Projektbeskrivning

GANDHI BOKO

År: 2013

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Valack e: FROM ABOVE – VOLITA BOKO

Exteriörsiffror: 555443

Säljstatus: Det finns för dagen inga andelar till salu.

Skötare: Linnea Engström

Veckokommentarer

24/9: Ja, det ser dunderbra ut i jobben och nu blev det bakspår på söndag. Det kan passa bra för där går han ”garanterat” felfritt och det är långt upplopp. Som han gick senast tyder allt på att hästen ska leverera fint igen. Dags för seger, väl?

18/9: Han kom inte med i Karlstad men det blir Tingsryd nästa helg istället. Hästen jobbar skitbra!

10/9: Han verkar ha tagit urblåsningen senast fint och vi testar en anmälan till Karlstad och silver där nästa helg. Kommer han inte med finns andra lopp inom kort.

3/9: Shit så bra han var! Marcus sa redan efter värmningen att det var det bästa han känt hästen sedan Kungapokalskvalet då han var helt på topp. – Det var fyra år sedan, flinade tränarn. I loppet tog man ledningen men efter 100 körda snubblade hästen på sig själv och galopperade. Han ställde sig i farten och fick femte inner. Luckan kom via dubbla open strech 100 kvar och man hann fram till en mersmakande fjärdeplats. – Utan galoppen tar han spets eller släpper för hålet, oavsett vilket har jag svårt att se honom förlora då. Nu är han miljonär äntligen och vi siktar framåt, han har mycket ogjort, sa Marcus. Det finns flera bra lopp om ett par veckor.

26/8: Han har jobbat jättebra och drog bricka 2 på Åby på onsdag i ganska lämplig omgivning trots högt förstapris. – Om han har sin dag så ser detta riktigt spännande ut, sa Marcus.

20/8: Han har varit pigg och glad hela tiden efter starten som blev fel i Malmö men vi har bara kört med halva antalet intervaller så här långt för att ge honom tid. Allt ser bra ut och nästa vecka blir det full gas igen. Ny start inom kort. – Vi tror på honom framåt, det ser väldigt bra ut, sa Marcus.

11/8: Skit! Tussarna åkte ur precis innan bilen skulle gå och det borde ha varit omstart. Nu blev det alldeles för mycket för hästen, som pullade friskt i dödens i 11-12 första 1600 innan luften tog slut. – Hästen kändes skitfin och han tappade bara luften. Jag tog upp honom 800 kvar och pulsen var normal efteråt. Vi får ta nya tag om ett par veckor, sa Jonas som körde. Marcus tror inte att Gandhi tar stryk av detta, vare sig fysiskt eller mentalt. Men vi ska nog undvika lång distans i fortsättningen med tanke på hur han kan ta i om det blir galet från start.

5/8: Han har bara gått lugnt efter senast men allt verkar bra och nu blev det perfekt läge i lämpligt motstånd på Jägersro på tisdag. Kan första segern på länge komma nu när vi kan rycka bakskorna?

2/8: Han kom aldrig till från bricka 12 och satt fast med krafter kvar på sista pengarna. Vi sparade bakfötterna på den hårda banan och har igen det nästa vecka.

30/7: Han har fortsatt att träna starkt men drog tyvärr bricka 12 i bakvarvspremiären på söndag. Vi får ta loppet som ett steg i matchningen mot höstens toppform.

23/7: Han är riktigt fin och det kan bli start på Åmål i bakvarv nästa söndag om han kommer med.

16/7: Han var jättefin i backen imorse och nu siktar vi på ny start i slutet av juli.

9/7: Nä, vi sket i Örebro eftersom motståndet blev stenhårt. Istället skoddes han till rejält igen och vi kan starta på Tingsryd 26/7 eller Åmål i bakvarv 1/8 som nästa pass. Så kul att följa den här ungdomliga gamlingen i sitt nionde liv! – Jag tror att han kan bli riktigt bra igen nu, det är verkligen bra med honom efter sju sorger och åtta bedrövelser, sa Marcus.

2/7: Han var hos veterinären igår och fick sina knän och en fotled fixade. Det var inga större grejer men kändes ändå rätt att kolla honom noga efter comebacken. Det finns inte så många lämpliga lopp i hans klass just nu men vi sneglar på Örebro 15 juli.

