NUGGET ZON

År: 2018

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Hingst e: FROM ABOVE – DIAZ BOKO

Exteriörsiffror: 554443

Säljstatus: SELECT – Det finns för dagen inga andelar till salu.

Skötare: Nathalie Wiberg

Veckokommentarer

Under fyra fredagar i oktober/november testar vi att skicka ut veckorapporten via adminbolaget Asap KB och deras nya tjänst för information till hästägarna.

14/10: Allt har varit bra i veckan och nu laddar vi för Malmö på onsdag – spännnande!

6/10: Allt verkar bra med hästen som mår som en och tror att han är kung! Igår behandlade vi hästen hos veterinären för det visade sig att han blivit lite öm i ett framknä efter Åmål. Men det var småsaker och om vädret inte blir för illa så laddar vi för V86 på Jägersro den 18 okt.

29/9: Ja, men det där såg ju bra ut! Att det blev ett hacksteg in i kurvan båda gångerna berodde på att hästen touchade sig på ett framknä i de snäva Åmåls-kurvorna. – Han går ju utan knäkappor trots att hans ben är lite vridna och det blev väl lite svårt för hästen att hitta helt rätt teknik i de där snäva kurvorna. När han var i Åmål senast gick det mer jämn fart, nu var det först 25-tempo och sedan under 1.10 in i den svängen och han var väl helt enkelt inte van, sa Marcus. I övrigt såg hästen bländande ut och Jepsen lät mycket nöjd. – Pulsen på 70 slag på 15 minuter var dessutom lägre än vad hästen brukar ha i träning, skrattade en glad tränare efteråt. Nu siktar vi på ett V86-lopp över 1640a med spårtrappa i Malmö om 2-3 veckor.

2/9: Han gör allt rätt för dagen och är nu anmäld till comeback i Åmål på torsdag med nya följeslagaren Jepson i vagnen. – Det har varit lite svårt att få till det med Solvallakuskarna sedan jag lade handskarna på hyllan i våras och nu har jag och Carl Johan kommit överens om att vi kör detta framöver; det blir mycket enklare med Jepson på våra breddgrader och jag tycker att Calles intåg i stallet har börjat bra så långt, sa Marcus. Det blir spännande för Nattis på torsdag, då det blir första starten med vår kanon. – Men gamla skötaren Karin hänger på och det blir bara andra gången i hästens karriär som jag inte deltar i då det är auktion på Åby samtidigt.

15/9: Ja, allt är bra och planen ligger fast på att starta honom så fort det bara går efter att karensen går ut den 26e september.

8/9: Han var grymt fin i sanden idag och ligger superbra på det i pulsen så han är startklar. – Vi måste bara vänta ut karenstiden men det är bara 2-3 veckor bort, sa Marcus.

1/9: Han verkar nu helt återställd och första dagen med nya skötaren Nattis har gått bra. Nu trimmar på igång med intervaller i djupa sanden igen på måndag och sedan ska vi leta lopp i månadsskiftet.

25/8: Han var rätt tagen ända fram i tisdags men sedan fick han vitamindropp 10 liter av veterinären och nu på fredagen är hästen helt normal igen. – Vi kollade EKG för säkerhets skull igår och det var utan anmärkning. Veterinären tyckte att vi skulle ge allmänkortison i en vecka, för att hjälpa honom att bli helt sund snabbast efter genomklappningen, så nu blir det lugnt till nästa fredag då han kan gå första jobbet efter behandlingen, sa Marcus. Det blir 28 dagars startförbud från sista behandlingsdagen som är på måndag och det betyder att vi kan trimma på i lugn och ro med sikte på start i slutet av september om allt går som det ska.

20/8: Nä, det funkade inte igår. Han pallade inte den extrema värmen och fick lite ont i benen under maxbelastningen under loppet. – Ja, han är inte ofräsch utan bakvarv fungerade inte först och främst. Sedan var han fylld i benen pga värmen igår och det hjälpte ju inte direkt till, suckade Lindgren i Berlin. Dessutom fick han nån typ av värmeslag och var inte sig själv i en halvtimme. Nu är han glad och hemma igen och vi kollar upp honom noga till veckan givetvis. – Men vi kan utgå från att det bara var resan, han verkar inte sjuk och har ju aldrig presterat bra vid långresor förut så när som på ett tillfälle, sa Marcus. Vi bryter ihop och kommer igen! – Är allt bra på tisdag är det inte omöjligt att vi fullföljer planen och anmäler till loppet hemma den 28e…

15/8: Han fixk skitspår på lördag och Lennartsson drog sig ur i sista stund. – Men hästen var strålande igår i bakvarvsheatet i Halmstad och vi åker ner på fredag morgon med god känsla, sa Marcus.

11/8: Han tog en veckas vila mycket fint och har känts kanonbra efter behandlingen den här veckan. På måndag blir det ett vässande banjobb i bakvarv på Halmstad för att göra Nugget redo för den stora finalen i Berlin, som ju körs åt fel håll.

1/8: Han har tagit loppet bra och vi har fixat till bakfötterna som inte hade tålt att tävla i både silverfinal 12/9 och Berlin-final 19/9 så detta var kanske till det bästa trots allt. Nu har vi fixat framkotor och hovleder med veterinären, så blir det en lugn vecka fram till helgen då vi börjar trimma för toppform i Berlin! Håll tummarna nu för att han får vara frisk och kry hela vägen, det är stora pengar nästa gång…

23/7: Skit också! Marcus sa att det var den bästa värmning han känt på någon häst i hela sitt liv och så blir vi fast i rygg på ledaren med rubbet kvar… – Per körde det säkra loppet och nu fick vi rubbet kvar och ändå 19 000 kr. Med ett mer offensivt upplägg kan vi säkert ha vunnit loppet som det blev, men det visste ju inte Per varvet kvar när han valde att sitta kvar, sa Marcus. Jag kommer aldrig att skylla på en kusk som kör snällt, så är det bara.

18/7: Han tränade strålande idag och fick bra spår på lördag. Det återstår ju att se om det räcker för spets eller inte med några snabba invändigt. – Men bara vädret blir bra så är jag säker på en bra insats, täta starter för första gången eftersom han är mycket fräschare nu, sa Marcus.

14/7: Han fick stora plus av tränaren i dagens arbete och fötterna fick OK av Nygren. Så nu laddar vi för bronsdebut nästa lördag på Axevalla eller på Hugo Åbergs-kvällen på Jägersro. – Vi klurar lite tills på fredag om vilket det blir, sa Lindgren.

11/7: YES YES YES! Nu var han precis så bra som Marcus ville efter preparationerna efter förra starten. – Han vann dessutom helt okörd, så läcker han är, sa Lennartsson efteråt. Nu kollar vi upp allt under veckan och återkommer med nästa plan i matchningen på fredag. Härligt att han är med i matchen på riktigt igen efter sjukdomarna!

7/7: Han fick ett skarpare jobb i tisdags och anmäldes sedan till Super Cup-försöket på Jägersro på tisdag. – Det är 150 000 kr i försöket och 440 000 kr i finalen i Berlin så detta är ett viktigt lopp som uppenbarade sig för oss när han bara blev femma i Stockholm. Han är nu vässad för första gången sedan UET-kvalet och vi hoppas på bra väder och sedan spets-och-slut i Malmö, sa Marcus…

30/6: Något Mantorp nästa vecka blev det inte, dels för att han hade fått spår 11-12 i trappan men också för att vädret skvallrade om stor risk för helt fel luft åt vår springare. – Men han känns helt enormt bra för dagen, så fräsch som han är nu har hästen inte varit i närheten av tidigare, sa tränare Lindgren, som fortsatte. – Det finns ett kanonlopp på Jägersro veckan efter med 150k i förstapris, ett lopp som vi kommer med i precis för att han bara blev femma på Solvalla; hade han blivit fyra hade vi inte fått vara med. Det känns väl som att det nog inte finns så många bättre än Nugget i klassen under 750 000 kr för dagen, även om vår häst ännu inte är helt på topp. Givet target! – Hoppas att vädret gått till sig till dess…

23/6: Han kom hem ordentligt och verkar ha tagit loppet som han ska. – Med facit i hand är jag riktigt nöjd med hästen senast, man får bara inse att han har en bit kvar till toppformen och det tar längre tid efter borreliasjukdom för vissa att komma tillbaka till sitt max, sa Marcus. Sedan får man inte heller glömma att han gick lika fort nu som han gjorde när han vann UET-kvalet i höstas, så det var riktigt bra hästar han var ute mot. Är hästen bra på tisdag kommer jag att anmäla till en spårtrappa över 1640a med 75k i förstapris på Mantorp den 4e juli. Elefanten i rummet: ja, som det ser ut nu kan man inte med rimlighet tro att Nugget Zon ska hinna tillbaka efter sina problem i tid att matcha de bästa redan i Jubileumspokalen.

21/6: Hästen fungerade fint idag, resan var lite dryg i värmen men vi kan inte skylla på nåt sånt. Dock räckte det inte till mer än en femteplats i detta getingbo. – Nä, kusken tyckte att han blev lite för vass i rygg på ledaren andra femhundringen så att det fattades lite luft i lungorna sista 100 m. Han var ju tvåa långt inne på upploppet men sedan var det stumma ben sista vägen mot linjen, sa Marcus. Nu gick det ca 1.07 i 500 m på baksidan när italienaren drog på i spets så det var väl inte jättekonstigt att Nugget kroknade sista biten, men vi hade nog hoppats på att han skulle räcka lite bättre.

16/6: Bra spår i tufft litet getingbo på onsdag men Marcus säger att hästen kommer att duga bra så länge som luften håller för hans känsliga hals. – Jag tycker att Nugget närmar sig toppformen nu och han känns äckligt fin för dagen. Hoppas verkligen att det inte krånglar i loppet så han får visa upp hur bra han är.

9/6: Nä, det blev sjätte ytter och inget tempo så det var helt kört. – Jag tycker att hästen kändes magisk och han har helt klart utvecklats massvis sedan jag körde honom i Fyraåringsstjärnan, sa Lennartsson. Det är ju inte ens närheten av tävling detta vi höll på med idag. Hm, ja vad ska vi säga? – Vilopuls efter loppet och hästen hade nog kunnat slå banrekord från spets idag, så fin som han kändes. Nu siktar vi på start under midsommarveckan, det finns ett antal lopp att välja bland där, sa Lindgren.

