Projektbeskrivning

NUGGET ZON

År: 2018

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Hingst e: FROM ABOVE – DIAZ BOKO

Exteriörsiffror: 554444

Säljstatus: SELECT. Det finns för dagen inga andelar till salu.

Skötare: Linnea Engström

Veckokommentarer

13/5: Han gick sitt första trippelheat i livet i tisdags och var klart bättre redan nu, jämfört med vad tränaren trodde om spänsten. – Han gick lite bättre än 1.25/1600 i tredje heatet i tung vagn och det var nära 1.10-strecket över linjen. Spänsten var klart bättre än förväntat redan nu och även orken låg före det förväntade, sa Marcus. Tar vår guldklimp detta på rätt sätt blir det nytt banjobb i lite snabbare tempo om cirka två veckor.

7/5: Han är planerad att gå sitt första trippelheat på tisdag och det blir mycket spännande. – Nu anser vi honom vara fullmanglad så det som återstår är finslipning av uppförande och spänst. Vi ska kvala innan midsommar och då tänker vi visa upp en häst med guldstjärna i kanten, sa Marcus.

30/4: Grym träningsvecka, där dagens arbete i backen var femstjärnig. Det känns så härligt när man kör den här och han flyger fram. Vilket steg han har! Nu ska vi köra en vecka med rakbana innan det kan bli dags för ett trippelheat på banan i mitten av maj. Det börjar närma sig för grabben, sa coachen.

23/4: Han har joggats i sanden i veckan och gick sedan ett backjobb idag och allt var som vanligt. Nästa vecka sätter vi full fart igen efter vaccineringen och ett första trippelheat på banan rycker allt närmare nu bara han håller sig frisk.

16/4: Han är helt frisk igen men vi valde att sko till honom rejält och herpesvaccinera när han ändå vilade. I slutet av nästa vecka blir det full träning igen och denna plus starten av nästa vecka har varit träning om än lugn. – Den här behöver vi bara ha is i magen med och inte göra bort oss på när han inte är på topp. Han har allt som krävs och det får ta lite tid, sa Marcus.

9/4: Fortsatt mycket fin efter påsk men idag fick han stå över jobb på rakbanan pga snor i näsan. Han hade ingen feber men vi tar inga onödiga risker och lät honom vila till på måndag.

2/4: Betyget efter denna vecka är inte direkt lägre än efter de föregående. – Han är så sjukt rapp i benen denna och nu börjar styrkan sitta där också. I nästa sista intervallen idag på den rätt tunga rakbanan drog han iväg med 1.20/500 mot Camelot As och på det var han löjligt fin helt enkelt, sa Marcus som tillade. – Det blir ändå inga banjobb än på ett tag, speeda kan han så det är styrkan som ska jobbas in.

26/3: Han har nu gått en vecka med fulla backintervaller men det formligen spritter i benen på honom och från nästa vecka blir de ett speedjobb och ett tufft backjobb per vecka ett tag. – Han är löjligt fin den här, sa Marcus.

19/3: Han blir bättre och bättre och idag sa Marcus att det var det bästa hittills. – Nu gick det 1.24 i 500 i sista intervallen trots att banan var rätt så lös som han inte alls gillar normalt, sa Marcus. Det blir ökning med tre intervaller till per pass nu ett tag framåt och allt går enligt plan med den här blivande kanontravaren.

12/3: Han går fullt i backen nu två gånger i veckan och blir allt starkare. Marcus får något drömskt i blicken varje gång han har kört honom…

26/2: Han fortsätter i fin stil och det är så skönt att ha honom i rappare intervaller igen efter vintern. Marcus älskar den här hästen. – En riktig bandit, fast på rätt sätt.

19/2: Han gick sina första rappare intervaller för vintern igår och var skitfin. – Den här är verkligen underbar. Han är fortfarande lite ömtålig och har inte vuxit klart, men vi har ett bra träningupplägg som passar den här typen av häst och jag är helt övertygad om att den dag som hästen är riktigt redo i skelettet kan vi bara trycka på knappen. Härligt att jobba på med den här hela våren, sa Marcus.

12/2: Han jobbar på sina varv på sandbanan och i slutet av nästa vecka är det dags att köra lite andra intervaller också för första gången i år. Han ser riktigt bra ut i kroppen nu efter sin vila och styrkeperiod. Spännande vår när han ska heatas ner. – Men vi ska trimma på ett par månader till som det känns med den här så att han är riktigt grundad för att orka med sitt kraftfulla steg, sa Marcus.

