Projektbeskrivning

MUSCLE ENERGY (NO)

År: 2016

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Valack e: MUSCLE MASS – THETASTEOFENERGY

Exteriörsiffror: 535433

Säljstatus: Inga andelar till salu för dagen

Skötare: Nathalie Wiberg

Veckokommentarer

18/11: Han är anmäld till Jägersro på lördag och veckans träning har varit fin. Marcus kommer att testa jänkarvagn i värmningen och meningen är att vi kör så och barfota bak. – Han har absolut jobbat kraftigt förbättrat inför den här comebacken och vi chansar med att inte köra något tufft banjobb inför detta för att hålla honom fräsch. Vi förväntar oss en bra prestation direkt men inga stordåd och är nöjda med en bra prestation och att han sedan kan få starta på mot formen, sa Marcus.

14/11: Ja, allt väl under veckan och hästen anmäls till Jägersro nästa lördag.

6/11: Han gick så bra i heatkörningen på banan i måndags att Marcus nu planerat för comeback i Malmö i ett passade sprinterlopp den 21/11.

30/10: Han gick ett riktigt starkt heat på rundbanan i måndags och dagens lugna jobb var också fint. Så nu planerar vi ytterligare ett trippelheat under nästa vecka och därefter blir det till att se om han är startklar eller inte. – Nu känns han äntligen redo i stora kroppen, sa Marcus. Det blir start under november.

23/10: Han har gått jobb hela veckan men dessvärre har det varit lite regnsjuka banor på Veka de dagar han skulle träna och det har blivit lite lugnare än vanligt pga det. Men nästa vecka bör det bli full gas och sedan ska det närma sig ett test. Marcus säger att det blir start i november.

16/10: Han skulle gå heat på banan den här veckan men tyvärr har kaxige ”Appe” sparkat både Muscle Energy och Precious Lord, på varsin has. Det ska inte vara någon fara för framtiden men träningsplanen blir uppskjuten 7-10 dagar. – Synd men tur i oturen att inget allvarligt hände. Han var precis redo att trimma till inför start, men nu måste vi vara lite försiktiga en vecka så vi har bara kört motion, sa Marcus. Inget att göra åt men nästa vecka ska det vara full träning igen

9/10: En riktigt bra vecka så nästa eller nästnästa blir det gasning på banan för den här store grabben som nu äntligen börjar se redo ut!

2/10: Ja han går från klarhet till klarhet och efter lite småtrix med benen denna vecka tänker vi oss att gasa på lite rejält med honom om 10-14 dagar.

26/9: Nu har han tränat fullt i flera veckor och ett bantest närmar sig i mitten av oktober.

11/9: Han har varit skitfin i veckan och ser väldigt spänstig ut. – Detta känns helrätt, vi är på väg mot start och seger i höst, sa Marcus.

4/9: Vi avvaktade med intervaller till på tisdag pga en avtrampad sko men annars ser han fin ut och detta blir intressant!

28/8: Det har varit lite ostadigt ute på Veka under veckan men hästen har jobbat på lugnt och fint. Planen är att börja med intervaller i slutet av nästa vecka!

21/8: Nu är han tillbaka på gården och nästa vecka börjar vi träna på riktigt.

10/8: För en tio dagar sedan fick han en sticka i benet som svullnade upp rejält. Men det har gett sig nu och det fanns aldrig något att oroa sig för. Om 1-2 veckor kommer han tillbaka till oss för reguljär träning och inte bara i vattnet mm.

3/7: På måndag inleder han en sex veckor lång betesgång som ska alterneras med lite simträning mm. Det blir halva priset på träningsavgiften under tiden och vi hälsar Muscle välkommen tillbaka i mitten av augusti.

26/6: Hästen såg jättebra ut i tisdags, tog spets direkt och släppte. Men sedan ville han ingenting och kom in i stallet med låg puls. Det såg märkligt ut men idag fick vi svar på blodproven som visade på en akut fästingsjukdom som ska medicineras under nästa vecka. – Det har vi varit med om tidigare och det kan gå över snabbt med lite tur som det gjorde med Stoletheshow i höstas, men det kan också ta längre tid. Det blir medicinering och strikt vila i hage i 2-3 veckor innan vi kan dra igång igen och se hur han tagit denna sjukdomen, sa Marcus bedrövat. Skit också, när hästen tränat på kraftigt förbättrat på sistone…

18/6: Dessvärre skitspår på tisdag men Marcus siktar på att köra barfota bak och testa jänkarvagn i värmningen. – Hästen är redo och de två ändringarna tror jag blir riktigt bra för honom. Vi får ligga lite lågt pga läge och tufft motstånd i årsdebuten men totalt sett tror jag på honom inför sommaren och hösten, sa Marcus.

