Projektbeskrivning

IMPERIAL WINE

År: 2019

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Hingst e: NUNCIO – SWEET HOME ALABAMA

Exteriörsiffror: 445433

Säljstatus: Inga andelar till salu för dagen

Skötare: Nathalie Wiberg

Veckokommentarer

24/9: Allt normalt men vädret har varit sådär så banorna var inte bra i slutet av veckan så han gick bara ett riktigt jobb även denna vecka. Men nästa vecka gasar vi två pass med honom.

18/9: Det kan vara Imperials bästa träningsvecka i livet detta. – Vilken otroligt fin och klok häst, sa Gustav efter jobbet. Nästa vecka får Imperial gå upp på två snabbjobb i veckan igen och det lär bli slagsmål om vi som ska få köra honom.

10/9: Vi börjar med att gratulera hans broder som idag vann kval till Svenskt Travkriterium! Imperial vansläktas inte och har varit skitfin i jobben den här veckan. Han kommer att mangla på så här några veckor till innan vi ser om det är dags att speeda lite igen. – Den här utvecklas så fint och jag tycker att han påminner mycket om Calling Out i samma tid. Fast undrar inte om den här är lite bättre jämförelsevis? Hur som helst har vi satt ev kastration på håll eftersom det i nuläget inte verkar vara ett avgörande problem, sa Marcus. Eftersom vi börjar i sanden långt före fjolårets tvååringar gjorde det, borde vi kunna ha tillräcklig styrka för att komma till start till våren trots hans storlek och somriga tillväxtproblem.

3/9: Han var riktigt fin i dagens träning då han gick tre intervaller i sanden och sedan tre intervaller på rundbanan. Som snabbast gick han 1.30-fart på banan och så bra som han såg ut då har han nog aldrig gjort. – Jag tycker att han kommit över tillväxten nu och vi ger honom tre veckor att bevisa att det inte behövs någon kastration, sa Marcus. Det ser väldigt bra ut nu! Det här är nog en blivande kanon. – Precis pappa upp i dagen på många sätt, sa tränarn.

28/8: Han har jobbat på lite i sanden ute på Veka redan och det ser bra ut. I nästa vecka tränar vi på lite tuffare och ser vad som händer. – Imperial har kommit ur sin långa tillväxtperiod nu och september blir spännande, sa Marcus.

20/8: Det går riktigt bra för honom nu och dagens sandjobb var riktigt riktigt bra genomfört. Nästa vecka flyttar han till Veka och den riktiga sanden. Om pungproblemet sedan kvarstår i höst så finns en tid bokad hos doktorn i slutet av september men vi återkommer till det lite senare.

13/8: Idag gick han sitt första jobb i sanden och det var riktigt bra. Det var kanonkul att se eftersom hästen ska flytta ut på Veka inom ett par veckor och där träna på djupsanden. – Jag tycker att Imperial Wine påminner mycket om Calling Out i kropp och stil. Den grabben flyttade vi inte ut förrän i januari och det är säkert bättre att Imperial får fyra månaders försprång på honom inför 2022, sa Marcus.

5/8: Han har stabiliserats i kroppen på sistone sedan Marcus att över hästen på att bara gå ett snabbjobb i veckan och resten motion. – Idag var han skitfin i tre backintervaller efter 40-35-30 och det var låg puls också, sa Marcus. Vi fortsätter såhär ett tag till så att knäna hinner sätta sig korrekt.

23/7: Ja, han trummar på i backen som vanligt och allt är normalt. Hans framknän är fortsatt väldigt öppna så vi vill inte gasa nåt på rundbanan än på ett tag för att inte förstöra något. – Men sånt där brukar släppa rätt som det är och då får han direkt gå till banan igen, sa Marcus.

16/7: Han går sitt i backen och trummar på.

9/7: Den här veckan har han tränat på riktigt fint och så fin som han var i backen idag var det länge sedan vi såg honom. En härlig häst med lite samma utstrålning som Calling Out. – Ja, de påminner en del om varandra och Imperial kommer alldeles säkert att gynnas lika mycket som Calling av rejäl djupsandsträning senare i år, sa Marcus. Ännu är det för tidigt att sätta honom där, vi måste vänta till åtminstone oktober för den typen av träning på unghästarna.

2/7: Han har gått snabbjobb både i backen och på rakbanan i fin stil den här veckan. Men det finns ett litet orosmoln. – Hästen har två vridna testiklar men det har inte varit något direkt problem tidigare. Men nu i takt med värmen och att han växer har den högra kulan blivit tre gånger större än den andra och om man inte använder suspensoar så fungerar det inte. Detta innebär att det finns risk att vi måste plocka bort den ena kulan av medicinska skäl senare i höst, om det skulle bli ännu värre. Då blir han en s k klapphingst, exempelvis som gårdagens storslagna vinnare Camelot As som bara har en kula, sa Marcus. Ett sådant ingrepp är enkelt och ”kostar” bara två veckors vila, så det är egentligen inget som oroar.

