Projektbeskrivning

PRECIOUS LORD

År: 2015

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Valack e: PASTOR STEPHEN – GLORIFY

Exteriörsiffror: 455344

Säljstatus: Det finns tre 1/20-del till salu för kunds räkning från 5 000 kr

Skötare: Gustav Hellman

Veckokommentarer

20/11: Han blev behandlad i bakknäna i måndags och igår tog vi bort träningspjäxorna som han har startat med hela året. Ett lugnt jobb idag där allt var väl och på måndag förväntar vi oss att han flyger fram i sanden. Ny start är planerad till Åby den 5 december.

12/11: Nu känns han som i fornstora dagar igen äntligen men behöver gå ner i vikt och komma i riktig tävlingsform igen. – Jag fick gasa max för att ta spets av favoriten och sedan spänstade Lorden iväg med 08/11 på mellantiderna. Det gick liiite för fort och han var trött och slagen 400 kvar, sa Marcus som inte pressade hästen nånting när mjölksyran kom. – Tyvärr inga passande sprinter i november men i december finns flera stycken. Den här blir bra i vinter när rätta formen infinner sig.

6/11: Han har tränar riktigt bra nu och gör comeback i Kalmar på torsdag från bra läge där vår egen Major Tallmadge ser ut att vara värst emot…

30/10: Han är omskodd för race nu och det finns passande lopp i slutet av nästnästa vecka.

25/10: Idag gick han 17,5/1600 i speedmaster inne på banan, vilket motsvarar ca 14,5 i sulky. Han kändes fin men behövde verkligen genomköraren. Det kan bli start inom kort, beror på de närmaste dagarna. – Tar han detta på rätt sätt blir det start direkt, sa Marcus.

23/10: Han har haft en bra vecka och såret är nu äntligen läkt till 100 procent! På söndag får han åka med in till travet innan tävlingarna och gå ett litet test. Det ska vara nära start nu säger Marcus och Gustav.

16/10: Han skulle gå heat på banan den här veckan men tyvärr har kaxige ”Appe” sparkat både Muscle Energy och Precious Lord, på varsin has. Det ska inte vara någon fara för framtiden men träningsplanen blir uppskjuten 7-10 dagar…

9/10: Han ser magiskt fin ut i jobben och fick en vässning till här i måndags. Pulsen skvallrade om att vi ska ge honom en skalle till inför comebacken men det finns ett passande lopp i Göteborg den 22:a om vi läst rätt…

2/10: Han gick ett ruggigt jobb på banan på Veka med Appreciated och Adiago Trot i måndags och nu har Marcus tagit fram propphäftet.

26/9: Han är startklar men såret fick en vecka till på sig att läka. På måndag får han ev gå ett banjobb inne på Halmstad innan tävlingarna för att bli extra redo för comeback.

18/9: Enligt Gustav så känns han han magisk i sandjobben och eventuellt startar han redan nästa vecka.

11/9: Det fungerar jättefint på nya gården och nya upplägget; han alternerar intervaller i trav och galopp på djupsanden och såret är snart ett minne blott. – Kanske, kanske är han redo för ett test redan i slutet av september?, funderar Marcus.

4/9: Han har tagit flytten ut till Veka på bästa sätt och har nu gått ett par veckor med lugna ridintervaller. Det fungerar riktigt fint och nästa vecka ska vi gasa på ordentligt för att se status. Såret läker fint och snart är det ett minne blott!

21/8: Dessvärre gick såret under kotan upp igen och Marcus har tagit ett drastiskt beslut och flyttat tillbaka hästen till Veka. – Där kan han träna i djupsanden samt träna för en professionell beridare i Gustav Hellman som äger stället vi hyr in oss på. Nu måste såret få läka ut helt innan vi startar och det kommer att ta en månad-ish och samtidigt lägger vi då om träningen till galoppintervaller i djupsand. Vi ger hästen ett par månader och sedan ska det vara bättre styrka i bakdelen så vi kan tävla barfota bak, så som hästen fungerar bäst, sa Marcus.