12/6: Han är frysbehandlad på sitt överben och det har gjort susen, veckans träningar var riktigt bra och nu siktar vi på comeback i ett lopp på Jägersro den 23 juni. Spännande!

5/6: Han är kollad av veterinär och det finns inget att krångla med när det gäller lederna nu längre. Sååå skönt! Men han har lite problem med benhinnorna på frambenen och vi jobbar lite extra med dem nu för att göra honom redo för årsdebut inom kort. – Han ska helst starta innan midsommar och det ser ut som att vi ska klara av den deadlinen också men jag vill inte låsa mig vid något speciellt lopp redan nu, sa Marcus.

19/5: Han var ytterligare förbättrad idag och på måndag kommer Marcus att avgöra om det blir årsdebut direkt i början av juni eller om vi behöver vänta ett par veckor efter denna tuffa vässarvecka. – Men hur som helst kan jag säga att hästen har lyft sig på ett sätt som vi bara kunde drömma om efter vinterträningen i sanden, ska jag vara helt ärlig så trodde jag att det skulle kunna dröja ännu längre innan han riktigt orkade med sig som det känns nu, sa Marcus.

15/5: Han åkte in till Halmstad igår och gick ett riktigt skarpt trippelheat över 1600 för sin tränare. – Han behöver ett jobb till, eller två, innan comeback, men jag anser att hästen känns 40-50 m bättre än i höstas. Vinterträningen har gjort susen men hästen är fortfarande stor och gänglig och fyraåringssäsongen lycka avgörs nog under den närmaste månaden när vi ser hur han tar vässningen inför start, sa Marcus.

8/5: Veterinären friskförklarade Muscle idag och nu kör vi på nästa vecka, eventuellt blir det banjobb redan på torsdag.

24/4: Nu har han tränat på tufft en längre tid och börjar kännas så mycket starkare. Men höger bakknä hade tagit lite stryk av sanden så den leden fixades av veterinär idag. Det blir lugnt i fyra-fem dagar och i början av nästa vecka är han igång igen. Vi närmar oss tiden då vi ska smyga in honom på Halmstad-travet för ett test nu, max tre veckor bort om allt går som det är tänkt.

17/4: Här har det hänt grejer och han är helt klart starkare och fräschare än tidigare. Men planen ligger fast med några veckors hårdtuggande i djupsanden ytterligare innan vi tar in honom för ett förberedande trippelheat på banan. Årsdebut blir i månadsskiftet maj/juni med sikte på vissa lopp under hösten…

10/4: Han tuggar på i djupsanden och mår skitbra av det. Vi kör på ett tag till, han är inte riktigt klar med detta ännu.

27/3: Styrketräningen fortsätter och Marcus körde honom idag och var mäkta imponerad av utvecklingen. – Så här sund och stark i framstället har hästen aldrig varit i närhet av tidigare. Vi fortsätter i djupsanden i cirka en månad innan vi bryter av och vässar för derbysäsong och årsdebut i maj!

13/3: Jo men han tränar på fint och går ett styrkepass och ett speedpass i veckan nu. Han har vuxit till sig fint och ser jättebra ut. Vi ångar på med vinterträningen ett tag till.

28/2: Han kändes riktigt fin i de sista intervallerna i DW-backen igår. Idag finns han redan på Veka och börjar ett nytt liv. Det är underbar miljö för hästarna och en uppsjö av sandbanor att träna på – perfekt för den här bjässen!

21/2: Han har gått två pass i sanden i veckan och varit bra. Under nästa vecka går flytten till nya gården Veka utanför Falkenberg och sedan kan den riktigt rejäla vinterträningen inledas.

13/2: Han är igång igen och ser allt bättre ut på alla sätt. Nästa vecka blir det mangling i sanden igen.

6/2: Innan vi går upp på maxintensitet valde Marcus att kolla honom på återbesök hos Hanna. – Vi behandlade visserligen alla fyra knäna men han känns väldigt mycket stabilare i skelettet nu jämfört med när jag kollat på honom tidigare. Bra besked och nu har majoriteten i ägargruppen gett oss direktiv att ge honom en rejäl vinterträning i sanden ett par månader. – Bra beslut tycker jag, för han är ju fortfarande inte helt färdig i kroppen och det vore nog inte perfekt att starta under vintern. April blir bra som årsdebut, sa Marcus.