30/6: Såja! Han var grymt fin igår och efter sen lucka spurtade man vasst som trea på fina tiden 13,9 full väg. Det var en mycket mersmakande comeback och tränaren lät väldigt nöjd. – Jag och Jonas var helt överens om att han skulle köra på chans invändigt från sina trippla tillägg och hade det löst sig lite bättre så vinner man också loppet; om han kört sist ytter och på i spåren hade det inte funkat i det stora fältet. Detta ser väldigt intressant ut inför framtiden, jag tycker att hästen känns fräschare än han gjort sedan innan Kungapokalen, sa Marcus.

25/6: På tisdag är det dags för comeback för den här topphästen. – Det känns som att han har mycket ogjort fortfarande om han får hålla sig så här fräsch framöver. Nu är det comeback och det är i första hand ett bra intryck vi är ute efter, inte mer krav än så i första starten, sa Marcus.

18/6: Han tog banjobbet på bästa sätt och har känts toppfin även efteråt. Det finns lopp 28-30 juni så nu är planen att starta! – Riktigt spännande att han känns som en unghäst igen, sa coachen.

12/6: Han gick 14,5/1600 med 1.10 sista 500 i tredje heatet i torsdags! Före det sparrade han Cobra Kai till 19,5/1600 i speedmaster en timme tidigare. – Han har inte travat så här fint sedan innan Kungapokalen som fyraåring och överlag känns det riktigt bra nu. Vi hoppas han känns lika bra i början på nästa vecka för då kommer vi att anmäla, sa Marcus.

4/6: Allt har varit bra med den gamle och i nästa vecka har vi planlagt ett sulkyjobb.

28/5: Han gick ytterligare ett rappt jobb i backen idag med sista intervallen efter 1.17 på bra sätt. – Han var mycket bättre än för 10 dagar sedan och vi siktar nu sulkyjobb om 10-14 dagar, sa coachen.

21/5: Nu fick han ett inledande heat över 2600 på banan med tre vassa intervaller i backen efteråt. – Han känns skitfin i travet och kommer att få ett sånt här test till om två veckor, sedan ska han vara redo för ett banjobb ytterligare två veckor bort, sa Marcus. Räknar vi baklänges kommer hästen att vara redo för comeback i början av juli.

13/5: Han fortsätter att träna strålande på sanden och om max ett par veckor lär Marcus trycka till honom lite på banan igen för att se hur långt det är till start. Mycket spännande! – Håller det nu kan det bli riktigt framgångsrika månader framåt, sa coachen.

7/5: Han är riktigt fin i sanden och i backen hela tiden. Vi ska kämpa på så här i två veckor till innan det blir banjobb och inledande vässning för årets säsong. – Den ska ta mig tusan bli hans bästa, sa Marcus. Han ser ut som en unghäst för dagen och vi har god tro.

23/4: Han är fruktansvärt fin för dagen och Marcus vill inte riskera att den här levnadsglada hästen överforcerar sina ben om vi redan nu gasar på banan. – Därför blir det att trampa på i sanden och backen i några veckor till så han hinner anpassa sig på nya skorna innan vi gasar på banan. Jag har mycket god feeling för honom nu, bättre än på flera år, hälsar Marcus.

16/4: YES! Det blev grönt ljus och i dagens intervaller var han grym hästen. – Han har fått på sig special-skoning signerad slagare Klossi (bild finns på Marcus insta @marlin1609 att kolla på) och har verkligen sett bra ut efter det. Vi har precis herpesvaccinerat nu och om ca 10-14 dagar blir det första testet på banan, sa Marcus. Så sjukt spännande!

9/4: Han har jobbat på hela veckan och allt är som det ska. På torsdag åker han till Tornell och vi hoppas få grönt ljus att gasa banjobb med honom inom kort.

2/4: Allt är väl och han jobbar på som han ska.

25/3: Han har jobbat på för fullt nu och ser ut som vanligt. Det var fullt hos Tornell igår så han får vänta med omröntgen i tre veckor till när hans ordinarie återbesökstid infinner sig. Vi jobbar på så länge och vill/får inte gasa max innan vi kollat om benet på röntgen.

12/3: Nu går han för fullt i backen och ser skitfin ut. Vi manglar på i några veckor till innan vi sedan gasar lite på banan för att se hur långt borta han är från ännu en comeback. – Han har nio liv den här, sa Marcus. – Det känns som att han har 10 mille på kontot, sa Jonas, som körde honom för första gången i backen i tisdags.

26/2: Ja han överlevde även denna fadäs och är nu igång igen i sanden. Vi kör på det nästa vecka och därefter får vi se om såret är så fint att vi kan börja gasa även på andra träningsbanor. – Det bör vara fulla jobb inom kort, sa Marcus.

19/2: Allt har gått bra med honom nu och nästa vecka drar vi igång igen.

