Projektbeskrivning

KAILUA BOKO

År: 2017

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Sto e: ZOLA BOKO – VITAMIN M

Exteriörsiffror: 454344

Säljstatus: Det finns för dagen inga andelar till salu.

Skötare: Gustav Hellman

Veckokommentarer

27/11: Marcus var jättenöjd med hur hon kändes i värmning och lopp men det såg ut att lösa sig perfekt in i första sväng, men istället blev det dödens. – Det funkar sällan över 2640, speciellt för ett sto. Men jag försökte bara hålla henne på bettet så länge som möjligt så hon inte skulle få en dålig upplevelse, sa Marcus. Kailua höll farten fint till 150 kvar men hon fick springa som hon ville sista biten och var pigg/glad efteråt. – När hon känns så här stabil och perfekt i travet blir hon att räkna med när det klaffar framöver.

23/11: Hon startar i ett stolopp över 2640a med chefen själv i jollen på Solvalla på söndag. Dagens sandjobb var mycket bra och vi hoppas på lite klaff i starten, speciellt nu när hon ska tävla med urryckare för första gången…

19/11: Idag testade chefen att rycka tussarna på Kailua för första gången. – Det gick riktigt bra, hon var inget rädd men fattade vad det gick ut på ordentligt kan man säga. Nu siktar vi på att köra med den växeln i lopp från nästa lopp, sa Marcus. Kailua har ju inte riktigt varit mentalt redo för såna växlar tidigare så detta är riktigt spännande inför vintersäsongen.

12/11: – Shit, så fin! Orden är Marcus efter dagens jobb ute på Veka. Normalt kör Gustav jobben själv med henne men idag fick chefen låna vår fina märr och han var grymt nöjd. Det finns ett kanonlopp åt henne på Solvalla på fredag om två veckor men frågan är om vi vågar avvakta med så lite poäng? Det finns även breddlopp hemma på söndag…

6/11: Hon gick tyvärr på fel ut ur kurvan bakom bilen, det kan vara väldigt svårt från spår 7-8 i accelerationen just på Åby där bilen släpper nära kurvan. – Jag kunde därför inte vara med nåt från start och när sedan ingen galopperade eller gick ner på innerspår fick vi backa sist och hamnade därmed långt bak. Det blev aldrig läge att köra fram i dödens eftersom det gick så där lagom och jag fick inrikta mig på framtiden. Nu flög hon ju fram sista 400 och Kailua slog inte av på farten förrän 100-200 meter efter mål, sa Gustav. Med tanke på den tuffa matchning hon haft i år och dubbla fästinginfektioner är det ju inte fel att bygga lite psyke på henne heller inför vintern. – Ja, hon fungerar ju lika bra på vintern så vi tänker oss att mata på nu med jämna mellanrum och tror att hon gynnas av vinterperioden när hennes styrka talar bättre än på sommaren, sa Marcus.

3/11: Hon har bra läge och passande motstånd igen på lördag. – Med lopp i kroppen tror jag att hon ska vara redo för vinst om det inte strular, sa Gustav efter tisdagsjobbet.

29/10: Hon jobbade bra idag igen och vi siktar på ny start nästa lördag.

25/10: Hon var grymt fin och svepte till spets på bortre långsidan. Tyvärr blev hon ju helt ensam och bestämde sig för att loppet var över. När de andra sedan kom tillbaka så tände hon inte riktigt till igen. – Men jag var skitnöjd med henne och det är klart att det inte är lätt att tända om med mjölksyra i benen efter den ruschen. Hon bara drog iväg när jag tog i högertömmen så det gick lite väl snabbt där med tanke på att hon inte startat på länge, sa Gustav.

22/10: Hon har tränat femstjärnigt i veckan och står bra till på söndag. Veckans bästa chans?

15/10: Vi väntade in osteopat Hagelskytt först och sedan han fixat hennes höftböjare så har Gustav nu gett henne toppbetyg. – Det blir start på Åby nästa helg som steg ett i hennes comeback. Nu känns hon lika bra som hon gjorde i våras när hon var frisk och kry, sa Gustav. Det finns ju väldigt mycket pengar att hämta för Kailua om hon kunde få vara frisk och kry ett tag nu. Vinterstarter funkar ju också…

8/10: Idag var hon verkligen fin och nu siktar vi på start hemma nästa lördag.

1/10: Hon har piggnat till snabbt och är redan som hon ska i sandjobben igen. Vi kommer nog ut i oktober igen som det känns! – Hon har haft en jävla otur och missat stora delar av årets säsong pga fästingarna men det brukar jämna ut sig och hon står ju extremt billigt inne i klassen ännu.

24/9: Det visade sig att hon hade fått anaplasma, dvs en fästingsjukdom liknande borrelia. Så nu står hon på medicin och de brukar piggna till snabbt. Skönt ändå att vi fått svar på varför hon inte var som bäst senast. På måndag räknar vi med en frisk och tokladdad madame igen och känner vi henne rätt blir hon startklar ganska snabbt!

18/9: Blodprovet får vi inte fullständigt svar på förrän på måndag men det var ingen infektion i alla fall. Hon har bara longerats i veckan för att få en liten pust men på måndag blir det intervaller igen. Vi får se nästa fredag hur hon känns innan vi lägger tävlingsplan.

10/9: Hon ser grymt fin ut i kroppen och har känts fin i sanden i veckan. Men hon hade ovanligt hög puls idag och vi tänker ta ett blodprov på måndag innan vi tränar nåt mer, bara så att hon inte står med en infektion eller dylikt. – Hon verkar frisk i övrigt men den här pulsen ska vi kolla upp. Det kan ha berott på det ovanligt varma vädret också, sa Gustav.

3/9: Hon jobbar på fint och vi ger henne nån vecka till innan nästa start.

25/8: Hon värmde dunderbra och kändes överlag riktigt, riktigt bra igår. – Det blev kanonbra med helstängt och den nya vagnen. Vi ska göra lite fler småändringar och träna lite tuffare igen så tror vi ändå på en bra höst, sa Marcus. Nu när storloppen är över ska vi matcha henne i egen klass igen och då kommer resultaten tillbaka; hon är humörbetonad och gillar inte när hon mentalt känner sig slagen. Kailua är egentligen stentuff men är den typen av häst som ska krossa motståndet och hon lyfter sig rejält mentalt när hon känner att hon rår på sina motståndare. Hösten och vintern kommer nog att bli hennes tid.

