NO BETTER NUGGET

No better nugget

År: 2020

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Valack e: CANTAB HALL – NO BETTER KRONOS

Exteriörsiffror: 554433

Säljstatus: SELECT. Det finns för dagen inga andelar till salu.

Skötare: Nathalie Wiberg

Veckokommentarer

Under fyra fredagar i oktober/november testar vi att skicka ut veckorapporten via adminbolaget Asap KB och deras nya tjänst för information till hästägarna.

20/10: Marcus var bekymrad efter värmningen eftersom Nugget uppvisade tecken på att ha träningsvärk i bakmuskulaturen. Det visade sig vara korrekta bekymmer eftersom hästen uppenbart var kort i steget i starten och missade totalt från början. Sedan tog han sig samman och såg bra ut i fortsättningen som fyra i snabb avslutning under 1.09 sista halvvarvet. – Han har fått lite väl många pass i gymmet på slutet och det var en miss att inte lätta upp träningen mer redan inför detta. Men vi gör det nu inför hösten så kommer han att vara mycket snärtigare i starterna som kommer, sa en inte alltför nedstämd tränare ett par dagar efter loppet.

20/10: Han tränade fint i början av veckan men fick dessvärre stå över dagens jobb pga att hovbölden gjorde sig påmind igen. Den fixas under helgen och kommer sedan att vara ett minne blott. – Ja, det var för tidigt vi tog den förra veckan, den hade inte jäst klart så att säga, sa hovslagaren. Vi trummar på i djupsanden nästa vecka.

14/10: Hovbölden läkte ut fort och han har tränat hela veckan i bra stil. Nästa vecka blir det full mangling i sanden.

6/10: Tyvärr blev han blockhalt i onsdags men det visade sig vara en hovböld på ett bakben. Det är fixat redan men vi fick helt enkelt vänta med träning till på måndag. Som tur var kom den här hovbölden i hans lugna vecka så det spelar inte så stor roll i det stora hela.

29/9: Han går från klarhet till klarhet och det nya träningsupplägget ser ut att fungerar hundraprocentigt. Nu jobbar vi på så här ett tag och Marcus säger att ju längre han lyckas hålla fingrarna i styr och avvakta banjobb ju bättre. – Nu känns han ju precis som Nugget Zon i djupsanden igen, det är verkligen wow-känsla att sitta bakom honom där.¨

22/9: Så fin som han var idag tror vi oss aldrig ha sett den här härliga hästen. – Nä, nu är han verkligen i en bra period och upplägget vi kunnat lägga för honom sedan Nattis kom tillbaka måste verkligen ha fungerat perfekt, sa Marcus. Nu nöter vi på som vi skrev senast med treveckors rullande schema ett tag innan vi gasar något i intervallerna, det är styrkan och kroppen vi jobbar upp nu på den här racern, sa Marcus.

15/9: En perfekt vecka med flera långa och lugna pass för att få honom att stressa av mm. – Jag gillar hästen, den här blir rolig att följa, sa nya skötaren Nattis. Nästa vecka kör vi ett mellanpass och därefter ett tuffare veckoschema. – Vi kommer att rulla på treveckors nu så att han tar åt sig träningen på bästa sätt, sa Marcus.

8/9: Han har jobbat hårt i sanden nu ett tag och blivit mycket mer musklad. Men nu lägger vi in en vecka med enbart mjukgörande longering och skritt i tung vagn för välbefinnande innan nytt träningsläger; han tränar ju stenhårt med de andra i sanden och behöver nån lugnare vecka då och då.

1/9: Marcus och Patrik trixade lite med hans ben och balans i tisdags och i dagens styrkepass på djupa sanden var hästen riktigt fin. Han är på gång nu!

18/8: Han fortsätter uppåt och vi jobbar på så här med styrka ett tag till.

11/8: Han har fått gå lite lugnare nu som vi sa senast och allt verkar bra. Hästen är piggare och gladare än på väldigt länge, troligen någonsin, så han är verkligen på rätt väg. Nästa vecka kommer djupsanden att vara körbar igen efter monsunregnet och det blir kul att se honom där då.

1/8: Allt har varit normalt i sanden den här veckan och nu ska han få en lite lättare vecka i väntan på att Marcus kommer hem igen. – Vila är ett vapen i rätt läge och efter den stenhårda mangling den här fått på slutet så är det helt rätt att vila lite nu, sa Marcus. Det är verkligen en oslipad diamant det här, vänta bara tills styrkan sitter där!