28/1: Muscle tränar på och är uppe på ca 75 procent av träningsdosen nu. Det ska matas på ett tag till medan han fortsätter att lägga på sig vikt.

17/1: Han tränade fint i DW-backen i tisdags men fick sedan en smäll i hagen så han fick stå över dagens jobb. Det var ingen fara och han tränar igen på måndag/tisdag. I övrigt har han fått välbehövlig ”redlight therapy” den här veckan och överlag ser han allt mer sund ut i kropp och hårrem. – Det blänker om honom nu, sa Marcus. Lite is i magen så blir den här riktigt bra.

11/1: Muscle har återupptagit träningen och ser jättefin ut. Han har dock några veckor kvar innan vi kan bedöma hans tävlingsstatus. – Jag vill inte stressa med honom nu när det ser ut att lossna så rejält för honom; i grund och botten borde han ju vara en av våra bästa fyraåringar, sa Marcus.

4/1: Han har nu fått installera sig ordentligt och är redo för tuff träning igen i nästa vecka.

22/12: Muscle mår bra efter flytten och verkar trivas på gården.

13/12: Han har flyttat upp till gården nu under veckan och i gårdagens jobb kändes han riktigt bra. Det kommer enligt tränaren att bli väldigt bra för den här hästen att flytta från storstan till landet. – Han har behövt sin tid nere på banan, för att trimma in rätt beteende på tävlingsbanan, men nu är vi klara med det och jag tror att hans lite nerviga inre kommer att må jättebra av att flytta upp på gården. Vi har sett radikal förbättring i styrka och hälsoläge på hästar med liknande beteende som honom tidigare, sa Marcus. Flytten kommer rätt i tiden nu när det ändå blir två veckor lugnare med vaccination och avmaskning mm över jul och nyår. Ny start planeras till slutet av januari.

6/12: Blodproven visar inte på någon infektion alls och med start idag och en vecka framåt står han på magmedicin. Hästen är ju lite nervig och inte helt 100 i magen. Annars verkar hästen helt normal igen efter att ha ätit dåligt i två dagar efter Kalmar. Vi återupptar träningen på måndag och så får vi se hur han känns. – Om allt inte verkar så bra som det borde får vi fundera på att flytta upp honom till gården för att lugna hans inre nerver. I slutet av nästa vecka vet vi om det blir fler starter innan jul eller om vi genomför flytten direkt, sa Marcus.

1/12: Han såg jättefin ut från sidan men Kevin tyckte att hästen visserligen travade perfekt men kändes seg i benen redan tidigt i loppet. Pulsen var hög efter loppet och hästen åt dåligt igår så det är tydligt att det är någon infektion inblandad. – Han kändes så väldigt fin när vi körde en intervall dagen innan start så detta kan inte vara nåt annat än en lindrig förkylning eller liknande. Vi får ta det lite försiktigt hur under veckan och se så att allt utvecklas rätt innan vi bestämmer nästa steg, sa Marcus.

25/11: Det blev bricka 10 bakom bilen på fredag.

22/11: Norsken har tagit loppet fint och siktas nu på start i Kalmar nästa vecka.

15/11: Han öppnade vasst men fick backas ner invändigt och sedan attackera på nytt 600 kvar. Han slog sig på ett knä i sista sväng men stod på benen och spurtade sedan snyggt som trea. Plusbetonat! – Han var lättad i balansen och det var mest positivt men tyvärr kom han fel i knäläget runt slutsvängen med denna balans. Vi kommer att fila ytterligare på balansen i nästa vecka och så startar vi igen så fort det finns ett passande lopp, sa Marcus.

12/11: Tränarn sa att hästen kändes bättre än förut i dagens lätta vässning. Spännande imorrn!

8/11: Marcus var väldigt nöjd med morgonens träning och lyckades anmäla honom via nya sajten (inte helt lätt) till Jägersro nästa onsdag. Kevin ska köra och vi kommer att fila till balansen lite till denna start, spännande!

1/11: Allt verkar bra och dagens träning var plusbetonad. Han kommer att starta inom två veckor om det finns något passande lopp som det låter från stallet.

25/10: Dessvärre busade han och kompisarna som tokar i onsdags morse så illa att han trampade sig och slog sig lite på ett ben. Vi fick stryka och avvakta till nästa vecka. – Det är ingen fara med honom och han behöver mest troligt bara stå över två jobb innan vi är igång igen. Otur men shit happens ibland, sa Marcus.