20/8: Hon har tränat magnifikt i veckan med drog ju tyvärr skitspår på tisdag. Vi skor om och kör med samma framskor som hon hade på Solvalla när hon vann. – Och så blir det bike och kanske test av helstängt, sa Marcus.

13/8: Hon var hos Spångfors i tisdags och han hittade ett fel på en framfot som behandlades. – När hon gick lite lugnt idag så kändes hon så där äckligt fin igen som hon gjorde när hon presterat som bäst tidigare i år, sa Gustav.

10/8: Nä, hon gillade inte stänkglasögonen nåt speciellt. Men hon var inte helt perfekt i övrigt heller. – Dock avslutade hon med ett 1.12-varv i kön och som loppet blev kört var det helt omöjligt att ta nåt till slut, det hade varit helt omöjligt även om hon tävlat på topp, sa Marcus. Nu har hon fått rejäl hårdhet inför stoderbyt och vi ska fixa henne hos specialveterinären inför nästa start.

5/8: Hon gick jobb idag och var fortsatt bra. Det blir att testa stänkglasögon och lite annat nytt på Solvalla på måndag från bakspår. Sedan väntar veterinären och sista check-up inför derbykvalet.

3/8: Hon skötte sig riktigt bra igår men kan inte helt utnyttja springspår och bommade spets. – Jag trodde nog att Kevins 100-oddsare skulle släppa men det sket sig. Hon höll nu bra från dödens och förlorade till två bra grabbar, sa Rikard.

30/7: Hon hoppade direkt i söndags men kändes skitfin. I dagens jobb var allt perfekt! – På måndag startar hon från ensamt springspår vilket lär vara optimalt. Måste vara bra chans, sa förman Hellman när bossen höll sig borta för sommarens semestervecka.

23/7: Ja, hon var varit väldigt bra i jobben i veckan och drog ett riktigt bra läge på söndag. – Vi har lagt på henne ett par sulor fram samt kommer att byta till en bredare jänkarvagn på söndag. Detta för att få henne stabilare från start så hon förhoppningsvis ska kunna vara med bättre från början. Med rätt resa duger hon långt, sa Marcus.

17/7: Hon gick ca 1.11 sista varvet i spåren och svarade för ett av sina bästa lopp i livet så långt, troligen det bästa. – Hon var den enda som tog något från kön i loppet som inleddes i krypfart 17,5 första 1000. Synd för hade hon varit med i nåt av heaten med tempo tror jag att hon går till final, hon är ju lika bra som Tilda. Minst, konstaterade Marcus. Nu laddar vi för revansch nästa söndag i consolation.

14/7: Hon fick bra läge i kvalet på fredag och känns riktigt bra efter behandlingen. Vi har finalförhoppningar om det klaffar och hon har en bra dag.

9/7: Hon är i full gång med förberedelserna inför kvalet till årets stora mål på Axevalla. Skitfin idag i sanden, enligt Gustav!

2/7: Hon fick genomgång av veterinären igår och vi fixade till höger framben samt gav henne en återbehandling i knä och has. – Hon var lite knackig efter loppet i måndags så med denna behandling kommer hon att bli ännu bättre till nästa start, sa Marcus. Vi siktar på kval till Stochampionatet om exakt två veckor.

29/6: Shit va fin hon va! – Hon var stänkrädd och tappade position i omgångar men när jag vred ut så small det till, sa Rikard som var riktigt imponerad av henne. – Vi testade halvstängt och jänkarvagn idag och det föll väl ut. Till nästa start ska vi göra ytterligare några balans- och utrustningskorrigeringar och nu vet vi att hästen är bra nog att nypa de bästa om det klaffar, sa Marcus. Det blev alltså en tredjeplats på enastående 11,6 trots att man låg sist invändigt 225 kvar…

25/6: Det var inga fel på nåt i veckan och vi har anmält till kval i Stosprintern på måndag. De två bästa plus två av tre treor går till final. – Vi ska testa lite ny utrustning som kan slå åt båda håll: slår det rätt kan hon räcka hela vägen och slår det fel med galopp så vet vi att det inte går att laborera så i det viktigare loppet om några veckor, sa Marcus.

18/6: Det fanns inget speciellt på veterinärkollen på bandet hos Spångfors. – Nä, vi får tro att det var rullgruset på Vaggeryd som spelade henne ett spratt. Jag körde henne idag och har nog aldrig känt henne smidigare eller mer harmonisk nånsin, sa Marcus. Nu ska vi välja mellan Maggan eller Stosprinterkval. – Testar vi kvalet hemma är jag inne på att testa med helstängt och eventuellt ny vagn. Faller det rätt ut blir hon intressant att se mot de bästa. Slår det fel, med galopp, har vi kval till stochampionatet 19 dagar senare som backup. Stochampionatet är ändå det jag har som största mål åt henne och vi måste fundera lite till innan vi bestämmer oss, sa Marcus.

10/6: Hon gjorde det bra igen men travet flöt inte riktigt lika bra denna gång efter tre täta starter så krafterna tröt lite på upploppet och hon slutade trea. – Men nu har hon en bokad till hos veterinären på måndag så att hon ska vara helt på topp i nästa start i slutet av juni. Det blir antingen kval till stosprintern eller Maggan-loppet på Solvalla med 300 000 kr, sa Marcus.

4/6: Hon kom inte med på Mantorp men det var nog tur för det var många äldre valacker av hög klass i loppet. Nu hittade vi ett perfekt stolopp över 2640 med 60 000 kr till vinnaren på Vaggeryd på onsdag. Spåret blev perfekt också. – Nu är hon heller inte brunstig så hon bör vara lite vassare än senast. Kailua har hög lägstanivå och extremt hög högstanivå så vid sunda vätskor är hon veckans bästa chans på onsdag, sa Marcus.

28/5: Ja, vad ska man säga? Trots brunst och dödens hela loppet så vinner hon skitlätt odriven på 15,2 lång distans. – Helt oberörd efteråt också och detta var riktigt skönt. När hon är riktigt på topp så går ingen säker. Nu siktar vi på V75 på Mantorp om poängen räcker, Testloppet på Axevalla blev stentufft så vi hoppar det, sa Marcus.

