Projektbeskrivning

MAJOR TALLMADGE

År: 2015

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Valack e: FROM ABOVE – OVERWORKED

Exteriörsiffror: 543443

Säljstatus: Inga andelar till salu för dagen

Skötare: Nathalie Wiberg

Veckokommentarer

24/9: Alltså, vilken skillnad. Nu är hästen som han ska igen och vi får se i slutet av nästa vecka hur mycket han tappat och hur långt det är till start.

18/9: Vi tyckte att kanonformen inte återkom som den skulle och tog blodprov i måndags. Han hade mycket riktigt fått en ny borrelia-släng och har därför medicinerats hela veckan. – Det brukar verka väldigt fort och han återupptar träningen redan på måndag, sa Marcus.

3/9: Han känns fortsatt fin men fick lite problem med korset efter olyckan och idag har vi jobbat rejält med att få låsningarna att släppa. – Han känns ändå fin i jobben men detta behövde fixas. Han känns fortsatt positiv i skallen också men den där dunderformen saknas ännu lite så vi vässar nog på ett par veckor till innan comeback.

28/8: Benet är bränt och det ser bra ut. I nästa vecka börjar han träna igen och det ska förhoppningsvis inte dröja så länge innan nästa start.

20/8: Tyvärr visade det sig att han slagit upp ett överben som måste behandlas. – Det blir frysbränning på måndag och därmed en lugn vecka. Det är inget att be för, det blir ju bra direkt men det kan ha varit därför han var lite trög under vägs i söndags, sa Marcus.

16/8: Han var lite trög för stänket på bortre lång men gick sedan bra över mål efter ett omöjligt lopp i kön. Han kommer igen och ska ut igen inom kort.

13/8: Det blev perfekt spår men väldigt hårt motstånd på söndag så vi är nöjda om han kan gå ett bra lopp och vara bland de tre. – Han möter flera av de bästa i klassen och vi kan inte begära seger. Han ska starta här samt i ett lopp i Kalmar om ett par veckor.

5/8: Han fick bara longeras i en vecka efter olyckan men sedan var han redo att träna igen och det ser inte ut som att han tappat nånting. Vi siktar på ett bra lopp i Tingsryd nästa söndag.

24/7: Han värmde helt enkelt strålande men på väg ut till start fick hästen lite spel, stegrade sig och ramlade baklänges. Inget hände men eftersom hästen legat på marken är det automatiskt en strykning enligt reglerna. Vi åker hem och slickar såren, förhoppningsvis har han inte sträckt sig eller nåt och om allt är väl tränar han som vanligt nästa vecka och får starta igen om 10 dagar.

23/7: Han känns precis lika fin nu som inför senast men har fått ett skitläge igen mot lite bättre hästar. Om det klaffar med tempo och positioner är han bra nog att vinna ändå men det är nog inte helt säkert att det klaffar lika den här gången med bättre kuskar i loppet, funderar Marcus.

16/7: Han känns helt magisk för dagen men kom tyvärr inte med i heatloppet på fredag som var vårt target. Kan bli lördag istället alternativt Åby nästa torsdag. – Det här är en klassklättrare, sa Marcus. Jag har sagt det förr men nu har det lossnat rejält för honom kan jag lova.

9/7: Så grymt fin han var i tisdags! Det blev enkelt trots spår 12 över kort distans, detta på topptiden 12,3 på Axevalla. – Han var superfin, sa Jonas. Efteråt fixade vi lite med hans framknän och nu siktar vi eventuellt på heatloppet om ett par veckor. – Han har blivit mycket lugnare sedan han flyttade ut på natten och det skulle vara intressant att se honom i det loppet tycker jag, sa Marcus. Heatloppet har vi vunnit delsegrar i ett par gånger nu men ännu inte vunnit hela skiten så det är på tiden…

1/7: Han voltade inte bra och Jonas tappade 20-30 m från start i måndags. Sedan tog hästen aldrig fatt och galopperade uppgivet 300 kvar. – Men så blir det när man inte kan vässa upp honom så han fattar allvaret. Vi testar igen med autostart i ett lämpligt lopp på tisdag, sa Marcus.