12/2: Världens mest otursförföljda häst blev sparkad på en has i hagen i söndags så han fick åka till sjukhuset och plåstras om (tack och lov för veterinärvårdsförsäkringar). Väl på plats konstaterades att det inte var nåt problem men man ville ha honom kvar på observation över natten. Men då fick han kolik och fick stå kvar tills i torsdags. Nu är han hemma igen och allt har gått bra men det blev vila denna vecka och det blir vila i hagen även nästa vecka innan vi kan gasa igen…

29/1: Gandhi är igång och tränar, allt verkar som det ska. Det blir inte full intensitet än på ett par veckor, vi tar det lite piano så länge som banorna inte är perfekta.

15/1: Puh! Undersökningen hos veterinär Jonas Tornell visade att hältan kom från höger framknä, som nu är behandlad. Griffelbenet som krånglat såg oförändrat ut och nu finns inga problem med detta. – Vi ska träna lite försiktigt i två veckor och sedan kommer vi att testa och se vad benet klarar av. Jonas kan inte garantera att benet klarar att tävla men vi kan inte veta förrän vi provat och hästen får helt enkelt bestämma, sa Marcus. Det borde gå bra, enligt veterinären, men osvuret är bäst. Men om det fungerar eller ej vet vi ju ganska snart så det finns inget att fundera på som jag ser det. Vi gasar på!

8/1: Bakslag här. Han var knackig på höger fram i tisdagsjobbet och nu väntar vi på återbesökstid hos Jonas. Om det inte bara är en hovböld eller något annat märkligt, så att det är den gamla skadan på griffelbenet som spökar, ja då är det körigt inför framtiden. – Men han visar inget på benet så chansen finns absolut att det kan vara något annat. Men med tanke på hästens historia tror jag att vi får göra oss redo för att han måste sluta sin karriär, sa Marcus nedstämt igår.

23/12: Han har tränats på lugnt hela december och hästen känns magisk. Nu får han vila under jul och nyår innan vi börjar snabbjobba igen. Benet ser bra ut och någon veterinärbehandling blir det inte eftersom Tildren blivit förbjudet. – Det hade mest varit för att förbättra ytterligare men hästen är sund och benet fint så nu är det dags att gasa på igen, sa Marcus. Vi ska inte starta på stenhårda banor men i övrigt ska det inte va nån fara. – Han har mycket ogjort ännu och vi håller det inte som omöjligt att han till våren kan göra en avstickare till landsorten i Frankrike och hämta fina pengar på gräsbanorna, såväl i monté som trav. Hästen är ju lika bra med tunga skor och på gräs som på snabba banor så det känns verkligen som nåt att sikta på.

11/12: Han har joggats lugnt ett par gånger denna vecka och han känns skitfin. Vi kör lugn träning nästa vecka också och sedan är det nog dags för riktiga snabbjobb igen som det känns.

27/11: Han kollades av Tornell igår och det var inga fel på griffelbenet. Däremot lite oroligt i hela benet så det blir lite behandling med ett specialläkemedel samt tre veckor av enbart jogging innan vi drar vidare för tävling. – Skönt att hästen visar att hans skadade griffelben tål för stenhård belastning, men detta visar egentligen bara på att vi hade lite för bråttom igång. Men att vi kan vara förhoppningsfulla inför vintern, sa Marcus.

20/11: Marcus var inte helt nöjd med honom i tisdagsjobbet. – Det var inga fel på travet, ingen hälta eller så, men det var inte det rätta trycket. Så vi kollade honom med veterinär igår och på böjprov och efter bedövningar hittade vi lite ömhet och övertryck i framknän och karpaltunnel höger fram. Så det är fixat nu och på onsdag gör vi en återkoll på hans griffelben för att vara helt på den säkra sidan innan vi startar igen. Det finns lämpligt lopp 4 eller 9 december, sa Marcus.

14/11: Han tog de två loppen i tät följd mycket bra och tränade skitfint i backen igår. Ny start inom kort men dessvärre är det ont om såväl montélopp som 1640 i trav.

6/11: Han var riktigt bra och gick nytt personligt rekord. Rikard var helnöjd och sa att den här blir kul i vinter. – Nu gick han ju med skor och sulor så barfotaförbudet spelar ju inte honom någon roll. Vi låter det gå 2-3 veckor nu till nästa start eftersom det blev tight detta, sa Marcus.

30/10: Ny start på Åby på torsdag.