29/1: Han har varit väldigt fin i körjobben den här veckan. Nästa vecka blir det samma schema igen, vi avvaktar ett par veckor med hårdare jobb på honom eftersom det är lite is och så i underlaget nu.

22/1: Han har skrittat veckan igenom och nu är han riktigt taggad på att börja springa på riktigt igen efter vintervilan. – Det blir till att hålla i sig nästa vecka när vi sätter fart på honom igen, skrattade Marcus. Det är ju lite drag i den här grabben…

15/1: Nu är snoret och en krånglande fot bättre och vi tänker återuppta riktig träning på måndag. Hästen ser väldigt bra ut i kroppen och är redo för en rejäl styrkeperiod nu under vintern och våren.

8/1: Han har varit lite småsnorig från och till så det har blivit skrittmaskin en timme om dagen fortsatt. Men hästen är levnadsglad och ser jättefin ut under sitt lilla uppehåll. – Han är ju nästan mest tränad av alla i vår grupp av treåringar så det passar bara fint med lite vila över jul/nyår, sa Marcus.

23/12: Han har varit lite förkyld på slutet men är nu fin. De flesta tvååringar vilar helt över helgerna men det går inte med den här energiske killen som får trampa på i skrittmaskinen mest varje dag ändå. Han blir så spännande att jobba mer nu efter nyår, det blir styrkemangel ett par månader till åtminstone innan vi börjar vässa för kval och start under mars som det ser ut nu. – Alla hästar kan inte börja starta tidigt på våren och den här killen vill vi sikta på Kriteriet med så debuten kan dröja lite, sa Marcus.

8/12: Han var skitfin i sanden idag och vi tränar på lite lugnt nu fram till efter nyår. Han är mycket tränad så pulsen är det inte problem med. Så här långt har han gått 63 tuffa träningspass och på det är han att räkna som en av de som jobbat mest i vår kull i år.

20/11: Vi tog bort träningspjäxorna på honom igår och i dagens jobb var hon enligt Jonas finare än nånsin i stilen när vi körde ett dubbelheat över 2600. – Han ser ut som en riktig stjärna och king, vi är jättenöjda med grabben, sa Marcus som satt bredvid och kollade från Calculatings vagn.

14/11: Hästen var så fin i backen igår att Jonas tyckte att vi skulle kvala direkt ändå. Men tränarn står på sig och vill mangla några månader till innan det blir kval och start istället.

6/11: Han går nu full mangling i backen igen och glänser rejält. Vi hade tidigare som mål att köra 20/1600 i oktober men efter hans lilla vila pga smäll i hagen är vi lite för sent ute så Marcus har ändrat planen. – Han får styrkemangla i 2-3 månader nu istället, som de andra tvååringarna och sedan vässas för kval i vår.

31/10: Han gick i backen idag och var jättefin igen. Nu blir det mangling över jul!

16/10: Vi passade på och tog en check gos veterinären när han ändå varit lite justerad pga smällen. Han behandlades i hovlederna men var fin i knäna. Vi tar en lugn vecka med motion innan vi gasar igen, man ska inte ta onödiga risker med denna guldklimp.

9/10: Han har bara gått motion denna vecka pga en smäll i hagen men det är inget att oroa sig för och han verkar ha tagit banjobbet på bästa sätt. Normalt är det full träning igen nästa vecka.

2/10: Han gick 1.25/1600 igår och gjorde det väldigt lätt. Nu får vi se hur han tar detta och så blir det sulkytest därefter om 2-4 veckor beroende på.

26/9: Han är grymt i ordning nu och har utvecklats väldigt snabbt. – Nu blir det ett banjobb redan nästa vecka, han ska ju ändå kvala i november enligt plan, sa Marcus.

18/9: Han går fram som en slåttermaskin i backen och aspirerar på kungakronan för dagen. –Han är så stark nu så det blir troligen banjobb redan i oktober, säger Marcus.

11/9: Han går från klarhet till klarhet i jobben och i dagens heat över 2600 på banan som uppvärmning lämnade han ett par av våra bättre tvååringar rejält på efterkälken på upploppet. I backen senare bombade han i 1.25-fart som om ingenting. – Vi får nog snart ta och köra ett banjobb med den här, sa Marcus. Han har ökat sin styrka markant och snabbare än beräknat. Detta är en värsting som jag ser det.

4/9: Vi kollade upp honom hos veterinär Jonas Tornell igår, bara för säkerhets skull, men det fanns inget att behandla och knäna såg fina ut på röntgen. Vi manglar på i backen ett tag till innan vi gasar nåt fortare.