25/6: Marcus hittade ett perfekt lopp med bara tre hästar på startvolten nu på måndag på Mantorp. Perfekt spår mitt i banan och det såg helt klart intressant ut, även om det kan bli en tuff match mot stallkamraten Setauket som har spår innanför och är minst lika bra om han fungerar fullt ut som i jobben.

18/6: Det är en kanonvecka i sanden att rapportera om och nu återstår bara att hitta ett lämpligt lopp att starta i, det finns ett antal inom kort.

12/6: Han är grymt i ordning och var fantastiskt fin i sanden igår. Ny start inom kort och den här kommer att få en bra säsong, var så säkra.

4/6: Han var riktigt bra med från start men så blev det dubbla galopper på insidan och en del strul så han bommade de främre positionerna. Andra ytter på Åby är en helt bedrövligt dålig position och nu blev Majoren fast med gott om krafter kvar hela vägen in på 12,7 sedan det bara gått fort första 300 och sista 400 i loppet. Vi får ta nya tag inom kort, han är värd bättre resultat den här. – Kanske får jag anmäla till längre lopp för att han ska komma till sin rätt, men samtidigt så tål han kortloppen bättre så det är en avvägning, sa Marcus.

28/5: Han var grym på sanden idag och drog 5/1640a på Åby i ett getingbo på torsdag. – Men i nuvarande form ska det bli intressant att se hur långt han räcker, sa Marcus.

21/5: Han fixades i framknäna efteråt och ska nu trimmas mot ny 1640-start på Åby den 3 juni. – Vi tror att den här kan gå väldigt långt under året nu när han hittat rätt med sandträning och balans, sa coachen.

17/5: YES! Nu var han helt 100-procent i aktionen efter den sista korrigeringen i balansen. – Han vann på 12,3 men Jonas körde aldrig nångång och tussarna var oryckta och spöet oanvänt. Den här grabben har det i sig och nu är han verkligen på gång!

13/5: Han fick bra spår och lämpligt motstånd på söndag. Veckans bästa chans, säger man från stallet.

7/5: Han har tränat på strålande två pass denna vecka och anmäls till Tingsryd på söndag.- Han kan springa mycket fort och finns det någon rättvisa i travvärlden så kommer segern nu, sa Marcus.

26/4: Skit! Han såg jättebra ut och kom fram bra ute i spåren på baksidan. Jonas rundade fram som klar tvåa in mot upploppet och hade fått häng på ledaren/vinnaren så man styrde ut till attack. Oturligt nog slog sig hästen på ett framknä och galopperade bort en klar andraplats. Vi får åka hem och slicka såren, det var en bra vinnare i loppet och det hade verkligen inte varit få skam att bli tvåa bakom den med dessa löpningsförlopp. Skam den som ger sig, snart lossnar det för den här fine hästen som ju går bra varje gång utan glid.

23/4: Han drog 1/2640a på Mantorp på måndag i ett litet fält så även om Jonas skulle bomma spets bör det inte kunna strula som senast. Hästen har varit skitfin i ett par lugna jobb efter Vaggeryd och vi är optimistiska

18/4: Han var ruggigt fin igår men det blev fel från start och hästen hamnade sist. – Jag hade under 1.10 sista 400 ute i spåren och om hästen inte tvekat så för gruset i början så kan han ju inte förlora, sa Jonas. Så blir det ibland, nya tag inom kort. och den här är det på väg att lossna för rejält.

14/4: Han har varit mycket bra i jobben och läget på lördag ser perfekt ut. – Det ska va riktigt bra chans, sa Jonas. Nu blir det också mer korrekta frambalans än på länge och det bör kunna vara dags för årets första seger.

9/4: Allt verkar bra och nu blir det start nästa helg, med ny frambalans i järnpäron istället för vanliga skor och tåvikter.

2/4: Vi hittade inget passande lopp nu och fixade därför framknäna på honom istället så han är redo för start när vi vet att han kommer med på Vaggeryd 17 april.

26/3: Han tog loppet riktigt bra och startar igen inom kort.