21/5: Hon tog loppet skitbra och ska starta igen på torsdag, nu från bakspår i volt och lär därmed gå felfritt. Det är ett stolopp över 2640 och vi är mycket positiva inför det loppet. Om allt går som det är tänkt ska hon sedan starta i Testet över 2640a på Axevalla söndagen den 6 juli innan det blir en liten pust på dryga tre veckor inför kvalet till Stosprintern i Halmstad i slutet av juni.

16/5: Hon reste som en drottning upp och även nu på morgonen när vi lastade för att åka hem så var allt topptopp! – Hon kändes makalöst bra igår och det var en av de rappaste och bästa värmningar jag varit med om i hela livet. Tyvärr klarade hon inte starten i den här formen men vi får ta nya tag och köra autostart nästa gång. Snart drar också insatsloppen igång, blir intressant att se henne där, sa Marcus.

11/5: Hon drog spår 2 i volten men endast fem hästar på start på lördag. – Jag tror att hon klarar spåret utan problem och så fin som hon var i sanden igår lär det inte vara tappform på vilan utan tvärt om. Kailua är lite humörbetonad och ojämn men hon gillar att resa och vaknar hon på rätt sida på lördag kan hon överraska, sa Marcus, som också planerar att köra henne barfota runt om ifall banan tillåter.

7/5: Ingen oro för formtapp kvarstår, hon gick ett riktigt vasst jobb på tunga sanden idag och var klart bäst i stallet på hela dagen trots att hon stått över en del innan. Vi siktar på riktig V75-debut nästa lördag.

30/4: Nu är hon färdigbehandlad i sina leder och dessutom fått medicin mot borrelia, som blodprovet visade i förra veckan. – Hon är stenhård och bara trummar på. Vi vet inte när hon fick infektionen men mycket tyder på att den varit med ett tag och att det kan vara orsaken till hennes blandade prestationer. Det får vi dock aldrig veta men allt verkar bra och nästa fredag vet vi mer hur det är med formen. Vi är dock inte oroliga för formtapp, snarare tvärt om, sa Marcus. Antibiotikan man ger mot borrelia är ingen penicillin som slår ut hela bakteriefloran utan denna medicin tar bara ihjäl skiten.

23/4: Vi valde att även fixa hennes korsled och nu lyser det av glädje i hästen faktiskt. – Så det blir inget Vaggeryd utan vi siktar på att vässa till henne för V75 direkt istället, sa Marcus. Hon brukar ju vara som bäst direkt efter vila.

16/4: Vi behandlade även bakknäna denna vecka, som missades av veterinären förra veckan. Men hon har tränat på lätt emellan och allt är bra. – Det blir inget i försöket till Drottningens utan vi siktar på passande V75-lopp i hennes klass istället under våren, sa Marcus. Det finns ett passande lopp för comeback på Vaggeryd den 2 maj först.

9/4: Hon var ganska så sliten i bakkärran efter starten och blev behandlad av veterinär igår. – Inga allvarliga saker och hon kommer att träna som vanligt i nästa vecka. Eventuellt går vi till kvalen ändå efter detta, det beror på hur hon känns i jobben. Annars finns hur många fina lopp som helst att välja bland, sa Marcus, som inte hänger läpp efter förra starten. – Men det kan bli dags att lägga på henne skygglappar nu som hon hade som unghäst, för att få henne mer fokuserad och tävlingsinriktad nu när hon lugnat ner sig så betänkligt i loppen.

4/4: Hon kom inte före PU till ledningen och det blev istället en dryg första sväng till dödens. Sedan sket hon mer eller mindre i det efter att Rikard släppt ner hästar framöver varvet kvar. – Hon ville verkligen ingenting men kändes annars skitfin, var Skoglunds svar efter loppet. Vår vän Kailua Boko är minst sagt humörbetonad…

1/4: Hon drog bra spår bakom bilen och det handlar nog mest om att komma före PU till spets om detta ska bli vinst eller inte. – Hon tränar på grymt bra i sanden och Rikard kommer säkert att göra ett riktigt offensivt försök på segern här, sa Marcus. Vi hoppas på det bästa.

26/3: Hon tog loppet väldigt bra och nu siktar vi på ett stolopp inom V75 i Halmstad nästa lördag. – Om det går bra så är det inte omöjligt att vi testar i drottningkvalet därefter, sa Marcus. Ojojojoj!!!

18/3: YES!! Hon var ruskigt fin i värmningen och ännu bättre utan bakskor i loppet. – Det gick under 1.12 sista varvet där ute i tredjespår och hon var inte alls trött i mål, sa Marcus. Nu har vi verkligen Kailua på rätt spår och det kan bli aktuellt med stolopp på V75 om några veckor. – Ska inte starta henne för tätt nu bara så vi inte riskerar nåt inför årets stora mål på Axevalla i juli, avslutade tränaren.

12/3: Hon har tränat på bra och var riktigt stark i nio intervaller i djupsanden idag. Det blir Solvalla och barfota bak på onsdag, dock från ett svårt läge. – Men det blir intressant ändå, det var inte det värsta motståndet och normalt gillar hon Solvallas banunderlag, sa Marcus.

26/2: Hon är helt normal igen och det var ingen sjukdom, bara brust, som spökade i lördags. Hon herpesvaccinerades efteråt och tränade normalt idag. – Vi kör på med full träning i nästa vecka innan vi anmäler till något passande, men nästa riktigt passande lopp är inte förrän den 24:e mars så vi får se lite hur vi gör med matchningen, sa Marcus.

21/2: Kailua var rejält brunstig på lördagsmorgonen och som vi varnade för på Twitter var det inte positivt för henne. Hon fick visserligen en tuff resa men tog över spets och ledde stort redan 600 kvar. In på upploppet tjurade hon till och la ner. – Hon var stänkrädd och tjurig igår så jag provade att köra hela vägen istället. Hon blev sur och la av när hon blev ensam, sa Rikard. Hästen hade onormalt hög puls efteråt och hostade en del så det är mycket troligt att brunsten satte ner hennes allmäntillstånd och immunsystem. – Vi kollar henne i veckan men något allvarligare ska det knappast handla om. Ny rapport på fredag, sa Marcus.

