Projektbeskrivning

PRECIOUS LORD

År: 2015

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Valack e: PASTOR STEPHEN – GLORIFY

Exteriörsiffror: 455344

Säljstatus: Det finns för dagen inga andelar till salu.

Skötare: Niklas Arvidsson

Veckokommentarer

23/9: Han har varit rejält laddad i jobben på sistone och ska få en rejäl urblåsare i början av nästa vecka. Det finns lopp både fredag och söndag i nästa vecka som det kan tänkas bli, även om det finns ett väldigt intressant kortlopp med volt på Solvalla veckan efter som tränaren sneglar på. – Jag tycker att Lorden tänker väldigt mycket, bland annat så tar han inte riktigt i vare sig från start eller till slut när vi tävlar hemma i Halmstad. På Solvalla tycker jag att han har gjort sina bästa insatser hela tiden så jag klurar på att vässa för det loppet istället.

17/9: Han tränade på skitbra i veckan och har acklimatiserat sig fint på nya gården. Marcus siktar på start 30e sep.

7/9: Han rammade vingen upp till start i måndags och fick ett problem med utrustningen pga detta. – Han andades därför lite tyngre idag och jag tycker att han höll riktigt bra med tanke på det, sa Marcus om hästen som nog värmde bättre än nånsin. Nu har Lorden flyttat ut till stall Arvidsson på Plönninge där han kommer att tränas för sadel och sedan gå ett rappt jobb i veckan när han kommer på besök till oss på Veka. Nästa start är ännu inte bestämd, utan vi kollar läget i början av nästa vecka innan vi bestämmer oss.

2/9: Han har tränat kanonbra på sistone och drog bricka 2 på måndag. – Det blir första bike på väldigt länge och den här gången siktar vi på att spåra runt om. Sedan kör jag ut honom till Plönninge, där han ska träna vidare under SM-vinnaren i hoppning, Niklas Arvidsson. Det kommer att passa perfekt, eftersom Lorden ska träna lätt mellan starterna, sa Marcus. Blir det mer än tio dagar mellan starterna så drar vi in honom för några rakbaneheat på Veka ändå.

26/8: Han är superladdad för dagen och det känns som att han måste få starta nu snart igen. Det finns ett passande lopp hemma nästa måndag som vi siktar till.

19/8: Allt verkar bra efter förra starten och vi siktar framåt, det finns några lämpliga lopp vid månadsskiftet men inget bestämt ännu.

12/8: Han gjorde ett kanonlopp som fyra från dödens och enligt Kevin var detta lopp det bästa som Lorden gjort för honom. Vi håller med och letar nytt lopp inom kort.

9/8: Han var grym i dagens vässning och startar i speedloppet på Åby på torsdag. Skitspår men det är toppform…

29/7: Nä, vi valde att stå över start den här helgen efter två tuffa lopp vecka-vecka. Han laddas nu mot ett speedlopp på Åby den 11 augusti om poängen räcker.

21/7: Han öppnade under 1.08 första halvvarvet till spets trots spår åtta i Karlshamn. – Riktigt imponerande, sa Kevin. Nu blev det en fin andraplats på den tredje snabbaste tiden på den banan genom tiderna. Ny start nästa helg!

15/7: Allt väl idag och spår 8 på torsdag är inte så illa som det låter. – Nej, det är otroligt svårt att öppna från de innersta spåren på Karlshamn och skulle vi få en strykning invändigt tror jag exempelvis att spetschansen är god från yttersta spåret, sa Marcus.

12/7: Han är i snuskigt fin form för dagen och kom in med enorma 88 i puls efter gårdagens andraplats. – Helt oberörd med andra ord, sa Marcus, som okejade hästen vid dagens genomgång. Det blir ny start i Karlshamn i nästa vecka.

7/7: Han jobbar förstklassigt och fick ett bra läge i lämpligt gäng i Kalmar på måndag.

1/7: Det blev inget passande i Tingsryd och vi siktar på Kalmar nästa måndag istället, det måste säkras lite mer poäng så att vi inte missar Karlshamn därefter pga poängbrist. Veckan har annars varit jättebra och hästen känns lugn och fin.

24/6: Han var grymt fin i veckans jobb och anmäldes till Visby men kom inte med. Det blir säkert Tingsryd på söndag istället för nu har vi bestämt att hålla igång honom över Karlshamn om fyra veckor. – Den korta banan med de extremt snäva svängarna kommer att passa honom perfekt. Där ska han vinna bara det blir framspår, så det är en klar plan att sätta honom i toppform till dess, sa coachen.

17/6: Han var dunderfin i fredags men sedan hade nåt hänt för han var ansträngd i sitt höger fram igen på tisdagen. Vi har behandlat knä och kota hos veterinären och nu får han vila fram till mitten av nästa vecka. – Om han studsar fram igen då så finns det ett mycket passande lopp åt honom i slutet av juni, sa Marcus. Men sedan blir det nog sommarvila hur som helst.

10/6: Han gick nytt rekord 11,9 trots tredjespår i första och sista sväng från spår 8. – Han spurtade bäst av alla sista 100 i loppet, sa Kevin. Lorden tog det bra också och som det ser ut nu får han nog göra nån start till på fina formen; annars var vi ju inställda på lite sommarvila och tung träning nu när han brukar ha allergiproblem på sommaren.

1/6: Han verkar fin efteråt och ska starta igen på uppstuds på måndag i Kalmar.

30/5: Han var jättefin i söndags men tyvärr hade vi ju spåret utanför värste konkurrenten redan i försöket. – Lorden var grym och vinner med omvända spår, sa Kevin. Det trodde även Marcus, som tillade. – Då vinner han även finalen…

27/5: Han verkar riktigt bra nu men fick ju den tuffaste lottningen på söndag. – Men vinner han sitt försök lär han även vinna finalen. Kevin och hästen är laddade för att gå på knock och överraska trav-Sverige!

20/5: Efter att ha haft över 80 i puls efter jobben i flera veckor var det dags för en 54:a idag. Vi har lättat upp jobben markant nu och som idag gick han sex intervaller mellan 1.40 och 1.25 i sulky för att dra så lite mjölksyra som möjligt, sa Marcus. Det blir två rappa, lätta pass till i nästa vecka inför det stora loppet på söndag. – Vi tror att Precious Lord har chans att slå löpningsrekordet på 05,3 i år…

13/5: Nu har han gått två riktigt tuffa träningspass tisdag/fredag och det har han löst bra men med ganska hög puls. Nästa vecka väntar en kraftig nedtrappning innan det blir sista vässningen på själva Elitloppsveckan…

6/5: Vi har fått en inbjudan till Extremsprintern och nu har planen lagts för att ha honom extra vässad för att inleda Elitoppssöndagen med seger…

29/4: Nu är han riktigt fin igen. – Jag har inte känt honom så här fin sedan jag började, sa skötaren G Norin idag. Vi hade väldigt gärna sett honom i Extremsprintern, där han ju vann ett försök för två år sedan. – Han är mycket bättre nu och skulle nog kunna utmana Gandhi Boko och de bästa hästarna där i år, sa Marcus. Frågan är om vår boss lyckas få en inbjudan? Vi återkommer i nästa vecka om matchningen.