20/3: Han fick en blytung resa första varvet men Jonas hittade bästa vägen på slutvarvet och hästen var med i segerstriden hela vägen innan han fick ge sig sista biten mot en smygkörd från hålet/open stretch. Tvåa på fina 14,8/2140a i comebacken var hur som helt mer än godkänt och nu har vi poäng för bättre lopp.

17/3: Han har tränat strålande i veckan och startar i vettig uppgift med Jonas på lördag. Om hästen fungerar som i jobben så lär han vinna detta, enligt tränaren.

12/3: Han var anmäld av misstag och ströks pga pågående behandling. Men det var inget allvarligt och för dagen tränar han strålande. Nu siktar vi på comeback nästa helg. – Jag förväntar mig faktiskt ganska mycket av den här grabben 2021, sa coachen.

26/2: Han har varit fin i veckan så nästa fredag planerar vi att köra ett tuffare jobb med honom i sanden för att ta fram formen mot start i mars.

19/2: Han har känts fin i veckan och nästa vecka ökar vi trycket.

12/2: Nu är han färdigvilad och börjar träna igen på måndag.

2/2: Det har visat sig att han är lite småsjuk och vilar denna vecka ut. – Jag tyckte att han var blek i Kalmar så nu fick vi svaret, sa Marcus.

22/1: Jonas var riktigt nöjd med hästen igår men det blev bara en sjundeplats från det tråkiga läget. – Han kändes skitfin men fastnade lite i den lösa och tunga banan och ledsnade lite sista halvvarvet, sa kusken. Klart är att Majorn hellre vill ha fast och fin bana och vi får se hur väderprognoserna går inför den närmaste framtiden. Nästa fredag vet vi mer om nästa planer.

15/1: Han har tränat på enligt plan denna vecka och är nu anmäld till årsdebut i Kalmar nästa torsdag. Det var ett småvarmt motstånd och han ska ha bra chans att vara bland de tre, det blev trist läge i tredje led så kanske kan det bli svårt att hinna runt hela bunten?

8/1: Marcus sa att hästen kändes bättre än någonsin i måndagens jobb och vi misstänker att det blir ny start inom kort. Den här hästen har ju kapacitet för att gå igenom klasserna under 2021 om det bara klaffar lite i loppen. Det fanns passande lopp 17-20-21 i jan och vi får hoppas att hans poäng räcker.

31/12: Han är uppfräschad och vaccinerad under julen och fick gå igång igen i mellandagarna för att kunna starta igen i mitten av januari. – Om inte Majoren duger på V75 nästa år har jag/vi misslyckats kapitalt eftersom hästen nu är frisk och i ordning. Han ska bli en kändis 2021, sa Marcus.

11/12: Nä, trots bra träningar så var han öm i framknäna nu efter fyra starter på kort tid. – Det hjälpte inte att han satt fast senast och inte brukade sig. Fyra starter är ändå mycket för den här och nu gör vi i ordning honom i nästa vecka och siktar på ett riktigt bra 2021, där vi kommer att vara mer försiktig med honom och se till att han garanterat är fräsch inför varje start; lite dyrare i kronor men det kommer att ge mycket mer utdelning, han känns nu helt klart som en häst som är värd de veterinärpengarna, sa Marcus.

4/12: Han tränar om möjligt ännu bättre nu och startar igen på Mantorp nästa torsdag.

27/11: Han tog loppet fint och kommer ut igen i samband med nästa helg som det ser ut. – Jag vill helst ge honom ett gäng 1600-starter nu för att vässa formen och inte slita så mycket på honom, sa Marcus. Den här står extremt billigt inne i klassen mot vad han kan.

24/11: Majoren var riktigt fin men kunde tyvärr inte vara med från start och innerspåret blev en fälla. – Nu satt vi med rubbet kvar och från alla andra spår vinner vi loppet, konstaterade Jonas efteråt. Vi laddar om och hästen kommer säkert ut igen inom kort så fin som han känns för dagen.

20/11: Han tog loppet bra som det verkar och är anmäld igen till på måndag inom V65 och 40 lax till vinnaren. Det blev bricka 1 över 1640 m auto och Jonas kör igen. Nu har vi kortat till fötterna också, vi hade egentligen sparat för barfota inför senast men valde ändå att köra med skor. – Han blir ännu snabbare nu och är han bara vid sunda vätskor måste det vara vettig chans, sa Marcus.