28/10: Han kändes skitfin men blev lite för ivrig i starten och var nära att galoppera. – Därför missade vi spets och sedan var den dagen förstörd, sa Per. Vi ska prova att låta Gandhi gå helt ren utan spärrgrimma mm nästa gång, för Per tyckte sig känna att det är denna utrustning som hästen surar ihop på i sista sväng. Pulsen var låg så det var bara rent mentalt som hästen blev ”trött”.  – Han är ju speciell och han kommer igen med lopp i kroppen. Vi ska tävla på i vinter och gärna köra lite monté mellan varven också, sa Marcus.

23/10: Han är grymt i ordning och drog bricka fem bakom bilen på Solvalla på onsdag. Det är givetvis tufft emot men den här hästen brukar vara bra direkt och det hörs på tränaren att han tror att Gandhi är tillbaka på riktigt nu. Spännande!

16/9: Marcus körde honom i backen och var så nöjd att han direkt efter sa åt hovslagaren att fixa tävlingsbalansen. Comeback inom kort!

9/10: Han tog jobbet väldigt bra men fick en liten standardhjälp av Spångfors ändå här inför comebacken. Det finns ett par intressanta lopp i slutet av månaden…

2/10: Han blev klar för banjobb tidigare och bombade runt på 1.16/2100 med 12,5/1000 i morse. Riktigt bra intryck och nu är det nog ca 3 veckor till start. – Den här har väldigt mycket ogjort, sa Jonas som körde.

26/9: Samma denna vecka och vi planerar banjobb om två veckor.

18/9: Han känns jättefin och ett första banjobb rycker allt närmare.

11/9: Han ser magisk ut och pulsen sänks vartefter. Banjobbet kommer närmare…

4/9: Han är redan uppe i maxintensitet i jobben och ser sjukt fin ut. Vi tränar på en månad till innan vi gasar för start.

28/8: Han började med backintervaller igår och Linnea som körde fick ont i armarna. Hästen ser smällfin ut och ska nu tränas upp mot startform igen asap.

21/8: Han trummar på fint och ska få gå lite intervaller redan nästa vecka!

10/8: Han studsar fram i motionsträningen och ser ut som ett kärnkraftverk. Vi kör på så här ett par veckor till innan det blir intervallträning. – Den här har så mycket kvar att ge, sa Marcus.

31/7: Han är spänstig och fin i motionsjobben nu och är superglad över att ha fått börja trava och träna på riktigt. Det blir ett par veckor i slängtrav innan det blir intervaller och tuffare träning mot start. – Men han ser bra ut och sprickan är inget problem längre, nu är det hans tid snart, sa Marcus.

24/7: YES! Igår fick han klartecken av veterinären att börja joggas lite tuffare och det drar vi igång direkt på måndag. Hästen är ju lättränad men nån månad lär det ta innan han är redo för starttester igen.

10/7: Nästa vecka går han igång igen med lite skritt och förhoppningsvis kan han sedan börja jogga igen inom 1-2 veckor.

18/6: Han är pigg och glad men veterinären ville ha ytterligare fem veckors skritt i träningen innan vi kollar upp honom igen och får grönt ljus för tuffare träning…

5/6: Nu har han skrittats i två veckor och nu ska han skritta tuffare i två veckor innan vi gör återkontroll och hoppas på att få grönt ljus för tuffare träning igen. Hästen är pigg och glad och har inte tappat nåt i hull och vigör.

15/5: Han har fått rödljudterapi under veckan för att påskynda läkningen och enligt diagnosen från maskinen har det stabiliserats mycket på kort tid. Han vilar helt ett tag till hur som helst men hästen går i hagen och är full i bus som vanligt. – Den här väntar vi ut ett tag till, han har ju kunnande för att gå hela vägen i montén, sa Marcus

8/5: Det var inte knäet som veterinären trodde utan hästen var fortsatt halt efter behandlingen. Vi kollade honom en gång till med en annan veterinär och då upptäcktes en liten fraktur i griffelbenet höger fram. – Det var dock ingen större fara och med cirka 3-4 veckors vila (han kan skritta) ska det läka av sig själv, sa Jonas Tornell som ledde undersökningen. Puh, att det inte var något allvarligare, detta är en av de mindre skavankerna som den här hästen har råkat ut för genom åren och han kommer att vara tillbaka redan i sommar.

1/5: Dessvärre blev han lite knackig efter förra starten och behandlades i ett framknä. Det var flera år sedan vi behandlade något knä på hästen men för säkerhets skull tog vi några plåtar också med det såg bra ut. Nu får vi ta det lugnt till slutet av nästa vecka och hoppas att allt ger med sig snabbt, det finns ju ett lopp hemma 18 maj som kan funka ifall allt går som det ska.