2/6: Han fortsätter i fin stil men drog tyvärr skitspår på Åmål i bronsdebuten på onsdag. Vi ger givetvis inte upp men det är inte helt lätt att vinna på den banan från så dåligt läge. – Men blir det bara bra väder så är jag säker på att hästen kommer att göra en toppinsats och förhoppningsvis räcker det minst till en pallplats trots läget, sa Marcus. Formen känns helt klart på gång nu…

25/5: Han var jättefin i dagens jobb i sanden och backen. – Fem stjärnor utan tvekan, sa Lindgren.

18/5: Han är fixad i ett framben av veterinären och mår bra i sin hage. – Han kändes skitfin i veckans körning men det fanns ändå lite att trixa med. Nu siktar vi framåt, kanske blir det bronsdebut inom kort. Ägarna har fått mejl idag om sommarens planer!

15/5: Grymt! En fin andraplats på nya rekordet 11,8/2000a från rygg på ledaren och vinnaren som var oslagbar. – Både jag och Erik var helnöjda med hästen som nog till och med var lite bättre än plan redan nu. Nu laddar vi framåt mot en spännande sommar, hästen är redo, sa Marcus.

12/5: Han verkar riktigt fin för dagen och drog bricka 1 på Lunden på söndag. Det blev Erik Adielsson som ska köra eftersom Örjan har lite problem med ryggen för dagen och avsade sig hela dagen i Köpenhamn. – Nugget är ju mer som en vanlig häst nu och jag känner att det är tryggt att lämna bort honom till toppkuskarna nu; Nugget kommer att sköta sig. Perfekt läge och Erik kan välja spets eller att släppa, det får vi väl se på söndag? Jag kan hur som helst inte avslöja taktiken redan nu…

5/5: Allt verkar bra med honom efter senast och nu har vi även slagit på honom racerbalansen och fixat vinklarna på fötterna så som vi hade honom i höstas. – Man kan säga att hästen mått väldigt bra av de ändringar vi gjort i vinter, men när det blir tävlingstempo så håller den vinterskoningen honom tillbaka. Nästa start kommer han inte röra knäna och med kortare check i komb med denna skoning så kommer han kunna springa 1.02 igen istället för 1,10. Nu är det bara att hoppas att allt flyter på inför och under loppet nästa söndag, sa Marcus. Nu börjar säsongen!

28/4: Nugget blev femma på en låg 1.14-tid i voltstart med spår på vägen i onsdags. – Jag fattar att många tycker att han var blek men i min värld var det årets bästa prestation och jag kan garantera att hästen är klart bättre såväl mentalt som fysiskt än vid samma tid förra året; den här hästen har fått gå de två senaste loppen med säkerhetsbalans och lång check, vilket gör att han begränsas i prestationerna pga mekaniska orsaker. Det har varit viktigt att kunna utesluta allt annat i ett par starter, efter genomklappningen på Solvalla i skitvädret, och jag har bara gett honom dessa lopp som ett led i matchningen, sa Marcus. Nugget kommer att vara betydligt, betydligt bättre i sommar då det är dags för racerbalans, bike, fjolårets checkrem och lite vässning i provstarterna. Men av förklarliga skäl har det inte varit aktuellt nu. Nästa start kan bli i femåringsloppet på Charlottenlund om ett par veckor.

21/4: Han drog 4/2160 på onsdag inom V86 på Åby. – Det blir första starten i volt på 21 försök efter debuten men med springband tror jag att det ska funka; annars hade vi inte anmält. Nugget känns otroligt glad och fin efter den senaste starten och han är på gång uppåt i form, sa Marcus. Nu blir det inte bike på onsdag och det återstår att se om han kan vinna i sån vagn också, det var ju tre försök förra året utan att vara nära enligt statistiken. – Ja, men jag vet inte om jag tror att det har berott på vagnen. Vi ser på onsdag, sa coachen.

18/4: – Hästen är fin men pga reglementet kring medicinering kan han tyvärr inte starta på måndag, kanske lika bra eftersom det ser ut som halva derbyfältet, sa Marcus. Nugget har haft lite problem med ett stenskott i ögat och när behandlingen tog längre tid än beräknat och den medicinen har karenstid så fick vi ändra lite. – Han får starta på onsdag och det finns två lopp på V86 som kan passa bra i matchningen. Det kändes viktigare med hälsan än just Mantorp.

14/4: Han kändes som en studsboll i motionskörning idag och det märks att hästen nu är mycket nöjd med sig själv igen. Vi trimmar på under nästa vecka och det är inte omöjligt att vi startar i Femåringsloppet på Mantorp nästa måndag. – Nästa start är inte helt spikad, pga de här tre dåliga starterna i pissväder då hans hals inte har fungerat så har vi inga poäng för V75 ändå just nu, men det lutar åt Mantorp. Vad som vi redan nu har spikat i planen är Femåringsloppet på Charlottenlund under Copenhagen Cup-dagen den 14e maj, sa Marcus.

11/4: Så, skönt! Marcus teorier om halsen visade sig stämma exakt. – Låg puls och inte det minsta trött nu när han fick tävla i bra väder igen. Vi körde ca 1.10 sista 600 och då gick det riktigt fort sista 100. Att han förlorade berodde på att vi skott om för att gå back to basic igen efter strulet senast. Nu blev hästen lite för stor i steget istället och slog sig på ett knä i sista sväng, så han inte var riktigt körbar mellan 400 till 200 kvar. Till nästa start korrigerar vi lite så vi sänker steget och gör honom ännu mer effektiv, sa en mycket nöjd tränare och kusk efteråt. Sällan man är så nöjd med en andraplats i ett vanligt lopp som vi var nu!

6/4: Allt var bra idag och han fick även vätskedropp efter jobbet. – Vi har även testat ett stänkskydd för ögonen eftersom han två gånger av fyra på slutet haft igenmurade ögon dagarna efter loppen och krävt behandling. Vi måste vara rädda om hans ögon, sa Marcus. På måndag blir det start igen hemma. Det blir till att köra lite på chans som vid årsdebuten, vi kan inte riskera något med honom nu efter det som hänt.

1/4: Han trivdes som fisken i vattnet i solskenet igår och vi kommer mest troligt att anmäla honom till en spårtrappa där han får bakspår hemma på annandagen.

30/3: Han har sett helt normal ut i veckan i regnet och kommer att gå ett jobb till på lördag. – Då ska det vara soligt och fint, sa Marcus. Är hästen fin då så kan det bli start i en spårtrappa hemma på annandagen. – Vi får återgå till taktiken som i årsdebuten, dvs att tävla bakifrån. Jag är inte det minsta orolig för nåt runt hästen egentligen, men efter tre genomklappningar i skitväder i vinter efter hårda öppningar är det inte läge att gasa från början med hästen tills han har fått komma igång ordentligt igen.

24/3: Tyvärr underpresterade han grovt i onsdags. – Han var riktigt flåsig och trött efter loppet, precis som i Paris. Tyvärr fungerar inte hans hals när det är sånt skitväder, det är bara att erkänna nu när det hänt två gånger på kort tid, sa Marcus. Visst, hästen var lite tagen igår efter långresan och det tuffa loppet men idag verkar allt normalt och blodproven visar på allt väl. Vi biter ihop och kommer igen och ska leta solsken nu framåt…

17/3: Jo, men allt har varit bra och vi har inget att klaga på. Det blev spår 2 på V86 på Solvalla nästa onsdag. – Vi ändrar inget utom att checkremmen åker på igen när han har bricka 2. Taktik bestämmer vi inte nu men från det spåret kan det bli spets och i detta gäng finns ingen att släppa till isåfall. Intressant fortsättning på säsongen!

10/3: Han har verkligen varit fin i veckan och nu inleder vi planeringen framåt mot nästa start. – Ja, det är ju mycket att väga in och vädret måste vara rätt när han startar för han kan inte gå med brodd som man tvingades till på Åby igår. Men om allt ser normalt ut så är det Solvalla 22 mars som vi siktar på i första hand härnäst, sa Marcus. Vi vill helst ge honom ett par lopp utanför V75 innan vi tar riktiga hetluften. – Det finns ett spännande lopp i Örebro i april…

3/3: Vi kollade över honom tillsammans med veterinär idag efter tredjeplatsen i årsdebuten och frågan är om Nugget någonsin varit så fräsch och fin som nu efter ett lopp? – Nä, jag tror inte det. Vi gjorde en liten ”lyxbehandling” av ett fäste på höger fram men ledmässigt ser han supersund ut för dagen och detta blir spännande. Det finns en hel del att välja på framöver men jag vill absolut ha ett lopp till, minst, innan vi drar igång i brons. En fördel med tredjeplatsen i onsdags är att han står kvar i den nya mellanklassen på Solvalla med bara några kronor, så nu finns även dessa lopp i loopen under våren, sa en nöjd tränare.

1/3: Så bra han var idag! Det blev ju ingen körning men 1.11 sista varvet och 08,5 sista 500 i fjärdespår är inte fy skam.  Nä, vi testade en hel del ändringar. Bland annat tog vi bort checkremmen, kryssgrimman och sulorna under framskorna samt öppnade upp huvulaget. Jag och hästen trivdes väldigt bra med nyheterna och när favoriten fått spets gratis var det ju mer eller mindre meningslöst att köra offensivt trots det låga tempot; bättre att köra till slut och vara säker på en bra spurt efter förra starten när han var trött och sjuk i sista sväng, sa Marcus.

24/2: Han jobbar på fint och kommer ut i årsdebut på onsdag i Malmö. – Dåligt spår men det kanske är lika bra i en årsdebut?, klurar coachen. Vi har inte bestämt upplägg än men det lutar åt att vi testar ett hålat stängt huvudlag iallafall. – Ja, han blev lite vass några gånger med helstängt förra året så det är läge att testa nu; i jobb funkar det fint, avslutar Lindgren.

17/2: Han var i toppskick för årsdebut idag men pga orkanvindarna strök vi för transporthinder och körde ett banjobb i Halmstad istället. – Det blev 1.19/2600 på mycket bra vis och testet med hålat stängt och utan checkrem slog väl ut. Om inget händer så tar vi Jägersro den 1a i mars nu istället, sa Lindgren och låt inte så nedstämd över att inte få visa upp hästen i lopp idag. – Nä, han är verkligen fin nu men pulsen skvallrade ändå om att det nog inte var helt fel att ge honom ytterligare en genomkörare inför årsdebuten; det har vi säkert igen längre fram.

