Projektbeskrivning

MAC DUBH

År: 2016

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Valack e: CHOCOLATIER – LADY MIRABELLE

Exteriörsiffror: 544443

Säljstatus: Inga andelar till salu för dagen

Skötare: Linnea Engström

Veckokommentarer

10/8: Han såg segerfarlig ut i onsdags när luckan kom men det fattas ännu lite till toppformen både mentalt och fysiskt. Han fortsätter framåt i jobben och startar snart igen.

31/7: Han har inte så många vettiga lopp för dagen men startar i ett ramlopp på Mantorp på onsdag. Det blev bra hästar emot och vi är nöjda med en bra peng ännu en gång, hästen lär behöva ett lopp till i kroppen innan han är redo för stordåd.

24/7: Han har installerat sig fint på Veka och ska starta inom kort, så fort vi hittar lämpligt lopp.

17/7: Han var anmäld till ett lopp på söndag men det blev lite tight att starta så nära flytten till nya gården med allt vad det innebär. Vi låter honom träna in sig och äta upp sig lite i två veckor så tar vi nästa start då istället. – Han fungerar fint i djupsanden och ge honom några jobb så kommer han också att hinna bli bättre, sa Marcus.

8/7: Han togs lugnt från start igår och fick sedan positionsproblem hela vägen men visade gryende takter som sexa på nytt rekord. Han åkte sedan med ut till Veka, där han ska få vara och träna i djupsanden och andas lantluft framöver. – Det kommer han att gynnas av, sa Marcus.

2/7: Han är anmäld till Jägersro på tisdag och det ska bli spännande. Han var riktigt fin i de vässande snabba backintervallerna idag och Marcus lät helnöjd. – Det känns verkligen som en ny häst efter halsoperationen och omlagd träning till djupsandsbacken. Visst, det fattas nog en del styrka i honom ett tag till men han kommer att vara bra mycket bättre än tidigare direkt i comebacken, sa Marcus.

18/6: Han har skött sig bra i djupsanden och comebacken rycker allt närmare. Inga fler banjobb säger tränarn.

5/6: Det blev nytt bantest i veckan och hästen var riktigt fin på 1.21/2100 med snabb avslutning. Nu skulle vi tro att comebacken är två-tre veckor bort och det blir inga fler speedjobb.

29/5: Han testades barfota i tisdags och var klar förbättrad på 16,5/1600. – Jag tror att han kommer att vara redo för comeback kring midsommar, sa Marcus.

22/5: Han kändes bra på banan i tisdags och även i dagens jobb i sanden.Nästa vecka är det planerat att köra ett banjobb i sulky.

15/5: Han gick ett lugnt banjobb i lördags och kusken var supernöjd. Hästen har jobbat på i sanden senare under veckan och det ser bra ut. Nu blir det nytt bantest på tisdag i nästa vecka.

1/5: Han tog sulkyvässningen på helt rätt sätt och hästen var jättefin i sandbacken igår. – Han var mycket positiv och ska få ett nytt sulkyjobb i slutet av nästa vecka, sa Marcus.

24/4: Han gick 1.17/1600 på fullt godkänt vis i förmiddags och Marcus tycker att hästen känns klart förbättrad efter uppehållet. Men det behövs minst ett banjobb till innan han är klar för start igen.

17/4: Han ser väldigt bra ut efter operationen och i dagens banjobb var det klara plus. Det blir troligen ett första sulkytest nästa fredag.

3/4: Han går nu full träning och gör oss mycket nöjda. Vi tuffar på ett par veckor till och sedan testar vi lite på banan.

27/3: Bjässen är redan igång med snabbjobb och har gått två pass denna veckan på bra sätt. Inom 14 dagar är han uppe på full dos och sedan blir det spännande. – Den här känns också, precis som Forrest, som att han har sprungit på 60 procent i loppen så här långt och det blir mycket intressant att se hans utveckling i sommar nu när halsen är opererad. Den här hästen har exteriör och teknik för kulltoppen, sa Marcus.

13/3: Han var på återbesök igår och fick okej att börja träna. Så på måndag sätter vi fart igen efter fyra veckors uppehåll. Det ska bli riktigt spännande att se vad den här fine hästen kan göra med en bra hals.