15/4: Ibland blir man påmind rejält om att hästarna inte är några bilar. – Nä, den kotan som han vrickat tidigare har visserligen blivit bra i ligamenten men istället så är leden fortsatt inte helt 100. Så vi måste ta hjälp av veterinär direkt efter påsk och sedan skjuta lite på comebacken pga detta. Men det finns en hel del kortlopp att välja bland under maj, sa Marcus.

8/4: Nu är hovbölden och kotan ett minne blott. Han har tränat fullt hela veckan och ska vara startklar igen efter påsk. Det finns 2-3 passande sprinterlopp 20-24 april.

1/4: Först hittade vi fel i kotan i tisdags som vi löste med osteopaten. Igår sprack det sedan upp en hovböld i samma ben så där har vi anledningen till den senaste tidens problem. Det ska vara övergående och vi återkommer med info så fort som möjligt – det finns ju ett passande lopp i Malmö den 12e om han hinner bli återställd till på tisdag.

25/3: Han verkar frisk igen och har tränat på bra i veckan. Men han var lite öm i en framfot i eftermiddags utan att vi kunde hitta några fel. Vi får avvakta helgen och kolla på måndag om han är anmälningsbar eller om vi får avvakta lite. Hur som helst är det lite ont om passande lopp i söder just nu men snart exploderar tävlingsschemat. – Jag hade ju hemskt gärna ställt upp i speedracet där han ju vann sitt försök redan för två år sedan, nu är han betydligt bättre än vad han var då så det är något jag sneglar på, sa Marcus.

14/3: Han testades med öppet huvudlag för första gången nånsin idag, när han ändå skulle köras snällt efter ett gäng tuffa resor på slutet. – Men vi kör aldrig med öppet igen, han fattade liksom aldrig att det var allvar, sa Marcus. Dessutom kom det upp gult snor ur näsan på honom så helt frisk var han inte heller. – Vi får ge vårens allergimedicin och komma tillbaka med helstängt så fort som möjligt, sa chefen.

11/3: Det blev start på måndag och hästen kändes helt lysande i dagens sandintervaller.

4/3: Allt verkar bra igen och vi siktar på comeback barfota bak inom kort, kanske redan i Halmstad den 14e i mars.

25/2: Han verkar frisk igen och kommer att börja jobba igen på måndag. Förhoppningsvis har han inte tappat så mycket så vi kan vara tillbaka i mitten av mars. – Då barfota bak, vilket ska vara en stor fördel.

18/2: Han kändes skitfin men kastade in handduken redan på bortre långsidan. Det visade sig idag att han stod med gult snor i näsa och hals så nu är det medicin och välförtjänt vila i en vecka.

11/2: Han verkar minst lika fin efter Kalmar och är anmäld igen till Åby på torsdag från bra läge. – Just i Göteborg skulle jag vilja se Precious Lord från rygg på ledaren, det kan vara vinstdraget där, sa Marcus.

4/2: Han var lika fin idag men trivdes inte riktigt på den smetiga banan och dödens är ju inte hans grej heller. Hästen höll riktigt bra som femma och vi siktar på ny start inom kort.

31/1: Tyvärr drog han bricka 7 på fredag. Visserligen bara sex motståndare men flera startsnabba så det kan bli svårt att nå spets…

28/1: Han var ännu finare nu i onsdags men tyvärr åkte han dit i speeduppgörelsen mot de två som kom loss på open stretch. – Han är ju som han är men vi var riktigt nöjda och på en vanlig bana utan invändiga snikspår hade han ju garanterat vunnet ett sånt här lopp, sa Marcus. Vi siktar på att starta på under februari när han håller så fin form och det kan bli Kalmar redan nästa fredag.

21/1: Han har varit smällfin i jobben efter årsdebuten och på onsdag är det nytt försök i Göteborg. – Spetsläge igen och det blir intressant, sa Marcus.

14/1: Det blev start i Göteborg istället för Halmstad. Efter en katapultstart till spets från bricka 7 så höll Lorden till kort före mål mot storfavoriten. – Det blev i alla fall 30 000 kr in för en andraplats och på det hela taget såg det mycket bra ut, det var det bästa lopp hästen gjort med skor på väldigt länge, sa Marcus. Vi siktar på ny start i Kalmar den 27 januari om inget händer.

30/12: Han gick rejält på sanden idag och var skitfin. Det blir start i Halmstad om inget inträffar.

24/12: Han gick i mål med krafter kvar utan lucka i onsdags. Nu vaccinerades han efteråt och får en veckas julsemester. – Troligen startar vi redan 10 januari hemma i Halmstad.

17/12: Han drog bricka 10 på onsdag i en perfekt propp. – Synd att han aldrig kan få ett bra spår och enkel spets. Men hästen går bakifrån också och vi hoppas på överpace. Dagens jobb var mycket bra som vanligt, sa Marcus.

11/12: Han avslöt riktigt bra med tanke på förutsättningarna och visade att han kan fortsätta att starta trots skotvånget. – Så länge han håller den här formen vill vi ju inte ställa in utan han får starta på, sa Marcus.

7/12: Tyvärr kom han inte med på V75 så det blir Kalmar på fredag istället över 2140 och bakspår. – Men i nuvarande form ska det inte spela någon roll alls. Det är mer oroande att han måste gå med bakskor, ifall banan skulle bli tung. Men den som lever får se på fredag, sa Marcus.

3/12: Han är fortsatt exakt lika fin nu som innan och vi har bestämt att testa anmälan till V75 på Åby nästa lördag. – Det är nog sista gången han har chansen att starta över sprinterdistans i klass I så vi måste chansa nu när hästen är i sitt livs form, sa Marcus.

27/11: Han gick strålande som trea och frågan är om det var hans bästa insats bakifrån i hela livet? – Han blir bara bättre och bättre, nu hoppas vi att han ska fixa att starta med tunna bakskor på hög nivå också så vi slipper ta en paus nu under barfotaförbudet, sa Marcus. Ny balans och nytt upplägg mellan loppen har verkligen gjort susen. – Han duger lätt på V75 över sprint nu, sa tränarn.

23/11: Han drog perfekta spår 1 på tillägg i ett passande sprinterlopp på Solvalla på fredag. Dagens jogg var minst lika bra som tidigare och med klaff tar han grymma pengar nästa gång, det är hela 60k i förstapris.

19/11: Han var oförskämt fin i longeringen idag och kommer att starta igen inom kort.

17/11: Lorden fick alltså öppna 1.10 blankt första 1000 igår. Han håller ändå hur bra som helst på nya rekordet 12,2 och så som hästen såg ut igår tror vi att det kommer att lossna rejält för honom nästa år. – Han hade ytterligare lite förbättrad aktion nu med ny framskoning och detta ser ruggigt bra ut. Det blir en start till utan bakskor och sedan får vi se hur vi gör under barfotaförbudet. Men så rapp och fin som hästen har blivit nu skulle det inte förvåna mig om han räckte bra även med skor så länge de andra också tävlar så, sa Marcus.