18/2: Hon drog perfekt läge på Mantorp igen på lördag och lär bli favorit i sitt lopp. Hon har tränat bra både måndag och torsdag och om banan inte ställer till det för henne, det är ju risk för riktigt dålig bana, så måste hon ses med god chans igen. – Hon känns ännu bättre nu, sa Gustav efter torsdagens jobb.

12/2: YES! Hon avslutade med drygt 1.14 sista varvet och då var hon hela tiden i tredje- eller fjärdespår. – Hon var inte tom heller utan hade låg puls och full fart över linjen. Banan var ju lite lös och tung idag jämfört med senast så hade detta varit i Halmstad på bra bana vet jag inte hur fort hon hade sprungit sista varvet, sa Marcus. Kailua är redo för tuffare motstånd redan nu men det perfekta V75-loppet på Mantorp är redan om åtta dagar så mer troligt väntar vi ett par veckor på ett perfekt stolopp i Stockholm.

9/2: Det ser lämpligt ut på Mantorp på fredag och så fin hon varit i jobben nu på slutet borde det vara vettig chans bara hon klarar underlaget, hon är ju känslig för lösa och/eller skitiga banor.

5/2: Hon har varit ännu bättre i jobben efter starten och nu kan det bli nytt lopp redan på Mantorp nästa fredag, annars väntar vi till hemmaplan den 19 feb.

29/1: Hon värmde strålande så att Marcus blev riktigt optimistisk. Men hon är inte så snabb ut och tappade spets redan in i svängen. Nu fick hon ett perfekt smyglopp istället och tackade för det genom att avsluta rejält som trea i perfekt stil. – Hon blev behandlad i sina haser efteråt och kommer att öppna snabbare nästa gång. Men hennes värmning var den bästa hittills och vi kommer att fortsätta sandträna och starta nångång ibland här under vintern så tror jag att detta kan bli hur bra som helst till sommarn, sa Marcus.

22/1: Det blev start redan i januari. Hon var helt magnifik i ett tufft sandbanejobb med Counterfeightr i måndags och vid anmälan på tisdag morgon öppnade sig ett perfekt upplägg hemma i Halmstad. Skötaren, Gustav, får köra henne som ett substitut till banjobb. Hon står ensam på start i ett stolopp över 2640 och värst emot blir nog vår egen Claire di Quattro och ett par till i den kalibern. – Hon är styrkemässigt helt klar för seger men balansmässigt är vi inte riktigt där ännu. Men hennes tidigare problem med framknäna ser vi inget av längre, hon har grovnat i och blivit mycket starkare i kroppen redan, sa Marcus. Men detta är mest ett test och vi förväntar oss inte stordåd av henne ännu.

15/1: Nu manglar hon på i fin stil och nästa vecka är det dags för ett lite tuffare test. – Om vi ska starta i vinter eller inte har jag inte bestämt. Men hon är ju väldigt gynnad av att gå barfota bak, för att inte slå sig på skenorna, så eventuellt väntar vi och vässar till henne riktigt så hon är riktigt bra första veckan i mars. Men vi får se lite hur pass mycket hon utvecklar sin teknik av djupsanden, sa Marcus. Det kan bli start under februari också

8/1: Hon har gått igång med träning igen efter behandling och julevila. Hon ser riktigt frisk ut för dagen och ska nu få ett par veckors mangel till innan vi börjar testa sv henne.

31/12: Hon blev behandlad i SI-leden i förra veckan och ska nu vilas över jul och nyår för vaccination. Efter helgerna gasar vi igång igen och som det känns är hon inte långt borta från start. – Den här hästen har varit 2020 års största besvikelse men nu med omlagd träning känns det som att hon kommer att hitta dit. Det finns ju fart för mycket pengar i henne och vi har en god känsla igen på henne, sa Marcus.

11/12: Hon blev herpesvaccinerad efter ett stenhårt sandjobb i måndags och gick bara lugnt idag. På måndag kör vi ytterligare ett stentufft sandjobb och sedan får vi se hur långt hon har till start. – Den här är ju urstark i hjärta och lungor och bara hon får träna upp kordinationsmusklerna lite mer i sanden är bara att börja starta igen. Bättre att göra så och hitta formen successivt än att tokvässa i sulkyjobb som vi provat tidigare med kortvariga positiva resultat som följd, sa Marcus.

4/12: Hon gick fullt pass i djupsanden idag och ligger ju oförskämt bra på det vad gäller pulsen. Marcus säger att djupsanden kommer att hjälpa oss att kunna träna henne ännu lite tuffare så att hon får känna lite blodsmak även i jobben och inte bara i lopp. – Det lär göra henne mycket gott och även aktionen kommer att utvecklas nu när hon får trampa till ordentligt med alla fyra, sa Marcus. Vi tror att hästen äntligen har hittat ”hem” och under vintern ska hon få visa vad hon kan. – Ingen start än på nån vecka hur som helst, men det ser väldigt bra ut, sa Marcus.

27/11: Hon har redan hunnit med två pass i de tunga banorna ute på Veka och Gustav som fått henne som passhäst har varit riktigt imponerad. På måndag kommer chefen själv dit och inspekterar hur det går. Men vi tror att Kailua kommer att bli startmässig inom kort och överlag må väldigt bra av att träna i djupsanden. Spännande veckor!

20/11: Marcus har nu beslutat att flytta ut henne till Veka så att hon kan få börja träna i djupsanden. – Hon är ju lite ung fortfarande, men jag har haft detta i åtanke ända sedan i somras. Men då sprattlade hon ju till med en sådan femstjärnig prestation i Karlstad och sedan blev hon kvar. Men nu tycker jag inte att vi får dit det sista i henne och chansen är stor att hon blir starkare och får bättre trav efter lite träning i den djupsandsbanan som vi disponerar där, sa Marcus. En sådan som Appreciated, som har liknande aktion som Kailua, blev ju startklar och 50 m bättre efter sandträning i bara en månad. – Återstår att se hur lång tid det tar för Kailua att bli starkare och bredda bättre med bakbenen, sa Marcus. Men hon är ju så stark i hjärta och lungor att hon blir startklar direkt som hon fått till travet.