21/7: Nu blev det lite fel med sandbanan idag. – Den var ovattnad och banmästaren hade säkert räknat med regn. Det gjorde att han fick testa på banan istället och gick ett trippeheat med bastempo 1.40 med två stycken speeder på 22,5 i 500 m, sa Marcus. Han har inte varit i de farterna tidigare men gjorde det riktigt fint och nu är han kraftigt på gång den lille Nugget-kopian. – Dock ett halvår efter Nugget i tiden ungefär så räkna inte med kval förrän sent i höst.

14/7: Dagens arbete var det bästa i hans liv så långt och såväl uppträdande som puls skvallrade om att han mår riktigt bra nu. Vi manglar på i sanden över sommaren! – Det var riktigt positivt och det var första gången som lille Nugget hade så låg puls efter ett styrkepass, sa coachen.

30/6: Han fortsätter att utvecklas och kändes riktigt, riktigt fin i de första två setten på jordbanan idag. – Han fick gå ett tredje också nu när han är så bra men då blev han ganska så trött efteråt. Vi hittar snart ett lämpligt styrkeprogram att träna fram honom på i sommar och nu börjar det kännas rätt så hoppfullt med den här snabbe hästen efter alla problem, sa Marcus. Med rätt styrka blir det ju bra.

23/6: Nu tar han sig väldigt bra från vecka till vecka och midsommaraftonens sandträning var hans överlägset bästa so far i livet. – Pulsen bara 78, vilket är nytt rekord för honom med råge, och hästen såg stark ut i Patriks händer sista biten på sista intervallen. Vi tragglar på lite till och hoppas på lika bra utveckling de närmaste veckorna, sa en nöjd tränare idag.

16/6: Han gick i tunga sanden idag och Marcus var nöjd. – Den här har verkligen farten men det behöver tragglas i styrkebanan några månader till innan vi kan testa honom med bra resultat, sa Marcus.

9/6: Full styrka i två pass denna vecka. Allt väl, vi jobbar på!

2/6: Efter en månad med rejäl styrketräning är han nu uppe i fulla intervaller och känns kraftigt förbättrad, enligt både Patrik och Marcus. Det blir ytterligare minst en månads rejäl styrka innan Marcus kommer att schemalägga några tester. – Ja, det är ingen idé att ha bråttom nu utan det är hösten som gäller för honom i alla lägen. Många hästar tjänar ju mer på att förberedas lite bättre och komma ut i oktober och göra rent hus i de låga treåringsloppen som fortfarande körs istället, sa coachen.

25/5: Han trummar på i sanden och känns bra. Vi kör på med styrka ett tag till! – Länge sedan han var så här pigg, sa Patrik som körde dagens jobb.

18/5: Han fortsätter åt rätt håll och vi trummar på i sanden nu ett tag.

12/5: Han gick tre repor i djupsanden idag för första gången efter operationen och det var en mycket nöjd tränare som kom in efteråt. – Han känns mycket sundare än tidigare och i djupsanden blir det perfekt, han springer rakt och förstår att jobba. Vi kommer att mangla på så här i en månad nu ungefär innan vi går vidare till snabbare farter, sa Marcus om vår spännande men lite fördröjda unghäst.

5/5: Han går fyra gånger i veckan och tar sig i kroppen för varje vecka. – Han tränar barfota på sanden nu men trots detta känns han bättre i travet än när han hade 500 gram på varje fot innan operationen, sa Nygren som körde igår. Vi tragglar på och om några veckor är det dags att börja köra intervaller igen.

21/4: Han är igång och tränar igen och det ser helt klart lovande ut. – Trots att han är barfota nu efter operationen och vilan så känns han bättre och säkrare i travet i joggingfart, sa Nygren som har kört här under veckan. Vi kommer att träna honom lugnt fyra gånger per vecka i en månad innan vi börjar gasa. Detta blir intressant till sommaren!

14/4: Nu ser det bra ut och på måndag drar han igång på riktigt efter operationerna! Han har flyttat ut igen och mår åter som en prins. Han gillade inte tiden efter operationen när han fick stå på box…

24/3: Stygnen är tagna och allt såg jättebra ut. Han behöver två veckors ytterligare vila innan vi kan börja om med lättare träning så på måndag passar vi på och frysbränner det sista överbenet han satte i vintras.