20/4: Han värmde strålande och tog ledningen efter en rykande 1.02-öppning första 200 meterna. Jennifer som red blev rädd att det gått för fort och släppte ledningen. Dessvärre började hästen att bryta och bli stänkrädd i ryggar och när sedan ledaren stannade blev det stora trafikproblem. Gandhi avslutade ändå starkt som trea och nästa gång släpper vi inte spets. – Jag tycker att man såg såna kvaliteter i honom att vi tänker göra en allvarlig satsning på monté den här våren, det finns ett 1640 på Solvalla den 13 maj som vi siktar på och går det bra där kan det bli Elitloppsmontén två veckor senare, sa Marcus.

15/4: Det blev inget bakslag i träningen av det tuffa montéjobbet och därför anmälde vi direkt till ett perfekt lopp stängt vid en mille på lördag. Jennifer Persson som ska rida är en av de bästa i landet även om hon inte öppnat 2020 på bästa sätt men vi får hoppas att det vänder nu. – Detta är mycket spännande, jag tror att det finns liknande utveckling i monté för denna som Den of Warlock eftersom de har liknande platsproblem i sulky. Men det kan givetvis behövas nåt lopp för sadel innan han riktigt fattar det hela och efter detta lopp finns ett till på Åby i början av maj, sa Marcus.

10/4: Gandhi var jättefin i gårdagens jobb och verkar ha tagit montétestet perfekt. Matchningen ännu inte bestämd men han ska testas som sadelhäst framöver. – Han är ju bra för sulky också men han bör kunna förbättra sin teknik om han alternerar disciplinerna, sa Marcus.

7/4: Han gick under 1.15 sista varvet i montétestet igår och vi var supernöjda. – Han slog sig inget på bakkotorna för sadel och såg helt orullig ut i framvagnen. Den här kommer att få prova i monté, han lär ju kunna vara riktigt bra och man tänker ju osökt på Den of Warlocks utveckling utan vagn, sa Marcus. Det finns lopp i Umeå nästa vecka och därefter på Åby i början av maj, vi får avvakta lite med att bestämma matchningen.

3/4: Nu är han riktigt på gång och på måndag ska vi testa honom i ett rejält banjobb innan tävlingarna. Det blir under sadel…

27/3: Han känns väldigt bra i jobben och är redo för ett snabbare test i nästa vecka, som det låter på Marcus och Linnea kan det bli tal om ett sadeljobb…

13/3: YES! Det håller för hård träning och Gandhi älskar att träna kortintervaller i sandbanan nere på banan. – Vi får träna på ett par veckor innan vi kan avgöra när det blir start, han är förvisso lätt att sätta i form men nu har vilan blivit väl lång. Det bör kunna bli start i april, sa Marcus.

6/3: Han är nu körd två gånger den här veckan och benet har gett med sig. YES! Nästa vecka är han redo för snabbjobb och på fredag får vi se vad Marcus säger om formen…

28/2: Såret har nu läkt ihop så fint att vi kommer att börja träna i nästa vecka! Han verkar pigg och glad, flytten till banan har inte påverkat negativt alls.

21/2: Han är läkt i sitt ben nu och rör sig fritt varje dag. I slutet av nästa vecka kommer vi även att börja med vagnsträning om det fortsätter så här och med tanke på hur lätt han är att träna upp så blir det start i mars som det ser ut.

13/2: Det såg mycket bättre ut idag och mest troligt krävs en vecka till utan vagnsträning. – Men han tränar ju själv i hagen så jag tror inte att han tappar så mycket på det här, sa Marcus.

7/2: Såret är inget som oroar oss eller veterinären längre, det tog inte på något vitalt. Men däremot har det inte läkt ihop tillräckligt ännu så det blir en vecka till utan träning utan bara i hage. – Men han rör sig så mycket ändå och är väldigt lätt att träna upp så bara såret läker ihop så är han snart igång mot start igen, sa Marcus.

31/1: Men nog är det själva fxxn! Idag skulle Gandhi ha anmälts till Åby men efter ett gruff i hagen med Taittinger så får han nu stå på box i en vecka. Det blev en rejäl reva på utsidan av vänster has men enligt veterinären har hästen haft extrem tur i oturen eftersom det verkar som att alla vitala delar har klarat sig med en hårsmån. Gandhi är pigg och glad i boxen så det är nog inte så farligt. Dock måste han stå på box tills på torsdag då vi kollar om honom, så att såret får läka ihop lugnt och fint. – Vi hade en liknande skada i hagen på Gao K i vintras och han var tillbaka i full träning på två veckor så det här ska inte göra mycket trots allt, sa Marcus.

