HOLDING PATTERN

År: 2020

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Valack e: UNCLE LASSE – TWISTERELLA

Exteriörsiffror: 554443

Säljstatus: SELECT. Det finns för dagen inga andelar till salu.

Skötare: Madde Nordström

Veckokommentarer

Under fyra fredagar i oktober/november testar vi att skicka ut veckorapporten via adminbolaget Asap KB och deras nya tjänst för information till hästägarna.

20/10: Vi fick tyvärr behandla upp en has med veterinärens hjälp igår så det blir en lugn vecka till innan det kan bli dags för banheat. – Ja, han har varit lite upp och ned den sista tiden så det var bra att han fick lite hjälp efter all tuff träning för att komma ikapp, sa Marcus. Jag står fast vid att detta är en riktigt bra häst, vi måste bara låta honom få den tid det krävs att bli startklar. När han väl är där han ska vara tror jag inte att det kommer vara så problematiskt för honom.

14/10: Standardjobb i veckan och i nästa vecka är planen att köra på banan igen.

6/10: Han har jobbat på fint på rakbanan här och vi ska mangla en vecka till innan det är dags för nästa banhet om 10 dagar förutsatt att inget händer. – Den här väntar jag mig mycket av, han är så ruskigt fin i kroppen nu äntligen, sa Marcus om vår bjässe som verkligen har behövt tid att växa i sin stora kropp.

29/9: Han är tillbaka i träning och skötaren var nöjd med honom i lugna intervaller igår när Marcus var på auktionen. På måndag tränar han fullt igen och på fredag ska vi kunna ge besked om den närmaste framtiden, om överbenet gett med sig eller behöver mer behandling etc.

22/9: Han har ett litet ”obränt” överben som har blivit lite aktivt på sistone. Efter gårdagens intervaller på rakbanan så kom veterinären och satte lite kortison under huden där överbenet sitter. – Det brukar duga för det här sortens problem och jag räknar med att träna honom normalt igen om en vecka men nästa banjobb kan vi inte meddela ännu eftersom vi måste få lite tid att se hur detta landar, sa Marcus. Men kval i november kvarstår.

15/9: Det ser bra ut även denna vecka och Marcus siktar på nytt banheat i slutet av nästa.

8/9: Han gick 1.24/1600 ytter om Heja Ha igår och hade låg puls på det. – Han kändes ännu bättre än tidigare och kan garanterat 1.19/2100 i sulky redan nu. Men han har ju inte så många trippelheat i kroppen så för säkerhets skull väntar vi lite till innan gasning, sa Marcus om vår stortalang som är på väg till debut efter sin oturliga skada som tvååring.

1/9: Han sparrade Heja Ha i banheat i måndags och gjorde det enkelt på utsidan. Det planeras för ett lite tuffare banheat om ett par veckor igen. – Den här har vi börjat finslipa på alla sätt nu eftersom det börjar närma sig kval. Det är hög kapacitet så det räcker i honom, sa Lindgren idag. Det hörs på Marcus att han känner något riktigt extra i den här.

25/8: Han trummar på och ser väldigt fin ut. Det blir nytt banheat redan nästa vecka.

18/8: Han gick mot bra, startklara treåringar på rundbanan idag och skötte sig med stora plus. – Inget trött alls och fortsätter han så här så hinner han både kvala och vinna innan november är över, sa en mycket nöjd tränare efter dagens jobb som gick efter 33/2600 följt av 26/1600 i tröningsvagnar. – Han är redo för sulky inom en månad om inget händer negativt.

11/8: Han gick ett fullt styrkepass med 3000 m på banan och tre heat i backen idag och var skitfin på det enligt tränaren. Nu kör vi så en vecka till och sedan blir det bantest! – Det känns som att han äntligen är redo och nästan ber om mer när vi tränar, sa en glad coach efter dagens heat.

1/8: Han är igång igen och ser bra ut. Innan nästa rapport ska han vara träna fullt igen och förhoppningsvis ha hunnit med ett första trippelheat efter halsbehandlingen.