17/3: Operationen ser ut att ha gått väldigt bra och nästa torsdag ska vi ta stygnen. Han ser fram emot att få gå ut igen efter det ;)

10/3: Det gick väldigt fort och nu är han redan opererad i karpaltunnlarna. – Ja, det var en akut förträngning i ena tunneln och vi hade inte många dagar på oss att göra detta för att det inte skulle uppstå permanenta problem, sa Lindgren. Vi fick en tid redan dagen efter helgen och det var bara att gasa; det handlade inte bara om framtida segrar utan även djurskyddet i den här frågan. No Better Kronos är hemma igen och mår bra. Nu väntar lite vila men det kommer att gå relativt fort ändå. – Ja, han hade ändå ett akut överben som poppat upp på det benet, nu vet vi varför, och det måste ju också frysbrännas. Så skillnaden på konvalescenstid på bara frysbränning och en operation är inte mer än ett par veckor. Så nu får han stå i box till nästa helg och sedan blir det hage en månad med dagliga promenader med skötaren, sa Marcus. Mer info nästa vecka!

3/3: Han fixades i ryggen av vetr Spångfors i förra veckan och blev markant bättre. – Men det är en annan sak som vi upptäckt också och det gör mig väldigt glad inför framtiden; jag tror att det här fyndet kommer att underlätta väldigt mycket för oss inför debut och första vinst etc mm. Ägarna kommer att kontaktas inom kort för att diskutera upplägg.

17/2: Han har kunnat träna på nu igen och gått minst tre pass per vecka här på slutet inför hans planerade besök hos veterinär Spångfors på rullbandet i nästa vecka. – Ja, den här hästen har ju ett makalöst driv i baksteget och vi vet av hävd att den typen brukar få lite problem med korsryggen efter uppträningen och vi ska kolla av det nu inför vårträningen, sa Marcus. Det är rätt läge att göra nu efter vintern och innan vi kommer att ha fina banor och farterna i jobben ska sänkas.

10/2: Tyvärr var det Vekas tur att ha sämre banor den här veckan så vi har inte kunnat köra mer än ett pass med honom och bara longerat i övrigt. Men det verkade bra så långt och nästa vecka ska det gå att köra normalt igen. – Mycket spännande att få testa honom på bra bana med nya sulorna, tyckte Nygren.

3/2: Vi skodde om och la på en tjock sula fram igen igår och den här veckan har vi mest fått köra lugna pass pga vädret. Nästa vecka blir intressant. – Ja, vi har ju testat utan sula ett tag men när det är så hårt i backen fick vi lov att gå tillbaka så utfallet av detta får vi redan på måndag, sa Marcus. Grabben ser skitfin ut i övrigt och vi ser fram emot det närmaste!

27/1: Han har gått några riktigt rejäla pass i tunga sanden nu och känns fin men blir ju trött. – Ja, nästa vecka kommer han att få gå i backen istället, vi kan inte köra på i den där megatunga sanden hela tiden, sa Marcus. No Better ska ju mangla styrka nu och det ska bli riktigt roligt framåt våren när vi tar honom på speedbanan!

20/1: Nä, sanden är fortsatt okörbar ute på Veka men det har inte spelat någon roll eftersom backen är fin. – Jag tycker att No Better rör sig bättre och rent allmänt uppträder mycket bättre nu, han blir starkare och smidigare och gladare för varje vecka. Detta är en intressant häst med ett helt otroligt baksteg som blir intressant att följa utvecklingen på nu, sa coachen.

13/1: Det har varit bra träning den här veckan och nästa vecka hoppas vi att sanden är körbar igen så att han får träna på max i gymmet igen. – Han känns klart bättre nu än inför julevilan, så uppehållet var som ett bra vapen, sa Marcus. Nu ska vi gnugga på rejält igen i några månader!

6/1: Han gick igång igen i onsdags och idag fick han ett motionspass i snöstormen. – Han har tagit vilan helt rätt och kändes spänstig och fin. Intervaller på måndag!

23/12: Nu har han en välförtjänt julpaus efter en riktigt tuff träningshöst. – Han fick också träffa veterinären för första gången igår, som de flesta tvååringarna, och han fixades lite i framstället, sa Marcus. Det blir spännande att se vad detta ger oss i januari!

16/12: Han har tränat på fint under veckan och vi trimmar på fram till jullovet.

