Projektbeskrivning

DEXTER MORGAN

År: 2019

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Valack e: UNCLE LASSE – INTEGRATED

Exteriörsiffror: 454544

Säljstatus: Det finns för dagen inga andelar till salu.

Skötare: Linnea Engström

Veckokommentarer

23/9: Han är riktigt fräsch och fin nu. – Så här bra har jag inte känt honom sedan tiden innan han fick borrelia. Och det är ju ett bra tag sedan, sa skötaren Linnea efter dagens backjobb. Spännande höst!

17/9: Bra träningar i veckan och nästa vecka blir det full dos.

9/9: Nu är han igång igen och idag gick han sitt första enklare snabbjobb på banan. Linnea som körde var väldigt nöjd och nu får han börja träna på riktigt på måndag.

2/9: Han fick ytterligare en vecka på penicillin för att såren skulle sluta vara. Nu ser det bra ut och på måndag börjar vi igen!

26/8: Vi hann köra en tur innan han gjorde illa sig i hagen och fick stå på box i några dagar med penicillin. Vi börjar om på måndag…

19/8: Stygnen är tagna och på måndag drar vi igång igen!

12/8: Allt ser bra ut och i nästa vecka kan vi ev börja träna lite lätt igen!

4/8: Operationen gick bra och nu väntar 10-14 dagar i box. Han är tillbaka på travet och sedan börjar vi köra igen!

21/7: Operationen är uppskjuten till 1a augusti men annars allt väl!

1/7: Idag åkte han till Cissi på sommarbete under juli och en bit in i augusti. – Det blir bästa lösningen för hästen, tränaren och ägarna. Det blir klart billigare på bete för ägarna och då hinner hästen bli riktigt frisk innan den stundande halsoperationen den 21 juli. Sedan ska han stå på box i två veckor och vila ytterligare två veckor på betet innan vi drar igång igen i mitten/slutet av augusti. Den här har ju väldigt bra kapacitet och är värd att vänta nån månad extra på, sa Marcus.

17/6: Vi körde med halskamera idag och redan i 1.35-tempo lade han gomseglet fel och blev utan luft. – Ett mycket ovanligt beteende i så låga farter, sa Marcus. Veterinären rekommenderar en enkel halsoperation men det är sommartider och det passar ganska illa med att operera hästarna då i värmen. Vi tar oss en funderare på vad som är bästa lösningen och återkommer till ägarna så fort som möjligt.

13/6: Dexter värmde kanonbra och fick ett bra lopp i tredje ytter. Men när Marcus styrde på så gick hästen fint i 50 m innan han nästan tvärstannade. – Det var nästan farligt så som han bromsade till när dödenshästens kusk började yla som en skadeskuten kråka. Men det var nog inte hela sanningen för nu har Dexter gjort så här i båda starterna och vi får kolla halsen på honom i veckan.

10/6: Det blev bakspår i lopp 1 på söndag på Vaggeryd och motståndet är svårt att bedöma. Det brukar vara svårt från bakspår på Vaggeryd eftersom banan är extra rund och mindre doserad men vi tycker att Dexter har lyft sig i jobben efter debuten så osvuret är bäst!

3/6: Allt verkar bra och nu siktar vi på ny start nästa helg.

23/5: Han skötte sig exemplariskt men tyvärr drabbades han av ett utrustningsfel som Marcus inte varit med om någonsin tidigare under sina 20 år som tränare. – Benskyddet på höger bak snurrade sig, och Dexter behöver verkligen det, så när vi skulle lägga in överväxeln 400 kvar kunde han inte göra det utan att slå sig på benet. Vi fattar inte rent teoretiskt hur detta gick till men faktiskt var det så, ett mysterium vi aldrig får svar på, suckade Marcus. Men positivt att hästen ändå stod på benen och nästa start blir han bättre än fyra!

19/5: Det blev debut på Tingsryd på söndag och allt har verkat bra under veckan. Han är ju orutinerad och vi förväntar oss inga stordåd i debuten men det är en fin häst och det ska bli spännande att se honom inleda sin karriär!

13/5: Han har tränat på fint i veckan och det är inte omöjligt att det vankas debut på Tingsryd nästa helg.

6/5: Han gick ytterligare ett jobb på banan med helstängt igår och denna gång var han ännu mer avslappnad och rapp i steget. – Vi fixade till hans hovleder efter jobbet och nu skulle jag tro att vi kommer att vara helt nöjda med honom i jobb på ca 10 dagar så vi kan debutera senare under maj, sa Marcus om den här talangfulla hästen som utvecklats fint på sistone.