21/7: Två lugna pass denna vecka eftersom han har fått kortison allmänt hela veckan. Nästa vecka blir därmed också ganska lugn men i slutet går han lite intervaller så han är förberedd för full träning igen veckan därpå. Den här hästen ser tränaren som en av stallets mest intressanta inför hösten…

14/7: Igår gick han till veterinären för första gången men det var inte mycket att fixa. – Vi gjorde vid hovlederna och ett bakknä men det var det lilla. Men hästen skulle ändå ha lite allmän kortison för att behandla hans tidigare lite krångliga hals, sa Marcus. Vi tar en vecka med lugnare träning nu, efter en tuff period av mangel, innan vi gasar på med banjobb igen. – Håller han sig frisk nu så blir det kval och flera vinster i höst och vinter, sa en tränare som låter säker på sin sak.

7/7: Den här veckan har varit superbra och Marcus var lyrisk efter torsdagsintervallerna. – Det var det jävligaste, så fin han var! Den här blir en kanonhäst när han är färdig, bara han slipper mer otur och skador, slog coachen fast. Wow…

30/6: Han går från klarhet till klarhet och i måndags hade han exempelvis lägre puls än självaste Can Paixano efter intervallerna på rakbanan! – Nu börjar det lossna för honom och det är inga tvivel om att den här vinner många lopp i vinter bara han får vara frisk, det är grymt steg i honom, sa Marcus. Peppar, peppar…

16/6: Han gick sitt första trippelheat igår och gjorde det mycket bra och med låg och fin puls. Så härligt att det fortsätter gå så rätt med vår storvuxne men otursdrabbade talang. – Han får jobba på så här nu på rakbanan två gånger i veckan med ett trippelheat på banan ett pass var annan vecka ett tag så ska han nog bli redo för sulkytest redan i sommar. Den här har mycket att hämta om han får träna på utan avbrott ett tag till, sa Lindgren mycket belåtet efter jobbet.

9/6: Ytterligare en bra vecka och i helgen ska han skos för att bli redo att testas lite på banan inom kort.

2/6: Han bara trummar på och inget går snett numera. Nu låter vi det hållas så ett tag så vi får en bra starthäst till hösten!

25/5: Han är uppe i fulla intervaller nu och känns bra. – Tänk om han fick träna på så här nu en månad, hade varit roligt att se hur fin han blir då, sa Marcus om den otursdrabbade hästen.

18/5: Han är igång med intervaller och ser bra ut. Det är ju lite försiktigt i ett par veckor innan vi kan dunka på för fullt men peppar, peppar så går allt åt rätt håll nu.

12/5: Allt har gått bra under veckan och han manglar på i rejäl motion en vecka till.

5/5: Bra info på honom nu men vi körde bara motion denna veckan med. – I slutet av nästa vecka ska han få börja med lite lätta intervaller igen. Han är ju bra nu sedan en tid tillbaka så slipper han bara bli sjuk igen är han snart igång och tränar som de andra, sa Marcus. Det är ju stor potential i den här och helt klart en Carlsberg…

28/4: Han är igång och jobbar igen men bara i lugna farter ett par veckor till så han hinner igång på rätt sätt efter sin efterhängsna sjukdom.

21/4: Nu har han vilat klart och allt ser bra ut. På måndag börjar han igen…

14/4: Tyvärr har vi bakslag på grabben igen. – Ja, han är den enda häst i stallet som inte klarade sig med 10-14 dagars vila efter viruset för en månad sedan; nu har blodvärdena sjunkit igen och han har virusslem i näsan. Så vi har vilat hela veckan och det blir vila hela nästa vecka också för att det ska läka ut, sa Marcus. Virus går ju inte att medicinera så lätt och det är egentligen bara vila som hjälper. Stöööön…

7/4: Han går nu full träning med de andra treåringarna och ser bra ut. Får han bara vara frisk och jobba på ett par månader nu kan det hända mycket med en sån här rejäl och fin häst.

31/3: Han är igång och ser fin ut. Vi jobbar på så en vecka till innan det ökas lite intensitet efter påsk. – Han är ju väldigt spännande och hans fräschörproblem verkar nu övergående. Håll tummarna att det slutar strula för honom framöver, sa tränarn.

24/3: Vilan gjorde susen och blodproven var bra idag så på måndag kan vi börja träna igen!

17/3: Tyvärr har han, precis som Heja Ha i samma stallgång, dragit på sig ett virus och vi får räkna med vila fram till tors/fre i nästa vecka och då blir det ju bara lugn träning till att börja med. Nu är banorna i alla fall jättefina igen så när han är redo för snabbjobb igen om ett par veckor kommer han att dansa fram på ovalen.