13/2: Det blev spår 5 mot ett par, tre rätt skapliga konkurrenter i årsdebuten i Danmark på fredag. Vi hoppas på bra bana och att det blir en bra uppgift i första starten. – Ja, hästen känns skitfin i jobben men efter sjukdomsplumpen senast i Oslo så är det inte seger som är det viktigaste nu utan att han får en bra känsla i kroppen på banan igen inför tävlingssäsongen, sa Marcus. Så spännande att vår guldklimp är redo igen!

10/2: Han har tränat på lugnt men mycket bra under veckan. – Jag anmälde honom till ett sk Ligalopp i Köpenhamn nästa fredag. Det är 30 000 kr i förstapris i försöket och där får vi ju köra utan bakskor, sa Marcus. Det blir 1-3 lättare, lite billigare, lopp nu i början. Det känns viktigt med tanke på att han gick sig trött i två lopp i rad i slutet av förra året pga långresa och sjukdom och nu siktar vi långsiktigt mot Jubileumspokalen i augusti. – Troligen testar vi med vanlig vagn och öppet huvudlag i första starten och vi kommer inte förvänta oss stordåd direkt, hälsar coachen. Så spännande med femåringssäsongen i år! Det finns ju hur mycket som helst att välja på, bland brons och femåringslopp etc, så den som lever får se =)

3/2: Han gick 1.21/2600 med en rappare avslutning ytter om en treåring i tisdags. – Jag testade med öppet huvudlag och ingen checkrem, dessutom med järnskor i bak. Resultet var mycket bra och hästen behöver bara lite småfix nu efter vintern innan han är startklar, sa en mycket nöjd tränare. Det blir inga starter med bakskor men kollar man kalendern så finns ex bronsdivisionen i Halmstad redan den 11e mars… – Vi spikar inga planer nu men så är det ja, smilade Lindgren idag.

27/1: Det är fortsatt bra, nä bättre än bra, och vi tragglar på med vinterträningen.

20/1: Den här veckan har han varit galet fint i backen ute på Veka och Marcus låter väldigt glad när man pratar om vår stjärna. – Ja, nu är han precis där jag vill ha honom både fysiskt och mentalt och vi trimmar på och siktar på tidig årsdebut när man får köra barfota igen.

13/1: Det har varit bra träning den här veckan men nästa vecka önskar vi att djupsanden öppnar igen så att han verkligen kan gå gymma lite. – Så fin i kropp och psyke som han är nu hästen har han aldrig varit. Låt oss bara hoppas och be för att han får vara frisk så blir det spännande till våren, sa Marcus. För första gången i hästens liv kan han träna utan sulor på framfötterna så det är stora framsteg.

6/1: På grund av vädret har det bara blivit ett par motionspass den här veckan men allt ser bra ut. Nästa vecka ska vi förhoppningsvis kunna komma igång med riktig träning igen.

30/12: Vi hittade igen bilden vi tog i somras, så den blev publicerad i veckan. Skaplig utveckling! Nugget tränade bra innan nyår och fortsätter med träning som vanligt under nyårsveckan. – Han är väldigt fin i kroppen nu och är nästan lite gubbtjock för dagen, skönt som tusan att han kan slappna av och lägga lite hull under träningssäsongen, sa Marcus.

23/12: Han känns jättefin och vaccinerades sedan efter jobbet igår. Vi kör ett jobb i mellandagarna och direkt efter nyår gasar vi på för fullt och hoppas vädret är med så banorna är som de ska. 2023 ska bli ett friskt år för revansch!

16/12: Hästen har varit lika fin den här veckan men vi har inte kunnat köra full styrketräning pga vädret. – Han fick gå ett lugnt 6000 m-heat som Redbull Pellini brukar tränas istället och jag var meganöjd med det iallafall, sa Marcus. Vi trimmar på.

9/12: – Nu känns han så där galet fin igen, som innan Solvalla-starten. Men pulsen är för hög och det skvallrar om att han tappade form av borrelian ändå så det är bara att trumma på med styrketräning ett tag, sa Marcus. Vi siktar på ett helt igenom friskt år 2023 och då ska det bli väldigt spännande att se hur långt han räcker i V75 samt femåringsloppen…

2/12: Han har äntligen fått börja träna igen och enligt Marcus är hästen så väldigt, väldigt nöjd med detta faktum att det närmast är löjligt. – Det känns riktigt bra i sanden men det märks också att han tappat lite formstyrka av sjukdomen så nu trimmar vi på ett tag så ser vi vart det barkar, sa Lindgren.

25/11: Han är nu färdigmedicinerad, och arg så att det räcker över att han inte får träna, så på måndag börjar vi igen. – Ja, det är nog ett måste om inte hästen ska explodera snart, sa Karin efter att man gett hästen hans sista dos antibiotika idag.

18/11: Det verkar normalt med Nugget för dagen men blodprovet visade att han har fått borrelia. – Tack och lov var det inget utslag alls på den allvarliga formen av Lyme på häst som heter Anaplasma utan det var ”bara” borrelia, sa Marcus, närmast lättad av fyndet. – Ja, en sån som Stoletheshow fick också borrelia under UET-helgen som fyraåring och underpresterade i ett storlopp i Tyskland. Men den lille svarte och vår lille brune är tuffa hästar och bra exempel på att de bästa inte verkar påverkas speciellt mycket av fästingsjukdomarna, fortsatte tränaren. Stoletheshow var ju exempelvis tillbaka efter två månader och debuterade då som trea i gulddivisionen i Halmstad. – Nugget Zon ska inte göra samma sak, utan planen blir nu att medicinera och sedan styrketräna för tidig start på våren; femåringssäsongen är jätteintressant men också lång så det gäller att förbereda ordentligt, avslutade Lindgren. Skönt ändå att ha fått ett svar på varför hästen klappade igenom i Oslo!

11/11: Hästen ser väldigt fin ut efteråt men vi har tagit blodprov på honom. Det är fullspektra och svaret kommer inte förrän på onsdag. – Vi kommer att träna på lite normalt i nästa vecka, i väntan på svaret, för att sedan eventuellt göra ett test med halskamera veckan därpå, om inget nytt framkommer. Det känns väldigt viktigt att kolla upp allt på honom innan vinterträningen, så att han inte körde på sig nåt skit nere i Paris. Skulle det visa sig vara gomseglet som krånglar, så är det en billig och snabb procedur att fixa, men den dagen den sorgen, sa Marcus.

7/11: Nugget ser bra ut hemma och det enda vi har kunnat detektera så långt är att en liten, liten bit på insidan av vänster framfot kan anses ömma när man provocerar med hovtång. – Det kan ha påverkat hästen i lördags men det är inget man kan säga med säkerhet och så bra som Nugget kändes innan loppet och under första varvet så tycker jag inte alls att det är en trolig anledning till genomklappningen. Vi kommer att kolla upp mer hälsostatus under veckan, sa Marcus.

5/11: Nugget skötte sig exemplariskt i Norge hela dagen och reste till och med bra. – Han lär sig snabbt nu, den här fine pojken, sa Marcus. Han trivs verkligen med sin nya skötare Karin och det märks från vecka till vecka att hästen tar sjumilakliv mentalt. – I loppet var hästen magisk första varvet och så bra som han kändes då har han inte varit i närheten av tidigare. Men in i sista sväng tog han slut på ett steg och sedan när han slagit av på takten så blev framsteget kortare och kortare innan vi blev påkörda 300 kvar så han rullade över i passgång. Nånting är givetvis inte som det ska, men generellt verkar hästen må väldigt bra så jag skulle inte vara speciellt orolig utan tror bara att han blivit lite mätt efter en tuff höstsäsong utan riktig grundträning på länge, pga sjukdomen i våras, konstaterade Marcus efter loppet på väg hem.

3/11: Han drog spår 4 på lördag men det finns ett par startsnabba innanför som också vill till spets. – Vi testade honom utan framskor i måndags och det föll väl ut. Allt såg bra ut med fötterna idag så vi kommer därför att köra barfota runt om på lördag. Det kan göra honom ännu lite rappare men innan vi testat i lopp vet vi ju inte säkert, sa Marcus efter torsdagsjobbet. Vi åker upp lördag morgon och sedan värmer vi och ser innan Marcus lägger planen för loppet. – Men räkna med att vi kör i spets om vi kommer dit.

28/10: Allt har varit bra i lugna jobb i veckan och vi anmäler till Bjerke. – På måndag ska vi gasa lite, men vi avvaktar startlistan först innan vi bestämmer hur, skrattade Marcus om vår guldklimp.

21/10: Han tog resan och loppet väldigt bra och det krävdes inga arbeten med hästens ben efter loppet. – Stort plus, han börjar verkligen bli färdigtränad nu när han fått vara frisk ett tag, sa en nöjd tränare efter torsdagsjobbet. Nu siktar vi på Bjerke om ett par veckor om allt går som det är tänkt.

17/10: Han kom hem bra och allt ser ut att vara ett äventyr som kommer att ha lärt vår guldklimp en hel del matnyttigt inför framtiden.

16/10: Nä, loppet gick som vi hade tänkt från början men inte till slut. – Hästen kändes ännu bättre än på Solvalla men var stum redan 400 kvar, sa Örjan. Inte mycket att bråka om med tanke på långresan, dubbelövernattning och uppförsbacke mm som nyheter denna gång, sa Marcus.

13/10: Resan till Grosbois har gått bra och Marcus var nöjd med morgonens arbete på stora banan. Nu är det riktigt nervöst inför det stora loppet imorgon… 🙏🙏🙏

7/10: Träningarna har följt vår plan och hästen är anmäld och klar med Örjan till Paris. Nu börjar det bli nervöst…

30/9: Allt har varit bra i veckan förutom att det höll på att gå åt pipan idag då en jätteälgtjur klev ner på banan mellan Nugget Zons och Redbull Pellinis hage. Som tur var lyckades Karin skrämma tjuren på flykt men det blev ett par rejäla repor i varsin hage för hästarna. Nu ser vi fram emot spårlottningen på måndag eftermiddag då vi blir en av tre hästar som får välja först!

26/9: Han har tagit detta loppet bättre än vanligt, vilket ju bevisar tränarens tes om att Nugget nu äntligen kan anses fördigtränad, frisk och redo. – Ja, det var bara smågrejor att fixa på honom idag och generellt ser hästen rent magisk ut för dagen, sa Marcus. Nu kollar vi på upplägget ner till Paris, såväl för hästen som för oss i stallet och ägarna. Kan bli en rolig tripp!