12/11: Han gick som tåget men mötte två som helt enkelt var för bra. Det blev nytt rekord 12 blankt trots att Jonas ville spara skor och boots på fram efter en lysande värmning. – Men hästen var nära att slå ihop i starten så vi testar nog barfota runt om nästa gång igen. Perfekt lopp hemma om 1,5 vecka, sa Marcus.

6/11: Han jobbar fint och startar över 1640a från bra läge mot Precious Lord i Kalmar på torsdag. Intressant!

30/10: Han tog loppet bra men det finns inget passande lopp på en vecka.

23/10: Ja, som vi misstänkte blev det framför allt mentalt väl långt åt honom över tre varv. Men hästen kändes skitfin enligt chefen och om vi kör 1-1,5 varv kortare kommer han att duga gott i klassen. Kommer snart ut igen.

16/10: Vi testade honom barfota runt om i måndags vilket föll väl ut och nu blir det 3000-lopp på V86 nästa onsdag. Han kan behöva ett lopp men känns klart bättre efter behandlingen av korsleden. Spännande start, där vi dock tror mer på magkompisen Counterfeightr.

12/10: Vi testade honom barfota idag och det slog mycket väl ut. Nu blir det start inom kort men troligen spänner vi bågen lite tuffare än Hd-loppet.

9/10: Han känns fortsatt grym och det blir nog start hemma den 19 oktober.

26/9: Han är i full gång igen och studsar fram i jobben efter behandlingen i korsleden. – Start inom några veckor, sa Marcus.

7/9: Det visade sig inte vara någon sjukdom på Majoren utan han fungerade helt enkelt inte på klisterbanan som Jägersro erbjuder. Vi fixade hans korsled som blev sliten på kuppen hos veterinär idag och slickar såren och kommer ut om några veckor igen. Fast inte på Jägersro…

2/9: Han fick ett bra spår i V75-trappan på lördag och har jobbat jättebra efter senast. Det kan bli rygg ledaren/tredje invändigt härifrån och därmed så finns chansen till fina pengar även om motståndet är stenhårt.

28/8: Hästen känns om möjligt ännu bättre nu och startar troligen inom V75 på Jägersro nästa helg, kommer han inte med blir det ett ramlopp på söndagen.

21/8: Det var omöjligt att få spets men väl rygg på ledaren. Där såg Jonas aldrig dagens ljus men tredjeplatsen grejades med gott om krafter kvar. Ny start inom ett par veckor, troligen i ett sprinterlopp på Derbyhelgen.

15/8: Allt var bra efter senast och nu blir det ny start på Solvalla på onsdag. – Vi lägger på helstängt och kör för spets, sa Marcus.

10/8: Vilken spurt i rikstotoloppet i onsdags! Han kommer allt mer och om det tränas lika fint i början av veckan kommer vi att anmäla till Solvalla och ett av två bra lopp nästa vecka.

31/7: Han tog loppet väldigt bra och kom faktiskt med i ett rikstotoförsök på Mantorp på onsdag trots få poäng. Läget blev givetvis iskallt men hästen duger på V75 om det klaffar och från detta läge får vi jaga fina poäng och pengar.

24/7: Trots att han trampade av sig ett tungt 250 grams framboots i starten så höll han sig på rätt köl och vann säkert och såg fin ut. – Motståndet var skralt men hästen kändes frisk och stark och ska få gå ut i bättre lopp nästa gång. Håller han sig frisk bär det upp i V75 i höst, sa Marcus.

17/7: Han går fint i jobben igen och ska starta på onsdag. Vettigt läge och motstånd, så trots avsaknad av banjobb efter sjukdomen kan han säkert vara med och kriga.

10/7: Han är i full gång igen och gick maxträning igår. Vi är nöjda med hur han ser ut och tränar på nån vecka till innan vi startar igen.

