Projektbeskrivning

LISTAS TERMINATOR

År: 2016

Administration: Stall MARLIN KB

Stam: Sto e: FROM ABOVE – I AM LAVEC

Exteriörsiffror: 534434

Säljstatus: Tävlingsrätten fram till 221231. Det finns inga andelar till salu och i dagarna får andelsägarna mejl gällande omröstning.

Skötare: Linnea Engström

Veckokommentarer

9/4: Skit, skit, skit. Svullnaden och ömheten i benet som hon gjorde illa i hagen natten till förra onsdagen gick aldrig ner och igår lyste vi benet. Det visade sig vara en skada på ytliga böjsenan vänster fram och det är bete i 2-3 månader som gäller innan uppträning. – Verkligen världens otur och veterinären, Hanna Lähdekorpi, sa att hon aldrig tidigare sett en skada på böjsenan på detta ställe och att det med allra största sannolikhet handlar om yttre våld, suckade Marcus. Samtliga andelsägare kommer att få ett mejl för omröstning under helgen, senast på måndag (beroende på hur snabba administratörerna är). – Det tar minst ett halvår innan hon kan starta igen så min rekommendation är att hon får sluta och gå till avel nu istället. Den av delägarna som vill byta till ny tävlingsrätt hos oss kommer givetvis få chansen att göra det utan kostnad (så länge andelarna räcker i likvärdiga hästar vi har att erbjuda).

4/4: Det har kommit till vår kännedom att vissa av delägarna anser att informationen har varit knapphändig kring strykningarna av Listas, dels nu i onsdags men också förra gången det hände. Marcus får svara: – Listas gjorde ju sig illa natten innan starten nu och vi gick ut med den infon vid lunchtid via twitterflödet, som också automatiskt uppdateras på förstasidan på vår hemsida. Vi informerar om akuta skeenden via twitterflödet/förstasidan, där vi även uppdaterar ett par timmar före start på alla hästar. Sedan kommer veckorapporten fredag eller lördag på aktuell hästs egen andelssida. Så har vi alltid gjort och så har skett med Listas. Enda gången som vi hoppar över en veckorapport, är om förra veckans info fortsatt är det som gäller.

1/4: Men alltså! Nu rullade hon fast i sin utebox på morgonen innan vi skulle dra upp till Solvalla och starta. – Vi kunde givetvis inte åka med henne i det skicket men förhoppningsvis släpper svullnaden snabbt så vi kan träna på igen och starta inom några vecka. Hon är ju laddad för start nu och tränar bättre än nånsin, oturen måste släppa snart för henne, sa coachen.

25/3: Nä, det blev inget Kalmar men väl Solvalla nästa onsdag i ett mycket passande V86-lopp för lärlingar. Hon kommer att gå med ny balans och vi tycker att hon tränar på skitbra helt enkelt. Idag körde vi 1.20/1600 i trejde heatet med henne i sulky för att rappa till henne lite inför comebacken. – Med klaff tror jag att hon blir farlig direkt, sa Marcus

19/3: – Hon kom inte med idag pga spårförbehåll men allt talar nog för start i Kalmar nästa fredag, sa Marcus.

12/3: Nu verkar hon ÄNTLIGEN som hon ska igen och spritter fram i jobben igen. – Vi ska inte träna för mycket utan startar nog inom kort, kanske redan hemma i Halmstad nästa fredag, sa Marcus.

26/2: Hm, hon blev knackig i tisdags och vi strök henne till Åby. Det var en höft vänster bak som krånglade och behandlades hos Spångfors. – Vi lade ner oss rejält på henne sen för något måste ju vara fel när det bara kommer tillbaka problem. Det visade sig att vänster bakfot var lite öm och deformerad och den är nu fixad efter konstens alla regler så detta ska inte komma tillbaka, sa Marcus. Listas är egentligen inte alls skör och nu får vi verkligen hoppas att det lossnar. – Detta är en rest efter att hon startade barfota på en usel banan i Eskilstuna i slutet av november.

19/2. Hon har tränat skitbra i veckan och startar med Rosleff i jollen i ett lämpligt stolopp på Åby på torsdag. Med klaff är hon garanterat topp 3 i detta gäng.