24/9: YES YES YES! Tränaren hade ju varit väldigt optimistisk inför detta och det var inga fel på det som det visade sig. Okörd brisar hästen undan till en lekstugeseger på 12,1 för en stund sedan! – Han var underbar i sista jobbet, han var underbar i vässningen 1.20/1600 i tredje heatet i näst sista jobbet och han var helt magisk i värmningen. Så Örjan fick order om att inte tappa tömmarna och bara se till att vinna. Det löste han med den äran och nu är Kihlström inställd på Paris i finalen, skojade en själaglad tränare på vägen hem. Loppet går sent fredag kväll den 14 oktober så nu börjar planeringen…

22/9: Han var skitfin i dagens jobb och Marcus låter väldigt nöjd inför morgondagens kval. – Det är bara övernattningen som oroar mig en smula, det är ju första gången före ett lopp och även om det gick bra senast när han övernattade efter loppet så är det ju en osäkerhetsfaktor, sa Marcus. Men fungerar hästen som han ska tror jag att han är med i striden som det känns nu! Wow, skönt att höra att tränaren tar sådan ton med vår guldklimp. Det är 4-6 hästar som går vidare, beroende på hur många som kommer till start i vårt kval respektive kval/en på Vincennes om en vecka. – Så för att vara säker på att gå vidare ska vi vara topp 4 på lördag. Vi siktar på vinst så blir det enkelt, skrattar Lindgren.

19/9: Hästen tränade helt magiskt bra idag enligt Marcus. – Det blev så att Örjan stod utan häst i loppet och eftersom han är välkänd nere i Paris, och vunnit en massa lopp där nere med allt vad det innebär av respekt i loppen, så valde jag att kliva åt sidan redan i försöket och sätta upp Kihlström direkt i kvalet. Nugget är ju inte riktigt som alla andra, jag och han har lite av en bromance så helst lämnar jag ju inte hans sulky; det är säkrast så. Detta är dock värt chansen, för jag utgår ifrån att Örjan löser starten som det ultraproffs han är och då ska det bli intressant att se hur långt det räcker i spets mot de bästa…

17/9: Allt ser kanonbra ut och nu anmäls han till UET-kval nästa lördag. – I försöket kör jag själv men i en ev final nere i Paris får vi nog kolla efter bästa möjliga franska kusk, det körs ju lite annorlunda där nere, sa Marcus.

9/9: Han klarade långresan bättre än förväntat och sedan blev det svårt att nå hela vägen fram som loppet blev kört, men efter en tuff slutsväng så höll Nugget Zon farten fint som trea på 11,8 i det här storloppet. – Gustav och Tommy stannade till på Mantorp på vägen hem och gick över hästen med hans veterinär som flyttat dit i dagarna. Det var inga större grejor och nu startar vi förhoppningsvis i kvalet till Europaderbyt på Solvalla om ett par veckor, sa Marcus. – Nugget sprang och bröt lite mer än vanligt i loppet igår, men han är ju som bekant ganska så egen och inte helt lättkörd, och det var ju första gången som vår favorit bland landets catchdrivers satt bakom honom, så att det blev lite högertöm innan hästen styrdes på i tredjespår 500 kvar behöver vi nog inte ta så hårt på. Det var nervöst att inte vara med för första gången, men nu känns det skönt att allt gick bra! Då kan vi ta helg =)

2/9: Han var riktigt fin i veckans två lätta jobb och nu blir det tufft lopp i Gävle med Lennartsson i jollen på torsdag. – Från och med idag bytte han dagsskötare till Karin som driver gården men Gustav kommer att fortsätta att sela ut för lopp under en övergångsperiod. På måndag kör jag ett lätt jobb med hästen och sedan blir det nervöst eftersom jag för första gången sedan hästen äntrat en travbana så kommer jag inte att vara med, sa Marcus nervöst.

26/8: Ja, vad ska man säga? Vilken häst! Efter en sådan stenhård öppning som 1.11 första varvet så hade Nugget ändå plättlätt tagit sig till final om luckan kommit i tisdags. – Nu blev han ju regelvidrigt stängd från utsidan och fick aldrig chansen att bruka sig; faktiskt ett under att han stod på benen efter den tacklingen men hästen har ju sagolik teknik, konstaterade Marcus. Nu blev det inget Derby men vi får blicka framåt och efter gårdagens positiva genomgång med veterinär tyder det mesta på att vi drar upp honom för 1640-loppet i Gävle den 8 september som vi sagt.

19/8: Han drog bricka 2 i kvalet och tränade på bästa sätt idag. Marcus testade rycktussar i jobbet. – Det var ett perfekt intryck och vi kan sikta på kvalet med stort självförtroende. Visst, distansen är oprövad men det kändes som att det fanns väldigt mycket sparat vid segern på Axevalla. Går vi till final så blir det ny kusk eftersom Marcus är avstängd över Derbyt. – Ja, om det inte blir final på Jägersro är det Gävles 4-årssprint den 8e september som gäller. Där kör Per Lennartsson i så fall. Blir det Jägersro får vi helt enkelt avvakta alla kvalen först innan vi kan välja kusk, sa Lindgren. Det blir ett perfekt upplägg inför nästa Derby.

12/8: Han var väldigt fin idag och tog jobbet bra. Nu blir det kval till derbyt med eventuell final och sedan är det kval till UET-derbyt om en månad, med ev final på Åby i mitten av oktober. Vi kommer att flytta våra hästar från Veka i månadsskiftet aug/sep eftersom vårt hyresavtal med den gården tar slut pga försäljning. – Den enda häst som kommer att bli kvar där ute med nuvararande upplägg är just Nugget Zon, eftersom jag tycker att det är ett dåligt spel att flytta på honom mitt inunder den viktiga tiden med dessa två derbyn, sa Marcus. Gustav Hellman som skött om hästen under karriären så långt kommer att fortsätta att sko och sela ut för lopp och Karin ute på Veka kommer att hjälpa mig med daglig skötsel under tiden. Jobben kör jag som vanligt. Tränaryrket är delvis att vara detektiv men också att planera och undvika problem. Så detta är den klart bästa lösning vi kan få till med givna läget. Jag tror att det kommer att gå jättebra, avslutar en lättad Lindgren sedan allt blivit klart.

8/8: Han var bra i ett bantest med blinkers idag. Marcus körde 16,5/2600 på bra vis. – Han var mycket lugnare och mer responsiv på mig med denna utrustning och eventuellt matchar vi detta med rycktussar i ett test nästa vecka. Det kommer inte att fungera med helstängt på lång distans om man ska vässa upp hästen för topprestation så det lutar åt blinkers i derbykvalet, sa Marcus.

29/7: Han behandlades lite av veterinär efter starten men det var inga stora saker. Han har gått lite lugnt motion efteråt och visat allt väl, Nästa vecka tränar han lite normala pass innan planen är att köra lite tuffare och testa lite nya saker på honom i början av veckan som kommer därpå. Vi återkommer…

22/7: Ja, vad ska vi säga? SÅ LÄCKERT!! Banrekord, åkandes med gott om krafter kvar på 11 blankt! – Jag var ruskigt nöjd med hästen, som gått under 1.10 med lite sparring, sa Marcus sedan bike-utselningen verkligen fungerat fint. Till de övriga två loppen satte vi på vanlig vagn och kusken vässade inte heller upp honom nåt mer. – Mnä, det vi fick se i första heatet räckte gott för mig. I övrigt var det viktigt att han fick tre heat i kroppen nu inför derbykvalet om en månad, sa en märkbart nöjd tränare på väg hem i natten. Nu hoppas vi att hästen får vara frisk och fräsch så blir det detbykval den 23e augusti. – Sedan har vi BC och Europaderbyt över mer passande 2140 också senare i höst.

15/7: Han var finfin i början av veckan, så incidenten senast ska inte spela någon roll. Han drog spår 3 respektive 6 i heatloppet på fredag på skaraslätten. – Det ska bli mycket intressant att se honom i riktigt lopp igen. Två eller tre heat samma dag tror jag kommer att passa fint, hästen behöver ju också lopp i kroppen ordentligt efter sitt uppehåll om det ska kunna bli något i storloppen till hösten, sa Marcus.

8/7: Han var dunderfin i värmning och bakom bilen när han flöt till spets. Varvet gick efter 11,5 och då såg det ut som att det var ren jogging. – Galoppen berodde på att Reijos häst nästan var ute ett helt spår i ledningen och då ville Nugget springa om. När Reijo upptäckte det så gick han tvärt ner igen och körde då på Nuggets framben, sa Stenströmmer. Vi har kollat hästen med veterinär idag och det finns inga skador att fundera på i alla fall. – Surt med en sådan skitgalopp när hästen nästan givet hade vunnit det där loppet bara han inte blivit fast i rygg på Reijos, sa Marcus. Vi tar nya tag inom kort och det viktigaste är ändå att hästen är frisk och fräsch igen.

4/7: Han var riktigt fin i dagens arbete och nu ser vi fram emot comebacken på torsdag. – Det ska inte förväntas toppinsats direkt men han bör ju duga skapligt i det här sällskapet även utan lopp i kroppen. Det här blir spännande inför sommaren, sa Marcus.

1/7: Han gick 1.17/2100 på riktigt bra sätt inne på travet igår och visade att han är redo för comeback. – Men vi kan inte möta eliten nu, efter två månaders sjukdomsproblematik, utan jag valde att ta ut honom på torsdag i ”Upp till bevis” med Ulf Stenströmer i vagnen. Det kändes som det bästa alternativet av matchning inför resterande sommar- och höstsäsong efter sjukdomen. Lagom motstånd men ändå 125 000 kr till vinnaren och det viktigaste är att Nugget får ett vettigt comebacklopp och samtidigt tar en fick check, det är inte vinst som är det viktigaste i den här starten, sa Marcus. Skönt att han är tillbaka i rätt slag!

24/6: Han kollades i halsen i måndags och blev friskförklarad. YES! – Dock syns det tydligt att han varit riktigt ansträngd, sa veterinären. I tisdagsjobbet var Nugget riktigt, riktigt fin men hade lite högre puls än vanligt så givetvis har han ändå tappat lite kondis. – Dock är det uppenbart att han varit störd av något ganska länge, för så fin han var i både fräschör och mentalitet var det ett tag sedan vi upplevde, sa Marcus. Nu jobbar vi på för att se när han är redo för comeback. – Jag vill inte spekulera i något lopp nu efter vilan, det visar hästen tydligt när vi tränar framöver, sa Lindgren.

