Projektbeskrivning

KAILUA BOKO

År: 2017

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Sto e: ZOLA BOKO – VITAMIN M

Exteriörsiffror: 444344

Säljstatus: Inga andelar till salu för dagen

Skötare: Matilda Engström

Veckokommentarer

10/8: Hon är med i consolation på fredag och som det ser ut ska hon kunna vara med och strida om segern här. – Kailua var helt normal i dagens jobb och allt verkar som det ska. Barfota igen, sa tränarn.

4/8: Sjuk insats!!! Hon går alltså 08,5 sista 600 i tredje- och fjärdespår och det var bland det svettigaste vi sett på länge. – Med bättre spår hade hon varit en av favoriterna i finalen för då hade hon vunnit sitt kval, sa Rikard.

31/7: Hon fick skitdåligt spår på måndag men motståndmässigt såg det inte monsterblodigt ut. – Klaffar det har hon fart för en final trots spåret, sa Marcus. Vi provar.

24/7: Allt väl efter senast och vi laddar för E3-kval måndag 3 augusti. – Med klaff har hon fart och form för att ta sig till final när hon går barfota, sa Marc

17/7: Örjan var rejält förgrymmad efter loppet, eftersom tvåan stod i vägen på kommando ”två”, vilket gjorde att Kailua fick vända för tvärt och då blev det galopp. – Verkligen inte hästens fel. jag tycker att hon kändes väldigt fin och ni borde prova i E3-kvalen, sa Kihlström. Det är också vår plan!

10/7: Hon testades barfota igår och visade 1.15/1600 joggandes med 72 i puls. Patrik som körde sa att detta utan tvekan är en häst med kapacitet för kulltoppen. Nu ger vi henne ett lopp mot äldre hästar och Örjan i vagnen nästa vecka och slår allt rätt kan det bli kval till korta E3 sedan i början av august

3/7: Hon har varit skitfin hela veckan och nu kommer hon att få ett förberedande sulkytest barfota nästa vecka. – Hon känns äntligen riktigt redo igen, för att vara med de stora systrarna, blir spännande att testa barfota och faller allt väl ut ska vi starta inom kort, sa Marcus.

26/6: Hon är avmaskad, vaccinerad mm denna vecka och kommer att gasas på under nästa. Till helgen vet nog Marcus vad hennes status är vad gäller comebacken.

18/6: Hon ser skitfin ut och ska träna på fullt i 1-2 veckor till innan vi anmäler.

12/6: Hon jobbar på igen och nästa vecka drar vi på för fullt och hon börjar vara riktigt redo för treåringssäsongen nu. – Det är mer eller mindre hela säsongen kvar så vi misströstar inte för att det krånglat lite under våren, sa Marcus.

5/6: Hon är bränd i sitt överben och allt ser bra ut. Det blir lugnt till slutet av nästa vecka och så får vi se, men hon är i fin form och ska starta på under sommaren.

29/5: Hon var jättefin i veckans jobb måndag/torsdag men hade sen helt plötsligt satt ett överben idag. -Det är verkligen inget allvarligt men vi kan inte starta närmaste veckan. Hon kommer snart igen och tänk på att detta är en reaktion på en svaghet så om några veckor när benet ”svalnat” kommer hon att vara bättre än innan, sa Marcus.

19/5: Hon gick 15,4 full väg trots andra-, tredje och fjärdespår på vägen. – Med facit i hand skulle jag ha gått invändigt för nu när vi fick Oscarssons häst i knät framför i sista sväng så tappade hon geisten. Synd det för det var en given semifinalplats som rök där, sa Patrik. Hon såg ruggigt fin ut och är redo för en 14-tid på bra sätt redan nu, tänk på att hon fortfarande går med järnskor, vanlig vagn och fast huva.

14/5: Kajan har jobbat på riktigt bra efter Jägersro och Marcus tror att hon kan 15 blankt på bra bana redan nu. Det blev bricka 5 på hemmaplan i BC-kvalet på måndag och vi ska vara bland de sex första för att säkra BC-platsen i höst.