14/11: Det var ingen skillnad på hennes blodprov så vi har tränat på men bytt balans fram. Det har bara varit rätt lugna jobb denna vecka och vi får kolla närmare hur bra hon känns i nästa vecka så nästa start är inte spikad ännu.

6/11: Hon fick stentuff resa i onsdags men var ändå mer trött än vanligt. Veterinären kunde inte hitta nåt speciellt dagen efter så vi tar blodprov på måndag så vi kan utreda närmare.

30/10: Hon tog loppet bra och startar i ett amatörlopp på Solvalla på onsdag. – Hon ska kunna vara topp-3 här med bästa kusken i fältet trots dåligt läge. Jag tror att hon kommer att trava ännu bättre denna start, sa Marcus. Blir banan som förra gången på Solvalla så passar det Kailua perfekt.

25/10: Äntligen fungerade hon ordentligt i lopp igen och Marcus var mycket nöjd. Nu gäller det bara att hon håller sig frisk och slipper småsår på benen efter hagvistelser mm så hon får starta kontinuerligt. – Hon kommer att passa bra på vintern med när banorna oftast blir lite fastare, sa Marcus.

23/10: Hon startar igen på söndag från bricka 12 i dålig konkurrens hemma. Det blir bakskor och stänkmask som ändring efter förra starten. Dagens jobb var bra och hon ska ses med vettig chans här.

16/10: Hon var jättefin i värmningen men enligt Kevin helt annorlunda redan i provstarten till loppet. Framför allt hade banan blivit mycket lösare och hon hatar att få grovt grus på näsan/i ögonen, dessutom fick hon inte aktionen att stämma i kurvorna när det blev så löst. – Hon fullföljde ändå okej och fick ett lopp. Det var full fart på henne i hagen idag och vi startar igen inom kort, då med bakskor och ögonskydd, sa Marcus.

12/10: Hon är med på torsdag i ett stayerlopp med bil och bakspår med Kevin i vagnen. Det är en tuff motståndare med men Kailua är aldrig borta felfri i sin ordinarie klass. Jättefin på rakbanan idag med i genrepet.

9/10: Hon är riktigt bra i ordning igen och gick bl a under 1.20 sista varvet i långvagn i sista heatet på banan idag. – Så här bra har hon nog aldrig känts, sa skötaren Matilda. Ny start inom kort, bara hon kommer med.

26/9: Det är redan bättre tack vare medicinen och hon ska träna som vanligt igen nästa vecka. – Oturen kommer att släppa, var lugna. Allt jämnar ut sig med tiden, sa Marcus.

24/9: Tyvärr fick hon spår 12 på söndag så vi stryker. Fast inte för spåret utan för lättare halsinfektion.

18/9: Vi står över Åby och tar i stället sikte mot Solvalla nästa vecka, bara poängen räcker.

14/9: Hon kändes enligt Marcus väldigt, väldigt bra idag. Men hon har inte direkt följts av tur, så inte heller idag. – Hästen som kom ner framför oss efter start kastade så mycket grus på henne så hon försökte slänga undan huvudet och tappade balansen. Jag körde ut direkt och vi tar nya tag på Åby om en vecka, oturen släpper snart, sa Marcus.

11/9: Hon kom ju dessvärre inte med i kvalet till Oaks utan var fjärde reserv. Marcus håller henne som klart bättre än Tilda Express, som blev trea i sitt försök. I dagens finslipande jobb kunde vi konstatera att Kailua skulle ha startat. – Hon känns grym. Nu blir det start på måndag istället, normalt ska hon duga gott i sån konkurrens men risken finns för dåligt tempo och jag vill ogärna köra i dödens med henne redan nu, sa Marcus.

4/9: Hon gick 1.19/1600 i dödens i speedmaster med tjocka däck igår i finslipningen och det var nog det bästa vi sett henne hittills i livet. – Jag ber till Gud att hon får plats i Oakskvalen för så bra som hon känns nu tror jag att hon går till final, sa Marcus. Men det gäller ju att komma med i kvalet också, på måndag vet vi

28/8: ”Kajan” gick ett trippelheat över 1600 m igår och det snabbaste heatet klockades till 1.24 med 1.15-fart över linjen. Det var låg puls och Marcus var grymt nöjd med henne. – Nästa vecka fortsätter laddningen inför Oaks, hoppas bara hon får vara frisk nu och att hon inte blir tvångsstruken pga för många anmälda i kvalet (får ju bara plats med 72 hästar), sa Marcus. Oavsett om hon lyckas i Kriteriet eller inte så är vi övertygade om att den här hästen har en strålande framtid framför sig nu när hon stabiliserats i skelettet.

21/8: Hon var hos Per i måndags och fixade korsleden och lite smågrejor. Idag tränade hon lugnt och var kanonfin. Det blir träning fram till torsdag då det är återbesök och sedan trycker vi till rejält för att vara på topp i Oakskvalet 11 september. – Den här har kunnande för kulltoppen nu när hon börjar fräscha till sig och vi har förhoppningar på hösten och nästa år, helt klart, sa Marcus.

14/8: Men vad tusan! Hon fick en smäll av en kamrat på stallgången och när hon aktade sig så slog hon i huvudet och fick ett jack i pannan. – Man får inte starta med hästarna med öppna sår enligt reglerna så det var bara att stryka. Nu tar vi henne till ett planerat besök hos Spångfors på måndag och sedan laddar vi får en grym höst med BC och Oaks mm, sa Marcus. Snart flyter det på för henne och då tar hon snabba pengar.

10/8: Hon är med i consolation på fredag och som det ser ut ska hon kunna vara med och strida om segern här. – Kailua var helt normal i dagens jobb och allt verkar som det ska. Barfota igen, sa tränarn.

4/8: Sjuk insats!!! Hon går alltså 08,5 sista 600 i tredje- och fjärdespår och det var bland det svettigaste vi sett på länge. – Med bättre spår hade hon varit en av favoriterna i finalen för då hade hon vunnit sitt kval, sa Rikard.

31/7: Hon fick skitdåligt spår på måndag men motståndmässigt såg det inte monsterblodigt ut. – Klaffar det har hon fart för en final trots spåret, sa Marcus. Vi provar.