29/4: Han testades med helstängt och rejält nerdövad bakom startbilen igår. – Det gick mycket bättre än förväntat och han skötte sig väldigt avslappnat och fint bland flera andra hästar, sa Marcus. Så där är det ibland, det finns aldrig några givna regler när det gäller hästar som inte är som bilar. Lite handbroms i ännu men han var mycket mer fokuserad och inget skärrad alls. Så det var ett stort steg framåt i uppträdandet, avslutade tränaren. Dexter Morgan är ett fysiskt praktexemplar och hans styrka är magnifik. – Han utvecklas även mentalt och får han lite tid på sig kan det blir jättebra detta

22/4: Han är tillbaka i full maskin och testades på banan med ny balans igår. – Bästa hittills och håller han den här stilen blir det absolut debut under maj när vi hittar lämplig propp att börja i. Den här måste få börja och göra det lite kravlöst, för han är inte helt på det klara ännu med vad tävlingslivet går ut på; det är inte säkert att det bara går att lägga på helstängt och köra, som vissa andra, utan här gäller det att ta det i hans takt om vi ska få ut hela den stora potentialen som hästen har inombords.

8/4: Han blev behandlad i korsryggen hos en ny veterinär i onsdags och det är vad vi har misstänkt hela vintern. – Skönt att få det gjort nu, sa Marcus. Hästen kommer att tränas lugnt under påskveckan så i mitten/slutet av april blir det nytt banjobb för att slipa inför debuten i vår. – Kan han debutera i maj är vi bra på det, sa tränarn.

30/3: Han jobbar på fint och kvalar på söndag.

25/3: Han har tränat på skitbra i veckan och ska anmälas till kval nästa söndag hemma i Halmstad.

18/3: Han gick 1.18/2100 på mycket bra sätt igår och nu går vi mot kval inom några veckor om inget inträffar.

11/3: En mycket bra träningsvecka är till ända och i nästa vecka planeras han testa sulky. – Därefter bestämmer vi om det är dags för kval eller om det blir lite mer filande först, sa Marcus.

4/3: Han gick 1600-heat på banan mot Adiago Trot igår och löste det fint med 1.21/1600 som snabbast i långvagn. Pulsen var magnifik och nu ska vi fila lite på balansen och sikta på sulkytest inom kort.

25/2: Han har jobbat på fint under veckan men vi avvaktar nog ett par veckor till innan vi vågar säga nåt om vad som blir exakta planen för kval.

18/2: Han är igång och tränar igen. Hästen ser jättebra ut och nu trimmar vi på. Vi återkommer med mer info om planen för att vässa för kval nästa fredag.

11/2: Han är nu färdigbehandlad för borrelian och på måndag sätter vi igång igen. – Spännande, ibland blir det en faslig skjuts direkt efter en sådan behandling, sa Marcus.

4/2: Vi tog honom till löparbandet hos Spångfors för att utreda de små fel som vi ville rätta till i onsdags. – Det visade sig vara en höft och en strålbensbursa som spökade så det var helt underbara fynd som stämmer överens med hans rörelsemönster som vi ville bryta. Men tyvärr visade det sig samtidigt att hästen fått borrelia och nu måste vi medicinera en vecka, sa Marcus. Han visar dock inte många tecken på detta och så brukar borrelia bara bete sig på riktigt starka individer. – Han har inte tagit skada av borrelia på lång sikt, det kan jag slå fast redan nu. Så detta fynd var också väldigt bra om vi ska ha honom att göra stordåd till sommarn, avslutade tränaren. Om cirka två veckor är vi i full träning igen och det innebär att han säkert testas på banan igen innan februari är över. – Han känns ju näst intill startklar som det är, innan dessa behandlingar. Så det blir spännande om några vec

28/1: Han var riktigt fin i bakvarvsheaten men inte riktigt lika bra i sista heatet i rätvarv. – Det var ju första jobbet där han fick gå rejält och bli lite trött också så det var inget dåligt jobb alls. Men efter rätvarvet fick vi lite idéer om hur vi kan slipa till honom lite till inför kval, sa Marcus. I nästa vecka jobbar vi med detta och återkommer med rapport på fredag! Han gick motsvarande ca 1.20/1600 i tredje heatet igår och kvalet är inte överhängande långt borta om man säger så. – Jag vill ha honom riktigt perfekt innan vi går till kval bara, sa Marcus.

21/1: Han var magisk i backen idag enligt tränaren och nästa torsdag är det meningen att han går sitt första trippelheat på banan för att vässa formen inför stundande kval.

14/1: Han är igång och tränar för fullt. – Riktigt bra på rakbanan igår, sa Marcus. Den här är spännande inför säsongen.

30/12: Han avslutade året med att träna fint i backen. Vi trummar på så under januari. Inga fläckar på solen och vi går in i 2022 med stor tillförsikt.

17/12: Nu är han och Domino i full gång med backträningen inför nästa säsong. Det blir att trumma på där nu i 2,5 månader innan våren och de fina banorna kommer så vi kan trimma för kval och start. Den här tror vi på!