12/11: Han var verkligen grym i jobbet idag och Marcus körde själv för att testa en ny balans. – Han är så sjukt redo nu men tyvärr fick den där startsnabba ettan nr 1 igen så det är inte säkert att Kevin hittar spets på tisdag. Om det blir spets eller klaff på bitarna så kan det absolut bli seger så bra som hästen känns för dagen.5/11: Han var fin i longeringen idag och vi siktar på ny start inom kort. Det finns passande lopp i Kalmar respektive Solvalla två dagar efter varandra och vi får se i vilket av loppen han går ut; det hade ju varit roligt med bra spår en gång, sa Marcus.

1/11: Som han gick! Tvåa på 12,4 efter attack i tredjespår till dödens 600 kvar. – Riktigt bra, sa Kevin. – Bästa loppet sedan treåringssäsongen, sa Marcus.

29/10: Han fortsätter att träna på grymt bra och det är ny start i passande gäng på måndag i Mantorp. Tyvärr bakspår igen…

22/10: Han blev fast med rubbet i onsdags och det blir ny start inom kort.

15/10: Det är verkligen toppform på grabben och det blir ny start på V86 på onsdag i Malmö. Tyvärr från bakspår men åtminstone från bricka 9 och då kan det ju lösa sig. Han vinner inte på beställning men är fin på att ta bra pengar och med tanke på toppformen kan det här bli spännande.

8/10: Allt har varit fortsatt tiptop för vår bjässe och vi siktar på start 20-22 oktober, hoppas bara att poängen räcker för hästen duger bra i klassen för dagen.

1/10: Ja, han har hittat toppformen och var formligen sjövild med skötaren i sanden igår. Det finns lite ont om passande sprinterlopp just nu bara så vi kanske väntar en vecka med nästa start.

23/9: Han är så säker, grabben! Trots det tuffa loppet senast var han perfekt igår och gick i mål på spänstiga ben som trea. – Han är mycket kvick från start nu och vi startar på med lämpliga mellanrum nu. Det blir nog uteslutande 1600 om det går att hitta såna lopp hela tiden, sa Marcus. Hästen har startat tre gånger på 24 dagar nu så lite ”vila” emellan får vi nog lägga in nu.

16/9: Hon tog loppet bra och har studsat fram i longering ett par dagar denna vecka. Ny start i litet fält från bra läge på onsdag!

13/9: Alltså, ca 1.10 första 1000 på full väg. Det blev en riktig genomkörare för honom inför hösten i alla fall och vi kommer inte att köra över full väg på ett tag. Mer är svårt att tillägga efter gårdagen. Han verkar bra idag och ser helt normal ut. Vi provar nog med vanliga kortlopp igen framöver.

10/9: Ja han känns dunderfin i jobben fortsatt och drog spetsläge i kval till dam-SM på Åmål på söndag. Vår fd stalltjej Alicia Larsson ska köra och det kan passa bra på rappe Precious Lord, som blir intressant med en lätt dame i jollen. Vi ska testa omvänd norskt nu och han ska räknas tidigt om man kommer till spets, sa Marcus.

3/9: Han tog tisdagens start väldigt bra och var finfin i sanden idag. I tisdag var han riktigt positiv efter behandling och skoryck. – Han pep till spets på två steg men släppte sedan förbi sig ett par hästar in på upploppet. Men när han sedan såg dem så höll han jämna steg över upploppet och blev trea bara en halv längd efter. Så vi tänker testa omvänd norsk nästa gång, dvs skygglappar i starten för att ta spets och sedan drar vi upp dem så att han får kämpa häst mot häst i ledningen. Han älskar att svara på häst hemma i sanden så det blir intressant att testa. Barfota fungerade fint nu med nya skydden mm så det kan vi fortsätta med. Nu ska det kunna lossna för honom, avslutar Marcus. Ny start inom kort.

27/8: Han känns om möjligt ännu bättre nu efter behandlingen och drog bra läge på Vaggeryd på tisdag. Nu testar vi nya skydden och siktar på första barfota bak för året. Johnny Takter i jollen kommer att få gasa…

20/8: Han har gått lugnt i veckan men allt verkar bra. Nästa vecka gasar vi igen för att starta inom kort. – Det blir att testa honom med nya genomtrampsskydd och barfota bak framöver, sa Marcus. Hästen kan bättre än visat över upploppen på slutet.

13/8: Vi kommer att låta hästen bli behandlad av veterinären för första gången sedan i november nu på måndag. Han kollades utan anmärkning i april men nu blir det behandling av bakknäna oavsett. – Hästen blir ju trött i bakkärran och behöver nog en uppfräschning i bakknäna för att orka hela vägen. Nästa start blir det även att testas barfota bak igen, bara banan tillåter. Han var klart bättre så förra året, innan han fick det otäcka såret. Nu är allt läkt och klart så vi måste testa igen, sa Marcus. Nästa start vet vi inte pga dåligt med poäng men inom några veckor…

9/8: Det blev lite tufft med 1.10-öppning från tillägg till spets och in på upploppet var han trött och slagen. – Men han kändes så fin att jag ville prova. Märkligt att den chanslösa hästen svarade så det blev så hård öppning, sa unge herr Johansson. Vi tycker att Lorden känns bättre än nånsin för dagen och snart måste det lossna i loppen.

5/8: Han har tagit loppet bra och ser dunderfin ut i jobben. Nu blir det start med inhyrd lärling på måndag i Stockholm mot bl a Appreciated. Springspår på tillägg och med klaff tar han fina pengar i ett sånt gäng.

23/7: Han var lika fin som innan men omstarten var illa eftersom han blev så laddad och inte han ställa om. Så i loppet hade han tappat luften redan efter ett varv och så var den dagen förstörd. – Jag vet att man inte ska tjata om otur men den här hästen har verkligen inget glid, kved Marcus. – Han hade spetsat i den återkallade och kändes grym. Men efter omstarten andades han inte, sa Jonas som körde. Nya tag inom kort!

16/7: Han fortsätter att övertyga i jobben och på torsdag hade vi hittat ett kanonlopp åt honom. Men tyvärr drog han bricka 8… Men vi ger inte upp i detta gäng med nuvarande form!

9/7: Givetvis missade han spets med en millimeter igen och från dödens är det inte lätt att vinna i hans klass på Tingsryd sedan de ändrat upploppet till 300 m! – Jag hade kunnat spetsa om jag laddat lite hårdare men då hade det gått 1.07 första kvarten. Nu kändes han ändå superfin hela vägen och med det gamla upploppet på Tingsryd så är det snudd på att han hade vunnit ändå trots dödens. Nu tröt krafterna sista biten men jag tycker att detta var det klart bästa han har gjort när jag kört, sa Kevin. Såväl Jonas som Marcus och Gustav som kört hästen i veckan är av samma uppfattning, det är knallform på bitarna. Snart måste det väl få klaffa lite för honom också? Ny start inom kort.