28/8: Han går från klarhet till klarhet i backen och den här hästen är nåt alldeles extra, säger både Marcus och Jonas.

21/8: Han tog sitt banjobb på bästa vis och har verkligen varit fin i backen nu ett par veckor. Marcus säger att han inte ska köra nåt mer banjobb med hästen förrän i oktober, eftersom han inte ska starta något förrän treåringssäsongen ändå.

31/7: Han gick 1.27/1600 i långvagn på lite seg bana idag och var riktigt, riktigt fin på det. Han har tagit styrketräningen på bästa sätt och vi siktar vidare mot kval i höst och debut till våren. – Det är en kanonhäst men någon tvåårsstart blir det inte för honom, absolut inte, sa Marcus.

17/7: Han går framåt rejält i styrketräningen men vi fortsätter med den ett tag till innan det blir några snabbare farter på banan. Just nu värmer de upp med cirka 1.35-1.40/2600 i bakvarv innan backintervallerna så han får ju lite distansjobb ändå. – Den här ska inte starta i år så det finns ingen anledning att trycka ner honom mer ännu, sa Marcus.

3/7: Han bara manglar i sanden och i speedbacken och utvecklingskurvan på hans fysik och mentalitet är brant uppåt. Den här vansläktas inte och måste vara en av de mest intressanta hästarna inför Kriteriet nästa höst?!

18/6: Han kändes bra i backen idag och jobbar på tre dagar i veckan med ren styrka ett tag till.

12/6: Han går inga banjobb nu en tid, utan får bara jobba på styrkan i sanden. Han ser bättre och bättre ut och enligt tränaren behövs inte speedträning med denna, bara mängd. – Vi vet redan att han kan springa ovanligt snabbt och fint så vi tränar honom som en From Above-häst och ger honom mycket mängd inför treåringssäsongen, sa Marcus.

5/6: Det ser bra ut och han utvecklas som han ska i sanden.

22/5: Nugget gick ett tuffare banjobb förra veckan så denna veckan har det tränats intervaller. Han tränar på fint och nästa vecka blir till att återuppta banjobb igen.

15/5: Nugget tränar på i backen och det ser mycket bra ut! Vi vet att han har en fin speed men här ska vi skynda långsamt. Det är treårssäsongen som gäller för honom med Kriteriet som det stora målet.

24/4: Han går från klarhet till klarhet men på banan har det inte blivit några sänkningar eftersom han är så rädd för skuggorna på banan i sista sväng. – Typisk häst efter From Above, sa Marcus. Men han känns skitfin.

10/4: Han jobbar på i sanden och blir allt bättre. Smidigare och starkare och hästen som ju är lite yr/adhd-ig men ändå klart bättre nu efter en tid på sandbanan i öppet huvudlag. Den här gillar vi.

27/3: Så otroligt fint som han har utvecklats efter några veckor i sanden! Både Marcus och Urban är lyriska för dagen och inom kort kommer Nugget att få gå ett banjobb i veckan igen. Brorsan i Karlstad kvalade på 16,4 i förra veckan så han verkar onekligen ha att brås på också. – Det är en otrolig häst. Ingen tvååring som syrran Felicity Shagwell men väl en blivande topphäst lite längre fram som treåring, sa Marcus.

13/3: Nu har alla tvååringarna inlett sandträningen och den här killen känns skitfin i intervallerna där. Han och några av de andra kommer att trimmas in där ett par veckor nu så det blir nog inget banjobb för honom på ett par veckor nu. – Springa fort det kan han, men nu är han och banan redo för lite styrka, sa Marcus.

6/3: Marcus höll sig på 1.35/1200 med honom idag och det var jättefint som hästen löste sitt jobb. Det finns massvis inombords den här men tränaren har inte så bråttom med hästen eftersom det i första hand är treåringssäsongen som gäller för honom. – Det är en From Above, det kan man inte bortse ifrån; de brukar behöva lite mer tid för att stabilisera skelettet än de vassande nya hingstarnas avkommor men vi väntar gärna och vinner Kriteriet med den här, sa Marcus.

28/2: Idag visade han cirka 1.37/1200 i andra heatet och det gör han felfritt och med bra puls. Vi har tänkt att hålla oss kring 1.40-strecket ett tag till men han är lite för bra för det. En riktig flygmaskin i vardande.

15/2: Bästa syskonet heter Felicity Shagwell: 6 segrar, 11,5ak – 1 175 000 kr. Nugget Zon är något så ovanligt som en tidigt utvecklad hingst efter From Above, vad månde bliva? En riktig kanonhäst i vardande som Marcus gillar skarpt.