17/6: Han har inte hostat nåt i veckan så vi tränade honom lite lugnt idag och ska göra samma sak på måndag innan vi kollar honom i halsen igen inför ev anmälan på tisdag morgon. – Ja, han måste bli helt frisk först innan vi kan lämna gården med honom, sa Marcus. Det är ju lite knepigt att få honom frisk snabbt eftersom han inte vilar i sin hage som de andra gör när de är hängiga…

10/6: Han har tränat superfint här på sistone men tyvärr hostade han lite i måndags och tisdags och halskollen visade att det ändå fanns lite segt virusslem kvar högt i halsen. – Så nu är det det tunga artilleriet insatt för att han ska blir 100 frisk istället för 80 redan nästa vecka. Det blir tight inför SprinterMästaren men han håller sig i så bra form hela tiden i hagen den här så omöjligt är det inte. Men vi får avvakta lite och se, vi kan inte chansa med den här fina hästen, sa Marcus.

3/6: Det otroligt märkliga hände igår, att han fick påhälsning av en löshäst med vagn och allt i sin hage igår. Bägge hästarna tog sig ur hagen, upp till djupsandsbanan och väl där körde man ett träningspass utan mänskliga ledsagare. När Nugget hade kört två intervaller stannade han som vi brukar göra när man kommer av sanden och då kunde Gustav vaket fånga honom. Inte en skråma på någon av hästarna eller något annat – snacka om jordens änglavakt! – Ja, det syntes ju direkt att det var Nugget som kom, sa Håkan K Persson, som körde på sandbanan när det hände, och mötte våra löshästar. – De sprang bredvid varandra men när Nugget såg oss så drog han om och lade sig som frontrunner på rätt sida. Det var ganska overkligt faktiskt, avslutade Persson. Ídag gick Nugget ett rejält jobb för att förberedas för comeback. – Jättefin, sa Hellman som körde. – Jesus, vilken röta vi har. Man fattar liksom plötsligt att allt kan hända och att man måste vara tacksam för allt som fungerar, sa Marcus. Vilken story, den kan man berätta för barnbarnen =)

1/6: Han slutade att hosta i helgen och har tränat på bra sätt både måndag och tisdag. Marcus var väldigt nöjd med hästen igår men valde ändå att avstå Tingsryd på onsdag – ägarna har fått mejl om hela tankegången kring den närmaste matchningen. Skönt att hästen är bra igen!!

27/5: Han hostade fortsatt lite igår och har nu fått lite sulfa för att ta bort ev bakterier så vi kan börja träna igen på måndag. – Det kan bli tight med 8 juni så vi får avvakta med den planen, i värsta fall får vi gå 360 och bara ladda för ett lopp inför SprinterMästaren, sa Marcus. Det sköna med Nugget är ändå att han är lätt att vässa, det är ingen diesel direkt… – Nä, det är mycket viktigare att han först får bli helt frisk igen.

20/5: Tyvärr blir det ingen start på söndag eftersom han hostade en del efter gårdagens jobb. Vi kollade upp honom med veterinären idag och det visade sig att halsen var lite röd och knottrig.  – Det är typiskt för virus så nu har han fått specialbehandling för detta och vi räknar med att hästen är helt återställd redan i slutet av nästa vecka. I övrigt känns hästen helt lysande för dagen så vi chansar inte om 40 000 kr på söndag utan tänker uteslutande på framtiden, sa Marcus. Det är stor chans att han ändå är med på Tingsryd nästa gång när de kör V86 i börkan av juni.

13/5: Han blev inte med vare sig på Jägersro eller Åby, men det berodde inte på dåliga träningar utan att vi valde Tingsryd på söndagen istället. – Det ska bli riktigt kul att känna på honom på milebana, sa Marcus.

6/5: Han har tränat på i lugna jobb denna vecka men uppträder mycket bra. Nugget är redo för nästa start, som preliminärt blir på Jägersro eller Åby 17-18 maj.

29/4: Han var inte riktigt till sin fördel i jobbet efter starten, utan att vara dålig. – Nä, men vi tog honom ändå till veterinären för vi måste ha honom helt 100 inför sommaren. Det var en has och en framkota som fick lite hjälp och så tar vi nya tag på måndag, sa Marcus. Det som gäller framåt är att hästen ska ha två till tre starter till innanför västen innan SprinterMästaren. – Men det finns mycket att välja på så någon klar start har vi inte ännu utan vi kollar läget lite och lägger bästa planen framåt. Men det hade varit läge för att tävla ordentligt och helst över 1640 meter nästa gång…

22/4: Han var riktigt fin i jänkarvagnen i värmning och provstart, men kort före start så blev hästen skrämd av något och bara flög rätt upp. – Han ställde sig snabbt men tappade ju ca 20 m och så var den dagen förstörd. Han gick ände 13,2 och kändes starkare än i förra starten. Han har ju väldigt bra balans men att hoppa rakt upp sådär från spår ett klarar inte ens han, det hade givetvis fungerat från ett spår längre ut. Vi kollar av hur han tar detta under veckan och återkommer med mer info om närmaste planen nästa fredag, sa Marcus. En tränare som ändå inte lät alltför besviken efter galoppen. – Nä, han utvecklas stadigt men saker händer. Han fungerade ju fint i konkurrensen så med detta i ryggen jobbar vi på ännu hårdare inför målet i juli…

20/4: Han har jobbat på fint och drog spår 1 i kvalet på fredag. – Vi ska testa bike i värmningen också så det blir absolut en spännande start. Nu får vi ju se lite mer ingående hur pass han står sig i kullen så det blir väl lite nervöst för första gången, funderade Marcus…

15/4: Han har jobbat på fint och hästen fick toppbetyg efter dagens nio intervaller på Veka. – Vi anmäler till Kungapokalen som det ser ut nu och det ska bli intressant och spännande att se hur långt han räcker mot de bästa redan nu, sa Marcus. Vi ändrar inget i balansen redan nu men eventuellt kommer det att testas en jänkarvagn på fredag. – Vi får se vilket läge vi får etc, men känslan är att hästen skulle kunna vara hjälpt ytterligare av en lite tightare vagn, sa coachen.

8/4: Det blev ett stenhårt lunchlopp där Marcus släppte ledningen för att utnyttja open stretch i det hårda tempot. Tyvärr kallnade ledaren in på upploppet så att Nugget tappade farten och sedan inte kunde ta in hela segrarens försprång. – Men 13,2 full väg på det sättet är vi väldigt nöjda med. Om han tar detta rätt kan det bli kval till kannan, det bestäms nästa helg, sa en mycket nöjd tränare och kusk efter andraplatsen.

1/4: Han anmäldes till Halmstad på söndag men kom inte med. Nu blir det mest troligt ett vanligt lunchlopp i Göteborg nästa fredag eftersom vi inte vill starta i volt. – Han tränade väldigt, väldigt bra idag, sa Marcus.

25/3: Enligt tränaren har Nugget varit klart bättre i jobben den här veckan och nu börjar hästen bli redo för sin viktiga fyraåringssäsong. – Håll alla tummar och tår att han får fortsätta att vara frisk och stark i kroppen så blir detta bra, sa Marcus. Den närmaste matchningen är ännu inte spikad. – Men nu är han där han ska vara och vi behöver starta honom inom den närmaste veckan för att det ska klaffa i matchningen framåt, avslutade Lindgren inför helgen…

18/3: Han har tränat på bra efter segern men idag fixade vi till hans hovleder med veterinären. – Det var länge sedan han gjordes vid i fötterna och det var nog bra inför vårens tuffa race, sa Marcus. Vi har en preliminär plan med V75-debut i Malmö den 9e april…

11/3: Ja, vad ska man säga? – Jag var skitnöjd med hästen, som vann odriven på riktigt bra sätt. Hade jag behövt så fanns ganska många tiondelar sparade, sa Marcus och riktigt mös efter loppet. Vi avvaktar nu till nästa veckas träningar innan vi lägger planen framåt men hästen står ju perfekt inne i lägsta V75-klassen på pengarna nu…

4/3: Det blir start i Göteborg den 10e och allt verkar som det ska inför detta. Vi planerar att rycka bakskorna och sedan får vi se hur allt går på Åby innan vi lägger vidare plan framåt.

25/2: Han var magnifik i dagens arbete och är redo för V75. – Vi har under en tid pratat om debut på V75 i Kalmar 5 mars, om allt går vår väg. Jag är supernöjd med hästen men Gustav tyckte att han tappade lite för mycket vikt direkt efter starten så jag ändrar planen. Det blir ett enklare lopp till så han står kvar i lägsta klassen, troligen på Åby den 10e mars. Det lockar även med försök i Klass II under april, då det är försök som gäller inför Elitloppshelgen…

18/2: Ja, vad ska man säga? Han avslutade under 1.10 sista 500 i årsdebuten på lite vinterseg bana med skorna på. – Det gick rasande fort över upploppet när luckan väl kom och ett par duktiga klockare hävdar att det gick 1.05 sista 200. Vi var skitnöjda med hästen och med detta lopp i kroppen hoppas vi att han ska vara redo för lite större lopp inom kort, sa Marcus. Nästa fredag vet vi vilken väg som vi väljer i matchningen. Spännande!

11/2: Han gick ett stenhårt jobb i måndags på Veka och var riktigt fin. – Han gick tre heat och i det avslutande på rundbanan blev det en minst sagt rapp avslutning under 1.10-strecket. Hästen känns mycket väl förberedd och ska nu starta i Göteborg nästa torsdag, sa Marcus. Detta trots att han måste gå med bakskor. – Om det inte känns riktigt bra i värmningen så får han bara gå ett jobb och sedan åka hem. Men blir banan bara lika fin som på slutet ska det inte vara några större problem, sa Marcus som avslutning. Minst sagt spännande årsdebut på torsdag! Första bakspår sedan debuten…

4/2: Han har gått lugna jobb denna vecka pga dåligt väder på Veka men allt verkar bra. I början av nästa vecka bestämmer vi matchningen…

28/1: I takt med att banorna har blivit riktigt fina har också Nugget hittat stilen ordentligt. De senaste jobben har varit femstjärniga och idag gick han en riktig vässning ute på Veka mot Kailua Boko. – Han är startklar inom ett par veckor och vi kommer att kolla propparna inom kort, sa Marcus. Visserligen är hästen klart bäst utan bakskor men är det bara fast och fin bana kommer det inte att vara några problem med lätta bakskor. – Han klarar inte brodd eller dålig bana, så det är inte aktuellt. Men håller vädret i sig i söder kan det bli start under februari ändå, avslutade tränaren. Spännande!