2/7: Hästen har varit grymt laddad och stark i sanden efter förra starten och laddar för Tingsryd på tisdag, där han har spetsläge. Det vore ju roligt att se honom i spets nångång…

25/6: Skit! Vi testade för spets men fick svar och det kostade 1.08 första 500 i andraspår innan körningen tog slut. Han blev sedan lite stum i bakkärran sista 100 men pulsen var låg och det var med andra ord bara mjölksyra efte öppningen. – Hästen har inte tålt såna öppningar tidigare så detta var ett steg framåt. Synd bara att han inte har respektet med sig ännu så att han kan få komma till spets kring 1.10-1.11 nångång, sa Marcus. Ny start inom ett par veckor.

18/6: YES! Nu fick vi bricka 4 på torsdag och motståndet såg lämpligt ut. Vi tror att han kan gå 12 blankt i spets och den här gången ska vi testa!

12/6: Han blir allt finare hemma och nu hoppas vi på ett framspår över 1640a på Axevalla den 24:e eller så får det bli nåt annat lopp kort senare, vi vill ha framspår nu!

7/6: Han var riktigt fin igår men hade all otur i världen och fick bara pengar. – Hade jag valt rätt väg är vi garanterat bland de tre trots det dåliga tempot och den här måste vinna många lopp framöver om vi får till det i själva löpningarna, sa Kevin. Ny start inom kort.

4/6: Han har vässats lite i sanden på ett nytt träningsupplägg här i veckan och trots bakspår på söndag känns det lite spännande tycker vi. Han möter passande motstånd och om det klaffar lite så kan det gå vägen trots allt.

28/5: Hästen tränar på riktigt bra i sanden men tränaren blev feg i anmälningarna både till Vaggeryd och Åby. – Det var stenhårda lopp och jag backade ur. Han måste ha bra spår mot bra hästar och efter för många strullopp så måste vi få det rätt varje gång nu tycker jag. Det har blivit rätt två gånger i följd och ska vi ha det ett tag så måste man välja loppen noga. Det ser ut att bli Axevalla nästa söndag istället, sa Marcus.

21/5: Han var skitfin i sanden idag och laddas för ny start på Vaggeryd eller Åby i början av juni. – Med spetsläge är hästen segermogen, sa coachen.

16/5: Han reste helt okej när han testade långresa för första gången, det var kul att se. Hästen gick med experimentskor bak, vilket föll väldigt väl ut och han följde fint som fyra på 12,4/1640a. – Det tog stopp framför 250-300 kvar och då blev det lite jobbigt för honom att kliva om, annars kändes han riktigt fin, sa Rikard. Ja, kunde vi få spetsläge nästa gång…?

11/5: Han drog tyvärr bakspår på lördag men så bra som hästen är i djupsanden nu förväntar vi oss en riktigt bra prestation denna gång. Klaffar det med tempo och positioner går han en 1.11-tid över distansen och i det här gänget tror både Marcus och Gustav att hästen har vettig chans. – Vi vet inte hur han tar långresa och övernattning men med flera stallkompisar med på resan bör det gå bra, sa Marcus. Han följde med våra tre V75-hästar på långresa eftersom det var en väldigt passande propp men också för att det fanns en plats ledig på transporten och därmed kunde vi fixa kompispris till honom på resan.

7/5: Han har om möjligt varit ännu finare i jobben efter senast och nu laddar vi för ny start inom 7-10 dagar. Får han bara spetsläge är det dags för offensiv styrning till spets där han fungerar bäst. – Dags nu, han har fått många uppbyggande lopp i rad efter sin halsoperation och nu är det dags att utveckla honom till nästa steg, sa coache

29/4: Han kändes förbättrad på sina nya skor men när det går 1.19 ett varv i mitten är han helt chanslös på speed när han sitter sist. – Hästen hade 20 slag lägre puls än vanligt efter loppet så detta var en ren träningstur för honom, trots att han även slog nytt rekord! Om Lorden nån gång skulle få ett bra spår, fint hänglopp i rygg ledaren/tredje inner i hårt tempo så är jag övertygad om att han skulle kunna vinna på en 1.11-tid på sprint eller en 1.13-tid på full väg. Snart måste väl den enorma oturen med spår och löpningsförlopp släppa, hoppas coachen. Ny start om ca 2 veckor blir perfekt.

23/4: Han är omskodd efter Axevalla och såg om möjligt ännu bättre ut i ett vässande fredagsjobb med Counterfeightr. – Det blir spännande att se honom på Solvalla på onsdag och jag tror att han kan sänka sitt rekord rejält, bara det klaffar lite med tempo och positioner, sa Marcus. Det blir Kim Moberg som kör i lärlingsloppet när Jonas har sin egen häst i lopp på Åby samma dag.

14/4: ÄNTLIGEN! Han fick nu vinna för första gången sedan halsoperationen 2019 – jösses som vi har väntat. – Han var riktigt stark också som rundande dem i tredjespår utan rygg sista 750, sa Kevin. Vi kollade upp hästen med veterinär idag, för han har gått länge nu utan behandling. Men det visade sig att hästen trots tufft lopp igår var helt 100-procentig så det blev inga behandlingar! – Helt otroligt stark i kroppen han har blivit av utedriften och sandträningen samt de fint körda loppen under en uppbyggnadsperiod. Nu vet vi att vi kan börja spänna bågen lite och med rätta resor på innerspår i hårt tempo kan han duga på rikstoton, sa Marcus.

9/4: Det blev inget Kalmar men väl ett passande ungdomslopp på Axevalla på tisdag. – Jag tror att dubbla tillägg och full väg kommer att passa väldigt bra och vi åker till västergötland för att tävla nästa vecka, sa Marcus.

2/4: Han har fortsatt att träna på mycket bra i djupsanden och det blir ny start inom kort. Eventuellt redan i Kalmar nästa fredag. – Nu måste det börja klaffa bättre för honom i loppen, antigen har han fått dödens eller hamnat sist i dåligt tempo varje gång, det håller ju inte. Så fort han börjar få spets eller rygg ledaren eller tredje invändigt igen i jämnt och bra tempo så kommer framgångarna att komma så fin som han känns, sa Marcus.

26/3: Han gjorde ett av sina bättre lopp i livet igår men efter all världens strul från start och runt slutsvängen så blev det inga pengar. – Men han flög fram över upploppet och pullade hårt efter mål när jag skulle plocka upp honom så han var inte det minsta trött, sa Jonas som var ruggigt nöjd med hästen igen. Marcus säger att hästen är svår att växla tempo med och vi har haft osedvanlig otur med opassande löpningsförlopp med honom en längre tid. – Det var bara när Gustav körde honom i Kalmar som han fått gå med i ryggar i jämnt och hårt tempo som han gillar. Jag lovar att han vinner så fort det klaffar, sa tränarn som avslutningsord.