25/6: Rätt managerat är vila ett allvarligt vapen! – Han har gått tre dagar i rad nu och varit skitfin. Nästa vecka blir det snabbjobb igen, sa chefen.

18/6: Han har bara tagit det lugnt under veckan och fått pusta lite efter sina tuffa träningsmånader. Det blir vila till mitten av nästa vecka då han sätts igång igen. – Spännande att se hur han agerar efter den korta vilan, sa Marcus.

12/6: Det blev bara backträning för vår bjässe den här veckan, för han växer så det knakar och är öppen i tillväxtzonerna i framknäna. – Som ni kan se på den nya bilden är han en bjässe, men en skitsnygg sådan. Han får vila 10-14 dagar nu som de flesta andra av våra tvååringar som har tränats tufft varje vecka sedan årsskiftet. Därefter joggas de igång igen och visar ganska snabbt hur pass mycket de tål att trimmas till för start i höst eller inte, sa Marcus. Jag tycker att detta är en häst som vi kan tro väldigt mycket på inför framtiden men eftersom han växer så mycket och är öppen i knäna till och från tror jag att vi gör fel om vi gasar för mycket redan nu i sommar.

4/6: Han har gått på rakbanan denna vecka och skött sig bra. Nästa vecka är det planerat för banjobb igen för den svarte blänkaren. – Vi ska inte köra så mycket fortare än 1.30 utan vid bra väder så nöjer vi oss antagligen vid 28-30 över distansen. Vi behöver inte sänka honom för kval än på någon månad så han får chansen att orka med sig riktigt ordentligt, sa coachen om den superfina men väldigt storväxta hästen.

28/5: Tvååringarna har gått mest i backen den här veckan och den store svarte har skött allt på bra sätt. Det blir lite rakbanan i nästa vecka innan det är dags för banjobb igen veckan därpå.

21/5: Han fortsätter att glänsa i jobben men Marcus och Urban anser inte att han är mogen att sänkas max redan nu, så han får hålla sig kring 1.30/1600 i banjobben ett tag nu och går däremellan omväxlande i backe och på rakbanan. – Det är en grym individ men det krävs mycket av en häst att börja gå 1.20-farter på banan redan nu, vilken man måste göra ifall man vill gå för Svampen och de första stora tvååringsloppen. Det vore att chansa för mycket anser vi och därför får han träna på rejält i mer normala farter tills hans tillväxt stabiliserar sig, sa Marcus. Hästen har ju varit lite mer sjuk än de andra i grupp 1 bland våra tvååringar så det är inte så konstigt att hans puls inte riktigt hänger med den stora kroppen ännu.

13/5: Han glänser verkligen i jobben och visade 1.29/1600 i andra heatet i speedmaster i tisdags. Det enda som håller honom från absoluta toppen i vår extremt fina tvåårskull är att han är så stor och ännu har lite för hög puls för att sänkas till kvaltider. – Vi tar det lite varligt och låter honom jobba på sin styrka i sin egen takt så att inget går fel. Detta är ju en skitfin häst, sa Marcus.

7/5: Han dundrar på i träningen och nästa vecka är planerad som banjobbsvecka. – Det är dags för honom och de andra två som går snabbast att sänka sig ganska rejält nu som det känns, sa Marcus.

30/4: Han har tränat på riktigt fin den här veckan, dels på rakbanan i måndags och dels i backen igår. Inget avviker mot vår plan och om två veckor är det dags för nästa banjobb om inget inträffar som stör dessa planer.

23/4: Han har tränat på som vanligt denna vecka och blir bara bättre och bättre. Inom 1-2 veckor är det dags för nästa banjobb och då kommer han säkert att sänka sig ner under 1.30-strecket över distansen. – Han och Cobra Kai har ju redan visat 1.23-fart vissa bitar på rakbanan så den här är försigkommen, sa tränarn.

16/4: Han var grym på rakan i måndags men blev sedan lite ful i benen och har bara joggats resten av veckan. Allt ser bra ut nu och det var säkert bara nåt skit i kroppen, det brukar kunna bli så där då. – Men han blir starkare i kroppen och fick rödljusbehandling tisdag-torsdag och idag såg han skitfin ut igen. På måndag blir det nya intervaller på rakbanan, som snabbast gör de bästa tvååringarna 1.30/500 på den lite tyngre rakan, sa Marcus.

9/4: Han utvecklas starkt och gick 1.31/1600 med 1.27 sista 500 i spets mot Nuncio-brodern Cobra Kai utvändigt igår. Det var riktigt fint och nu går vi över och börjar köra rakbaneintervaller två gånger i veckan med unghästarna från och med nästa vecka. – Sedan blir det dubbelheat 1600 ungefär varannan, tredje vecka under våren och försommaren, sa Marcus. Den här gillar vi skarpt.