21/2: Han opererades igår och allt har gått bra. Nu väntar ca 4 veckors konvalescens med enbart skritt innan det blir full träning igen. – Det går fort efter en sån här operation och det ska bli väldigt spännande att se hur bra han kan bli när han får ordentligt med luft, det finns mycket sparat i honom, sa Marcus.

14/2: Halskameran visade att han är en klockren kandidat för halsoperation och enligt veterinären kommer detta till 99 procents säkerhet att förklara varför han inte orkar fullfölja loppen. – Så med en månads konvalescens ska han sedan vara fit for fight och den här hästen har gömt 50-60 meter hittills som det känns, sa Marcus.

11/2: Lika bra att han inte kom med för i måndagsjobbet kvar han inte alls bra. Det blir halskamera i slutet av veckan för att kolla läget med hästen. – Det är ju nåt som inte är som det ska, Mac Dubh borde rada upp segrarna som han ser ut, sa Marcus.

7/2: Det ser bra ut och Marcus anmälde till start på måndag, där vi dock inte kom med pga dåligt spår. Ny anmälning inom kort.

31/1: Han har gått lite lugnt den här veckan efter de täta starterna och allt verkar bra. Han behövde äta upp sig lite men kommer nu att anmälas igen inom kort.

24/1: Dubhen kändes ytterligare förbättrad igår och såg vansinnigt fin ut från sidan i provstarterna. I själva loppet gick han på sig mjölksyra på upploppet och det blev bara en fjärdeplats. – Men det finns hopp för den här eftersom han tar sig för varje start och orkar mer och mer, han fungerade också fint i jänkarvagn.

21/1: Han vässades lite i DW-backen idag och var sedan utan anmärkning när Marcus och osteopaten gick över hästen efteråt. Det ska vara förbättrat på torsdag.

17/1: Det blir ny start på Åby nästa torsdag.

14/1: Han såg väldigt fin ut men blev tempotorsk och dessutom hindrad av Ohlssons framför så det bara blev en fjärdeplats. Men hästen var obrukad med låg puls och startar igen inom kort.

9/1: Dubhen är anmäld till Mantorp och drog ett fint smygläge över 1640a. Han har jobbats lite lugnt som inför julstarten och så blir det helstängt i loppet. Om det klaffar lite kan han nog ta första segern snart, sa tränarn efter torsdagens jobb.

4/1: Han har övervintrat fint och var smällfin i jobbet igår. Det kommer troligen att bli start på Mantorp den 13 jan.

22/12: Mac Dubh blev tvåa med gott om krafter kvar som ev 58-oddsare igår. Det såg ut att vara en helt ny häst på banan igår och detta var mycket positivt. – Vi satte på ett helstängt och hade rappat upp honom i ett par korta jobb under veckan. Det där var precis vad jag ville se inför nästa år, sa Marcus. Det kommer att bli fler starter under vintern men nu dröjer det några veckor pga vaccination och avmaskning.

13/12: Han fick en bra resa idag i Kalmar men Marcus valde att köra med öppet huvudlag för att hästen skulle gå felfritt från start och det blev lite väl trögt pga det. – En tredjeplats var helt klart en besvikelse i detta gäng och vi testar nog igen på lördag, då med norskt eller liknande, sa Marcus.

10/12: Hästen kändes klart positiv idag och kommer att vara intressant på fredag. – Vi testar nog öppet huvudlag från det dåliga spåret, han känns bättre nu med täta starter följt av lite vila, sa Marcus.

5/12: Han verkar jättefin för dagen och vi siktar på ny start nästa fredag i ett autolopp över 1640 på Kalmar.

25/11: Veterinären var förbi och kollade över Mac Dubh idag. Det blev behandling av haser och framknän och nu får hästen en veckas vila innan vi tränar igång lite lugnt igen inför nästa start.

22/11: Han galopperade från start i volten ännu en gång och gick sedan en bra upphämtning som sexa. Vi kommer inte att köra volt på ett tag eftersom han varit helt stabil bakom bilen men hopplös i volten än så länge. – Han har dessutom startat tätt ett tag nu så vi får vänta en tre veckor nu i alla fall, sa tränarn.

15/11: Vi har kollat upp honom lite med osteopat och hovslagare efter starten och nu blir det ny start i Göteborg på torsdag.