24/7: Allt väl efter senast och vi laddar för E3-kval måndag 3 augusti. – Med klaff har hon fart och form för att ta sig till final när hon går barfota, sa Marc

17/7: Örjan var rejält förgrymmad efter loppet, eftersom tvåan stod i vägen på kommando ”två”, vilket gjorde att Kailua fick vända för tvärt och då blev det galopp. – Verkligen inte hästens fel. jag tycker att hon kändes väldigt fin och ni borde prova i E3-kvalen, sa Kihlström. Det är också vår plan!

10/7: Hon testades barfota igår och visade 1.15/1600 joggandes med 72 i puls. Patrik som körde sa att detta utan tvekan är en häst med kapacitet för kulltoppen. Nu ger vi henne ett lopp mot äldre hästar och Örjan i vagnen nästa vecka och slår allt rätt kan det bli kval till korta E3 sedan i början av august

3/7: Hon har varit skitfin hela veckan och nu kommer hon att få ett förberedande sulkytest barfota nästa vecka. – Hon känns äntligen riktigt redo igen, för att vara med de stora systrarna, blir spännande att testa barfota och faller allt väl ut ska vi starta inom kort, sa Marcus.

26/6: Hon är avmaskad, vaccinerad mm denna vecka och kommer att gasas på under nästa. Till helgen vet nog Marcus vad hennes status är vad gäller comebacken.

18/6: Hon ser skitfin ut och ska träna på fullt i 1-2 veckor till innan vi anmäler.

12/6: Hon jobbar på igen och nästa vecka drar vi på för fullt och hon börjar vara riktigt redo för treåringssäsongen nu. – Det är mer eller mindre hela säsongen kvar så vi misströstar inte för att det krånglat lite under våren, sa Marcus.

5/6: Hon är bränd i sitt överben och allt ser bra ut. Det blir lugnt till slutet av nästa vecka och så får vi se, men hon är i fin form och ska starta på under sommaren.

29/5: Hon var jättefin i veckans jobb måndag/torsdag men hade sen helt plötsligt satt ett överben idag. -Det är verkligen inget allvarligt men vi kan inte starta närmaste veckan. Hon kommer snart igen och tänk på att detta är en reaktion på en svaghet så om några veckor när benet ”svalnat” kommer hon att vara bättre än innan, sa Marcus.

19/5: Hon gick 15,4 full väg trots andra-, tredje och fjärdespår på vägen. – Med facit i hand skulle jag ha gått invändigt för nu när vi fick Oscarssons häst i knät framför i sista sväng så tappade hon geisten. Synd det för det var en given semifinalplats som rök där, sa Patrik. Hon såg ruggigt fin ut och är redo för en 14-tid på bra sätt redan nu, tänk på att hon fortfarande går med järnskor, vanlig vagn och fast huva.

14/5: Kajan har jobbat på riktigt bra efter Jägersro och Marcus tror att hon kan 15 blankt på bra bana redan nu. Det blev bricka 5 på hemmaplan i BC-kvalet på måndag och vi ska vara bland de sex första för att säkra BC-platsen i höst.

8/5: Hon hade inte tagit någon skada av loppet och kändes skitfin idag på bra bana i Halmstad. Vi får se på måndag men är hon bra i jobbet då kan det bli BC-kval hemma den 18:e

5/5: Hon uppträdde perfekt hela dagen, var fräsch och fin i värmning men trampade sig tyvärr varvet kvar så var den dagen förstörd. – Kailua kräver ju grepp i bak men på Jägersro skulle vi ha ryckt bakskorna för med hennes greppskor med sulor blir det ju som sugkoppar på Malmöbanan. Jag fattade först inte varför hon stannade 900 kvar men insåg snabbt att hon trampat sig, sa Marcus. Det var inget djupt tramp så det bör inte bli nåt problem. Marcus lät henne jogga i mål utan att pressas och det blev ändå 5500 kr in. – Ni behöver inte oroa er, inga fel på hästen utan det var mitt fel ”som vallat med fel grejer”. Vi kollar upp henne under veckan och lägger planen framåt på fredagsrapporten

1/5: Hon är med i Malmö på tisdag, sämsta spåret men ett litet fält. Dagens sandträning var kanonfin och vi tror på en bra insats direkt även om det givetvis kan fattas lopp innan toppform.

24/4: Idag gick hon 17,5/2100 med Matilda i vagnen och det var ytter om Dats Caballo sista 600 meterna. Hästen var lysande, ja helt klart bättre än nånsin och vinterträningen har nu gjort sitt. – Hon fick lite hjälp med skoning och ryggmaskin efter senaste starten och nu har hon tackat med att säga att hon mår förträffligt. Det blir start inom kort, vi avvaktar lite och kollar motståndet men det kan bli Solvalla om 300 000 kr direkt eftersom hon var så ruggigt fin idag. Vi uppskattar henne till 15-16 full väg idag och med detta jobb i sig kan det bli riktigt kul om ett par veckor om hon får hålla sig frisk, sa Marcus.

17/4: Nu är hon verkligen fin igen! Hon har börjat jobba med Alkalizers ryggmaskin en gång i veckan och det har gjort susen. Idag gick hon ca 19,5/2100 ytter om en annan häst för lärling och var faktiskt helt perfekt. Det kan bli comeback på Åby 5 maj eller Solvalla 6 maj som det ser ut. – Nu är hon lika bra eller bättre än i höstas, sa Marcus. Den som väntar på nåt gott!

10/4: Nu är Kailua på riktigt rätt väg igen och hon känns klart förbättrad. – Framsteget är tillbaka och hennes spänst och humör är på topp igen. Nästa vecka planerar vi ett sulkyjobb, blir spännande, sa Marcus.

27/3: Hon har jobbat på starkt i sanden i ett par veckor och är helt klart bättre. Men vi hann inte med storloppet i Stockholm imorgon och Marcus bestämde sig för att låta henne komma i full trim i sin egen takt igen efter krånglet med knäna. – Det är en lång säsong och hon har ju redan visat att farten för att möta de bästa finns i henne. Vi siktar på comeback lite längre fram, tidigast i slutet av april, sa Marcus.