19/3: Det blev ingen start idag pga spårförbehåll men hästen fortsätter att jobba skitstarkt och startar istället på Åby på torsdag. Det blev bakspår men vi tar bort sulorna och om banan bara blir fast och fin som den brukar i Göteborg tror Marcus att hästen kommer att göra ett kanonlopp. – Han ska inte kunna springa så fort som han gjorde senast på den ”skitbanan”, framför allt passar det inte alls att vara så stor och tung och tävla med buffersulor bak när banorna är så lösa och mjuka som den är på Jägersro. Åby brukar vara mycket bättre för honom, sa Marcus.

12/3: Han jobbade mycket starkt i nio intervaller i djupsanden idag och ska starta hemma på fredag på lunchtravet. Nu spänner vi snart bågen lite med den här grabben som bara blir bättre och bättre för varje vecka.

3/3: Han var riktigt taggad igår och helt klart på väg uppåt i form. Men Kevin ville inte att hästen skulle få dödens en gång till så han backade ner. Det blev dessvärre krypkasino i loppet och sedan 1.11 sista 500 och då var Lorden i tredje- och fjärdespår. Det blev en rykande avslutning fram till fjärdepriset och det var bästa så här långt av hästen i karriären. – Med lite klaff framöver kan det bli många segrar, sa Marcus. Man ska tänka på att den lösa, mjuka banan som erbjuds på Jägersro passar hans grova bakaktion mycket dåligt så på bra bana är han ännu bättre än så här. Ny start inom kort.

26/2: Det blir Jägersro på tisdag och det var lämpligt motstånd men dåligt spår. – Kan vara bra så att vi slipper ladda alls med honom, jag vill ju att han ska gå till slut. Måndagens tuffa sandjobb satte fram formen och det kommer snart att lossna för honom i loppen, sa Marcus.

19/2: Han har tagit loppet bra, var riktigt laddad och spänstig i gårdagens jobb. Vi har ett lopp hemma nästa söndag eller Jägersro veckan efter att välja bland som närmaste matchning.

12/2: Tyvärr fanns inget annat ledigt än positionen utvändigt om ledare. Dessvärre laddade Gustav lite för att komma ner i rygg och då blev hästen hetsig och la bort sina krafter utvändigt om ledaren. – Vi glömmer den här starten och han gick mer eller mindre odriven i mål eftersom det blev fel, sa Marcus. Kusken tyckte inte heller att Lorden kändes lika fin som förra veckan och det innebär att vi inte kommer att testa täta starter vecka/vecka nåt mer. – Vi gjorde det nu pga att det finns så få sprinterlopp i söder under den här perioden. Nu får han nån  vecka igen innan vi startar på nytt, sa Marcus.

5/2: Han gick i mål med tussarna i öronen och en hel del krafter kvar. – Gustav gjorde helt rätt som inte backade sig loss runt sista sväng eftersom ledaren fått bestämma som han ville och den var oslagbar i det läget. Nu väntar ny start på torsdag och jag tycker inte att det loppet ser hårdare ut, sa Marcus, som pratar om att bygga psyke på hästen inför större lopp i sommar.

2/2: Han har tränat på väldigt bra efter förra starten och från ett bra läge tror vi på bra insats igen. Marcus är lite försiktig med den här, för bästa långsiktiga resultat, och därför kör nu duktige lärlingen Gustav Hellman (som ju också är den som kör alla jobb med hästen till vardags). – Det är en mycket lättkörd och snabb häst som det känns riktigt rätt att vi i stallet kör själva så mycket som möjligt tills det verkligen gäller på V75 igen framåt sommaren, sa Marcus.

29/1: Han kom inte med på Åby eftersom Marcus lagt in om spårförbehåll för 11-12. Veckans tuffa sandjobb var magnifikt och nu blir det Kalmar nästa fredag istället.

22/1: Vi vågade inte förvänta oss stordåd direkt efter vila men hästen svarade för en av sina bästa prestationer i hela livet när han blev trea från dödens på en bra tid på en tung bana. – Det var mycket glädjande och andra loppet i rad som han inte trampar igenom på bakkotan. Nu laddar vi vidare och hoppas komma med på Åby den 3 februari. Vi är nåt bra på spåren när det gäller Lorden nu, med detta tränings- och livsupplägg.

15/1: Han fick en rejäl ”skalle” i sanden i tisdags och tog det bra, kändes smidig och fin idag. På torsdag är det årsdebut i Kalmar med Kevin i jollen. Vi tror inte på stordåd direkt efter vilan men han är rejält förberedd och med rätt banunderlag så kan han göra en bra insats direkt, helt klart. – Han är mer manglad inför denna ”lill-comeback” än tidigare och vi tror att han gör det bra direkt i den här konkurrensen, sa Marcus.

8/1: Lorden är frisk på papperet igen och även i jobben. Men han ska få en riktig rejäl skalle i sanden i nästa vecka och sedan siktar vi på Kalmar 21 jan.

31/12: Han verkar superpigg och fin igen och har tränat som vanligt denna vecka. Vi tar ett testprov på nytt på måndag för att vara på den säkra sidan men planen nu är att gasa för fullt i jobben nästa vecka redan så att vi sedan ska kunna starta igen så det inte går för länge mellan starterna. Hans pandemi-år 2020 har ju inte varit som vi önskat, med bara 70 000 kr inkört och ingen seger, men som han står för dagen ska detta förbättras avsevärt under 2021 bara han får hålla sig någorlunda frisk.

23/12: Han ströks pga låga vita i måndags men nu är han superpigg i hagen. Så med lite vila över helgen lär han tränas igen därefter och vi ska inte ha nåt långt uppehåll på den här. Håll tummar, knäpp händer för att hans virus släpper fort. Han är ju så fin nu och vi vill ha ut honom och starta under vintern.

18/12: Tyvärr hade han lite för hög puls idag och blodprovet efteråt visade på liknande värden som hagkompisen Appreciated hade. – Vi stryker därför på måndag och låter honom vila över jul för att inte göra nåt dumt, sa Marcus. Det finns många fina sprinterlopp i januari.

15/12: Han tränar på skitbra efter förra starten och ska ut igen på måndag från perfekt läge.

8/12: Han var väldigt lugn och avslappnad och kändes klart förbättrad med loppet i kroppen. – Det var första gången som han inte slog upp såret på bakkotan. Det fick han ju i samband med en start i juni så det har tagit lite tid, sa Marcus. Mycket positivt att han spurtade så fint sista 100 och lyfter han sig lite för varje start, vilket är vad som borde ske med denna muskulösa och tunga kropp efter hans styrketräning, blir det ju en bra vinter. – Han ska dock starta på fasta banor så det blir företrädelsevis Åby, Solvalla och Halmstad för honom i det närmaste. Även Kalmar kan komma på tal, sa tränarn.

