Projektbeskrivning

ROADRUNNER APPS

År: 2019

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Sto e: UNCLE LASSE – DIGITAL INSIGHT

Exteriörsiffror: 554444

Säljstatus: SELECT – tävlingsrätten 241231. Det finns för dagen fyra 1/20-delar till salu med start på 3 000 kr/delen för hästägares räkning. Hör av dig till oss på info@marlincheval.com om du är intresserad.

Skötare: Amanda Höynä

Veckokommentarer

23/9: Hon har svarat mirakulöst bra på behandling och lite omvårdnad nu när hon flyttat in från utedriften. – Vi tycker att hon förbättrats så snabbt att vi kommer att börja jogga henne redan i nästa vecka, sa Marcus. Underbara nyheter!

16/9: Nu fick vi äntligen svar på borreliaprovet som krånglat och dragit ut på tiden i en vecka. – Hon hade höga titrar för anaplasma och ska nu ha medicin i en vecka, sa Marcus. Apps hade ju varit så väldigt fin inför debuten så detta förklarar ju den plötsliga scenförändringen. Vi hoppas på snabb tillfriskning men inom 1-2 veckor vet vi. – Vissa löser det snabbt medans andra för det tufft med den här sjukdomen. Just nu kan vi bara avvakta.

9/9: Nu har vi kollat henne med hovslagare, veterinär och blodprov mm under veckan. Det har visat sig att det är en del smågrejor som har stört henne, bl a är hennes blodvärden inte helt perfekta och veterinären hittade lite småsaker när hon fick löpa på bandet igår. Dessutom var hon lite öm i en framfot efter Åby. – Det blir lugnt i en vecka i alla fall men jag ser inte detta som något långvarigt, ibland ackumuleras träningen och så precis går det lite över gränsen så att de behöver hjälp av doktorn och lite vila, sa Marcus. Vi återkommer med ny info nästa vecka. Nu är hästen inne på banan och efter miljöombytet hade vi ju hur som helst inte startat på nån vecka.

2/9: Hon fungerande inte som vi hade tänkt i debuten, utan bara släppte bettet och slog på en galopp efter 50 m körda. Sedan ville hon inte riktigt vara med nån gång sa kusken, som tog upp henne 500 kvar och körde hem. Vi kommer att kolla upp henne till veckan, för att se om nåt hänt eller om det bara var ett olycksfall i arbetet. Hon har även flyttat in till banan efter starten, så nu kan vi trimma henne lite på stora banan inför nästa start.

26/8: Hon tränar på fint och går debut på Åby från ett vettigt läge på onsdag. – Det var ett par rutinerade ston på tillägg som gått bra tider men den här märren är så stor så att hitta ett lopp där det bara är två hästar på start kändes överordnat allt annat. Vi siktar på bra pengar men troligen behöver hon några lopp i kroppen pga sin storlek, sa Marcus.

19/8: Hon gick 1.21/2100 ytter om häst på bra sätt i måndags och nu anser vi henne startklar. Det kan bli debut redan i slutet av månaden.

12/8: Hon har sett lysande fin ut i jobben nu och planeras för ett finslipande sulkytest på måndag.

29/7: Hon var in till banan härom dagen och gick 1.26/2100 i långvagn. – Nu hade hon riktigt låg puls så att vi kan konstatera att hon äntligen är frisk! Jag testade henne barfota runt om och det fungerade mycket fint. Det kommer att behövas ett banjobb till för att ha rätt spänst på henne innan debuten men räkna med att hon ska vara startklar i början av september, sa Marcus. Ja, efter så långdragen mystisk sjukdom ska det bli väldigt spännande att se hur bra hon kan bli i höst!

21/7: Hon ser riktigt bra ut nu och det blir bantest nästa vecka!

15/7: Hon gick ett trippelheat på Vekas rundbana mot Major Tallmadge idag och hade samma puls som honom efteråt. Vi kollade henne även i halsen på eftermiddagen och veterinären sa att detta ska vara helt borta inom ett par veckor så länge som hon inte får några tuffa skallar i jobben. – Vi väntar ett par veckor med sulkyjobb för att vara på den säkra sidan men nu ser det absolut hoppfullt ut på hälsoläget, sa Marcus. Det här är ju en riktigt fin häst som utan sjukdom skulle ha startat för ett halvår sedan…

7/7: Hon är igång igen och det ser bra ut. Nu hoppas vi verkligen att hon får vara frisk framöver…

1/7: Hon fick en vecka extra, det är ju hon som har krånglat längst och varit småsjuk från och till ända sedan i vintras. Så det kändes rätt att ge henne några extra dagar. Nu ser hon bättre ut i pälsen också så på måndag drar vi igång igen och så får vi se hur snabbt det går att få henne startklar. – De andra som vilat nu har känts startklara direkt vi satte igång dem så vi hoppas att det ska gå mycket fortare att få ork i den här stora damen nu när hon fått chansen att bli helt 100 frisk efter en rejäl vila, det har ju bevisligen inte räckt med en vecka på henne tidigare, sa Marcus.