13/3: Hon blev ombehandlad i sina framknän igår och kommer att börja träna igen på onsdag. Hon har maskerat problemen i framknäna ett bra tag och det är därmed viktigt att verkligen fixa till dem hundraprocentigt nu för att vi inte ska äventyra de fina loppen längre fram på säsongen. Margareta-loppet känns därför just nu inte så spännande längre men vi kan avgöra det bättre nästa fredag.

4/3: Kailua blev trea på 18,7 och visade ca 16,5 sista varvet. Hon skötte sig kanonbra och tjänade 15 000 kr på en snabbjobb som hon behövde för att hitta formen. – Jag var nöjd med henne, hon travade fint och skötte sig bra. Men hon blev lite spänstlös sista 200 m och vi ska fixa till lite småsaker och sedan köra ett oavlönat banjobb till om ca två veckor så vi kan vara säkra på om det är full form eller inte inför ev start i storloppet i slutet av mars i huvudsstaden, sa Marcus.

25/2: Hon har tränat riktigt fint i sanden på slutet och mest flexibel vinner. Marcus siktar ju på ett stort lopp på Solvalla i slutet av mars och nu när det bara blev fyra hästar i treårsloppet för ston hemma på Halmstad får hon ta det som ett led i matchningen. – Det kommer inte att vara toppform på måndag men hon ska vara i form om en månad så nu börjar det, sa Marcus. Kan vi vara trea eller fyra på bra sätt tjänar hon ju fina pengar utan att behöva resa nu. Perfekt!

21/2: Hon blir allt starkare och har nu avslutat sin period enbart i sanden. Från och med nästa vecka blir det en gång i veckan med fart och en gång på gymmet. Marcus siktar på årsdebut i april.

14/2: Inget nytt i båten den här veckan, hon manglar på.

7/2: Fortsatt bra, vi jobbar på med vinterträningen och hon blir allt starkare och lugnare.

31/1: Hon fortsätter att övertyga i sanden.

24/1: Kailua har nu börjat träna i sanden och det var något hon gillade högt och rent. – Ett par månader med våra korta sandintervaller kommer att göra susen för hennes styrka och fräschör inför säsongen, sa Marcus.

17/1: Det är inga fel på hästen men tränaren tycker att hon har tappat formen efter halsinfektionen och nu gör vi en korrigering och lägger om siktet. – Hon får styrketräna i ett par månader istället och hitta tillbaka i rätt form inför säsongen. Tänk på årsdebut i slutet av april-ish, sa Marcus. Den här hästen är för bra för att chansa och starta för tidigt igen efter sjukdomen.

11/1: Dessvärre åkte hon på en halsinfektion här under veckan, oss veterligen är det bara hon i hela stallet. Så nu har hon fått medicin och det blir lugnt med träning till slutet av nästa vecka. Sedan får vi helt enkelt se hur mycket hon eventuellt har tappat eller om det blir gas mot 29/1 och 8/2 ändå. Inte omöjligt eftersom hon fick medicin direkt!

4/1: Hon har som många av våra hästar precis bytt foder och allt sammantaget valde Marcus att stå över loppet 8 jan på Solvalla. Hon tränade jättebra igår och har blivit lugnare på den nya maten. Nu siktar vi på att ha henne riktigt i ordning för två lopp i slutet av januari och början av februari.

22/12: Veterinären gick över henne i förrgår och det var smågrejor som blev fixat. Hon kommer att träna på ett par gånger i veckan även över julen och så siktar vi på start i Stockholm den 8 januari som uppladdning inför Margaretha-loppet i slutet av januari med 300 000 kr i första. – Ja, om hon fortsätter att hålla den fina stilen vill säga. För annars blir det lite vila, det bestämmer hon själv, sa Marcus.

19/12: Kailua höll farten mycket bra som fyra från dödens på Åby och hon framstår allt mer som en av de bättre stona i kullen.

13/12: Hon verkar bra och drog 4/2140a på onsdag, till synes som klar favorit. Rikard är tillbaka från sin Thailandsresa och vi har skott till henne efter konstens alla regler för att klara av de vinterbetonade banorna för dagen.

10/12: Kailua hittade vi en lösning på i ryggen i fredags och igår var hon mycket finare! Men något Solvalla blir det knappast nästa vecka efter den fadäsen i torsdags, resan är lång på vintern. Det finns ett passande lopp på Åby dagen efter istället som vi mest troligt kommer att anmäla till.

6/12: Hon skötte sig jättebra hela dagen, även på banan. Men dessvärre blev det dubbla galopper. – Hon klarade inte alls av rasmassorna i sista/första sväng igår. Resten av banan höll bättre standard och då fungerade det braför henne; hon kändes lika bra som innan. Först tänkte jag att vi kanske hade henne för gammelskodd, men med lite eftertanke kan jag garantera att så inte var fallet; hon är s k linjegångare och klarar inte av när det är massvis med rullande material på ytan som det var på Axet igår i den svängen, sa Marcus.

30/11: Kailua fortsätter att jobba kanonbra och drog bricka 9 bakom bilen på torsdag. Rikard är dessvärre i Thailand å Patrik bortrest inom Sverige så Marcus kör henne själv. – Det är ingen leksakshäst och helst ska man ha kört henne en hel del innan man sätter sig i kortvagn bakom henne. Det här blir intressant och läget känns bra, sa Marcus.

22/11: Hon har joggats och allt verkar tip-top. Nästa start blir på Axevalla 5 dec i Silverstoet om allt går som det ska.

19/11: En sen strykning gav oss enkelvolt och spår 3 och då blev det väldigt enkelt! Hon vann överlägset från spets på finfina 16,8/2140 volt och det var verkligen ett gott dagsverke. – Jag gillar den här egensinniga märren skarpt och kommer att matcha henne i högsta klassen över vintern eftersom hon fungerar fint på brodd bak sedan en tid; hon är inne i en enastående utveckling för dagen, sa Marcus.

15/11: Det har sett kanonbra ut hela veckan och nu är det start på Solvalla från spår 2 över 2140 på tisdag. – Jag tror att hon är gynnad av distansen, den här märren är urstark, sa Marcus.

9/11: Tyvärr ställde man in tävlingarna i Kalmar igår kväll pga dimma. – Vi som satt på banan inför lopp 1 hade fri sikt över hela banan så vi hade lite svårt att förstå vad som hände. Men så är det i alla fall och nu är hon hemma igen, en upplevelse rikare. Hon skötte sig perfekt hela dagen och det är bara mer och mer som talar för att detta blir en riktigt intressant treåring. Ny start kan ev ske den 19 november, sa Marcus.