21/1: Idag blev det 3 + 3 intervaller på speedbanan efter sandvärmningen och Nugget var riktigt fin. Han blir bättre så fort banorna blir bättre och planen ligger fast.

14/1: Han har jobbat på i sanden fram tills nu när han fick gå tre intervaller på speedbanan i andra heatet idag. – Nugget sköter sig bra men är lite vinterklumpig nu efter 1,5 månad av lite sämre före på träningsbanorna så att han bara har gått i sanden. Vi nöter på ett tag till och det passar bra med lite vinterträning nu. Årsdebuten planeras till mars, sa Marcus.

29/12: Nugget kändes riktigt fin på 15,5/1600 igår när vi testade lite vinterbalans. – Men även om han hade kunnat springa 15,5 i tre varv på riktigt bra sätt så kändes det att man tar bort en hel del av hans explosivitet med vintergrepp i skorna. Så vi väljer redan nu att sluta bort planer på att starta under barfotaförbudet, sa Marcus. Vi trimmar på och siktar på comeback i mars istället!

23/12: Grym har han varit i jobben nu och på onsdag är tanken att han ska gå ett lugnt banheat inne i Halmstad innan vi bestämmer matchningen för januari/februari.

17/12: Två jobb i rad har hästen fått toppbetyg i sanden nu. – Det har aldrig hänt tidigare så det är nåt bra på gång helt klart, sa Marcus. Vi fortsätter att mangla så ser vi efter nyårsledigheten om det blir tidig start eller inte nästa år. – Det beror nog mest på väder och underlag, vi kommer inte att starta den här på tveksamma underlag, sa tränarn som avslutning om vår blivande stjärna.

10/12: Marcus körde själv 3 + 3 intervaller i tunga sanden idag och tränarn var riktigt nöjd. – Det är såna här jobb i sånt här underlag han behöver nu ett tag. Så när banorna bjuder upp till dans är det bara att trimma, när det är sämre så kör vi inte lika tufft.

3/12: Han tränar på och Gustav har varit riktigt nöjd med vår guldklimp under veckan. Nästa vecka blir likadan och vi trimmar på mot 2022!

19/11: Han var fin i måndags men ändå inte riktigt redo för ny start, tyckte Marcus. – Men idag var han skitfin och kan absolut starta igen. Men det blir inget av med det nu eftersom det inte finns några riktigt passande lopp så vi kommer att fortsätta att träna istället med ev start redan i februari i Magganloppet som ju bjuder på så fina pengar i klassen under 250 000 kr för hans årgång, sa tränarn. Så vi stannar debutsäsongen med sex starter, alla sex först i mål men en målgalopp i debuten. Det blev fem raka segrar, rekord 12,9 och 180 500 kr intjänat. – Nästa år kan bli riktigt, riktigt roligt med den här om inget krånglar. Peppar, peppar…

12/11: Han jobbade lite lugnt på rakbanan på Veka idag och var helt okej med tanke på start i måndags. – Men har vi skyndat så långsamt hittills tänker jag inte gasa ut honom med kort varsel i onödan nu heller så det blir inget av någon V75-start nästa lördag. Vi låter honom ta helg och så tränar vi på igen för fullt på måndag och pejlar läget, sa Marcus. Det finns ett treårslopp på Mantorp den 22 nov med anmälan på tisdag ifall andan faller på. – Att hästen kändes så oerhört mycket bättre i måndags, och detta även med bakskor i värmningen, gör att min hjärna håller på att formulera en ny plan. Det finns ju ett lopp på Solvalla i februari med 300 lax i förstapris, som är stängt för hans årgångs hästar som tjänat under 250 000 kr, klurar chefen. Vi återkommer! Så länge föreslår vi att alla suger på karamellen och tar sig nåt extra gott att dricka i helgen =)

9/11: Shit, så fin hästen var! Ett hederligt staket är därmed hemma och det är sannerligen inget som händer ofta i det moderna svenska travet. – Ja, herregud! Med de sista loppen i kroppen och en liten veterinärpaus var han verkligen redo att springa ordentligt på sin nya balans. Hade vi haft någon konkurrens här så hade han med enkelhet gått 1.13 hela vägen igår, konstaterade Marcus. Nu får vi se vad som händer framåt, kanske blir det V75-debut nästa lördag? Vi återkommer! Vilket djur!!!

5/11: Han startar igen på Halmstad på måndag och veckans träningar har därmed varit till belåtenhet. Ska bli kul att tävla med honom hemma en gång!

29/10: Han var till veterinären i tisdags och det blev fixat med hans vrickade kota samt lite knäsmörjning. Nu blir det lugn träning till slutet på nästa vecka men vi kan redan nu säga att hästen såg riktigt bra ut i motionskörningen idag.

23/10: YES! Nu fick Nugget visa några nya trick i rockärmen. – Han kom inte riktigt överens med banunderlaget och hade ju dessutom en liten defekt kvar efter vrickningen i hagen för en tid sedan. Så ja la om taktiken kort efter start och körde till spets, chansen att vinna från dödens igår var inte så stor när vi mötte en så bra häst som nykastrerade Al Pacino, sa Marcus. Sagt och gjort: kaboom till spets i en 1.04-öppning! – Sen körde jag extremt sakta för att lära hästen att ta det lugnt. Dante kom sändandes in i svängen men jag var supernöjd med att få sparring så det var aldrig nån fara. När jag gav Nugget full marschorder på upploppet avgjorde han på några steg, så pass kvickt att han sen sin vana trogen ville börja bromsa när han tyckte att det var klart. Det här var en grym prestation, kolla inte på sluttiden eftersom det var krypkasino i 600 m plus seg bana. Vi ska göra lite småfix med veterinären nu och siktar på en start till innan vinterträning dec-feb, sa en nöjd tränare och kusk efter loppet.

19/10: Han har blivit sig själv igen och startar i Kalmar på fredag. Nu möter han en riktigt bra häst och får bekänna lite färg. – Luktar dödens igen med tanke på spår 8, sa Marcus…

15/10: Nä, vi struntade i Axevalla eftersom vi fick lite problem några dagar i förra veckan med en avtrampad sko. Nu är hästen fin igen och det blir start i Kalmar nästa fredag. – Om han är lika bra då som tidigare kan det tänkas att vi testar ett lite tuffare lopp som säsongsavslutning innan vinterträningen, sa Marcus. Det blir ingen start när barfotaförbudet träder i kraft i december. – Den här är så bra i grunden att vi inte ska chansa att tävla med skor på dåliga banor. Nä, då använder vi tiden till att ge honom tre månaders välbehövlig mangel i djupsanden. Undrar hur bra han ska bli när han är färdigstark i sin sjukt drivande bakkärra, klurar Marcus?

8/10: Han trampade av sig en sko i hagen i måndags och var lite knackig på det benet i tisdagsjobbet. Vi jobbade med problemet och idag var han bra igen. Patrik fick gå över hästen på eftermiddagen och det var bara småsaker som han rättade till. – Nu siktar vi nog på Axevalla 19 oktober som det ser ut.

30/9: Så grymt fin han var igår! Fina 12,9 i skitvädret från dödens. – Helt avstannandes och okörd också ska ni komma ihåg. Igår bara bombade han sönder ledaren i 1.07-tempo runt slutsvängen och när det inte fanns nåt motstånd kvar slog han av på takten rejält och tyckte att han var klar. Det var inget ofräscht i travet i hästen alls igår utan så där ser det helt enkelt bara ut när man bryter av från 1.07 till 1.22 på ett par steg. En minst sagt skojig häst som nu hade fantastiska 78 i puls på 15 minuter efter loppet, sa Marcus om vår guldklimp. Nu får vi se hur han tar detta innan vi bestämmer nästa start. Men det finns en möjlighet att vi gör en start till och sedan testar i V75 på Jägersro i slutet av oktober.

24/9: På onsdag är det ny start för vår guldklimp, som ska få testa på 1640 auto för första gången. Allt väl i jobben och detta blir som alltid väldigt spännande.

18/9: Den här veckan var han in på banan och gick rejäla intervaller i backen i ett av jobben. – Riktigt fin och pulsen var makabert bra. Ny start på Jägersro nästnästa onsdag om allt går som planerat, sa Marcus.

10/9: Han var lite, lite knackig i värmningen idag i första jobbet efter starten. Men det försvann fort och i de sista intervallerna var han jättefin. Nästa vecka blir det full träning igen och vi siktar på ny start inom ett par veckor, dock knappast anmälan redan nästa vecka. – Bättre att skynda lite extra långsamt med den här oslipade diamanten, sa Marcus. Han ska kunna duga väldigt bra nästa säsong om han får rätt fortsättning på den goda starten. Lite Nurmos-stuk på matchningen på den här är huvudplanen om inget inträffar.

6/9: Ja, vad ska vi säga? Marcus var riktigt nöjd med hästen som hade lyft sig flera snäpp efter förra segern och nu vann åkandes på 15,2 full väg från dödens. – Han vann med gott om krafter kvar och trots att han bromsade till ett par gånger i överlägsen ledning på upploppet var det nu inte speciellt nära nån galopp. Han blir starkare, bättre och lär sig undan för undan. Nu kollades han om av veterinären på morgonen men det var inget som återkommit i korsleden utan bara småskavanker som syntes. Vi kommer att träna på och nästa gång kanske vi spänner bågen lite mer, BC-kval finns i pipeline men inget bestämt ännu, sa Marcus om vår guldklimp.

3/9: Bricka 8 på söndag men motståndet såg inte värre ut än tidigare och vi tror ändå på chans. – Han känns också bättre efter ombalansering, lopp i kroppen och lite lätt omlagd träning så vi har hoppet uppe, sa Marcus. Spännande start hur som helst för att se hur han har utvecklats med loppen.