24/6: Allt verkar nu som det ska och vi sätter igång henne lite lugnt på måndag. Inom ett par veckor ska vi ha svar på om hon blivit riktigt frisk igen eller inte…

17/6: Nä, banjobbet blev inställt igen för att vi kollade henne i halsen och den var inte alls bra. Så hon har fått medicin och vi vilar i 10 dagar till så att hon en gång för alla får bli frisk så att hon kan börja starta. – Våra hälsoproblem på hästarna på Veka började ju med henne i vintras, när hon blev dålig efter ett banjobb i februari. Sedan dess har hon varit så upp och ner att vi nu misstänker att det är hon som är patient zero. Vila är ett viktigt vapen, så nu får hon vila längre än efter tidigare episoder, sa Marcus. Den här har ju egentligen varit startklar sedan i december då hon visade ett 1.15-varv i kvalet…

10/6: Allt verkar bra och nu siktar vi på nytt bantest nästa torsdag.

3/6: Hon gick 1.19/2100 på bra sätt igår och är nu på rätt väg. Det ska bli ett banjobb till om några veckor innan det kan vara dags för debut för vår bjässe till treåring. – Hon fick också testa bilen som påpassligt nog var ute samtidigt och det var inga problem alls. Nästa sulkyjobb ska vi trimma in utrustning och balans för debuten, sa Marcus nöjt om vår häst.

27/5: Allt väl i veckan och håller det i sig här så blir det eventuellt sulkytest i slutet av nästa vecka.

20/5: Hon är jättefin igen men fick ju stå över två jobb pga smällen och kommer då upp i puls direkt pga sin storlek. Men vi jobbar på under elitloppsveckan för att sedan dra in henne för finslipning i Halmstad veckan därefter. – Sedan bestämmer vi om det är dags för debut eller om vi ska traggla lite till, sa Marcus om vår jättelika men riktigt spännande märr.

13/5: Tyvärr fick hon givetvis en spark i hagen i tisdags som gjorde att vi fick ställa in jobbet på banan. Men det tog inte illa så det ser bra ut för nästa vecka. – Sånt är livet med hästarna, sa tränarn.

6/5: Hon har varit riktigt plusbetonad i sanden i veckan och nästa torsdag ska hon in på banan för ett test. – Förhoppningsvis ett sista test innan vi kan anmäla för debut, sa Marcus. Det här är en ovanlig häst med tanke på sin storlek men också för att hon är så rapp trots det.

29/4: Hon har haft det fint i veckan och efter lite behandling. Vi planerar att ta in henne för bantest nästa torsdag och sedan får vi se om det är dags att preppa för debut eller om vi ska förbereda någon vecka till.

22/4: Nu är hon fulltränad för banjobb men det har varit lite effektlöst för hennes stora aktion på sistone så det blir först ett besök hos veterinären i nästa vecka för att hjälpa hennes stora bakknän en bit på traven. – Om ca två veckor ska hon vara redo för ett, förhoppningsvis, sista test inför tävlingsdebuten, sa Marcus.

15/4: Allt har varit väl i veckan och nu blir det en vecka till på Veka innan vi siktar på nytt banjobb. – Det börjar närma sig och det ska bli kul att börja, sa Marcus.

8/4: Hon gick ca 1.19-19,5/2100 på kladdig bana igår och skötte sig fint. – Hon behövde jobbet efter sin sjukdom, tänk på hur stor hon är, sa Patrik som körde. Vi siktar på ett banjobb till innan debut i maj.

1/4: Hon gick motsvarande ca 1.22/1600 i bländande stil i tredje heatet igår och vi siktar på sulkyjobb redan nästa vecka. – Egentligen hade vi velat starta henne nu men det finns inga lätta lopp här nere för dagen så vi kör ett heat först; hon är ju ändå ca 177-178 cm, sa Marcus om vår älgko.

25/3: Nu är hon fulltränad i konditionen och ska med in för nytt banjobb på torsdag enligt plan.

18/3: Hon har jobbat på för fullt i sanden den här veckan och får fortsätta med det minst en vecka till innan vi lägger plan för banjobb. De andra ska in igen om ca 3 veckor så det kan nog passa fint.

11/3: Hon har jobbat på hela veckan och känns fin. Men hon är väldigt stor och den sjukdom hon hade för ett tag sedan har satt ner henne lite så det kommer säkert att ta ett par veckor innan hon är redo för banjobb.