26/6: Han fortsätter att vara fin men blodprovet som vi fick svar på idag visade på låga vita och en avtagande infektionsbild. Så han har mått bra av att få ta det lugnt en vecka efter Tingsryd och kommer att få en ny lugn vecka innan träning i slutet av veckan. Förhoppningsvis är han då frisk igen och kan laddas för nya starter. – Hästen känns ju så sjukt förbättrad i övrigt så det var ju på sätt och vis skönt att få reda på att han inte var bra senast, en smart häst som bara sket i det när han kände att det inte funkade, sa Marcus.

18/6: Majoren känns som han ska i sanden och vi kan inte annat tro än att hästen bara inte trivdes på Tingsryd. Det blir ny start inom kort.

12/6: Han kändes väldigt fräsch men var bara trög hela vägen. – Han ville ingenting, kanske för att vi bytte huvudlag? Eller så saknade han Nattis som ju är i Boden?, funderade tränaren efteråt. Hästen varken kissade eller drack på hela resan så det kan helt enkelt ha varit så att han bara saknade sin skötare – pulsen var väldigt låg så han var inte sjuk.

10/6: Han var kanonfin i sanden igår och trots dåligt spår på fredag måste vi tro på bra chans.

5/6: Han jobbar på fint i sanden och vi siktar på Tingsryd nästa fredag.

21/5: Majoren såg helt klart bättre ut på den här balansen, efter omlagd träning. Rikard var supernöjd med honom och han ryckte aldrig tussarna. Den här hästen kommer att speeda genom klasserna i år bara han får vara frisk, sa Lindgren.

15/5: Vi testade och anmälde till Solvalla på onsdag. Hästen ska vara klart förbättrad med omlagd träning men det kan fattas lopp eftersom han inte gått fortare än 1.40 nånting efter förra starten

8/5: Han känns riktigt bra i sanden men kommer att få några veckor till på sig att ställa om i det tunga materialet. – Han kan inte springa och fuska nåt i träningen längre, det märks. I djupsanden måste han jobba korrekt och det ska bli mycket spännande att se hur mycket han kan förbättras med omlagd träning, sa Marcus.

1/5: Han är frisk igen och gick lätt i sanden idag. Full sula nästa vecka så ser vi hur det verkar innan vi anmäler igen.

24/4: Han kändes väldigt bra i djupsanden igår men dessvärre blev han lite trött redan på femte intervallen och pulsen var ovanligt hög efteråt. Vi kollade halsen idag som inte var slemmig men väl rödknottrig så han får fem dagars medicin innan vi kör på igen.

17/4: Han är hur fin som helst i djupsanden och behandlingen gjorde susen efter senaste starten. Nu är det utedrift och tung träning som gäller. – Jag vill helst matcha över 1640 ett tag också eftersom det sliter mindre på framknäna, sa Marcus.

10/4: Dessvärre galopperade han som slagen på upploppet och Kevin fattade ingenting efter loppet. – Han kändes skitfin och varvet kvar trodde jag på seger, sa kusken. Men det var ömma knän efteråt som är behandlade och nu ändrar vi upplägg. – Han flyttade ut på utedrift i måndags och kommer nu bara att tränas lätt i djupsanden, aldrig snabbare än 1.50-fart, mellan starterna pga sköra knän. Hästen har känts dunderfin i jobben på slutet så vi får testa att dra ner på träningen och starta istället, sa Marcus.

2/4: Veckans träning har varit kanonfin och på lördag blir det intressant från bricka 1 på V75. Hästen är startsnabb och ska få ett halvstängt norskt för första gången. Rikard får order att bara släppa till nån av de två bra, för Marcus vill helst se honom i rygg ledaren. Men lucka till slut ska vi kunna ta en finalplats, kanske till och med kriga om segern eftersom hästen är mogen att rekordsänka ganska så rejält.

27/3: – Han känns underbar, helt klart bättre än tidigare, sa Marcus. Med lite flyt och rätt upplägg tjänar han lätt en halv mille i år.

19/3: Han öppnade snabbt och släppte i första sväng, luckan kom i slutkurvan och avslutningen var fin på nya rekordet 14,1 full väg. Men det här loppet i kroppen bör han vara riktigt bra nästa gång, ev testar vi på V75 i Malmö 4 april.