10/3: Han har börjat lite försiktigt i backen nu också och allt ser bra ut. Vi kan dock inte börja med full träning innan banorna blir vårfina igen, förhoppningsvis är det i ordning redan nästa vecka!

3/3: Stortalangen Holding är tillbaka i intervallträning igen efter alla otursskador, sparkar etc mm. – Han ser bra ut och går upp på fulla intervaller på rakbanan i nästa vecka, så får vi se hur länge det dröjer innan han får börja i backen, sa Marcus.

17/2: Benet ser tack och lov räddat ut och nu har han joggats igång. Kan bli snabbjobb i slutet av nästa vecka!

10/2: Det har gått bra så nu har han varit i hagen under slutet av veckan. Vi hoppas kunna börja jogga honom igen i nästa vecka!

3/2: Det är få hästar som varit så otursdrabbade som Holding Pattern. – Nu när han äntligen var i full gång och tränade lika hårt som de övriga treåringarna så fick han givetvis en smäll på en bakhas som tog så illa att han måste stå på box i en vecka, suckade Marcus. Hästen mår bra annars men vi måste skydda såret så att det inte blir benröta på det svåra stället mellan bakbenen… – Det kommer ta två veckor innan vi kan träna igen och lägg på en veckas motion på det så är det mars innan han går snabbjobb igen.

27/1: Marcus körde själv i tisdags och var riktigt nöjd efteråt. – Ja, nu är han mogen att gå full träning med de andra treåringarna. Ja, förutom trippelheaten på banan. Men i övrigt kan han träna som de andra nu. Det känns mäktigt när man sitter bakom den här, så vi kan längta till hösten, sa Marcus. Tidigare än så startar han ju inte, men med så här fina hästar kan det få ta lite extra tid.

20/1: Han gick fullt i backen i tisdags och det var helt klart hans bästa intryck so fart. Vi jobbar på med det här fartmonstret, han behöver mata styrka nu!

13/1: Nu har han gått full intensitet för första veckan hittills, med rakbana ett pass och långvärmning på banan med backintervaller i det andra. Det ser odramatiskt ut och vi filar vidare och jobbar på i det tysta ett tag till…

6/1: Han har haft turen att vara schemalagd på bästa sätt och därmed klarat vädrets strul och tränat fullt. Backen fungerar fint och vi ökar på lite mer nästa vecka.

30/12: Han jobbar på stabilt nu och ska upp på backintervaller inom kort, den store hästen har fått hitta spänst på rakbanan lite först men känns nu redo för nästa steg. – Visst, han har tränat minst av våra tvååringar så långt och ligger efter. Men jag tror fortfarande på en mycket intressant treåringssäsong, i andra halvlek, tack vare hans enorma talang och fysik, sa Marcus.

23/12: Han jobbar på för fullt och får ingen julsemester. – Nä, han har väl vilat så det räcker och blir över så nu tränar vi på, sa Marcus.

16/12: Allt väl med Holding under veckan som trimmar tuffare och tuffare för varje vecka.

9/12: Han har tränat på fint under veckan men vi avvaktar lite men backen utan kör vanliga intervaller på rakbanan fram till nyår i alla fall.

2/12: Så, skönt. Han har börjat träna intervaller i backen igen och benet ser fortsatt kristallklart ut. – Så skönt, för detta är verkligen en häst som jag tror mycket på. Nu måste han bara få träna rejält några månader, det är en stor rackare som måste vara förberedd styrkemässigt, sa coachen.

25/11: Det är kristallklart och kallt det krånglade frambenet nu och mycket troligt var det en inflammation i benhinnan som tvingats fram av kroppen för att mineralisera ett överben som stöd som låg bakom hela problematiken med vänster fram. Nu när benet är frysbränt och utläkt så är det perfekt helt plötsligt och i nästa vecka kommer han mest troligt att börja med intervallträning igen. – Håll tummarna att analysen är korrekt, för nu vill vi börja mangla den här blivande topphästen inför nästa säsong, sa Marcus. Det är ju Nugget Zon-kapacitet i benen på den här grabben, men han måste ju få träna på sig styrka också innan han kan få visa det på banan.