4/3: Hon var jättefin i sanden idag och är luftvägarna rena och fina på måndag blir det full träning igen så vi kan trimma på inför ett sulkyjobb så fort som möjligt. – Riktigt positiv idag, sa Patrik som körde idag. – Det var länge sedan jag körde henne och det var väldigt glädjande besked i tömmarna.

25/2: Ja nu ska hon vara helt frisk och vi sätter igång lätt träning på måndag och intervaller i slutet av nästa vecka. Sedan får vi se inom ett par veckor hur mycket hon har tappat och hur vi lägger planen inför vårens debut.

18/2: Tyvärr tog det om och nu står hon på hippotrim en vecka så det får reda upp sig en gång för alla.

11/2: Vi väntade ut henne och lät henne vila hela veckan. Apps är frisk och börjar igen på måndag.

4/2: Tyvärr blev hon snorig efter banjobbet och denna vecka har hon fått vila och mata i sig höga doser naturmedicin. Vi hoppas och tror att vi ska kunna sätta igång henne i mitten av nästa vecka igen så att hon inte tappar så mycket nu när vi var så nära debut.

28/1: Hon gick ytter om Imperial Wine i rätvarvsheatet igår och visade ca 1.23/1600 i tung vagn på krävande bana. Det var ett toppjobb av den stora märren som nu siktas på nytt banjobb om några veckor. – Det är bara lite finslipning kvar innan hon är redo för debut, sa Marcus.

21/1: – Svinbra, helt enkelt. Kommentaren var tränarens efter torsdags heat på speedbanan på Veka. – Nu går hon in till Halmstadtravet redan i nästa vecka för att gå ett trippelheat. Det känns som att det mest är smådetaljer att slipa på innan hon är redo för debut, sa Marcus.

14/1: Hon är igång igen och allt ser bra ut. Nästa vecka innebär full träning och även lite rappare på rakbanan för första gången sedan kvalet.

30/12: Fortsatt bra plus på henne efter dagens sandjobb. – Det ska bli rätt spännande med den här stora när vi börjar vässa och tävlingsbalansera henne om nån månad, hon gör ju allt så enkelt, sa Marcus.

24/12: Hon vaccinerades i onsdag och får en veckas vila. Men allt ser ju oförskämt bra ut på den här stora märren. Köpläge!

17/12: Ja, vad ska man säga? – Att det finns andelar kvar i den här känns mycket märkligt med tanke på hur hon ser ut och vad hon har presterat både i kval och träning, sa Marcus. Den här veckan har varit fortsatt lika bra och okomplicerad som vanligt.

10/12: Hon bara stånkar på och gör allt rätt. Den här blir spännande nästa år. – Hon är ju redan ca 175 cm över manken men när man kör så rör hon sig lätt och fint, sånt kan bli bra, sa Marcus.

3/12: Hon bara stånkar på och allt ser oförskämt bra ut.

26/11: Apps tog loppet med ro och allt har varit som vanligt efteråt. Vi matar på med fler styrkejobb ett tag så blir det nya banjobb efter nyår. – Blir det en bra vinter med fina underlag på rundbanan lär hon gå banjobb redan januari, sa Marcus. Hon är så grundtränad redan att jag inte tror att hon är så långt borta.

22/11: Hon kvalade enkelt på 21,7 med 1.14 sista 500. – Hon var helt okörd och hade gått mycket fortare om hon haft någon sparring första 500 när alla de andra tvååringarna galopperade. Jag gillar verkligen den här, sa Gustav som körde.

19/11: Bara fint i veckan och nu laddar vi för kval på söndag.

12/11: Hon sköter sig så underbart hela tiden! Nu blir det kval nästa söndag.

5/11: Hon tog banjobbet över all förväntan och troligen trimmar vi bara på hemma och kvalar i slutet av november.

29/10: Hon var in på banan igår och gick ett första sulkytest. Apps joggade runt på 1.21/1600 med låg puls och hon var riktigt fin. – Jag tror att hon kan gå 1.19 full väg redan nu men vi ska köra ett banjobb till innan kval, sa Marcus. Men det här är rätt sort utan snack.

22/10: Allt bra i sanden och hon testar nog sulky inom ett par veckor.

15/10: Hon är fortsatt skitfin i sanden efter förra veckans banjobb och vi jobbar vidare. Den här rekommenderar Marcus starkt.

8/10: Hon var in till banan igår och skötte sig helt perfekt. Hon gick 26,5/1600 (dra av ca 3 sekunder om vi ska räkna sulkytider) med en rappare avslutning i dödens och får med beröm godkänt. Det blir nytt banjobb om några veckor.

1/10: Hon är makalöst fin hemma på Veka nu och kommer snart att få åka in till Halmstadtravet för ett banjobb.