10/8: Nu var han skitfin i fredags men dessvärre räckte inte skydden på kotan till och han slog upp sitt gamla sår. – Jag har nog aldrig varit så säker på seger i andra ytter 400 kvar på flera år, sa Rikard. Men när såret slås upp är det nog inte helt roligt att kämpa max så vi tror att förlusten berodde på det uteslutande. – Han har ju aldrig varit något lejon i striden när han gått utanför innerspåret tidigare heller och överlag tycker jag att det såg bra ut på en fin tid. Vi ska starta tätare nu men vi måste leta fram ett skydd som passar bättre, sa Marcus. Med tätare starter kommer formen.

31/7: Nä, alltså det blev alldeles för långt mellan starterna för den här store och tunge hästen. – Men hans sår på bakkotan har gjort så att det inte har gått att starta tätare, ja vi har heller inte kunnat damma av honom i jobben, sa Marcus. Nu gick det 09,5 första 800 och sedan blev det mjölksyra och gonatt. Men det verkar inte vara några fel på hästen efteråt och med denna skalle kommer han att vara bättre nästa gång som troligen blir redan nästa helg.

24/7: Han fick spår 11-12 på Åmål och kom inte med där pga att Marcus lämnat spårförbehåll. – Tur det, man kan inte ha såna spår på en 800 meters bana. Nu blev det bra läge på Tingsryd och trots att vi måste köra med skor och uppehållet blivit väl långt pga sårskadan på höger bakben så tycker jag att han står vettigt till här; i gårdagens backintervaller var han kanonfin, sa Marcus.

17/7: Marcus var jättenöjd med hästen i rappa backintervaller i morse och planen står fast mot nästa helg. – Vi anmäler till Åmåls G75-lopp på söndag men med spårförbehåll, annars blir det Tingsryd på måndagen.

10/7: Nä, det blev inget heatlopp eftersom Marcus fick andra tankar i slutet av veckan. – Ja, det vore nog inte helt perfekt med tre starter på en dag med tanke på hur man måste linda såret på kotan. Men hästen känns bra annars och vi laddar mot ett perfekt sprinterlopp helgen efter istället.

3/7: Han har varit kanonfin i backen den här veckan och såret läker bra. Så han kommer att vara startklar inom ett par veckor och Marcus har ju ev heatloppet på Axevalla den 17 i tankarna…

26/6: Han verkar bara bra i lugn träning efter Mp-starten men Marcus tog bort honom från Ax i nästa vecka pga ett litet sår på en bakkota. Det ska inte störa så länge till och vi siktar på ny start inom kort.

16/6: Han var riktigt bra som tvåa på Mantorp idag och det var nog det bästa vi sett av hästen nånsin, eller åtminstone efter treåringssäsongen. – Han kämpade hela vägen trots tredjespår utan rygg sista 700 m och det var en elak slutsväng det där. Klart positivt!, sa Marcus. Vi kommer att starta på i lämpliga sprinterlopp i sommar och det vore kul att komma med i heatloppet på Axevalla om en månad.

12/6: Han har jobbat på fint efteråt och spår 2 i volten på måndag bör gå bra. – Det blir tussar i öronen och öppet huvudlag bara så går det fint, sa Marcus

5/6: Han tog loppet bra och vi siktar nu på Mantorp den 15:e som nästa lopp.

1/6: Så skönt att han fick visa sig på styva linan! Försöksvinsten togs med sparade tiondelar på 06,4 men i finalen vägde han lätt mot de två fantomerna. – Det blev 25 000 kr och 350 p in och en bra matchning, jag är helnöjd, sa Marcus.

28/5: Han har tränat skitbra här i veckan och nu är det upp till bevis på lördag. -Att han kan öppna under 1.00 barfota och skygglappad tvivlar jag inte en sekund på men frågan är hur långt det räcker?, sa Marcus.

19/5: Igår testade Marcus honom barfota bak på banan och det var en stor plusvariant. – Vi har väntat i 1,5 år med att kunna rycka bakskorna av olika anledningar som nu är klara. Det kommer att kunna vara en game changer för honom och vi gjorde klart med Solvalla om sista platsen i speedracet nästa lördag, sa Marcus.

15/5: Han har satts i ryggmaskinen varannan dag efter Tingsryd och det kan vara riktigt spännande som det låter på tränaren. – Det small till ordentligt och hans breda ryggfilé kan ha maskerat ett ryggskott utan att vi har kunnat känna/palpera fram det. Så har det varit med några andra hästar tidigare och detta ska vi testa på måndag i ett bilprov hemma, sa Marcus.