4/12: Han tränar fint och det blir ny start på måndag hemma i Halmstad. – Hästen lär vara mycket bättre än förra gången, med ett riktigt lopp i kroppen; dessutom är han rejält lättad och tävlingsskodd efter att ha startat med pjäxor i alla starter 2020 för att stabilisera benen, sa Marcu

1/12: Han var skitfin på 18,5/2100 med öppet huvudlag på ny balans. Nu anmäler vi asap.

27/11: Allt väl i standardjobben och på tisdag har Marcus tänkt ta honom till banan för att vässa på lite inför nästa start i eller kring nästa helg.

20/11: Han blev behandlad i bakknäna i måndags och igår tog vi bort träningspjäxorna som han har startat med hela året. Ett lugnt jobb idag där allt var väl och på måndag förväntar vi oss att han flyger fram i sanden. Ny start är planerad till Åby den 5 december.

12/11: Nu känns han som i fornstora dagar igen äntligen men behöver gå ner i vikt och komma i riktig tävlingsform igen. – Jag fick gasa max för att ta spets av favoriten och sedan spänstade Lorden iväg med 08/11 på mellantiderna. Det gick liiite för fort och han var trött och slagen 400 kvar, sa Marcus som inte pressade hästen nånting när mjölksyran kom. – Tyvärr inga passande sprinter i november men i december finns flera stycken. Den här blir bra i vinter när rätta formen infinner sig.

6/11: Han har tränar riktigt bra nu och gör comeback i Kalmar på torsdag från bra läge där vår egen Major Tallmadge ser ut att vara värst emot…

30/10: Han är omskodd för race nu och det finns passande lopp i slutet av nästnästa vecka.

25/10: Idag gick han 17,5/1600 i speedmaster inne på banan, vilket motsvarar ca 14,5 i sulky. Han kändes fin men behövde verkligen genomköraren. Det kan bli start inom kort, beror på de närmaste dagarna. – Tar han detta på rätt sätt blir det start direkt, sa Marcus.

23/10: Han har haft en bra vecka och såret är nu äntligen läkt till 100 procent! På söndag får han åka med in till travet innan tävlingarna och gå ett litet test. Det ska vara nära start nu säger Marcus och Gustav.

16/10: Han skulle gå heat på banan den här veckan men tyvärr har kaxige ”Appe” sparkat både Muscle Energy och Precious Lord, på varsin has. Det ska inte vara någon fara för framtiden men träningsplanen blir uppskjuten 7-10 dagar…

9/10: Han ser magiskt fin ut i jobben och fick en vässning till här i måndags. Pulsen skvallrade om att vi ska ge honom en skalle till inför comebacken men det finns ett passande lopp i Göteborg den 22:a om vi läst rätt…

2/10: Han gick ett ruggigt jobb på banan på Veka med Appreciated och Adiago Trot i måndags och nu har Marcus tagit fram propphäftet.

26/9: Han är startklar men såret fick en vecka till på sig att läka. På måndag får han ev gå ett banjobb inne på Halmstad innan tävlingarna för att bli extra redo för comeback.

18/9: Enligt Gustav så känns han han magisk i sandjobben och eventuellt startar han redan nästa vecka.

11/9: Det fungerar jättefint på nya gården och nya upplägget; han alternerar intervaller i trav och galopp på djupsanden och såret är snart ett minne blott. – Kanske, kanske är han redo för ett test redan i slutet av september?, funderar Marcus.

4/9: Han har tagit flytten ut till Veka på bästa sätt och har nu gått ett par veckor med lugna ridintervaller. Det fungerar riktigt fint och nästa vecka ska vi gasa på ordentligt för att se status. Såret läker fint och snart är det ett minne blott!

21/8: Dessvärre gick såret under kotan upp igen och Marcus har tagit ett drastiskt beslut och flyttat tillbaka hästen till Veka. – Där kan han träna i djupsanden samt träna för en professionell beridare i Gustav Hellman som äger stället vi hyr in oss på. Nu måste såret få läka ut helt innan vi startar och det kommer att ta en månad-ish och samtidigt lägger vi då om träningen till galoppintervaller i djupsand. Vi ger hästen ett par månader och sedan ska det vara bättre styrka i bakdelen så vi kan tävla barfota bak, så som hästen fungerar bäst, sa Marcus.

10/8: Nu var han skitfin i fredags men dessvärre räckte inte skydden på kotan till och han slog upp sitt gamla sår. – Jag har nog aldrig varit så säker på seger i andra ytter 400 kvar på flera år, sa Rikard. Men när såret slås upp är det nog inte helt roligt att kämpa max så vi tror att förlusten berodde på det uteslutande. – Han har ju aldrig varit något lejon i striden när han gått utanför innerspåret tidigare heller och överlag tycker jag att det såg bra ut på en fin tid. Vi ska starta tätare nu men vi måste leta fram ett skydd som passar bättre, sa Marcus. Med tätare starter kommer formen.

31/7: Nä, alltså det blev alldeles för långt mellan starterna för den här store och tunge hästen. – Men hans sår på bakkotan har gjort så att det inte har gått att starta tätare, ja vi har heller inte kunnat damma av honom i jobben, sa Marcus. Nu gick det 09,5 första 800 och sedan blev det mjölksyra och gonatt. Men det verkar inte vara några fel på hästen efteråt och med denna skalle kommer han att vara bättre nästa gång som troligen blir redan nästa helg.

24/7: Han fick spår 11-12 på Åmål och kom inte med där pga att Marcus lämnat spårförbehåll. – Tur det, man kan inte ha såna spår på en 800 meters bana. Nu blev det bra läge på Tingsryd och trots att vi måste köra med skor och uppehållet blivit väl långt pga sårskadan på höger bakben så tycker jag att han står vettigt till här; i gårdagens backintervaller var han kanonfin, sa Marcus.

17/7: Marcus var jättenöjd med hästen i rappa backintervaller i morse och planen står fast mot nästa helg. – Vi anmäler till Åmåls G75-lopp på söndag men med spårförbehåll, annars blir det Tingsryd på måndagen.

10/7: Nä, det blev inget heatlopp eftersom Marcus fick andra tankar i slutet av veckan. – Ja, det vore nog inte helt perfekt med tre starter på en dag med tanke på hur man måste linda såret på kotan. Men hästen känns bra annars och vi laddar mot ett perfekt sprinterlopp helgen efter istället.

3/7: Han har varit kanonfin i backen den här veckan och såret läker bra. Så han kommer att vara startklar inom ett par veckor och Marcus har ju ev heatloppet på Axevalla den 17 i tankarna…

26/6: Han verkar bara bra i lugn träning efter Mp-starten men Marcus tog bort honom från Ax i nästa vecka pga ett litet sår på en bakkota. Det ska inte störa så länge till och vi siktar på ny start inom kort.

16/6: Han var riktigt bra som tvåa på Mantorp idag och det var nog det bästa vi sett av hästen nånsin, eller åtminstone efter treåringssäsongen. – Han kämpade hela vägen trots tredjespår utan rygg sista 700 m och det var en elak slutsväng det där. Klart positivt!, sa Marcus. Vi kommer att starta på i lämpliga sprinterlopp i sommar och det vore kul att komma med i heatloppet på Axevalla om en månad.