2/4: Det första banjobbet över 1600 i två heat gick väldigt bra! När kamraterna galopperade bort sig fick han springa själv men det bekom honom ingenting och det blev 1.35/1600 med 1.30 sista 500 på riktigt bra sätt. Inget trött alls enligt kusken och den här gillar vi skarp

26/3: Ja, han gick ett lugnt banjobb denna vecka och nästa ska han vara redo att gå sitt första dubbelheat över 1600.

19/3: Han har blivit frisk igen och joggats hela veckan. Nästa vecka blir det banjobb igen och veckan därefter ska han vara redo att möta Cobra Kai igen och sänka sig ytterligare.

12/3: Han gick lite bättre än 1.36/1200 med 1.28 sista 500 förra veckan men har varit lite snorig denna. Ingen fara på taket men det blev inga snabbjobb nu. Nästa vecka lär han vara åter i träning som vanligt den här fina hästen. – Han har verkligen utvecklats, det känns även i motionskörningen att det är en riktig häst, sa Marcus.

26/2: Han fortsätter att övertyga och idag körde vi distansjobb med tvååringarna för första gången, när banan äntligen var riktigt fin. – Det blev 37,5/1200 i andra heatet och på det låg han bra i puls. Det kändes som att han är redo att sänka sig ganska rejält inom kort, sa Marcus. Nuncio ser bra ut…

12/2: Han trummar på och Jonas var lyrisk i banjobbet igår då han visade 1.30/300 m med lätthet i väldigt fin stil. Den här gillar vi!!

5/2: Han blev frisk fort och känns jättefin. Han drog till med 1.35/300 i speeden med bl a Cobra Kai idag och den här gillar vi skarpt. Det blir inga distansjobb innan banorna är normala igen.

29/1: Han har haft lite hög temp mm den här veckan så det har inte blivit några speedjobb, bara motion och skritt. Vi tror säkert att han är som vanligt igen på måndag.

22/1: Nu har han gått sitt första riktiga banjobb och detta på bästa sätt. Vi körde mellan 1.50-1.55/1200 i två heat i bakvarv och som snabbast pinnade han på en speed i 1.40-tempo. Inte illa! – Den här känns väldigt komplett som häst, stor och rejäl med bra teknik, sa Marcus Det enda är att han har vuxit så in i bomben att han idag är lite för tung för sitt hjärtas skull.

15/1: Han har vuxit på sig rejält över uppehållet och både blivit högre och grövre, framför allt. I första jobbet igår var hästen skitfin och detta är helt klart en stor plusvariant!

8/1: Han är i full gång igen och i nästa vecka kommer vi att köra lite speeder med honom, om inget händer innan dess. Han har mått riktigt bra av en lite lugnare period och är nu riktigt fin igen.

23/12: Han var lite förkyld under december men har nu gått fullt sista veckan. Det blir lite vila över helgerna men sedan sätter vi full fart igen. Han får kanske börja med lite snabbjobb redan i januari men troligast får han börja med några pass av fartlek först och snabbjobb 1 feb.

4/12: Nu är han uppe på full dos och kommer att trampa på så fram till juluppehållet. Sedan blir det successiv ökning och fortkörning från 1 feb.

20/11: Han trummar på och är en av dem som först blir redo att börja trampa på 1200 m i lite fart här under december.

6/11: Han jobbar på och det finns inget negativt att anmärka. Det dröjer en månad till i alla fall innan vi börjar gasa lite korta speeder.

23/10: Nu är han uppe på fyra varv om dagen och inom ett par veckor flyttar han upp till 5 km. Allt ser bra ut, riktigt mysig och fin häst.

9/10: Han trummar på och går 3-4 km per dag

26/9: Ja, inga konstigheter. Han är fin!

18/9: Han är uppe på 2-3 km om dagen och sköter sig bra.

11/9: Det går som på räls men än så länge har han inga skor och vi får avvakta med superlativen tills han kommit lite länge. Troligen skos han redan i nästa vecka och sedan börjar vi marschen mot snabbjobb i februari!

28/8: Han sköter sig väldigt bra överlag och kommer att tömköras ytterligare en vecka innan vi testar vagn på honom. En riktig kejsare som typ!

21/8: Vi hämtade hit honom igår och det handlar om en stor, välväxt och fint hingst. Trevlig verkar han också. På måndag inleder vi med tömkörningen!

31/7: Den tvåårige brodern blev trea på en 1.14-tid på Jägersro i tvååringsdebuten i tisdags. Imperial Wine har snart gått klart sommarbetet och kommer till oss på inkörning om ca 2 veckor!

5/6: Den tvååriga brodern till Imperial kvalade på 20,2 i Danmark under veckan och den imponerade rejält.

1/8: Uppfödaren har valt att samarbeta med oss och Marcus har godkänt exteriören på den här mycket tilltalande hingstungen med två riktiga champions som föräldrar. Han kommer i träning 15/8-2020 och står kvar utan kostnad hos uppfödaren fram till dess.