4/11: Det verkar väldigt bra med henne och det blir start som favorit i Kalmar på fredag. Patrik kunde inte åka dit och eftersom hon är väldigt egen av sig blir det då tränaren själv som kör.

1/11: Vi tog bort henne därifrån pga fullt lopp och voltstart. Men det ser ut att kunna bli Kalmar istället på fredag.

30/10: Hon kändes väldigt bra i gårdagens jogging enligt tränaren och vi anmäler med spårförbehåll till stoloppet på Åby nästa vecka.

22/10: Marcus var väldigt nöjd med henne idag. – Men spår 7 i detta gäng är blytungt och vi är nöjda med rekordputs och sista pengarna kan jag säga. Vi har ju inte vässat något alls för att vara med här, utan det är för att få speed i henne; trött har hon aldrig varit i hela sitt liv, sa Marcus.

20/10: Spår 7 med Johan Untersteiner i storloppet på lördag.

18/10: Hon är omskodd i veckan och tränade väldigt bra igår. Det blir spännande nästa vecka.

14/10: Mats Ahlqvist från Jägersro ringde och berättade att vi efter återbud har kvalat in till Breeders Course-finalen med 600 000 kr i förstapris nästa lördag, ett prestigefyllt grupp II-lopp. – Hon tränade kanonfint i morse och nu skor vi om henne för att bli mer tävlingsredo, klart vi ska vara med! Med mer slipad tävlingsbalans och jämn fart på loppet kan hon rekordsänka rejält, sa Marcus.

10/10: Hon gick 15,3 med 90 i puls och Patrik var lyrisk. – Hon var inte alls trött men behöver skos om ifall vi ska kunna speeda bättre. Men hade loppet körts i jämnare tempo hade hon säkert kunnat gå 1.14-14,5 redan nu. Den här känns spännande, sa kusken efter loppet. Nu finns det lite att välja på om några veckor, antingen 1640 mot ston eller 2140 öppet. – Hon är nog mer gynnad av längre distans, avslutade Patrik.

5/10: Kailua jobbade jättebra på sandrakan igår och drog 5/1640a i BC-kvalet på onsdag. De tre främsta går till final om 600 000 kr. Hon är minst rutinerad av sina konkurrenter och vi räknar inte med final, men Marcus tror att hon går en 1.15-tid på bra bana och detta känns som ett led i matchningen.

1/10: Hon var verkligen kanonfin igår och skötte sig perfekt i volten och allt, det blev en lite väl vass 500-ing när Patrik tryckte sig till spets men hon höll stilen hela vägen och utvecklas undan för undan. Eventuellt går vi nu och testar i BC-kvalet nästa vecka, tränaren tror att hon gynnas av att gå mot bättre hästar i lite bättre tempo i ryggar.

25/9: Kailua var jättefin i lugnt banjobb igår och startar nu i ett femhästarsfält från bricka 2 hemma på måndag. Om allt fungerar som det ska blir det sedan kval till Breeders Course veckan efter men vi får se.

18/9: Hon knallade 1.19/1600 på lite tung bana när Marcus testade henne med skygglappar igår. Hon amäldes till auktionsloppet med 220 000 kr i förstapris nästa tisdag men trots att hon stod som föranmäld (insatslopp) visade det sig att hon inte var det. Så nu laddar vi för Breeders Course-kval om en vecka eller två istället. – Jag tror att hon går en 1.15-tid, så bra är hon redan så vi kan prova eftersom jag helst villa ha auto till henne hur som helst. Men det är lite humör i henne och hon går inte att säga vara 100 procent travsäker ännu, sa Marcus.

13/9: Kailua gick ett dubbelheat över 1600 för sin tränare idag och han var mycket nöjd. – Det blir start den 24:e istället så vi hinner vässa lite nästa vecka. Det kan bli auktionsloppet på Solvalla, sa Marcus.

5/9: Hon har varit laddad i veckan och det här ser bra ut. Ostepaten har hjälpt henne lite och nu siktar Marcus på ny start i Kalmar den 20 september.

30/8: Kailua har tagit loppet bra, behövde bara få lite hjälp i bakknäna av veterinären men annars inget. När hon jobbade igår på rakbanan såg det riktigt bra ut. Det finns inga bra lopp på nån vecka nu men från mitten/slutet av september drar tvåårsloppen igång på allvar.

26/8: Hon spurtade starkt som trea på 18,4/2000a i fredags och vi var jättenöjda med henne. Idag måndag joggades hon och kändes lika bra som vanligt så nu blir det för Marcus att leta nytt lopp asap.

19/8: Allt verkar bra och nu är hon anmäld till debut från 10/2000a i Köpenhamn på fredag.

13/8: Nu gick hon 1.20/1600 utvändigt om häst på ny balans och låg fint i puls. Om hon är fortsatt fin på alla sätt om en vecka kan det bli dags att anmäla till debut.

7/8: Hon kvalade på bra sätt och skötte sig exemplariskt i lördags. Det blev visserligen bara 22,4 i tid men det gick så sakta första varvet och kusken brydde sig inte om att pressa henne. Nu har vi lättat henne lite i balansen och kommer att se hur hon verkar under nästa vecka innan vi bestämmer oss för om det blir debut snart eller om det dröjer lite till.

31/7: Kailua är nu anmäld till kval hemma i Halmstad på lördag och Patrik som kör kommer att få i uppdrag att köra runt på 21 full väg. Kailua gick ett banjobb efter 20,5/2100 i slutet av förra veckan och är väl förberedd.

19/7: Hon gick jättebra utvändigt om häst tidigare idag och det blev 1.25/1600 som bäst i långvagn. Tränarn vill köra ett till sulkyjobb i nästa vecka innan det blir kval.

9/7: Igår jobbade hon i sulky för första gången och det blev 1.20/1600 utan minsta problem. Marcus säger att det blir ytterligare ett banjobb om 10-14 dagar beroende på hur hon tar detta och sedan kan det bli tal om kval.

3/7: Hon trummar på och det blir nog sulky nästa vecka, det är lite för stökigt på och runt banan denna vecka.