8/5: Hon hade inte tagit någon skada av loppet och kändes skitfin idag på bra bana i Halmstad. Vi får se på måndag men är hon bra i jobbet då kan det bli BC-kval hemma den 18:e

5/5: Hon uppträdde perfekt hela dagen, var fräsch och fin i värmning men trampade sig tyvärr varvet kvar så var den dagen förstörd. – Kailua kräver ju grepp i bak men på Jägersro skulle vi ha ryckt bakskorna för med hennes greppskor med sulor blir det ju som sugkoppar på Malmöbanan. Jag fattade först inte varför hon stannade 900 kvar men insåg snabbt att hon trampat sig, sa Marcus. Det var inget djupt tramp så det bör inte bli nåt problem. Marcus lät henne jogga i mål utan att pressas och det blev ändå 5500 kr in. – Ni behöver inte oroa er, inga fel på hästen utan det var mitt fel ”som vallat med fel grejer”. Vi kollar upp henne under veckan och lägger planen framåt på fredagsrapporten

1/5: Hon är med i Malmö på tisdag, sämsta spåret men ett litet fält. Dagens sandträning var kanonfin och vi tror på en bra insats direkt även om det givetvis kan fattas lopp innan toppform.

24/4: Idag gick hon 17,5/2100 med Matilda i vagnen och det var ytter om Dats Caballo sista 600 meterna. Hästen var lysande, ja helt klart bättre än nånsin och vinterträningen har nu gjort sitt. – Hon fick lite hjälp med skoning och ryggmaskin efter senaste starten och nu har hon tackat med att säga att hon mår förträffligt. Det blir start inom kort, vi avvaktar lite och kollar motståndet men det kan bli Solvalla om 300 000 kr direkt eftersom hon var så ruggigt fin idag. Vi uppskattar henne till 15-16 full väg idag och med detta jobb i sig kan det bli riktigt kul om ett par veckor om hon får hålla sig frisk, sa Marcus.

17/4: Nu är hon verkligen fin igen! Hon har börjat jobba med Alkalizers ryggmaskin en gång i veckan och det har gjort susen. Idag gick hon ca 19,5/2100 ytter om en annan häst för lärling och var faktiskt helt perfekt. Det kan bli comeback på Åby 5 maj eller Solvalla 6 maj som det ser ut. – Nu är hon lika bra eller bättre än i höstas, sa Marcus. Den som väntar på nåt gott!

10/4: Nu är Kailua på riktigt rätt väg igen och hon känns klart förbättrad. – Framsteget är tillbaka och hennes spänst och humör är på topp igen. Nästa vecka planerar vi ett sulkyjobb, blir spännande, sa Marcus.

27/3: Hon har jobbat på starkt i sanden i ett par veckor och är helt klart bättre. Men vi hann inte med storloppet i Stockholm imorgon och Marcus bestämde sig för att låta henne komma i full trim i sin egen takt igen efter krånglet med knäna. – Det är en lång säsong och hon har ju redan visat att farten för att möta de bästa finns i henne. Vi siktar på comeback lite längre fram, tidigast i slutet av april, sa Marcus.

13/3: Hon blev ombehandlad i sina framknän igår och kommer att börja träna igen på onsdag. Hon har maskerat problemen i framknäna ett bra tag och det är därmed viktigt att verkligen fixa till dem hundraprocentigt nu för att vi inte ska äventyra de fina loppen längre fram på säsongen. Margareta-loppet känns därför just nu inte så spännande längre men vi kan avgöra det bättre nästa fredag.

4/3: Kailua blev trea på 18,7 och visade ca 16,5 sista varvet. Hon skötte sig kanonbra och tjänade 15 000 kr på en snabbjobb som hon behövde för att hitta formen. – Jag var nöjd med henne, hon travade fint och skötte sig bra. Men hon blev lite spänstlös sista 200 m och vi ska fixa till lite småsaker och sedan köra ett oavlönat banjobb till om ca två veckor så vi kan vara säkra på om det är full form eller inte inför ev start i storloppet i slutet av mars i huvudsstaden, sa Marcus.