22/1: Gandhi studsade fram med svansen på ryggen i joggingen igår och det var nog så att han hade lite krämpor i sina framkotor. – Han är en mästare på att dölja sina problem i körning den här. Vi anmäler asap, sa Marcus.

17/1: Han var hos veterinären men var då helt utan anmärkning på böjprov. Vi bedövade bort en kota ändå, bara för att göra nåt, och då visade han hälta på den andra kotan. Så vi har nu behandlat hans framkotor och så går vi vidare mot ny start om 2-3 veckor så han håller formen. – Det var mest psykiskt när han kom in i kurvan och doseringen långt ut i tisdags, hästen kändes lysande annars, sa Marcus. – Han måste vara som gjord för stora gräsbanor utan dosering eller snäva kurvor den här. Kanske läge för en Frankrike-turne i sommar när gräsbanorna kör?

14/1: En lysande värmning idag gjorde att vi siktade på att testa honom i dödens istället för fjärde invändigt i det här lilla fältet. Tyvärr kom han inte fram innan kurvan utan var kvar i 3,5-spår in i svängens doseringskant, vilket gjorde att hästen började kränga som han gjort tidigare. När han sedan väl blivit sur är han mycket svår att få tillbaka. – Pulsen var låg efter loppet och hästen ville helt enkelt inte vara med efter den starten. Han är minst sagt speciell och vill verkligen gå på innerspår i kurvorna, sa Marcus.

11/1: Vi har med honom på Jägersro på tisdag. Han är ju väldigt stark i bakkärran men om vi kör med lika mycket fäste som vanligt kommer han nog att tröttna ändå på Jägersro. Så det blir ett experiment med andra bakskor. Funkar det testet såg detta lopp väldigt lämpligt ut, sa Marcus.

4/1: Kanonfin i jobbet igår och det blir ny start inom kort. – 2020 ska nog kunna bli hans år som det känns, nu när huvudstången verkar göra så att han fungerar i kurvorna också, sa Marcus.

22/12: Gandhi ser kanonfin ut och vi skyller helt på banan på Solvalla, hästen måste ju ha grepp i bakskorna för att trava och det funkade illa på den bottenlösa banan. Ny start efter helgerna.

13/12: Han har fått det lite lugnt efter förra debaclet men nu verkar allt bra igen och han tränar på. Dessvärre hinns inga fler lopp med i år utan vi får sikta på mitten av januari.

5/12: Dessvärre var hästen lite laddad inför starten igår, kanske beroende på lite tätare starter än normalt? Men det var ingen fara enligt Per, tills det blev omstart. Hästen la nu alldeles för mycket kraft innan loppet och det var tomt tidigt. Vi kollar givetvis så att det inte finns någon sjukdomsbild ändå och återkommer.

30/11: Han drog spår 2 igen, denna gång på V86 i Stockholm. Lennartsson kör eftersom Kevin inte kunde komma upp denna gång, och Per har ju lyckats bra med hästen förut. – Per brukar vara säker å felfri ska det bli mycket intressant att se Gandhi den här gången när det funkade så fantastiskt bra med huvudstången senast; hoppas att det funkar lika bra igen, sa Marcus.

22/11: Det blev en riktigt fin uppvisning på Åby igår, där han blev tvåa efter att ha kryssat sig fram över upploppet med rubbet kvar. – Huvudstången fungerade perfekt och så här fin som han var idag har han inte varit sedan kvalet till Kungapokalen där han gick jämnt med de allra bästa i kullen, sa Marcus. Ny start inom kort.

15/11: Vi kollade upp honom idag och det fanns lite för kiropraktorn att göra i bakkärran. I övrigt var och är hästen i toppslag för dagen. Nu startar han igen på torsdag i Göteborg i ett sexhästarsfält och vi kommer att testa huvudstång på honom i värmningen. – Kevin tyckte att han var lite för mycket på höger senast så vi måste testa nåt; skygglappar från spår två skulle innebära hundraprocentig galopprisk så vi måste hitta på nåt annat, sa Marcus.

13/11: Det blev tyvärr kort startgalopp och sedan såg han aldrig dagens ljus från fjärde inner. Det kan vara så att nåt felar eftersom han blev så laddad bakom bilen men Kevin trodde att han helt enkelt kört fram lite för tidigt.

8/11: Gandhi var magisk i dagens jobb å startar i Malmö på onsdag.

1/11: Han blev över i tredje igår och backades ner i fjärde invändigt. Dessvärre gick det knappt i styrfart i täten därefter och trots underkant 1.10 sista 600 kunde han inte ta så mycket utan blev femma. Pulsen var den lägsta han haft så här långt och vi siktar på nytt lopp om två veckor.