13/3: Han har känts kanonfin i jobben och ska starta i Malmö på onsdag. Det blev ett perfekt läge och vi siktar på att köra barfota bak nu. – Visst kan det behövas ett lopp för att vara helt på topp efter sjukdomen men han brukar vara bra direkt efter vila, sa Marcus.

6/3: Han har varit sjukt fin i veckans bägge träningsjobb och det lär bara behövas en veckas full träning till innan vi kan starta honom igen. När det lossnar för den här bär det iväg igenom klasserna säger tränare

28/2: Han har nu flyttat och ser ut att trivas som fisken i vattnet. På måndag blir det full träning igen och sedan lär vi kunna starta på några veckor.

21/2: Majoren blev behandlad i framknäna igår och ska vila tills flytten till Veka, den nya gården, i mitten på nästa vecka. Sedan sätter vi full fart framåt igen för den här hästen har mycket att hämta i år om det klaffar lite.

16/2: Dessvärre fick han dödens och därifrån blev det för tufft, galoppen kom som ett brev på posten in på upploppet. – Hästen är ursäktad men jag tror ändå inte att han tävlade på topp igår så vi kollar upp honom till veckan, sa Marcus.

12/2: Majoren tränade fint igår och har spår 3 i V75 på lördag. Det ska bli intressant, hästen är bra nog för att klara sig långt på rikstoton om det klaffar.

7/2: Han verkar fortsatt fin och eventuellt anmäler Marcus till V75 på nytt, nästa lördag är det 2640 volt på Mantorp i hans klass. – Jag har inte bestämt mig ännu men han klarar de flesta spår i volt i alla fall, sa Marcus.

2/2: Så försmädligt! Efter en superfin värmning steg våra förhoppningar men dessvärre slutade det med galopp efter 100 körda. – Han tappade ett beslag på frambenen och tappade balansen, synd för han kändes väldigt fin annars, sa kusken. Vi kommer snart igen!

28/1: Majoren drog bricka 10 på lördag och tränade mycket bra i morse. Marcus testade norskt men det blir inga ändringar på lördag som det låter.

24/1: Han tog loppet bra och nu går vi för V75 nästa lördag.

19/1: Ja, men det var ju väldigt trevligt igår! Den största dramatiken för dagen var att han tappade en tåvikt i värmningen, som kom farande med en faslig speed nära viktiga delar på kusken så att säga… Men vi satte dit nya och i loppet var hästen omutlig från dödens! – Han fick ett bättre steg med tåvikterna och sammantaget tycker jag äntligen att han såg ut som det är tänkt idag. Nu blickar vi framåt, den här tror jag blir bra, sa tränarn.

14/1: Han tränade riktigt bra i ett par heat på banan igår och ska bli intressant att se på lördag i ett av ramloppen till V75. – Han får lite annan balans nu och jag tror att första 1640a kan vara mycket intressant. Den här hästen har hittat stilen nu och jag ser fram emot en riktig sk ”From Above-säsong” nu som femåring. De hästarna brukar vara redo för stordåd då och så är det nog här med som det känns, sa tränarn.

1/1: Han har fått ta det lite piano nu över jul och nyår och bara gått ett jobb i veckan samtidigt som vi avmaskat och vaccinerat. Men han tränar mest ett tufft pass i veckan som standard numera så han ska inte tappa direkt något på det.

20/12: Majoren tog spets och släppte och såg sedan segerfarlig ut över upploppet men blev dessvärre avslagen precis innan mål. En andraplats som gav 35 000 kr till högt odds var dock inte fy skam och nu är vi på rätt väg verkligen. – Äntligen har han börjat lossna rejält, det finns både styrka och speed i honom och nu börjar kroppen hänga på, sa Marcus.

12/12: Han svarade för en fin comeback som tvåa ute i spåren sista varvet och nu är han anmäld till V86 på Åby i nästa vecka.

1/12: Det börjar se riktigt bra ut igen efter sjukdomen i samband med Hamburg-starten i oktober. Vi lade om träningen efter den resan och nu börjar han verkligen hitta spänsten. – Han blir intressant framöver, sa coachen.