24/9: Allt väl och hon är lika fin som vanligen igen efter smällen i hagen. Det är bara att mangla på!

18/9: Hon var jättefin i måndags men fick sen en tuff smäll på bogen i hagen och har stått på penicillin veckan ut. Hon tränar som vanligt igen från måndag. – Hon är så fin i psyket dör här stora damen så sårvården har varit helt prickfri. Hon är både urstark och smart denna, sa skötaren Nattis.

10/9: Hon trampar på riktigt fint i sanden och går omväxlande tre snabba intervaller (1.40-tempo) och omväxlande lugna intervaller tre plus tre (1.50-1.55-tempo). Så snabbt går ingen tvååring i sanden förutom The Real Ragnar ännu.

3/9: Det har sålts ett antal andelar i henne i veckan och det känns bra eftersom hästen är riktigt stark i jobben. Hon är den enda av tvååringarna som redan går två set i sanden och den här stora damen gillar vi rejält!

28/8: Hon har gått ett jobb i sanden på Veka och det kommer att passa henne som hand i handske. – Hon är 170 plus redan och ser ut som Calling Out på många sätt, fast långt långt före honom i styrka samma tid på året. Den här är riktigt spännande, sa Marcus.

20/8: Hon tränar på jättebra men ska nu få flytta ut på gården redan i nästa vecka. – Hon lär passa perfekt på den djupsandsbanan utan kurvor, sa avgående skötare Urban.

5/8: Hon har fått trampa på i backen och allt ser förtjusande bra ut. Inom 1-2 veckor lär Marcus sätta henne i banjobb igen. En långbent och väldigt fin märr med framtiden för sig.

16/7: Hon är i full gång och gick 1.32/1600 på mycket enkelt vis igår. Hon är snart i full kondition efter sin sjukdom och det bör bli lite rappare banjobb inom några veckor. – Den här går lätt 1.25 innan sommarn är över, sa Marcus.

9/7: Hon är tillbaka i banjobb och löste sina 32,5/1600 som en barnlek i andra heatet igår. Nästa fredag kommer hon att gå lite rappare och däremellan blir det lite backträning. Det här är en märr av högsta klass som vi ser det.

2/7: Hon är frisk igen och kändes skitfin idag. Nästa vecka blir det bara backjobb pga allt stök runt stora banan inför Sprintermästaren men den här är nåt extra, helt klart. – Stor som ett hus och det driver väldigt bra, sa Mange R som vickar med unghästarna i sommar.

25/6: Hon och Dexter har hostat och stått på medicin i veckan. Men nu är det redan bättre och vi räknar med snabbjobb i slutet av nästa vecka. – Det ska bli mycket spännande att se vad vilan har gjort på den här stora och läckra damen, sa Marcus.

18/6: Hon har tagit det lugnt i veckan och fått lite rödljusbehandling mm och allt ser bra ut. På måndag börjar hon igen!

12/6: Ja, hon går cina banheat kring 1.30/1600 på bra sätt och i backen är hon drottningen, ingen är starkare än vad hon är så här långt. Inte ens Cobra Kai! – Men nu ska hon vila 10 dagar som de andra som tränat rejält sedan årsskiftet, därefter får vi se om hon börjar bli mogen att sänkas för starter i år eller om vi avvaktar lite och tränar mer styrka till hennes gigantiska kropp, sa Marcus.

4/6: Hon har jobbat på i backen den här veckan och nästa torsdag är hon planlagd för nytt banjobb. – Hon är härlig att köra den här, det är ett grymt driv i steget, sa Patrik efter dagens arbete.

2/6: Stam: Pappan Uncle Lasse är ny i aveln men behöver ingen närmare presentation. Hans möderne rankas som ett av de bästa i världen, kanske det bästa totalt, och Lasse var själv framgångsrik redan som tvååring i USA med bl a en andraplats i Peter Haughton Memorial. Som fyraåring var han i Sverige och största framgången blev uppvisnings-segern i SprinterMästaren i Halmstad. Hans första kull är nu tre år och flera hästar har redan visat framfötterna. Extra roligt att flera ston redan vunnit på 1.15-tider full väg! Mamman Digital Insight är helsyster till sjufaldige miljonären Digital Ink, gemensam nämnare för de här hästarna och Roadrunner Apps är den högresta kroppen och långa benen.

1/6: Roadrunner Apps är ny i vår unghästsatsning SELECT, för unghästar med stam, exteriör och karisma av högsta klass. Marcus kommenterar: – Det är riktigt humör i den här damen och vi fick ta det lite varligt i början. Men hon är också väldigt klok och för tre veckor sedan körde vi 1.29/1600 med henne i första banjobbet. Det är ruggig gång och rejäl storlek i henne och vi tror att det här kan bli en topphäst, sa Marcus.