10/5: Han fick en tung inledning till dödens men var inte alls trött enligt kusken, hästen rullade över i passgång med segerkrafter kvar. – Vi tog bort bootsen när banan blev blöt men det klarade inte hästen, det är fruktansvärt mycket pass i honom, sa Marcus. Det kan bli ny start inom kort men han är ju svårmatchad med lite poäng och så får han ju alltid bakspår..

7/5: Han drog 12/1640a på Tingsryd på söndag men tränade så pass bra idag att vi känner oss tvingade att starta iallafall, trots att hästen har alla sina prestationer på innerspår.

29/4: Precious Lord ströks för ett mindre sår igår och fick inte starta. Han tränade väldigt fint ändå i måndags så detta ska inte vara någon fara, vi siktar på Tingsryd redan den 10:e maj.

22/4: Han drog 9/1640a på Axevalla på tisdag och tränade fint i sanden igår. Nu ska han enligt tränaren som även ska köra loppet på tisdag bara få resor på innerspår och med klaff vet vi ju att han matchar vem som helst i klassen.

17/4: Det blev inget Axevalla av sina rutiga och randiga orsaker: Marcus anmälde till ett ännu bättre lopp på Åby (där han mest troligt inte skulle komma med) och då valde ryttaren att rida på en annan bana istället. Lorden kom med på Åby men pga spårförbehåll (8-12) blev det ändå ingen start. Men då hade vi ingen ryttare på Axevalla heller så vi fick vackert träna i sanden en vecka till istället. Men det finns många lopp inom kort som passar honom, be cool!

10/4: Han gick ett 1.15-varv för sadel i måndags och var enligt ryttaren född till montéhäst. Han ska åtminstone få testa nån gång framöver eftersom det kan vara bra att bredda hans reportoar. – Det är ju 1640 som gäller för den här och nu finns det ett montélopp i hans klass på Axevalla den 21 april som vi troligen testar, sa Marcus.

3/4: Han har varit kanonfin i djupsanden den här veckan och ska gå banjobb till veckan för att göras klar för start  igen. Han tränar som en stjärna!

27/3: Så fin som han var i djupsanden idag är det bara att anmäla. – Ja, detta är en topphäst över sprinterdistans. Det är bara skallen som inte kan vad som helst så vi får noga instruera kuskarna i framtiden att köra invändigt, med rätt resor kommer han att tjäna grova pengar framöver som det känns, sa Marcus. Nästa start inte planerad men det blir inom kort.

19/3: – Det var som jag trodde vid dagens veterinärgenomgång; nästa ingenting och vi behandlade bara en karpaltunnel samt bakknäna. Han kommer att träna på igen i slutet av nästa vecka och sedan blir det ny start inom kort för att inte tappa formen, sa Marcus. Senast kan vi helt skylla på fel resa, det är ingen grovjobbare.

14/3: Precious Lord hade låg puls efteråt och sket helt enkelt i det efter attack först i tredje i 1.10-tempo 800 kvar. – Inga fel på hästen och bara att glömma det här loppet. Han kom för bra på det i starten och sedan blev det lågt tempo så han började ligga på hårt. Vi tar nya tag snart, sa Marcus.

6/3: Han tog loppet jättebra och eventuellt anmäler vi till ett V75-lopp i Halmstad nästa lördag men det är inte säkert att poängen räcker.

3/3: YES! Vi jublar som vid en seger efter gårdagens målfototorsk som tvåa på Halmstad. Han gick 14,7 full väg och det var sannerligen inte långt från seger. Han går framåt för varje start och nu är han snart i form. Ny start inte planerad ännu men det finns mycket att välja på från 14-18 mars.

25/2: Han verkar ha tagit loppet bra och startar igen från spår 1 hemma på Halmstad på måndag. Rikard kör och nu ska det bli kul att se vad hästen kan uträtta. – Men han ska ha ett lopp till utan krav, sa Marcus. Spår 1 är dock perfekt så han kan ta spets och släppa till en bra rygg utan att det kostar nåt.