28/8: Han har hunnit gå två sandjobb på Veka och känns fräschare och bättre än tidigare. – Men han får bara gå lugnt i sanden än så länge för annars blir det träningsvärk i de långa baklårsmusklerna inför nästa start. Vi får skynda långsamt med att bygga upp styrkan i bakkärran på honom. Vi siktar på start under derbydagen nästa söndag, sa Marcus.

20/8: Han var fin i ett lugnt sandjobb idag men flyttade sedan ut till Veka på eftermiddagen. – Vilken fin häst, sa förman Hellman, som själv kommer att ta hand om vår guldklimp som passhäst. Nugget är fin i sanden på banan med men gillar inte backen som finns på den slingan. – Han är klart bäst på den bit som är helt plan och banan på Veka kommer att passa honom som hand i handsken, sa Marcus. Vi har ett lopp på Jägersro på derbydagen i åtanke och kommer bara att träna lugnt på hans nya, mycket tyngre träningsbana inför det loppet.

13/8: Vi kollade upp honom på bandet hos Spångfors igår och det visade sig vara lite i framknän och i korsled höger bak. Nu får han en lite lugnare vecka innan det full träning igen och nästa start bör bli första veckan efter månadsskiftet som planeringen ser ut just nu. – Något Kriterie blir det inte eftersom kvalen går redan den 10 september i år, nästan två veckor tidigare än normalt. Men om han fortsätter med sin starka utveckling för dagen så är det inte omöjligt att vi testar nåt annat lite större lopp i höst, sa Marcus.

10/8: YES! Nu gick det bättre och efter en bra start satte sig kusken lugn i dödens och kontrollerade fältet mycket enkelt. Det var en lite regntung bana men segertiden 17,0/2140 var långt ifrån botten. – Han är verkligen en oslipad diamant den här. Fräschören och styrkan går hand i hand. Den här har det mesta som häst men är en typisk From Above-avkomma och inte redo i skelettet redan nu som treåring. Därför ser man från sidan att han blir lite rullig när han är oskärpt. Vi låter hästen bestämma matchningen och jag är lugn med att jag vet att han kommer att leverera när det är dags så länge vi lyssnar på honom, sa Marcus.

5/8: – Han var ovanligt smidig i dagens backjobb och är anmäld till Jägersro på tisdag. Det är 7/2140a och vi testade bilen i fredags utan anmärkning. – Nu är det lite bättre motstånd så han ska inte behöva galoppera som överlägsen igen. Vi får hoppas att vi lyckas ta revansch, det känns i alla fall riktigt positivt i jobben och nu ändrar vi från helstängt till ett hålat helstängt, för att han ska bli mer vaken ifall han lämnas ensam igen, sa Marcu

23/7: Ja, men vad tusan!? Hästen skötte sig fint från sitt bakspår och såg bra ut i ryggar. Marcus styrde runt alla blåbär ca 850 kvar och i ett huj svepte man fram till ledaren. Men vår coach känner ju den här lille banditen väl så trots stort favoritskap valde han att gå ner i rygg på ledaren in i slutsvängen. – Tyvärr tvärade den sedan till så jag vågade inte ligga kvar. När jag tog i högertömmen formligen exploderade Nugget och på ett par steg var ledaren uppäten. Men då hände ju det jag inte ville skulle hända, dvs att Nugget skulle få springa ensam och känna att han inte hade nåt att kämpa för längre. Han kan lätt bromsa och tycka att han är klar då, det har hänt massvis med gånger i jobben. Så snöpligt att det blev så nu och han var ju verkligen helt klar när galoppen kom innan mål, sa Marcus. Men hästen visade att han blir att räkna med och vi kommer igen. – Det var ju åtminstone bara 20 000 kr vi tappade, inte 200 000 kr. Motståndet var helt enkelt lite för dåligt. Vi kollar så att allt är bra efteråt och anmäler sedan igen så fort som möjligt.

16/7: Han anmäldes med förbehåll på spår 5 till debutantloppet på Axevalla på fredag. Stön! Så det blev bakspår i Kalmar på torsdag istället. Nu börjar vi!

9/7: Han var skitfin på rakbanan med Evelina i tisdags och i dagens trippelheat på banan var Patrik riktigt nöjd med hästen. Det kan bli debut hemma i Halmstad redan nästa måndag.

2/7: Han är i full gång igen och tränaren var riktigt nöjd med hästen i gårdagens jobb. Det kan bli start inom kort, vi bevakar anmälningslistorna så får vi se var han kommer ut. – Vi vill inte låsa oss vid nåt speciellt lopp men det blir normalt redan inom ett par veckor, sa Marcus.

1/7: Han voltade inte bra och Jonas tappade 20-30 m från start i måndags. Sedan tog hästen aldrig fatt och galopperade uppgivet 300 kvar. – Men så blir det när man inte kan vässa upp honom så han fattar allvaret. Vi testar igen med autostart i ett lämpligt lopp på tisdag, sa Marcus.

23/6: YES! Han skötte sig perfekt och stegade runt på 17,4 i spets och var riktigt bra. – Ja, att detta är en potentiell kanon har vi ju vetat länge och nu börjar han bli redo att inleda sin karriär, sa Marcus om vår flygmaskin. Veterinären gick igenom hästen idag och vi fixade bakknän och framkotor så hästen ska vara tip top inför debuten som planeras inom 3-4 veckor. – Den här har stor utveckling i sig och vi ska smyga igång nu i lite lättare gäng under sommaren innan vi kan tänkas spänna bågen till hösten, sa Marcus. Vi ska gå för de stora loppen när hästen är riktigt redo i kroppen. – Jag tänker att han får bestämma datum för det det lite själv, min erfarenhet av From Above-hästar säger att det är viktigt att tänka så med den här

18/6: Han var fin i måndagsjobbet och anmäldes till kvalet hemma nästa måndag. Sedan var han lite störig på banan när vi skulle finslipa i torsdags så mest troligt kör vi med helstängt för lite skärpa i kvalet.

12/6: Allt väl denna veckan och i början av nästa avgör vi om det blir kval den 21:a eller inte. Det är nära nu! Kolla in nya bilden, visst har han blivit fin? – Men han är fortfarande lite överbyggd som vi säger i branschen och det innebär att han ännu inte är redo för sitt max. Men det ska förhoppningsvis kunna vara där i höst. Det är en häst med potential utöver det vanliga och han kommer att tjäna grova pengar om han får vara frisk, bara vi väntar ut honom korrekt, sa Marcus. Han kan säkert 16,5/2100 redan idag men jag hoppas att ni förstår vad jag menar…

4/6: Han gick 17,5/2100 i måndags och gjorde det med extremt låga 76 i puls. Däremot blev han lite rullig i travet till slut för Jonas och Marcus tog och böjde hästen direkt efteråt. Det visade sig att Nugget blivit lite sliten i bakknän och hasar efter all tuff träning så idag fredag behandlade veterinären honom för detta. – Det var inga stora saker och det är 14 dagars karens på detta. Vi siktar på kval så fort det är möjligt för nu är hästen stark nog att inleda sin karriär, sa Marcus. Så spännande!

28/5: Han tog förra banjobbet bra och har tränat fint i veckan. Nytt banjobb planerat på måndag och sedan får vi se om vi håller fast vid kvalplanen den 21 juni. Spännande tider nu!

21/5: Han fick gå ytterligare ett trippelheat igår och då visade han 1.21/1600 i tredje heatet iförd speedmaster. – Han var mycket rappare och bättre i form än jag trodde så här tidigt, sa Marcus. Nu får han ett par lugna jobb och sedan är det tänkt att vi ska köra ett sulkytest om 2-3 veckor för att göra klart med kval i slutet av juni, sa Marcus. Tiden han gick nu motsvarar ca 1.17 i bra tävlingsförhållanden och debuten närmar sig med stormsteg för den här stora talangen.

13/5: Han gick sitt första trippelheat i livet i tisdags och var klart bättre redan nu, jämfört med vad tränaren trodde om spänsten. – Han gick lite bättre än 1.25/1600 i tredje heatet i tung vagn och det var nära 1.10-strecket över linjen. Spänsten var klart bättre än förväntat redan nu och även orken låg före det förväntade, sa Marcus. Tar vår guldklimp detta på rätt sätt blir det nytt banjobb i lite snabbare tempo om cirka två veckor.

7/5: Han är planerad att gå sitt första trippelheat på tisdag och det blir mycket spännande. – Nu anser vi honom vara fullmanglad så det som återstår är finslipning av uppförande och spänst. Vi ska kvala innan midsommar och då tänker vi visa upp en häst med guldstjärna i kanten, sa Marcus.

30/4: Grym träningsvecka, där dagens arbete i backen var femstjärnig. Det känns så härligt när man kör den här och han flyger fram. Vilket steg han har! Nu ska vi köra en vecka med rakbana innan det kan bli dags för ett trippelheat på banan i mitten av maj. Det börjar närma sig för grabben, sa coachen.

23/4: Han har joggats i sanden i veckan och gick sedan ett backjobb idag och allt var som vanligt. Nästa vecka sätter vi full fart igen efter vaccineringen och ett första trippelheat på banan rycker allt närmare nu bara han håller sig frisk.

16/4: Han är helt frisk igen men vi valde att sko till honom rejält och herpesvaccinera när han ändå vilade. I slutet av nästa vecka blir det full träning igen och denna plus starten av nästa vecka har varit träning om än lugn. – Den här behöver vi bara ha is i magen med och inte göra bort oss på när han inte är på topp. Han har allt som krävs och det får ta lite tid, sa Marcus.

9/4: Fortsatt mycket fin efter påsk men idag fick han stå över jobb på rakbanan pga snor i näsan. Han hade ingen feber men vi tar inga onödiga risker och lät honom vila till på måndag.

2/4: Betyget efter denna vecka är inte direkt lägre än efter de föregående. – Han är så sjukt rapp i benen denna och nu börjar styrkan sitta där också. I nästa sista intervallen idag på den rätt tunga rakbanan drog han iväg med 1.20/500 mot Camelot As och på det var han löjligt fin helt enkelt, sa Marcus som tillade. – Det blir ändå inga banjobb än på ett tag, speeda kan han så det är styrkan som ska jobbas in.

26/3: Han har nu gått en vecka med fulla backintervaller men det formligen spritter i benen på honom och från nästa vecka blir de ett speedjobb och ett tufft backjobb per vecka ett tag. – Han är löjligt fin den här, sa Marcus.