25/2: Hon har tränat riktigt fint i sanden på slutet och mest flexibel vinner. Marcus siktar ju på ett stort lopp på Solvalla i slutet av mars och nu när det bara blev fyra hästar i treårsloppet för ston hemma på Halmstad får hon ta det som ett led i matchningen. – Det kommer inte att vara toppform på måndag men hon ska vara i form om en månad så nu börjar det, sa Marcus. Kan vi vara trea eller fyra på bra sätt tjänar hon ju fina pengar utan att behöva resa nu. Perfekt!

21/2: Hon blir allt starkare och har nu avslutat sin period enbart i sanden. Från och med nästa vecka blir det en gång i veckan med fart och en gång på gymmet. Marcus siktar på årsdebut i april.

14/2: Inget nytt i båten den här veckan, hon manglar på.

7/2: Fortsatt bra, vi jobbar på med vinterträningen och hon blir allt starkare och lugnare.

31/1: Hon fortsätter att övertyga i sanden.

24/1: Kailua har nu börjat träna i sanden och det var något hon gillade högt och rent. – Ett par månader med våra korta sandintervaller kommer att göra susen för hennes styrka och fräschör inför säsongen, sa Marcus.

17/1: Det är inga fel på hästen men tränaren tycker att hon har tappat formen efter halsinfektionen och nu gör vi en korrigering och lägger om siktet. – Hon får styrketräna i ett par månader istället och hitta tillbaka i rätt form inför säsongen. Tänk på årsdebut i slutet av april-ish, sa Marcus. Den här hästen är för bra för att chansa och starta för tidigt igen efter sjukdomen.

11/1: Dessvärre åkte hon på en halsinfektion här under veckan, oss veterligen är det bara hon i hela stallet. Så nu har hon fått medicin och det blir lugnt med träning till slutet av nästa vecka. Sedan får vi helt enkelt se hur mycket hon eventuellt har tappat eller om det blir gas mot 29/1 och 8/2 ändå. Inte omöjligt eftersom hon fick medicin direkt!

4/1: Hon har som många av våra hästar precis bytt foder och allt sammantaget valde Marcus att stå över loppet 8 jan på Solvalla. Hon tränade jättebra igår och har blivit lugnare på den nya maten. Nu siktar vi på att ha henne riktigt i ordning för två lopp i slutet av januari och början av februari.

22/12: Veterinären gick över henne i förrgår och det var smågrejor som blev fixat. Hon kommer att träna på ett par gånger i veckan även över julen och så siktar vi på start i Stockholm den 8 januari som uppladdning inför Margaretha-loppet i slutet av januari med 300 000 kr i första. – Ja, om hon fortsätter att hålla den fina stilen vill säga. För annars blir det lite vila, det bestämmer hon själv, sa Marcus.

19/12: Kailua höll farten mycket bra som fyra från dödens på Åby och hon framstår allt mer som en av de bättre stona i kullen.

13/12: Hon verkar bra och drog 4/2140a på onsdag, till synes som klar favorit. Rikard är tillbaka från sin Thailandsresa och vi har skott till henne efter konstens alla regler för att klara av de vinterbetonade banorna för dagen.

10/12: Kailua hittade vi en lösning på i ryggen i fredags och igår var hon mycket finare! Men något Solvalla blir det knappast nästa vecka efter den fadäsen i torsdags, resan är lång på vintern. Det finns ett passande lopp på Åby dagen efter istället som vi mest troligt kommer att anmäla till.

6/12: Hon skötte sig jättebra hela dagen, även på banan. Men dessvärre blev det dubbla galopper. – Hon klarade inte alls av rasmassorna i sista/första sväng igår. Resten av banan höll bättre standard och då fungerade det braför henne; hon kändes lika bra som innan. Först tänkte jag att vi kanske hade henne för gammelskodd, men med lite eftertanke kan jag garantera att så inte var fallet; hon är s k linjegångare och klarar inte av när det är massvis med rullande material på ytan som det var på Axet igår i den svängen, sa Marcus.