12/2: Ja, hon kändes riktigt formstark idag också men banan var alldeles för lös och dålig för hennes del så Rikard valde vaket nog att sitta kvar när tåget gick. – Hon var inte alls tom i mål men det var inte rätt geist i henne i loppet pga banan. Hon skakade i vänster bakknä efter loppet också och hon ska ha bana som på Solvalla när vi vann, sa Rikard. Hon får fixas i bakknäna efter detta men det bör kunna bli start inom ett par veckor ändå. – Ja men vi står över Halmstad nästa fredag som vi hade tänkt, det blir bättre att ge henne en vecka till efter en sån här skitbana som sliter på henne, sa Marcus.

5/2: Nä, vi ville inte åka till Axevalla mitt i denna skitvinter utan avvaktar lite. Troligen blir det Mantorp nästa fredag. Hon känns riktigt formstark i jobben.

29/1: Hon är i toppslag men det enda passande loppet i närtid är på Axevalla den 9 feb. Vi får se om vi vågar åka dit, annars får vi lov att vänta nån vecka.

22/1: Hon fick ta det lite lugnt denna vecka efter två täta starter. Men allt verkar bra och nästa vecka blir det full fart igen. – Hur det blir med nästa start har vi inte bestämt ännu eftersom det är si och så med banunderlagen för dagen och den här är så utelämnad vid dåliga banor. Vi återkommer nästa fredag då vi vet mer om nästa start.

15/1: Hon gick riktigt starkt igår och det var en snabb avslutning där hon gick för fullt hela vägen som trea. Vi la brodd i bakskorna på den hårda banan och det fungerade fint. Nu har hon fortsatt över 1000 p med ettan längst ner så nästa start blir riktigt viktig.

10/1: Hon startar igen på torsdag, möter en topphäst och ett par till hyggliga. Nu är det lång distans och med klaff är hon långt framme som det känns.

6/1: Hon såg skitfin ut men blev hängande från start och fick backa sist. Sedan blev det dåliga ryggar hela vägen och när hon tvingades ut i vida spår sista 400 var det inte mycket att göra. Nytt rekord ändå och hade hon bara kommit till i loppet så är hon ju med dem på bra placering även om vinnaren nog blivit svår att slå oavsett position. – Nu har hon fått ett antal kortlopp i benen så att vi kan återgå till lite längre distanser, där hon gör sig bättre, sa Marcus. Ny start inom kort om inget inträffar.

31/12: Hon balanserades om i måndags eftersom vi upptäckte en del ömheter i fötterna på henne. – Det var den cementhårda banan i Sundbyholm som gjorde skadan och därför fungerade hon inte helt perfekt i Malmö senast. Men med sina nya balans som passar fötterna bättre kändes hon skitfin både i måndags och idag. Nu blir det ny start inom V86 på onsdag i Göteborg och Jonas ska få testa henne en gång till nu när hon har balans som fungerar, sa Marcus. Som Listas tränar för dagen kommer vi att ha ganska höga förväntningar på henne under vintern, hon bör vara lite gynnad jämfört med konkurrenterna av barfotaförbudet.

23/12: Hon gick ju med skor nu för första på ett tag och det blev lite fel i balansen, Jonas som körde henne för första gången tyckte att hon kändes lite osäker från början och så tappade hon allt och fick för många hästar i vägen. – Det var mitt fel som balanserade bort henne, med facit i hand. Hon hade 82 (!!!!!!!) i puls efter loppet och väntade egentligen bara på andra heatet. – Hon gick bra till slut, sa Jonas. Till nästa start fixar vi balansen och nu siktar vi på att inte ge henne för lång vila och komma ut snart igen efter helgerna.

18/12: Hon drog spår 4 på tisdag och just nu tränar hästen bättre än nånsin. – Hon blir spännande att se på tisdag och jag tror att hon är den vassare av våra två för dagen, sa Marcus.

11/12: Ooooh! I måndags morse upptäckte vi henne fastsittande i hönätet och hon fick stå över både måndag och tisdag. Men det var ingen fara och i onsdags gick hon ett lugnt jobb på rakan och var fin. Idag gick hon fullt jobb och fick sitt bästa träningsbetyg sedan våren som treåring innan hon fick borrelian. Nu är hon riktigt på gång och vi laddar för Jägersro 22 dec.