19/3: Han blir bättre och bättre och idag sa Marcus att det var det bästa hittills. – Nu gick det 1.24 i 500 i sista intervallen trots att banan var rätt så lös som han inte alls gillar normalt, sa Marcus. Det blir ökning med tre intervaller till per pass nu ett tag framåt och allt går enligt plan med den här blivande kanontravaren.

12/3: Han går fullt i backen nu två gånger i veckan och blir allt starkare. Marcus får något drömskt i blicken varje gång han har kört honom…

26/2: Han fortsätter i fin stil och det är så skönt att ha honom i rappare intervaller igen efter vintern. Marcus älskar den här hästen. – En riktig bandit, fast på rätt sätt.

19/2: Han gick sina första rappare intervaller för vintern igår och var skitfin. – Den här är verkligen underbar. Han är fortfarande lite ömtålig och har inte vuxit klart, men vi har ett bra träningupplägg som passar den här typen av häst och jag är helt övertygad om att den dag som hästen är riktigt redo i skelettet kan vi bara trycka på knappen. Härligt att jobba på med den här hela våren, sa Marcus.

12/2: Han jobbar på sina varv på sandbanan och i slutet av nästa vecka är det dags att köra lite andra intervaller också för första gången i år. Han ser riktigt bra ut i kroppen nu efter sin vila och styrkeperiod. Spännande vår när han ska heatas ner. – Men vi ska trimma på ett par månader till som det känns med den här så att han är riktigt grundad för att orka med sitt kraftfulla steg, sa Marcus.

29/1: Han har varit väldigt fin i körjobben den här veckan. Nästa vecka blir det samma schema igen, vi avvaktar ett par veckor med hårdare jobb på honom eftersom det är lite is och så i underlaget nu.

22/1: Han har skrittat veckan igenom och nu är han riktigt taggad på att börja springa på riktigt igen efter vintervilan. – Det blir till att hålla i sig nästa vecka när vi sätter fart på honom igen, skrattade Marcus. Det är ju lite drag i den här grabben…

15/1: Nu är snoret och en krånglande fot bättre och vi tänker återuppta riktig träning på måndag. Hästen ser väldigt bra ut i kroppen och är redo för en rejäl styrkeperiod nu under vintern och våren.

8/1: Han har varit lite småsnorig från och till så det har blivit skrittmaskin en timme om dagen fortsatt. Men hästen är levnadsglad och ser jättefin ut under sitt lilla uppehåll. – Han är ju nästan mest tränad av alla i vår grupp av treåringar så det passar bara fint med lite vila över jul/nyår, sa Marcus.

23/12: Han har varit lite förkyld på slutet men är nu fin. De flesta tvååringar vilar helt över helgerna men det går inte med den här energiske killen som får trampa på i skrittmaskinen mest varje dag ändå. Han blir så spännande att jobba mer nu efter nyår, det blir styrkemangel ett par månader till åtminstone innan vi börjar vässa för kval och start under mars som det ser ut nu. – Alla hästar kan inte börja starta tidigt på våren och den här killen vill vi sikta på Kriteriet med så debuten kan dröja lite, sa Marcus.

8/12: Han var skitfin i sanden idag och vi tränar på lite lugnt nu fram till efter nyår. Han är mycket tränad så pulsen är det inte problem med. Så här långt har han gått 63 tuffa träningspass och på det är han att räkna som en av de som jobbat mest i vår kull i år.

20/11: Vi tog bort träningspjäxorna på honom igår och i dagens jobb var hon enligt Jonas finare än nånsin i stilen när vi körde ett dubbelheat över 2600. – Han ser ut som en riktig stjärna och king, vi är jättenöjda med grabben, sa Marcus som satt bredvid och kollade från Calculatings vagn.

14/11: Hästen var så fin i backen igår att Jonas tyckte att vi skulle kvala direkt ändå. Men tränarn står på sig och vill mangla några månader till innan det blir kval och start istället.

6/11: Han går nu full mangling i backen igen och glänser rejält. Vi hade tidigare som mål att köra 20/1600 i oktober men efter hans lilla vila pga smäll i hagen är vi lite för sent ute så Marcus har ändrat planen. – Han får styrkemangla i 2-3 månader nu istället, som de andra tvååringarna och sedan vässas för kval i vår.

31/10: Han gick i backen idag och var jättefin igen. Nu blir det mangling över jul!

16/10: Vi passade på och tog en check gos veterinären när han ändå varit lite justerad pga smällen. Han behandlades i hovlederna men var fin i knäna. Vi tar en lugn vecka med motion innan vi gasar igen, man ska inte ta onödiga risker med denna guldklimp.

9/10: Han har bara gått motion denna vecka pga en smäll i hagen men det är inget att oroa sig för och han verkar ha tagit banjobbet på bästa sätt. Normalt är det full träning igen nästa vecka.

2/10: Han gick 1.25/1600 igår och gjorde det väldigt lätt. Nu får vi se hur han tar detta och så blir det sulkytest därefter om 2-4 veckor beroende på.

26/9: Han är grymt i ordning nu och har utvecklats väldigt snabbt. – Nu blir det ett banjobb redan nästa vecka, han ska ju ändå kvala i november enligt plan, sa Marcus.

18/9: Han går fram som en slåttermaskin i backen och aspirerar på kungakronan för dagen. –Han är så stark nu så det blir troligen banjobb redan i oktober, säger Marcus.

11/9: Han går från klarhet till klarhet i jobben och i dagens heat över 2600 på banan som uppvärmning lämnade han ett par av våra bättre tvååringar rejält på efterkälken på upploppet. I backen senare bombade han i 1.25-fart som om ingenting. – Vi får nog snart ta och köra ett banjobb med den här, sa Marcus. Han har ökat sin styrka markant och snabbare än beräknat. Detta är en värsting som jag ser det.

4/9: Vi kollade upp honom hos veterinär Jonas Tornell igår, bara för säkerhets skull, men det fanns inget att behandla och knäna såg fina ut på röntgen. Vi manglar på i backen ett tag till innan vi gasar nåt fortare.

28/8: Han går från klarhet till klarhet i backen och den här hästen är nåt alldeles extra, säger både Marcus och Jonas.

21/8: Han tog sitt banjobb på bästa vis och har verkligen varit fin i backen nu ett par veckor. Marcus säger att han inte ska köra nåt mer banjobb med hästen förrän i oktober, eftersom han inte ska starta något förrän treåringssäsongen ändå.

31/7: Han gick 1.27/1600 i långvagn på lite seg bana idag och var riktigt, riktigt fin på det. Han har tagit styrketräningen på bästa sätt och vi siktar vidare mot kval i höst och debut till våren. – Det är en kanonhäst men någon tvåårsstart blir det inte för honom, absolut inte, sa Marcus.

17/7: Han går framåt rejält i styrketräningen men vi fortsätter med den ett tag till innan det blir några snabbare farter på banan. Just nu värmer de upp med cirka 1.35-1.40/2600 i bakvarv innan backintervallerna så han får ju lite distansjobb ändå. – Den här ska inte starta i år så det finns ingen anledning att trycka ner honom mer ännu, sa Marcus.

3/7: Han bara manglar i sanden och i speedbacken och utvecklingskurvan på hans fysik och mentalitet är brant uppåt. Den här vansläktas inte och måste vara en av de mest intressanta hästarna inför Kriteriet nästa höst?!

18/6: Han kändes bra i backen idag och jobbar på tre dagar i veckan med ren styrka ett tag till.

12/6: Han går inga banjobb nu en tid, utan får bara jobba på styrkan i sanden. Han ser bättre och bättre ut och enligt tränaren behövs inte speedträning med denna, bara mängd. – Vi vet redan att han kan springa ovanligt snabbt och fint så vi tränar honom som en From Above-häst och ger honom mycket mängd inför treåringssäsongen, sa Marcus.

5/6: Det ser bra ut och han utvecklas som han ska i sanden.

22/5: Nugget gick ett tuffare banjobb förra veckan så denna veckan har det tränats intervaller. Han tränar på fint och nästa vecka blir till att återuppta banjobb igen.

15/5: Nugget tränar på i backen och det ser mycket bra ut! Vi vet att han har en fin speed men här ska vi skynda långsamt. Det är treårssäsongen som gäller för honom med Kriteriet som det stora målet.

24/4: Han går från klarhet till klarhet men på banan har det inte blivit några sänkningar eftersom han är så rädd för skuggorna på banan i sista sväng. – Typisk häst efter From Above, sa Marcus. Men han känns skitfin.

10/4: Han jobbar på i sanden och blir allt bättre. Smidigare och starkare och hästen som ju är lite yr/adhd-ig men ändå klart bättre nu efter en tid på sandbanan i öppet huvudlag. Den här gillar vi.

27/3: Så otroligt fint som han har utvecklats efter några veckor i sanden! Både Marcus och Urban är lyriska för dagen och inom kort kommer Nugget att få gå ett banjobb i veckan igen. Brorsan i Karlstad kvalade på 16,4 i förra veckan så han verkar onekligen ha att brås på också. – Det är en otrolig häst. Ingen tvååring som syrran Felicity Shagwell men väl en blivande topphäst lite längre fram som treåring, sa Marcus.

13/3: Nu har alla tvååringarna inlett sandträningen och den här killen känns skitfin i intervallerna där. Han och några av de andra kommer att trimmas in där ett par veckor nu så det blir nog inget banjobb för honom på ett par veckor nu. – Springa fort det kan han, men nu är han och banan redo för lite styrka, sa Marcus.

6/3: Marcus höll sig på 1.35/1200 med honom idag och det var jättefint som hästen löste sitt jobb. Det finns massvis inombords den här men tränaren har inte så bråttom med hästen eftersom det i första hand är treåringssäsongen som gäller för honom. – Det är en From Above, det kan man inte bortse ifrån; de brukar behöva lite mer tid för att stabilisera skelettet än de vassande nya hingstarnas avkommor men vi väntar gärna och vinner Kriteriet med den här, sa Marcus.

28/2: Idag visade han cirka 1.37/1200 i andra heatet och det gör han felfritt och med bra puls. Vi har tänkt att hålla oss kring 1.40-strecket ett tag till men han är lite för bra för det. En riktig flygmaskin i vardande.

15/2: Bästa syskonet heter Felicity Shagwell: 6 segrar, 11,5ak – 1 175 000 kr. Nugget Zon är något så ovanligt som en tidigt utvecklad hingst efter From Above, vad månde bliva? En riktig kanonhäst i vardande som Marcus gillar skarpt.