12/6: Han har jobbat på fint efteråt och spår 2 i volten på måndag bör gå bra. – Det blir tussar i öronen och öppet huvudlag bara så går det fint, sa Marcus

5/6: Han tog loppet bra och vi siktar nu på Mantorp den 15:e som nästa lopp.

1/6: Så skönt att han fick visa sig på styva linan! Försöksvinsten togs med sparade tiondelar på 06,4 men i finalen vägde han lätt mot de två fantomerna. – Det blev 25 000 kr och 350 p in och en bra matchning, jag är helnöjd, sa Marcus.

28/5: Han har tränat skitbra här i veckan och nu är det upp till bevis på lördag. -Att han kan öppna under 1.00 barfota och skygglappad tvivlar jag inte en sekund på men frågan är hur långt det räcker?, sa Marcus.

19/5: Igår testade Marcus honom barfota bak på banan och det var en stor plusvariant. – Vi har väntat i 1,5 år med att kunna rycka bakskorna av olika anledningar som nu är klara. Det kommer att kunna vara en game changer för honom och vi gjorde klart med Solvalla om sista platsen i speedracet nästa lördag, sa Marcus.

15/5: Han har satts i ryggmaskinen varannan dag efter Tingsryd och det kan vara riktigt spännande som det låter på tränaren. – Det small till ordentligt och hans breda ryggfilé kan ha maskerat ett ryggskott utan att vi har kunnat känna/palpera fram det. Så har det varit med några andra hästar tidigare och detta ska vi testa på måndag i ett bilprov hemma, sa Marcus.

10/5: Han fick en tung inledning till dödens men var inte alls trött enligt kusken, hästen rullade över i passgång med segerkrafter kvar. – Vi tog bort bootsen när banan blev blöt men det klarade inte hästen, det är fruktansvärt mycket pass i honom, sa Marcus. Det kan bli ny start inom kort men han är ju svårmatchad med lite poäng och så får han ju alltid bakspår..

7/5: Han drog 12/1640a på Tingsryd på söndag men tränade så pass bra idag att vi känner oss tvingade att starta iallafall, trots att hästen har alla sina prestationer på innerspår.

29/4: Precious Lord ströks för ett mindre sår igår och fick inte starta. Han tränade väldigt fint ändå i måndags så detta ska inte vara någon fara, vi siktar på Tingsryd redan den 10:e maj.

22/4: Han drog 9/1640a på Axevalla på tisdag och tränade fint i sanden igår. Nu ska han enligt tränaren som även ska köra loppet på tisdag bara få resor på innerspår och med klaff vet vi ju att han matchar vem som helst i klassen.

17/4: Det blev inget Axevalla av sina rutiga och randiga orsaker: Marcus anmälde till ett ännu bättre lopp på Åby (där han mest troligt inte skulle komma med) och då valde ryttaren att rida på en annan bana istället. Lorden kom med på Åby men pga spårförbehåll (8-12) blev det ändå ingen start. Men då hade vi ingen ryttare på Axevalla heller så vi fick vackert träna i sanden en vecka till istället. Men det finns många lopp inom kort som passar honom, be cool!

10/4: Han gick ett 1.15-varv för sadel i måndags och var enligt ryttaren född till montéhäst. Han ska åtminstone få testa nån gång framöver eftersom det kan vara bra att bredda hans reportoar. – Det är ju 1640 som gäller för den här och nu finns det ett montélopp i hans klass på Axevalla den 21 april som vi troligen testar, sa Marcus.

3/4: Han har varit kanonfin i djupsanden den här veckan och ska gå banjobb till veckan för att göras klar för start  igen. Han tränar som en stjärna!

27/3: Så fin som han var i djupsanden idag är det bara att anmäla. – Ja, detta är en topphäst över sprinterdistans. Det är bara skallen som inte kan vad som helst så vi får noga instruera kuskarna i framtiden att köra invändigt, med rätt resor kommer han att tjäna grova pengar framöver som det känns, sa Marcus. Nästa start inte planerad men det blir inom kort.

19/3: – Det var som jag trodde vid dagens veterinärgenomgång; nästa ingenting och vi behandlade bara en karpaltunnel samt bakknäna. Han kommer att träna på igen i slutet av nästa vecka och sedan blir det ny start inom kort för att inte tappa formen, sa Marcus. Senast kan vi helt skylla på fel resa, det är ingen grovjobbare.

14/3: Precious Lord hade låg puls efteråt och sket helt enkelt i det efter attack först i tredje i 1.10-tempo 800 kvar. – Inga fel på hästen och bara att glömma det här loppet. Han kom för bra på det i starten och sedan blev det lågt tempo så han började ligga på hårt. Vi tar nya tag snart, sa Marcus.

6/3: Han tog loppet jättebra och eventuellt anmäler vi till ett V75-lopp i Halmstad nästa lördag men det är inte säkert att poängen räcker.

3/3: YES! Vi jublar som vid en seger efter gårdagens målfototorsk som tvåa på Halmstad. Han gick 14,7 full väg och det var sannerligen inte långt från seger. Han går framåt för varje start och nu är han snart i form. Ny start inte planerad ännu men det finns mycket att välja på från 14-18 mars.

25/2: Han verkar ha tagit loppet bra och startar igen från spår 1 hemma på Halmstad på måndag. Rikard kör och nu ska det bli kul att se vad hästen kan uträtta. – Men han ska ha ett lopp till utan krav, sa Marcus. Spår 1 är dock perfekt så han kan ta spets och släppa till en bra rygg utan att det kostar nåt.

23/2: Snacka om startsnabb häst! Ner i rygg på ledaren från bricka 11 redan i första sväng. Han blev lite störd av den utvändiga hästen runt sista sväng men på upploppet hade han fritt fram och sista biten gick det riktigt fort. Fjärdeplatsen på en låg 15-tid full väg på opassande lös och tung bana var riktigt bra. Nu är toppformen inte långt borta. – Ge honom ett lopp till sedan är det dags, sa Marcus.

20/2: Han har gått korta och rappa intervaller i sanden i veckan och Marcus var lyrisk över intrycket i tisdags. Nu är det skitläge på söndag men motståndet avskräcker inte och förhoppningsvis kan spurten bita bra och ge oss lite välbehövliga poäng så att vi kan börja välja lopp framöver nu när han hittat formen.

11/2: Han kändes klart förbättrad och hade normalt blivit trea om det inte varit för att Marcus valt att lätta hästen ganska mycket efter en lysande värmning. – Nu blev det passgång sista biten när han fick mjölksyra för att vi saknade lite vikt, sa Kevin. Men i det stora hela ett stort steg i rätt riktning. – Jag har ju sagt att han behöver fler lopp. Men nu sänker han sig fint och ger vi honom 1-2 lopp till så ska han vara redo på riktigt sen, sa Marcus.