23/2: Snacka om startsnabb häst! Ner i rygg på ledaren från bricka 11 redan i första sväng. Han blev lite störd av den utvändiga hästen runt sista sväng men på upploppet hade han fritt fram och sista biten gick det riktigt fort. Fjärdeplatsen på en låg 15-tid full väg på opassande lös och tung bana var riktigt bra. Nu är toppformen inte långt borta. – Ge honom ett lopp till sedan är det dags, sa Marcus.

20/2: Han har gått korta och rappa intervaller i sanden i veckan och Marcus var lyrisk över intrycket i tisdags. Nu är det skitläge på söndag men motståndet avskräcker inte och förhoppningsvis kan spurten bita bra och ge oss lite välbehövliga poäng så att vi kan börja välja lopp framöver nu när han hittat formen.

11/2: Han kändes klart förbättrad och hade normalt blivit trea om det inte varit för att Marcus valt att lätta hästen ganska mycket efter en lysande värmning. – Nu blev det passgång sista biten när han fick mjölksyra för att vi saknade lite vikt, sa Kevin. Men i det stora hela ett stort steg i rätt riktning. – Jag har ju sagt att han behöver fler lopp. Men nu sänker han sig fint och ger vi honom 1-2 lopp till så ska han vara redo på riktigt sen, sa Marcus.

5/2: Ny start i Halmstad på måndag men vi förväntar oss fortfarande inga stordåd, speciellt inte från spår 11. – Han är stor och tung och behöver nog ett par, tre lopp till innan han är riktigt redo, sa Marcus. Men är det någon som är worth waiting for så är det den här killen.

31/1: Spänstig och fin i lätt intervall idag och han ska ut asap igen.

29/1: Lorden fick öppna hårt för spets på den tunga banan och orken tröt sista biten. Men han såg väldigt fin ut och halsen fungerade så detta tar vi väldigt positivt. – Han är tyngst i hela stallet och behöver ett par, tre lopp innan han kan hitta rätta formen. Och så måste han få starta på torra och fina banor, jag vet inte hur många gånger han har fått gå i skiten som han hatar den här, fungerade Marcus? Ny start planeras asap men han har inga poäng och vi kan inte välja och vraka ännu…

24/1: Han var skitfin i tre heat över 1600 på banan i morse och på onsdag startar han över 1640a från spår 6 på lunchtravet i Göteborg. – Det är inte påställt ännu så jag räknar med att han behöver nåt lopp till först, sa Marcus.

17/1: Lorden gick ett trippelheat på banan idag och var fin. Det finns ett passande lopp på Åby 29/1 och vi hoppas att han kommer med där.

11/1: Han tränade ett halvt backjobb igår och Nattis var lyrisk! Nästa vecka tar vi upp honom på full dos igen och på fredag vet vi nog var han står och om han eventuellt har tappat på vilan, annars blir det start så fort som möjligt för att fullfölja planen efter comebacken.

4/1: Det blev lite feber på killen i förra veckan beroende på en karledsinflammation. Ingen feber längre men karleden är ännu inte helt hundra så vi får avvakta lite med nästa start. Någon fara för vintersäsongen ser vi dock inte pga detta, det bör gå snabbt över med rätt behandling.

20/12: Lorden var grymt imponerande i comebacken i onsdags och både Marcus och Rikard strödde lovord över hästen. Nu har han ju inga poäng men förhoppningsvis får han vara med i lopp ändå under januari så han får komma igång nu ordentligt.

13/12: Han är med i programmet på Åby på onsdag eftersom han inte kom med i Kalmar, men möter tuffa hästar och fick dåligt läge. Hästen tränar väldigt fint men ska startas igång och vi förväntar oss inga stordåd i de två, tre första loppen. – Det gäller bara att bygga upp hans psyke igen, för det finns inget annat som oroar. Den här har fart för eliten, sa Marcus.

6/12: Idag gick han 21,5/2100 med en snabb avslutning på en tung bana och skötte sig väldigt bra. – Jag körde avvaktande för att han inte skulle känna nån press från tidigare när halsen spökat. Han tackade för det och spurtade rejält sista 200. Så bra som han kändes nu kommer jag att anmäla till Kalmar nästa fredag för planen är ju att ge honom 2-3 mycket snälla lopp som uppbyggning inför nästa säsong; får vi honom med oss psykiskt efter halsoperationen finns inga direkta gränser för vad hans fysik kan göra över 1600 meter, sa Marcus.