25/10: Allt fortsatt bra och på torsdag blev det spår 3 i ett litet fält på Åby.

18/10: Igår var han grymt fin och Marcus letar lopp till honom.

11/10: Han gick sitt första heatjobb på banan idag och Linnea som körde var nöjd. Nytt jobb om en vecka och sedan ser vi på puls och spänst om han behöver träna nån vecka till eller om han ska anmälas igen.

2/10: Mycket glädjande svar på blodproven kom igår och det är inga tecken på överträning igen, utan det var enbart borrelian som spökade. Han vilar veckan ut och sedan går vi igång igen. Underbara svar man får ibland, tack gode Gud!

25/9: Det har kommit in vissa svar på blodproven och de visar på höga titrar för borrelia så han får medicin för det denna vecka. I slutet av veckan får vi resterande svar rörande hans blodvärden. Borrelia på det här sättet brukar ge med sig rätt snabbt med rätt medicinering.

20/9: Vi har fått blodprovssvaren och de visar på en given infektionsbild. Men vi får avvakta till på måndag/tisdag innan vi har fått alla svar kring ex borrelia mm så tillsvidare för han bara vila och ha det gott. Det verkar helt normalt med honom i box och hage efter starten i alla fall.

19/9: Adrian var riktigt nöjd med honom igår men hästen tog slut helt i sista sväng och var trött efteråt. Både gomsegel och hals såg fina ut i dagens undersökning men vi har lämnat in blod för att få koll på exakt vilken typ av infektion han dras med. Veterinären ordinerade en veckas vila och återkoll.

13/9: Dagens jobb var kanonfint och nu blir det start från bricka 9 på onsdag inom V86. Synd på spåret eftersom hästen är bäst när han är med där framme men motståndet avskräcker inte.

6/9: Det har varit en lugn vecka men allt verkar bra. Nästa vecka gasar vi lite igen och eventuellt startar han i Malmö den 18:e september.

28/8: Ja, men sådär ja! Gandhi fick jobba på i ingenmansland en bit efter den hårddragande ledaren och fick sedan krångel runt slutsvängen innan han kunde backas loss på upploppet. Vinnaren hade redan fått ett stort försprång med vår häst tog på den hela vägen in och fixade 100 000 kr som tvåa på en topptid 12,7 full väg volt. Han funkade jättebra med aluminiumskor och sulor och detta var precis det besked som vi ville ha! Nu får vi hem och se till att han är lika bra igen om ca 3 veckors tid.

22/8: Nu har han gått två jobb och det fattas inget i honom om man säger så. Per Lennartsson gör debut bakom honom i the Owners Trophy på Solvalla på tisdag. Motstånd saknas inte men samtidigt vet vi vad den här går för och Marcus matchar hellre i tuffa gäng än att han ska möte enkelt motstånd och tvingas gå tuffa vägen nu i startupp-fasen av hans nya liv efter operationen.

9/8: Hos veterinären smög det sig fram ett par hovleder att behandla igår. Han visade inget på böjprov, han är stenhård och inte lätt att upptäcka hältor på. Men sedan vi bedövat bort hans framknän kom det fram ömhet. Så han är nu behandlad och kommer att starta igen på 2-3 veckor, någon träning och form lär han inte tappa på detta lilla pitstop.

5/8: Det blev dubbla galopper från start den här gången, lite för ivrig nu med två lopp i kroppen. Sedan hängde han på högertömmen i de två sista kurvorna och vi vet inte riktigt varför. Patrik var supernöjd med hästen i värmning, provstart och första 500. Så det kan ju vara så att hästen vrickade sig lite i starten eller så var det något som ömmade i kurvorna ändå? Vi kollar med veterinär på torsdag men både hals- och överträningsproblemen verkar ju vara som bortblåsta så detta är inget major setback.

28/7: Han vann enkelt på 12,5 i spets och är nu tillbaka på allvar! Det blir ny start med liknande förutsättningar hemma i Halmstad på lördag. Då som vid segern så tävlar han med järnskor och sulor runt om…

22/7: Det blev i Halmstad på fredag med endast fem motståndare.

19/7: Han jobbar på fint och kommer att starta på Hd 26 eller Ti 29.

12/7: Gandhi tog spets, släppte och blev sedan fast med rubbet. – Han hade vunnit överlägset om vi fått luckan, sa kusken. – Väldigt glad över detta, så att hästen äntligen ska få chansen att visa hur bra han egentligen är, sa tränaren. Ny start planeras om 2-3 veckor.