9/12:  – Det känns verkligen att han har utvecklats på slutet, det var ett tag sedan jag körde honom nu, sa Nygren som körde torsdagsjobbet. Vi gnuggar vidare med den här snabbe hästen.

2/12: Han har gått fullt i sanden under veckan och ser bra ut.

25/11: Benet ser fint ut och han kommer att börja träna igen på måndag.

18/11: Nu när han jobbar på så fint så kom ett par överben på frambenen som ett brev på posten. – Inte ovanligt att det blir så när hästar som inte varit helt fräscha blir just fräscha och börjar använda benen ordentligt. Vi tog ut veterinären för en enkel frysbränning idag så det blir en lugn vecka nu innan vi trummar på i sanden igen, sa Marcus.

4/11: Han har börjat trumma i djupsanden nu och ska göra så fram till jul. – Vad fint han har vuxit på sig och utvecklats i höst, sa Patrik efter dagens jobb; han hade inte sett hästen på flera veckor och blev mycket nöjd med förändringen.

28/10: Han har fått en vecka på volten nu efter idogt tränande under hösten. – Det kändes helrätt att ge honom en liten pust från hårda snabbjobb nu innan han börjar på riktigt i djupsanden i november, sa Marcus om vår stortalang.

21/10: Han är verkligen stark och fin i jobben nu och kommer att öka intensiteten i sanden nu i höst. – Han känns stark redan men har stor aktion och behöver bli ännu starkare över vintern. Men den här måste vi se som klart lovande, sa Patrik efter dagens jobb.

14/10: Han är fortsatt fin och bara matar på!

7/10: Han är löjligt förbättrad för dagen enligt tränaren. – Sjukt intressant häst som har svarat superbra på några små ändringar under september, sa Marcus.

30/9: Han går från klarhet till klarhet och sedan vi börjat köra lite i djupsanden och utrusta med kryssgrimma har han blivit mycket starkare på kort tid. – Nu ska vi mangla på hela vintern och sedan ska det bli sjukt intressant att dra in honom till banan i mars/april, sa Marcus om hästen som han döpte om till No Better Nugget eftersom det finns så många likheter med Nugget-orginalet…

23/9: Det ser väldigt bra ut för den här killen nu och igår gick han i djupsanden för första gången. – Han kommer att gå där ungefär vart tredje jobb nu ett tag och det kändes riktigt bra faktiskt, sa Lindgren om premiärturen. Det hörs på Marcus att han verkligen gillar den här killen…

17/9: Han jobbar på riktigt fint nu och blir bara bättre och bättre. – Helt enkelt väldigt lik Nugget Zon den här, sa Marcus. Lämplig häst att köpa in sig i nu innan värdet sticker iväg…

26/8: Han jobbar på fint och är nu nere i riktigt trevliga pulstider på rakbanan. Vi kommer att ha kvar No Better som en av tre hästar på Veka även efter 1 september då vårt tidigare hyresavtal går ut. – Han och den andre Nugget passar väldigt bra på gården så vi ska testa med samma upplägg ett tag till, sa Marcus.

19/8: Han fortsätter att trumma på fint och går nu 3 x 3 intervaller på rakbanan ett par gånger i veckan efter en lång period på styrkebanan. Vid månadsskiftet flyttar han in till banan och den fina speedbacken.

12/8: Han jobbar på fint och har nu testat två banjobb i bra stil. – Vi körde 1.40/2500 en gång och 1.40/1600 x 2 med en 1.30-speed sista biten andra gången och han är nu redo för full träning med de andra. Vi gillar verkligen hans speed och inställning, sa Patrik som körde idag.

29/7: Han bara trummar på och är nu överjävligt bra på styrkebanan. Första banjobbet rycker närmare…

21/7: En fortsatt toppvecka på jordbanan och den här går verkligen från klarhet till klarhet.

15/7: Han var riktigt flygandes idag och blev dagssnabbast på styrkebanan. – Jag har inte kört honom själv sedan operationen men idag var det dags. Det blev 1.30 som snabbast nere på Hellmans styrkebana och det är mycket bra. Den här hästen har verkligen enorm kapacitet i driv och skalle och jag lovar att det är en liten kopia av Nugget Zon som det känns. Men ni får vänta med att se honom på banan tills nästa sommar, sa en mycket nöjd tränare efter dagens jobb.

7/7: Han jobbar på allt rappare och finare på styrkebanan och Hellman gillar verkligen den här killen. – Vänta ni bara på att han hinner ikapp!