4/12: Det blev stenhårt på Solvalla och vi valde att kolla henne på bandet hos Spångfors istället. – Första gången i livet och vi fixade bl a en kronled fram som vi tror har spökat lite. Nu laddar vi för ett lopp på Jägersro den 22 dec som nästa uppgift, bra pengar i första där och åter Claire i motståndarlistan, sa Marcus.

30/11: Det blev fel för henne på många sätt igår: dels bestämde vi oss för att köra barfota efter värmningen då banan var lös och svår. Till loppet hade det frusit ihop till cement, vilket passade henne illa. Dessutom stänkte banan mycket och hon agerade väldigt skyggande på grusstänk hela vägen i ryggar. – Hon var kanonfin i värmningen men kämpade tappert som fyra trots att inget fungerade i loppet, sa Rikard. Hon är anmäld till en stor final på Solvalla nästa vecka men vi får kolla lite i dagarna för att se hur vi ska göra, det finns andra bra lopp inom lämplig tid också, sa Marcus.

27/11: Hon har tränat fullt i veckan och vi är mycket nöjda med hennes form. Det blev dåligt spår och därmed fördel Claire i loppet på söndag men Marcus säger att Listas är i bäst form av de två. Intressant att se om Terminator kan speeda lika bra över 2140 som senast.

20/11: Vi tog det lite lugnt i början av veckan pga att hon hostade. Men det kom inte åter och halskollen var bra. Hon tränade jättefint idag och mest troligt blir det ett stolopp för fyraåringar nästa helg som genrep inför Solvalla-finalen.

14/11: Hon är på väg uppåt i form och är startklar igen, var hon kommer ut som genrep till finalen i december är dock inte klarlagt ännu.

6/11: Trots all strul som blev så spurtade hon förbi hela fältet på upploppet i onsdags och kan nu titulera sig Solvalla-vinnare! Vi behandlade om hennes bakknän idag och det finns bra lopp framöver innan finalen i MC på Solvalla 9/12 med 100 lax i första. – Hon vann ju försöket nu och vi laddar för final, sa Marcus. Hon är peppar, peppar frisk nu och under utveckling.

30/10: Hon kändes skitfin idag och startar i nytt sprinterlopp för ston på onsdag på Solvalla. Formen känns som att den sitter och vi hoppas att hon har bättre styrka nu med lopp i kroppen.

23/10: Vi tog och behandlade hennes bakknän och nu är hon igång lite lugnt igen. Nästa vecka blir det full gas och det är meningen ny start 4-5 nov.

16/10: Hon kändes som en vinnare på baksidan, sa Kevin, men när Samuelsson knuffade ut henne i tredjespår in i svängen gick luften ur henne och Terminator fick nöja sig med en fjärdeplats. Pulsen var mycket låg men hon blev lite muskeltrött efter vilan. Ny start inom 2-3 veckor, hon ser fin ut!

12/10: Hon är med i listan på torsdag och gör debut över korta häcken. I dagens snabbjobb sa tränaren att hon äntligen var som innan borrelian på våren 2019!

9/10: Hon gick en vässning i backen idag med Den of Warlock och hade samma puls som han så nu är det dags att anmäla igen. Troligen startar hon i Kalmar nästa vecka.

2/10: Hon är klar för full träning igen och ser lysande ut. Om ca 10-14 dagar kan vi trycka till henne för start igen. – Hon har så mycket ogjort den här, bara det slutar att småkrångla för henne med diverse så ska ni få se, sa Marcus.

26/9: Hon har redan gått motion och tränar normalt nästa vecka.

18/9: Tyvärr blev hon förkyld och kan tyvärr inte vara med på lördag. –Det ser inte allvarligt ut och förhoppningsvis tränar hon igen i slutet av nästa vecka, säger Marcus.

11/9: Hon har verkligen hittat formen nu med starterna och glänste rejält i dagens backjobb. Det blir troligen start nästa helg enligt planen.

4/9: Hon hade ett svårt spår med dansk kusk och tappade från början. Det går inte att ligga efter tilläggshästarna in på upploppet men hon gick bra i speedkörningen och slog nytt rekord. – Jag tyckte att hon såg klart rappare ut än tidigare och vi ska ut i nytt lopp inom kort, sa Marcus. Listas har nu startat sig in i rätt form och ska nu vara redo för att tjäna snabba pengar bara det klaffar lite i loppen.

28/8: Hon har jobbat på fint efter Eskilstuna och nu blir det V86 i Göteborg nästa onsdag. Ett spännande lopp där stallkamraten Sweet Eloise ser ut att bli värst emot.