7/7: Ja det blev start på Vaggeryd på torsdag och det blir spännande att se comebacken. Järnskor och inget vässat men ändå.

27/6: Han gick ytterligare ett trippelheat idag, men nu lite lugnare. Allt verkar bra och nu siktar vi på comeback, troligen i Vagggeryd 11 juli.

14/6: Nu gick han ca 1.21/1600 i långvagn med lärling mot Pane Vino igår och det såg bra ut. Vi kommer att köra ytterligare ett sånt här jobb men sedan lär det vara dags för comeback. Tänk 10-15 juli, boys and girls!

7/6: Gandhi gick ett trippelheat över 1600 igår på nationaldagen och gjorde det väldigt bra. Avslutningen i tredje heatet, i tunga långvagnar, visade på 1.08 på klockan över mållinjen. Pulsen var 80 efteråt och vi kommer att fortsätta i minst en vecka till innan det tas något beslut om comeback. – Men jag var väldigt nöjd, sa Marcus om hästen.

30/5: Nu har han varit nere på banan och testat lite. Det blev ca 1.25/1600 i långvagn med Linnea i vagnen som bäst och hästen uppförde sig exemplariskt och låg väldigt fint i puls. Vi kommer att köra honom på det här sättet i två veckor till innan vi får se om det kan vara dags att anmäla. Men så här långt är vi absolut mer än försiktigt optimistiska efter operationen.

25/5: Nästa vecka kör vi lite på banan så får vi se…

17/5: Gandhi ser startklar ut i DW-backen redan nu men ska givetvis få träna lite till innan vi tar och anmäler.

10/5: Han såg fin ut i sina intervaller och nästa vecka ökar vi lite i intensiteten.

3/5: Han har fått tre pass den här veckan, men bara lugnt. Nästa vecka ska han antagligen få gå ett lättare intervallpass. Spännande!

27/4: Gandhi är 100 procent friskförklarad och börjar träna igen på måndag! – Han är ju lätt att träna igång så det ska nog inte ta så många veckor innan han är startklar, sa Marcus.

17/4: Han har sett bra ut på alla plan och på det andra återbesöket nästa torsdags avgörs om han får börja träna på riktigt igen. Allt tyder på det.

5/4: Inget negativt alls att tala om, vi avvaktar återbesöket på torsdag i nästa vecka.

29/3: Igår blev han opererad och hemskickad direkt. Allt ser bra ut och han äter som det är tänkt. Ett par veckors vila innan han får börja jogga igen.

21/3: Ja, då har vi resultatet. Det visade sig att Gandhi behöver gomsegelopereras omgående. – Han la inte gomseglet helt fel, men varje gång som det var på väg att lägga sig fel, dvs att sluta sig runt strupen, så stannade hästen till och svalde våldsamt. En smart häst och ett klockrent operationsfall, sa veterinären, Hanna Lähdekorpi. Nu har vi tid för ingreppet redan nästa torsdag. Så innan dess behöver ägargruppen rösta: minst 80 procent av andelarna måste rösta för ett ingrepp. – Min givna rekommendation är att göra detta mindre ingrepp. Det är kort konvalescens på 4-6 veckor innan full träning igen och det här problemet kan rent teoretiskt ha funnits i enklare form under väldigt lång tid i hästens liv eftersom han är så klok och slutar springa innan gomseglet lägger sig fel och börjar ge missljud, sa Marcus.

12/3: Tyvärr gav hästen oss helt fel besked, eftersom han blev sjövild upp mot start och Gandhi formligen skenade förbi fältet från bricka 12. Men kusken brottades tillbaka och efter ett halvvarv i tredjespår i 1.08-tempo så gav sig hästen men tappade luften helt så att Marcus tog honom ur loppet redan efter ett varv. – Han har bara betett sig så här en gång tidigare och det var i Rättvik i somras. Då utgick alla ifrån att det var ett utslag av långresa och överladdad form. Men som han kändes idag tror jag mer på gomsegelsproblem. Vi kör honom med kamera för att få rätsida på detta nästa torsdag, sa en dämpad tränare efter loppet.

6/3: Nu blev det 12/2140a hemma på måndag mot åtminstone en väldigt bra motståndare. Men det blir sulor på fram och ev även barfota bak. Den här starten blir verkligen intressant att följa vad gäller hans dagsform!

1/3: Hästen var jättefin i dagens träning och allra mest glädjande var gårdagens blodprov som visade att han har hållit sig på samma nivå som innan comebacken. Nu blir det ny start inom kort, troligen i Halmstad den elfte.