12/11: Han gick mycket starkt mellan galopperna igår och blev fyra på nytt rekord trots bägge gungorna. Ville var väldigt imponerad av hästens fart men tyckte att han var lite väl osäker i kurvorna. Vi trixar lite till och kanske var det lite sådär att starta så tätt med den här store hästen. – Men samtidigt behöver han såna här skallar för att få upp någon spänst i sin 500 kg-kropp, sa Marcus. Nu väntar vi nog 2-3 veckor innan nästa race.

8/11: Nu drog han springspåret i Halmstad på måndag och eftersom allt var väl backen idag tror vi att första segern kan komma.

4/11: Mac Dubh tog spets å släppte. Tog tillbaka ledningen 700 kvar men var utan chans mot en bra vinnare. Gustav pressar honom inte sedan så det blev en tredjeplats istället för andra om han kört tufft sista 100. – Vi har igen det framöver och startar snart igen, sa Marcus.

30/10: Han startar med bra spår på lördag i Göteborg och veckans träning har varit kanonfin. Nu fixar vi till balansen med nya framskor och barfota bak på lördag.

22/10: Dubhen tränar på som han ska men kom inte med på måndag pga spårförbehåll. Marcus har fått nog av alla dåliga spår under året och kommer att vara benhård med förbehållen framöver säger han.

18/10: Han tränar på och eventuellt blir det start redan nästa måndag på hemmaplan.

11/10: Hästen var riktigt laddad och fin i dagens jobb och nu letar Marcus lopp igen.

5/10: Nu är han bra igen och nästa vecka blir det full sula.

30/9: Han står med lätt feber idag och stryks. Ingen fara och tränar snart igen.

25/9: Det blev bricka 12 i nolleloppet hemma i Halmstad på måndag. Han kändes fin i jobbet efter debuten, ombalanserad och finare i gången.

17/9: Han galopperade i körning om spets i första kurvan igår. Vi var inte helt nöjda med honom igår och kommer att sko om honom imorgon pga detta. – Han kan bättre än sådär, vi kommer igen om några veckor, sa Marcus.

12/9: Det verkar riktigt bra med honom inför starten på måndag. Han ska enligt tränaren ha gått framåt ganska mycket efter debuten så det blir intressant.

6/9: Idag gick han tre intervaller i backen och såg bra ut. Han ska träna på en vecka till men sedan lär Marcus anmäla ut honom igen eftersom han ser ut att ha utvecklats fint efter debuten.

30/8: Vi fixade hanses framknän hos veterinären igår och sedan drar vi igång fulla jobb igen i slutet av nästa vecka. Nästa start skor inom några veckor.

26/8: Han spurtade bra i snabb avslutning som trea i fredags och gick 18,3 på bra sätt. Vi får se längre fram i veckan hur bra han tog loppet innan vi bestämmer matchningen.

19/8: Allt väl i jobben och nu blir det debut i Köpenhamn från 2/2000a på fredag.

13/8: Igår gick han 1.20/1600 med låg puls och på rätt sätt när vi testade rätt utrustning. – Han är redo för debut, sa tränarn.

8/8: Han ser kanonfin ut nu och nästa vecka tänker Marcus testa ett jobb till i sluky inför debut.

1/8: Igår gick han 1.20/2100 på riktigt fint vis. Marcus säger att det ska ändras lite i utrustningen i nästa jobb om 2-3 veckor och att det sedan kommer att vara klart att börja tävla. – Han har släppt till mycket mentalt i det sista och nu kommer det att bli kul detta, sa Marcus.

19/7: Han har jobbat på fint och fått ett nytt smeknamn, dvs ”Bosse” av tjejerna på gården. Han är nog inte så långt borta från start som det har sett ut i jobben denna veckan.

9/7: Igår flyttade Dubhen upp till gården och Linnea. Lugn acklimation denna vecka och sedan blir det full träning nästa.

3/7: Han jobbar på fint men på måndag ska han få flytta upp på gården eftersom vi inte riktigt för ordning på hans mage. – Vissa hästar, ca 5 procent av dem, tycker inte om att bo nere på Halmstadtravet och de anser att det är som att bo på Manhattan kan man säga. De vill istället bo på landet så det är vad vi ska testa med Dubhen. De som har dessa problem med magkatarrer pga storstadsstress brukar behöva 1-2 månader på sig innan de är riktigt bra på gården, sa Marcus.