon ser bra ut och nästa vecka hoppas vi på fina banor och fina träningspass. Det blir rundbanetest nästnästa vecka.

31/7: Taittinger jobbar på väldigt fint och hon blir bara starkare och starkare på sandrakan. Snart är det dags att testa henne på rundbanan igen.

19/7: Idag fick hon motsvarande tid som förra gången och det fanns inget att anmärka på.

12/7: Idag gick hon ca 1.25/1600 ensam och det var verkligen plusbetonat. Vilken härlig tvååring!

3/7: Hon fortsätter att övertyga och nu laddar vi för snabbare banjobb veckan efter Sprintern.