18/11: Benet är kallt och fint igen och hästen har börjat jobba igen. Vi ökar takten i nästa vecka och ska vara igång med intervaller så fort som möjligt därefter. – Ja, nu vill vi igång med styrketräning inför nästa säsong så fort som möjligt så vi hinner ut med den här stortalangen innan midsommar, sa Marcus.

11/11: Nu ser det frysbrända benet bättre ut och det mesta talar för att han kan börja träna igen lite lugnt i nästa vecka.

28/10: Men vad ända in i helsefyr! – Det small upp ett överben på vänster fram nu i början av veckan och vi valde att ta hit veterinären direkt för att frysbränna, suckade coachen. Så nu blev denna vecka lugn och det blir minst en vecka till i hagen. – Ja, han växer ju så det knakar och det är säkert lika bäst att han får det lugnt med tempot i en månad till innan vi gasar på i intervallerna, sa Marcus. Den här ska vi bara vänta ut, det är ju ett monster.

21/10: Han gick sina första lätta intervaller på rakbanan och i backen idag och det såg väldigt bra ut. Nu räknar vi med eskalerande intensitet så att han kan vara uppe på full körning inom en månad. – Den här kan verkligen springa så det är bara att mangla styrka, sa Patrik som körde idag.

14/10: Han är i full gång med rejäl motionskörning och ser jättefin ut. I slutet av nästa vecka börjar vi nog med lite lätta intervaller igen.

30/9: Han avslutade sin stötvågsbehandling under veckan och kommer att komma in till travet igen efter helgen. Nu kör vi!

23/9: Han har kastrerats och allt har gått bra. Det blir ytterligare några veckor på vatten innan vi tar in honom till banan och börjar körträna igen. Efterlängtat kan man säga att det kommer att bli! – Ja, exteriörmässigt är ju Holding nummer 1 i hela den fantastiska 2020-kullen, flikar Marcus in.

17/9: Han kommer att kastreras i nästa vecka och sedan planerar vi som sagt att börja träna för vagn igen i början av oktober. De som ansvarar för vattenträningen hos Gysenius låter mycket nöjda med Holding nu!

26/8: Han är fin i benet nu och får lite stötvåg en gång i veckan i förebyggande syfte medans han tränar på i vattnet varje dag ett tag till. Det är meningen att vi ska kastrera honom i mitten/slutet av månaden och sedan börja träna för vagn igen vid månadsskiftet september/oktober. – Ja, han är för stor och har lite väl mycket Donato Hanover i skallen för att jag tror på att behålla honom som hingst inför de viktiga säsongerna som tre- och fyraåring, sa Marcus. Det är bättre att vi tar hans megabollar direkt nu innan den hårda träningssäsongen han står inför.

12/8: Han fick en ombehandling i benet och ska kollas om igen om två veckor, då veterinären anser att det troligen kommer att anses fullt bra igen. Vi tränar på i vattnet så länge med den här fina hästen.

29/7: Han hade ju fått en ganska rejäl smäll på frambenet men undersökningen visade att det bara var på ett litet område. Så hästen fick lite medicin insprutat i det inflammerade området och så kollar vi om honom på ett par veckor. – De har ju riktigt bra läkkött i den här åldern och det här var ren otur och inget som kommer att störa hästen i framtiden, det behövs bara lite tid att återställa benet innan vi kan träna i fart igen, sa Marcus. Rätt tid att gå vattenträning, helt klart. – Han blir inget tidigare eller senare av en sådan period nu den här store hästen.

21/7: Svullnaden såg mycket bättre ut nu så det akuta ska vara över. Vi kör på i vattnet ett tag.

15/7: Han var dunderfin på rakbanan i måndags men tyvärr så trampade han snett efteråt och vrickade sig vänster fram. – Det brukar ta 3-4 veckor för sånt där att lägga sig så vi skickade ut honom för en månad på vattenträning hos Gysenius nu när det blev så. Jag vill inte att han ska stå still nu när han kommit igång så fint, sa Marcus.

7/7: Riktigt bra utveckling på den här snygga bjässen för dagen och snart är han inne i full rutin och full träningsmängd som de andra. – Jag tror ju som sagt förr att detta i grund och botten är den allra bästa rådiamanten i hela vår toppkull födda 2020, sa Marcus. Vänta bara till nästa sommar…

1/7: Han ser bara bättre och bättre ut och går nu intervaller på rakbanan i lämplig mängd och fart tre dagar i veckan. – Det passar honom bra, det är en ruskigt stor och tung häst som ju hamnat lite efter pga tillväxtproblem och nu måste fokusera på bättre spänst innan vi kan gasa på ordentligt på banan med honom, sa Marcus. Men det är en blänkare och den här kommer att bli riktigt, riktigt bra nästa år.