22/10: Muscle tog loppet jättebra och anmäldes igen till Kalmar på fredag. Det blev perfekta spår 1 och det blir intressant att se honom nu.

18/10: Han fick dessvärre dödens sedan kusken gjort en taktisk blunder och inte laddat för att han trodde att han skulle få överta. Nu höll hästen fullt godkänt som femma utan att Kim pressade honom något. – Hästen såg fräsch ut och hade låg puls efter loppet. Jag hoppas att han känns bra på måndag morgon för då anmäler vi till Kalmar nästa fredag så att han får komma igång ordentligt, sa Marcus.

11/10: Nu är han anmäld igen och det fanns inget passande treårslopp där norrmän kunde vara med så det blev ett nollelopp över 1640a upp till 34 000 kr istället. Jägersro på torsdag.

5/10: Muscle var kanonfin i fredagens sandintervaller. – Klart bästa jag känt hästen hittills, nu letar vi ny propp, sa Marcus.

30/9: Vi tog honom till Hanna för att kollas över efter debuten. Det blev lite småfix, framför allt framknäna, och nu siktar vi på start om ca 3 veckor.

25/9: YES! Perfekt resa i rygg på ledaren med perfekt lucka 200 kvar och enkel seger på 17 blankt i debuten. – Det var skönt för de tålmodiga ägarna som har väntat och väntat. Hästen har kapacitet och detta ger arbetsro. Nästa start inte bestämd ännu, vi skyndar lite långsamt ännu, sa Marcus.

18/9: Nu är han anmäld till Jägersro på tisdag och vi får hoppas på lite flax i både spårlottning och löpningsförlopp så är han förberedd för ett bra debutlopp. En plats ska vara inom räckhåll men han ska startas igång så vi förväntar oss inga stordåd direkt.

13/9: Efter lite vila så blev det full gas idag igen och hästen kändes bra men banan var lite regntung och han (som många av de andra hästarna) blev lite mör till slut. – Han är ju jättestor och behövde jobbet. Vi laddar för debut i Malmö den 24:e om han tar detta rätt, sa Marcus.

5/9: I måndags gasade vi en del med honom i ett trippelheat och Marcus omdöme var riktigt stort plus. Det enda var att han behövde lite hjälp med kortison precis vid överbenet vid det opererade området. Det fixade veterinären idag och nu blir det fyra dagars vila innan vi drar igång lite lugnt och sedan gasar fullt nästa fredag. – Det ska bli debut i Kalmar den 20 september eller i Malmö den 24 i samma månad om inget händer. Han känns redo nu den store, sa Marcus.

30/8: Han tog kvalet väldigt bra och var kanonfin i bägge veckans jobb. Han är redo för start nu om inget oförutsätt inträffar.

22/8: Muscle gick i backen idag och var oförskämt fin efter kvalet. Det blir lite mer träning innan debut men Marcus låter hälsa att hästen kommer ut innan mitten på september om ingen sjukdom dyker upp. Spännande!

15/8: Han skötte sig jättefint med gott om krafter kvar i rygg på ledaren. Vi får avvakta nästa vecka och se hur han tar detta.

7/8: Muscle känns jättefin igen och är nu anmält till kval på tisdag med Kevin Oscarsson i sulkyn.

2/8: Han fick ytterligare en smäll på sitt framben här för en tio dagar sedan men det har lagt sig nu och i dagens 1600-heat x 3 på banan var Muscle riktigt fin. – Är han lika fin på måndag kommer jag att anmäla honom till kval. Dock blir det inte i Halmstad eftersom han alltför väl vet var han bor, så här i början av karriären ska inte vår fina norrman starta hemma utan vi väljer nog Jägersro för kval och debut, sa Marcus.

19/7: Ännu finare denna vecka. Det blir sandjobb ett par gånger i nästa vecka och sedan hoppas Lindgren att vi ska kunna köra banjobb inför kval den 30 juli.

12/7: Han är igång och jobbar igen och det ser bra ut. Men Marcus har bestämt att vi kommer att sluta stressa med honom nu, Kriteriet är ändå kört. Så den otroligt fine hästen får jobba på lite i sin egen takt igen och så kvalar vi i augusti.

3/7: Vi tar det lite piano med honom ännu och det är lugn motion som har gällt sedan förra uppdateringen. Knäna ser bra ut men han fick en liten smäll på ett framben som också måste lägga sig. Han känns dock fin igen och kommer med största sannolikhet att börja intervalljobba igen på måndag.