1/7: Han går på tre gånger i veckan lite lagon på styrkebanan och börjar se riktigt fin ut. Fotografen var ute och tog nya bilder igår och det kommer att publiceras en riktigt snygg bild på den här grabben efter helgen.

17/6: Han är äntligen igen och tränar igen och hästen har lagt på sig både massa och muskler på ett bra sätt över vilan.

10/6: Han har varit ute hela veckan och såret ser ut att hålla. Vi avvaktar tills början av nästa vecka innan vi bestämmer om han ska börja träna igen eller vänta lite till.

3/6: Kastrationen har gått bra och hästen mår fint. Såret på hasen är också så bra nu att vi antagligen bara har en veckas uppehåll kvar innan han kan sättas igång igen!

27/5: Hans has är nu läkt så att vi inte behöver oroa oss om det längre. Nu passar vi på att kastrera honom också på tisdag.

13/5: Det har gått över all förväntan att ha honom på box i två veckor och idag tog mr Hellman stygnen. Nästa vecka ska hästen kunna få gå ut i hagen igen men vi avvaktar nog några dagar till innan vi kör honom igen så det inte blir några bakslag efter operationen.

29/4: Han har tränat på jättebra i veckan och vi hade planerat att ta med honom in för uppvisningen imorgon. – Men tyvärr lyckades han göra illa en has i hagen i morse och står på djursjukhuset över helgen istället. Men det var inga allvarliga saker, såret gick inte in till leden så det kommer att gå över på en 10-14 dagar, sa försteman Hellman. No Better Nugget är en hårding och kommer att överleva även detta. – Ja, det var ju inte direkt första gången som den illbattingen ställde till med något…

20/4: Han har tränat på riktigt fint på vår styrkebana ute på gården hela tiden på sistone och idag körde Hellman 1.45 med hästen i sista intervallen på jordbanan. – Det var riktigt bra och den här lille hästen har mycket inombords, sa Gustav.

15/4: Han går från klarhet till klarhet nere på vår jordbana och är snart ikapp styrkemässigt med de som varit friska hela tiden (den här krabaten kom till till oss med borrelia från uppfödaren). – Jag gillar verkligen den här hästen, som man känner att han har det lilla extra i psyket, sa förman Hellman.

6/4: No Better Nugget påminner inte så lite om Nugget Zon i uppträningen. – Det är samma typ av travare, med mycket rull och fart. Psyket är också väldigt snarlikt, liksom storlek och exteriör. Vi förväntar oss mycket av den här hästen, men precis som Nugget Zon är det mycket troligt att vi inte kommer att pressa honom för start som tvååring utan sikta mot nästa säsong när hästen hunnit träna upp mer styrka. – Han går än så länge intervaller på vår jordbana samt den korta backen och några snabbare farter kommer han inte att få kämpa med ännu på ett tag, erfarenheten säger oss att han som hans typ mår bäst av att vänta med det ett tag och bygga styrkan först, sa Marcus. Vi vet ju redan att det är en flygmaskin.

1/4: No Better Nugget är en häftig hingst efter blåblodiga och ultratalangfulla No Better Kronos (Varenne-Nordic Gold November-Viking Kronos-Ina Scot) som 2008 såldes på Kolgjini Yearling Sales för mastiga 950 000 SEK och spåddes en lysande framtid. Tyvärr kom hon aldrig till start på grund av en svår virussjukdom som tvååring men Marcus som både köpte in henne och tränade henne brukar säga att No Better Kronos är den mest talangfulla häst som han någonsin tränat. Hon har istället levererat på topp som avelsmärr, bl a genom No Better Nuggetsw helsyster Hillarious Am (732 404 SEK) samt halvbror Clemenza Am (2 162 041 SEK).

Pappan är Cantab Hall (10 717 829 SEK) och behöver för de flesta ingen närmre presentation. Få avelshingstar har lämnat så många miljonärer efter sig och det brukar handla om små, rappa och tidiga hästar.

Exteriört sett har No Better Nugget alla förutsättningar för att växa upp till att bli en riktig kanon. Försäljningsvideon på Kriterieauktionen 2021 var av det svettigaste slaget och vår scout Lindgren hävdade bl a att det var en av de bättre videos han sett på någon häst i Sverige, fullt i klass med Nugget Zons magiska video från Wenngarn 2019.