5/2: Ny start i Halmstad på måndag men vi förväntar oss fortfarande inga stordåd, speciellt inte från spår 11. – Han är stor och tung och behöver nog ett par, tre lopp till innan han är riktigt redo, sa Marcus. Men är det någon som är worth waiting for så är det den här killen.

31/1: Spänstig och fin i lätt intervall idag och han ska ut asap igen.

29/1: Lorden fick öppna hårt för spets på den tunga banan och orken tröt sista biten. Men han såg väldigt fin ut och halsen fungerade så detta tar vi väldigt positivt. – Han är tyngst i hela stallet och behöver ett par, tre lopp innan han kan hitta rätta formen. Och så måste han få starta på torra och fina banor, jag vet inte hur många gånger han har fått gå i skiten som han hatar den här, fungerade Marcus? Ny start planeras asap men han har inga poäng och vi kan inte välja och vraka ännu…

24/1: Han var skitfin i tre heat över 1600 på banan i morse och på onsdag startar han över 1640a från spår 6 på lunchtravet i Göteborg. – Det är inte påställt ännu så jag räknar med att han behöver nåt lopp till först, sa Marcus.

17/1: Lorden gick ett trippelheat på banan idag och var fin. Det finns ett passande lopp på Åby 29/1 och vi hoppas att han kommer med där.

11/1: Han tränade ett halvt backjobb igår och Nattis var lyrisk! Nästa vecka tar vi upp honom på full dos igen och på fredag vet vi nog var han står och om han eventuellt har tappat på vilan, annars blir det start så fort som möjligt för att fullfölja planen efter comebacken.

4/1: Det blev lite feber på killen i förra veckan beroende på en karledsinflammation. Ingen feber längre men karleden är ännu inte helt hundra så vi får avvakta lite med nästa start. Någon fara för vintersäsongen ser vi dock inte pga detta, det bör gå snabbt över med rätt behandling.

20/12: Lorden var grymt imponerande i comebacken i onsdags och både Marcus och Rikard strödde lovord över hästen. Nu har han ju inga poäng men förhoppningsvis får han vara med i lopp ändå under januari så han får komma igång nu ordentligt.

13/12: Han är med i programmet på Åby på onsdag eftersom han inte kom med i Kalmar, men möter tuffa hästar och fick dåligt läge. Hästen tränar väldigt fint men ska startas igång och vi förväntar oss inga stordåd i de två, tre första loppen. – Det gäller bara att bygga upp hans psyke igen, för det finns inget annat som oroar. Den här har fart för eliten, sa Marcus.

6/12: Idag gick han 21,5/2100 med en snabb avslutning på en tung bana och skötte sig väldigt bra. – Jag körde avvaktande för att han inte skulle känna nån press från tidigare när halsen spökat. Han tackade för det och spurtade rejält sista 200. Så bra som han kändes nu kommer jag att anmäla till Kalmar nästa fredag för planen är ju att ge honom 2-3 mycket snälla lopp som uppbyggning inför nästa säsong; får vi honom med oss psykiskt efter halsoperationen finns inga direkta gränser för vad hans fysik kan göra över 1600 meter, sa Marcus.

30/11: Det blev ytterligare ett heat i snabba backen igår och Alicia som körde var helnöjd. Nästa vecka blir det banjobb!

22/11: Han var kanonfin i backintervallerna idag och låg mycket bättre i puls redan vecka ett på det upplättande programmet. – Det här blir spännande, sa Marcus.

15/11: Nu har vi tränat tungt och tufft tillräckligt länge och nästa vecka ändrar vi och lättar av det för honom med sikte på att komma ut till start inom ett par månader.

8/11: Idag gick han lite på banan och var väldigt stark och fin i travet. Vi vässar till honom i omgångar å siktar på comeback efter nyår.

1/11: Lorden manglar på och det här ser bra ut.

25/10: Han har matat i sanden den här veckan och är kanonfin.

18/10: Det är en njutning att se den här killen i träningsbacken. Jösses, vilken häst! Vi ska trimma honom rejält och sikta på comeback i januari/februari.

11/10: Han är nu uppe i full träningsdos och allt ser bra ut.

2/10: Lorden är igång och trampar sandintervaller för glatta livet igen, härligt att se honom på gång igen!

20/9: Nu är han igång, pigg och glad!

17/9: Idag godkände Bengan honom så på torsdag drar vi igång intervaller!

13/9: Nu är han redo att börja snabbjobba igen men vi avvaktar återkollen hos kirurgen på tisdag innan vi gasar.

6/9: Pigg och glad och han agerar som att inget hade hänt. Nästa vecka ökar vi lite till.

30/8: Nu har han dragit igång med lugn träning igen! Vi ökar takten i nästa vecka.

20/8: Efter sju sorger och åtta bedrövelser med upprepade febertoppar under förra veckan verkar nu allt vara helt normalt med vår bjässe. Hans blodprov är bra och det var ingen fästingsjukdom som vi befarade. Nästa vecka börjar vi träna igen!

2/8: Jo men nu börjar allt återgå till det normala igen och förhoppningsvis kan vi börja träna lite smått nästa vecka!

9/8: Feberfri i två dagar nu så allt börjar normalisera sig igen. Hästen är pigg och glad och ska hur som helst vila hela nästa vecka också efter operationen.

7/8: Ingen borrelia och han har fått stark antibiotika och mår bättre. Dock vet vi inte riktigt vad det är som krånglar ännu men veterinären kommer och kollar till honom varje eftermiddag.

2/8: Allt har sett jättebra ut men igår fick han hög feber och den har inte riktigt gått ner trots antibiotika, så vi har skickat in borreliatest. Svar kommer på måndag…

19/7: Han opererades igår och allt ser väldigt bra ut idag.

12/7: Halskameran avslöjade ett problem med gomseglet och nu blir det operation på torsdag. Det blir 3,5 månader till nästa start, give or take 1 månad. – Skönt att vi fick klart för oss vad problemet varit, han har sprungit och myglat så fort han känt av detta och därför har det varit så svårt att detektera. Men pga/tv att han är sådan så har ju hästen inte tagit vare sig fysisk eller mental skada, sa Marcus.

5/7: Marcus sa att en häst inte kan kännas bättre, än vad Lorden gjorde i provstart och första 500 igår. Men sedan la han av redan 700 kvar, utan att vara trött, och det allra mesta tyder på att han har fått ett dolt halsfel. – Jag bokar upp halskamera omedelbart, det känns som att han bara lägger av. Det är en smart häst och om gomseglet har börjat fladdra så kan han lägga av innan det slår lock och det skulle förklara allt. Vi kollar så fort som möjligt innan vi börjar spekulera i vilket invärtes fel vi brottas med, sa en nedstämd tränare efter loppet.

2/7: Ett lugnt jobb igår och Marcus var riktigt nöjd. Nu ska vi testa rycktussar inför starten på torsdag, byta lite skor, vagn och huvudlag. – Läget är näst intill perfekt och vi jagar tredje inner och en finalplats, sa tränarn.