18/8: Hon var fin i värmningen men i loppet fungerade det inte barfota på den väldigt lösa och knepiga banan. – Hon bara halkade och for och galopperade direkt bakom bilen. Jag körde ca 17,5/2000 efter galoppen för att ge henne ett lopp men det stämde inte hundra pga banan, sa Marcus.

15/8: Allt verkar bra efter senast och det blir ny start på måndag, första gången vi testar henne barfota runt om!

10/8: Hon skötte sig bra i comebacken och blev knappt slagen tvåa från dödens och ca 1.14 sista varvet. – Det var Fox Creek Wines obesegrade syster som slog oss och detta var en bra comeback med låg puls efteråt, sa Marcus. Hon kommer att gå framåt väldigt med loppet i sig och efter nästa lopp bestäms om vi går för derbykval eller om vi väntar in BC som kommer lite senare i höst.

31/7: Hon gick 1.19/2100 på riktigt bra sätt idag och ska starta inom kort. Det finns några andelar kvar ännu och priset 7 500 kr per andel gäller tills hon startar igen. – Nu känns hon verkligen redo och barfota runt om i derbykvalet ska det blir spännande att se hur långt hon räcker, sa Marcus.

17/7: Hon gick ett första fulljobb här idag och Marcus var jättenöjd. Hon känns riktigt fin efter uppehållet och än har tränarn inte gett upp hoppet om derbystoet. – Men oavsett om vi hinner med där eller inte så har hon en mycket bra höst och vinter framför sig, sa Marcus. Vi har sålt tio andelar i henne nu på ett par veckor och priset 7 500 kr står bara kvar juli ut, sedan anpassar vi priset mer efter marknaden…

10/7: Hon gick sitt första snabbjobb på fem veckor idag och det var ett mycket mäktigt intryck. Vi smyger upp henne i full dos under nästkommande veckor och nu är det dags för den här att få blomma ut inom kort! – Det var länge sedan vi hade en starthäst till salu för så lågt pris och så hög potential, sa Marcus.

3/7: Nu är hon igång och tränar igen, allt ser bra ut och ibland kan ju vila vara ett vapen. Terminator är blank som en spegel och ser ut att ha gått framåt med vilan. Nu joggas hon upp och går snabbjobb i slutet av nästa vecka. Comeback i början/mitten av augusti så hon får lopp i kroppen innan kvalet till derbystoet.

26/6: På måndag börjar hon träna igen, nu blir det spännande! Marcus säger ju att detta är vår bästa fyraåring…

18/6: Det såg mycket bättre ut vid dagens böjprov och veterinären trodde att hon är helt återställd efter ledvrickningen om en vecka. – Hästen ser otroligt fin ut för dagen, har äntligen satt rätt sommarpäls och vi kanske får tacka högre makt för att hon vrickade sig; den lilla vilan verkar vara precis det hon behövde, sa Marcus, som tror väldigt mycket på den här märren inför framtiden. – Hon är som en blandning mellan Hierro Boko och Bula Bula Am…

11/6. Hon kollades av veterinär idag och det fanns absolut inga fel alls på senor och ligament. – Det är bara en vrickning som är över inom 7-14 dagar, sa hon. Det ser bra ut, säger Marcus och detta är inget avbräck att tala om, hästen mår säkert bara bra av lite vila efter en riktigt tuff träningsperiod innan. Vi får se hur det blir med den närmaste matchningen men hon vilar några dagar till och sätter sedan full fart för att hinna i toppform till Derbystoet.

5/6: Dessvärre var hon tjock och öm i en framkota i förrgår men det har redan blivit bättre och vi tror inte att det är farligare än att hon har vrickat sig eller fastnat lite i boxen under natten. Kollas med veterinär inom kort.

1/6: Listas Terminator är ny andelshäst hos stall Marlin, där vi av en hästägare fått chansen att köpa in tävlingsrätten i den här jättefina From Above-märren för ”inga pengar alls”. Hon avslutade mycket starkt från kön senast på Solvalla som fyra och laddas upp mot sommarens och höstens stora lopp för ston i årgången. – Hon är inte vässad alls ännu och vi är rätt säkra på att hon har kapacitet för att vara med i årgångsloppen barfota runt om när toppformen nalkas framåt, sa Marcus