30/11: Kailua fortsätter att jobba kanonbra och drog bricka 9 bakom bilen på torsdag. Rikard är dessvärre i Thailand å Patrik bortrest inom Sverige så Marcus kör henne själv. – Det är ingen leksakshäst och helst ska man ha kört henne en hel del innan man sätter sig i kortvagn bakom henne. Det här blir intressant och läget känns bra, sa Marcus.

22/11: Hon har joggats och allt verkar tip-top. Nästa start blir på Axevalla 5 dec i Silverstoet om allt går som det ska.

19/11: En sen strykning gav oss enkelvolt och spår 3 och då blev det väldigt enkelt! Hon vann överlägset från spets på finfina 16,8/2140 volt och det var verkligen ett gott dagsverke. – Jag gillar den här egensinniga märren skarpt och kommer att matcha henne i högsta klassen över vintern eftersom hon fungerar fint på brodd bak sedan en tid; hon är inne i en enastående utveckling för dagen, sa Marcus.

15/11: Det har sett kanonbra ut hela veckan och nu är det start på Solvalla från spår 2 över 2140 på tisdag. – Jag tror att hon är gynnad av distansen, den här märren är urstark, sa Marcus.

9/11: Tyvärr ställde man in tävlingarna i Kalmar igår kväll pga dimma. – Vi som satt på banan inför lopp 1 hade fri sikt över hela banan så vi hade lite svårt att förstå vad som hände. Men så är det i alla fall och nu är hon hemma igen, en upplevelse rikare. Hon skötte sig perfekt hela dagen och det är bara mer och mer som talar för att detta blir en riktigt intressant treåring. Ny start kan ev ske den 19 november, sa Marcus.

4/11: Det verkar väldigt bra med henne och det blir start som favorit i Kalmar på fredag. Patrik kunde inte åka dit och eftersom hon är väldigt egen av sig blir det då tränaren själv som kör.

1/11: Vi tog bort henne därifrån pga fullt lopp och voltstart. Men det ser ut att kunna bli Kalmar istället på fredag.

30/10: Hon kändes väldigt bra i gårdagens jogging enligt tränaren och vi anmäler med spårförbehåll till stoloppet på Åby nästa vecka.

22/10: Marcus var väldigt nöjd med henne idag. – Men spår 7 i detta gäng är blytungt och vi är nöjda med rekordputs och sista pengarna kan jag säga. Vi har ju inte vässat något alls för att vara med här, utan det är för att få speed i henne; trött har hon aldrig varit i hela sitt liv, sa Marcus.

20/10: Spår 7 med Johan Untersteiner i storloppet på lördag.

18/10: Hon är omskodd i veckan och tränade väldigt bra igår. Det blir spännande nästa vecka.

14/10: Mats Ahlqvist från Jägersro ringde och berättade att vi efter återbud har kvalat in till Breeders Course-finalen med 600 000 kr i förstapris nästa lördag, ett prestigefyllt grupp II-lopp. – Hon tränade kanonfint i morse och nu skor vi om henne för att bli mer tävlingsredo, klart vi ska vara med! Med mer slipad tävlingsbalans och jämn fart på loppet kan hon rekordsänka rejält, sa Marcus.

10/10: Hon gick 15,3 med 90 i puls och Patrik var lyrisk. – Hon var inte alls trött men behöver skos om ifall vi ska kunna speeda bättre. Men hade loppet körts i jämnare tempo hade hon säkert kunnat gå 1.14-14,5 redan nu. Den här känns spännande, sa kusken efter loppet. Nu finns det lite att välja på om några veckor, antingen 1640 mot ston eller 2140 öppet. – Hon är nog mer gynnad av längre distans, avslutade Patrik.