24/6: Nu är han fräsch och fin men det märks ju att han inte gått lika många jobb som de andra. Det är lite vingligt och barnsligt men han går nu 3-5 intervaller på rakbanan var annan dag för att riktigt komma in i gängorna och hänga på de andra. – Det är ju den finaste hästen i kullen men han ligger ju lite efter pga sin storlek och de öppna tillväxtzoner han har haft under våren. Men nu ser det ut som att han ska kunna ta stora kliv under sommarn, sa Marcus.

17/6: Nu har han varit riktigt fin i rejäl motion i ett par veckor och kommer att börja med snabbjobb igen på måndag.

3/6: Han ser skitfin ut på ren svenska i körningen nu men är fortsatt öppen i framknäna och går inga tider att tala om. Det lär ta ett par veckor till minst innan han är redo för rappare jobb igen. – Han är sannerligen värd att vänta på, sa Marcus.

27/5: Vår bjässe har börjat stabilisera sig nu och sett bra ut under veckan. Några banjobb är det inte dags för ännu på nån vecka i alla fall. – Nä en sån här kanon är det bara att vänta ut när han växer, så som vi gjorde med Nugget, sa Marcus.

13/5: Nu matar han på i backen och ska så göra ett tag innan det blir fler banjobb.

6/5: Han fungerade fint på uppvisningen trots att det var hans första riktiga snabbjobb på banan. Det blev lite bättre än 1.40/1600 och han löste det bra. Nu trummar vi på i backen ett tag med honom innan vi börjar köra snabbare tider på banan med den här bjässen. – När det väl släpper för honom i kroppen kommer det att gå fort ner i tider, sa Marcus.

28/4: Vi har länge i valet och kvalet om han skulle vara med på uppvisningen på lördag, pga tillväxtproblem. Men han har rättat till det fint på slutet och visat sig på sin bästa sida här i veckan. – Så vi tar med honom på lördag, så får alla se en riktigt fin häst, sa Marcus.

15/4: Han har haft lite växtvärk den här veckan och bara gått halva dosen träning. – Vi chansar inget med de här fina hästarna, när de är i tillväxt får de vila eller bara gå lugn träning tills det släpper, sa Marcus.

6/4: Fantastiske Holding Pattern var den dyraste i inköp av samtliga 2020-hästar, vilket inte är svårt att förstå. Hans exteriör och rörelsemönster är monsterlika och hans härstamning skvallrar om att detta kan bli hur bra som helst. – Han är väldigt stor men rör sig exemplariskt lätt. Helt klart rör sig detta om en häst som har potential för de stora loppen som tre- och fyraåring och han har visat att han duger fint i vår grupp av väldigt fina tvååringar i år, sa Marcus. Men pga hans storlek kör vi lite lugnare i tiderna med honom för dagen. Men det är inget som oroar tränaren. – Nej, absolut inte. Jag har redan testat av honom och hans teknik i lite snabbare farter under vårvintern så några frågetecken på vad han kan har vi inte. Däremot växer han som bara den för dagen så han får nöja sig kring 1.45-1.50 just nu och bara manglar på inför sommaren.

1/4: Mamman Twisterella är ett av alla dessa fantastiska avelsston efter Super Arnie och hon har såhär långt lämnat två miljonärer i Aisle Stand (3 594 000 SEK) samt Licence Holder (2 324 000 SEK). Hennes avkommor har vunnit hela 54 lopp så här långt. Mormor Union Highness har också lagt två miljonärer i Camilla Highness (10 536 000 SEK) och Time Machine (1 638 000 SEK). Mormors mor Princess Glory producerade en dubbelmiljonär redan på 1990-talet så här finns det som krävs i mödernet. Pappan Uncle Lasse (9 149 000 SEK) hör till de mest blåblodiga avelshingstarna på världsmarknaden och vad han kunde själv visade han inte minst vid segern i SprinterMästaren 2016. I aveln har han inlett lovande och hans äldsta kull är 4 år under 2022.