30/11: Det blev ytterligare ett heat i snabba backen igår och Alicia som körde var helnöjd. Nästa vecka blir det banjobb!

22/11: Han var kanonfin i backintervallerna idag och låg mycket bättre i puls redan vecka ett på det upplättande programmet. – Det här blir spännande, sa Marcus.

15/11: Nu har vi tränat tungt och tufft tillräckligt länge och nästa vecka ändrar vi och lättar av det för honom med sikte på att komma ut till start inom ett par månader.

8/11: Idag gick han lite på banan och var väldigt stark och fin i travet. Vi vässar till honom i omgångar å siktar på comeback efter nyår.

1/11: Lorden manglar på och det här ser bra ut.

25/10: Han har matat i sanden den här veckan och är kanonfin.

18/10: Det är en njutning att se den här killen i träningsbacken. Jösses, vilken häst! Vi ska trimma honom rejält och sikta på comeback i januari/februari.

11/10: Han är nu uppe i full träningsdos och allt ser bra ut.

2/10: Lorden är igång och trampar sandintervaller för glatta livet igen, härligt att se honom på gång igen!

20/9: Nu är han igång, pigg och glad!

17/9: Idag godkände Bengan honom så på torsdag drar vi igång intervaller!

13/9: Nu är han redo att börja snabbjobba igen men vi avvaktar återkollen hos kirurgen på tisdag innan vi gasar.

6/9: Pigg och glad och han agerar som att inget hade hänt. Nästa vecka ökar vi lite till.

30/8: Nu har han dragit igång med lugn träning igen! Vi ökar takten i nästa vecka.

20/8: Efter sju sorger och åtta bedrövelser med upprepade febertoppar under förra veckan verkar nu allt vara helt normalt med vår bjässe. Hans blodprov är bra och det var ingen fästingsjukdom som vi befarade. Nästa vecka börjar vi träna igen!

2/8: Jo men nu börjar allt återgå till det normala igen och förhoppningsvis kan vi börja träna lite smått nästa vecka!

9/8: Feberfri i två dagar nu så allt börjar normalisera sig igen. Hästen är pigg och glad och ska hur som helst vila hela nästa vecka också efter operationen.

7/8: Ingen borrelia och han har fått stark antibiotika och mår bättre. Dock vet vi inte riktigt vad det är som krånglar ännu men veterinären kommer och kollar till honom varje eftermiddag.

2/8: Allt har sett jättebra ut men igår fick han hög feber och den har inte riktigt gått ner trots antibiotika, så vi har skickat in borreliatest. Svar kommer på måndag…

19/7: Han opererades igår och allt ser väldigt bra ut idag.

12/7: Halskameran avslöjade ett problem med gomseglet och nu blir det operation på torsdag. Det blir 3,5 månader till nästa start, give or take 1 månad. – Skönt att vi fick klart för oss vad problemet varit, han har sprungit och myglat så fort han känt av detta och därför har det varit så svårt att detektera. Men pga/tv att han är sådan så har ju hästen inte tagit vare sig fysisk eller mental skada, sa Marcus.

5/7: Marcus sa att en häst inte kan kännas bättre, än vad Lorden gjorde i provstart och första 500 igår. Men sedan la han av redan 700 kvar, utan att vara trött, och det allra mesta tyder på att han har fått ett dolt halsfel. – Jag bokar upp halskamera omedelbart, det känns som att han bara lägger av. Det är en smart häst och om gomseglet har börjat fladdra så kan han lägga av innan det slår lock och det skulle förklara allt. Vi kollar så fort som möjligt innan vi börjar spekulera i vilket invärtes fel vi brottas med, sa en nedstämd tränare efter loppet.

2/7: Ett lugnt jobb igår och Marcus var riktigt nöjd. Nu ska vi testa rycktussar inför starten på torsdag, byta lite skor, vagn och huvudlag. – Läget är näst intill perfekt och vi jagar tredje inner och en finalplats, sa tränarn.