5/10: Kailua jobbade jättebra på sandrakan igår och drog 5/1640a i BC-kvalet på onsdag. De tre främsta går till final om 600 000 kr. Hon är minst rutinerad av sina konkurrenter och vi räknar inte med final, men Marcus tror att hon går en 1.15-tid på bra bana och detta känns som ett led i matchningen.

1/10: Hon var verkligen kanonfin igår och skötte sig perfekt i volten och allt, det blev en lite väl vass 500-ing när Patrik tryckte sig till spets men hon höll stilen hela vägen och utvecklas undan för undan. Eventuellt går vi nu och testar i BC-kvalet nästa vecka, tränaren tror att hon gynnas av att gå mot bättre hästar i lite bättre tempo i ryggar.

25/9: Kailua var jättefin i lugnt banjobb igår och startar nu i ett femhästarsfält från bricka 2 hemma på måndag. Om allt fungerar som det ska blir det sedan kval till Breeders Course veckan efter men vi får se.

18/9: Hon knallade 1.19/1600 på lite tung bana när Marcus testade henne med skygglappar igår. Hon amäldes till auktionsloppet med 220 000 kr i förstapris nästa tisdag men trots att hon stod som föranmäld (insatslopp) visade det sig att hon inte var det. Så nu laddar vi för Breeders Course-kval om en vecka eller två istället. – Jag tror att hon går en 1.15-tid, så bra är hon redan så vi kan prova eftersom jag helst villa ha auto till henne hur som helst. Men det är lite humör i henne och hon går inte att säga vara 100 procent travsäker ännu, sa Marcus.

13/9: Kailua gick ett dubbelheat över 1600 för sin tränare idag och han var mycket nöjd. – Det blir start den 24:e istället så vi hinner vässa lite nästa vecka. Det kan bli auktionsloppet på Solvalla, sa Marcus.

5/9: Hon har varit laddad i veckan och det här ser bra ut. Ostepaten har hjälpt henne lite och nu siktar Marcus på ny start i Kalmar den 20 september.

30/8: Kailua har tagit loppet bra, behövde bara få lite hjälp i bakknäna av veterinären men annars inget. När hon jobbade igår på rakbanan såg det riktigt bra ut. Det finns inga bra lopp på nån vecka nu men från mitten/slutet av september drar tvåårsloppen igång på allvar.

26/8: Hon spurtade starkt som trea på 18,4/2000a i fredags och vi var jättenöjda med henne. Idag måndag joggades hon och kändes lika bra som vanligt så nu blir det för Marcus att leta nytt lopp asap.

19/8: Allt verkar bra och nu är hon anmäld till debut från 10/2000a i Köpenhamn på fredag.

13/8: Nu gick hon 1.20/1600 utvändigt om häst på ny balans och låg fint i puls. Om hon är fortsatt fin på alla sätt om en vecka kan det bli dags att anmäla till debut.

7/8: Hon kvalade på bra sätt och skötte sig exemplariskt i lördags. Det blev visserligen bara 22,4 i tid men det gick så sakta första varvet och kusken brydde sig inte om att pressa henne. Nu har vi lättat henne lite i balansen och kommer att se hur hon verkar under nästa vecka innan vi bestämmer oss för om det blir debut snart eller om det dröjer lite till.

31/7: Kailua är nu anmäld till kval hemma i Halmstad på lördag och Patrik som kör kommer att få i uppdrag att köra runt på 21 full väg. Kailua gick ett banjobb efter 20,5/2100 i slutet av förra veckan och är väl förberedd.

19/7: Hon gick jättebra utvändigt om häst tidigare idag och det blev 1.25/1600 som bäst i långvagn. Tränarn vill köra ett till sulkyjobb i nästa vecka innan det blir kval.

9/7: Igår jobbade hon i sulky för första gången och det blev 1.20/1600 utan minsta problem. Marcus säger att det blir ytterligare ett banjobb om 10-14 dagar beroende på hur hon tar detta och sedan kan det bli tal om kval.

3/7: Hon trummar på och det blir nog sulky nästa vecka, det är lite för stökigt på och runt banan denna vecka.