10/12: Det ser ut att vara under kontroll med benet nu och i veckans motionskörning har hästen varit skitfin. – Ja, vi tog det säkra före det osäkra och lät honom få lugn träning så länge bensåret inte var helt läkt. Men nästa vecka blir det fulla snabbjobb igen, dock skyndar vi inte med något kval innan nyår när det blev så här, sa Marcus.

3/12: Han var finfin i måndags men fick sedan en rejäl smäll på ett framben av sin ”kompis” Redbull Pellini dagen efter. Inget är skadat men hästen har fått hålla sig till skritt resten av veckan. Nu har han bytt hagpartners och vi hoppas att han kan få träna som vanligt igen på måndag…

26/11 Han växer så att det knakar för dagen men han kan träna fullt ändå. – Men om vi ska kvala honom innan jul så måste tillväxtzonerna sluta sig så vi avvaktar lite och ser. Finns ju ingen anledning att kvala för kvalandets skull, hästen får bestämma. Det är tidig start som treåring som gäller, sa Marcus efter gårdagens trippelheat på banan.

19/11: Ja, allt har varit bra i veckan och kval 6 dec ligger som plan. – Den här är riktigt fin! Stor har han blivit nu också, sa tränarn.

12/11: Hovlederna är fixade och knäet ser bättre ut så på måndag drar vi igång igen. Det blir att skjuta lite på kvalet men vi kan preliminärt sikta på den 6 december hemma i Halmstad.

5/11: Han fick en smäll av polischefen Redbull Pellini i tisdags och har därför bara skrittat sedan måndagsjobbet som var fint i backen. På måndag ska vi fixa hans hovleder och sedan siktar vi på kval i slutet av november hemma i Halmstad.

29/10: Han har tagit banjobbet bra och vi ska fixa till hans hovleder med veterinär i nästa vecka och sedan kvala i november. – Den här är av rätt sort, som vi sagt många gånger förr, sa Marcus.

22/10: Han gick 1.19/1600 på bra sätt igår och siktas nu på kval under november. – Men inga starter i år utan därefter blir det vintermangel.

15/10: Han har fortsatt i fin stil, omväxlande i backen och omväxlande på banan. Nästa vecka blir det nytt sulkyjobb för att göra klart för kval.

8/10: Han gick ett lugnt sulkyheat efter 1.22/1600 igår och Marcus var nöjd. Värmningsheatet i långvagn gick efter 1.30/2100 med 1.15 sista 200. – Han var grym i första heatet men hästen har ju inte sprungit i 1.15-fart tidigare så det blev nog lite väl bra för i andra heatet var han lite mer försiktig. Dock fungerade han riktigt bra i sulky, som han ju testade för första gången. Vi siktar på ett till banheat om några veckor och om han fortsätter som nu så kan det bli kval i november, sa Marcus.

1/10: Han har jobbat på i fin stil i veckan och nu är han skodd för att bli redo för sulkyjobb inom kort. Det är lite diffust väder för dagen i Halland och därmed svårt att planera exakt men det bör ske ett sulkytest inom ett par veckor.

24/9: Det blev en mellanvecka för Dexter då banjobbet regnade bort i stormen igår. Men allt väl och nästa torsdag gasar vi på lite igen.

18/9: Nu gick han 24,5/1600 i långvagn i andra heatet och hade trots tidskapning på två sekunder även sänkt pulsen med fyra slag. Vi fortsätter så här ett tag till så vi kan kvala i höst innan vintermanglingen.

10/9: Han gick ca 26,5/1600 i långvagn i andra heatet igår och var riktigt bra på det. – Det vara bara 80 i puls så han var inte direkt trött heller trots 1.20 sista 300. Efter jobbet skodde vi till honom för en 4-6 veckor av teknikträning innan höstrusket och mer styrketräning kommer, sa Marcus.

3/9: Det fanns inga passande sparringpartners den här veckan så det blev mer backjobb och väntan en vecka till på banan. Men den som väntar på nåt gott…

28/8: Han har trummat på med sin styrketräning på bästa sätt och nästa vecka ser det ut som att Marcus har planerat ett banjobb åt vår fina tvååring. Så står det iallafall i träningsdatabasen SecondTrainer.com som vi använder…

20/8: Han har löst den här veckan på bästa sätt och Marcus låter närmast lyrisk över hästen.

13/8: Den här gick backjobb mot Cobra Kai och Taittinger igår och det avverkades i 1.30-fart på riktigt bra sätt. – Visst, Dexter hade lite högre puls men med tanke på så lite han är tränad pga trampet i vintras är han otroligt bra redan nu. Den här gillar jag så att det räcker och blir över, sa Marcus.

5/8: Det blev ett lugnt banheat idag för att kolla status på hästen inför ev ombehandling. – Men han var så fin att vi står över en andra behandling, sa Urban som körde. Den här är riktigt fin och nu sätter vi upp honom på full sula igen.

29/7: Det var inga problem med strålbensbursan på Dexter men väl i hovlederna bägge fram.Det är fixat hos veterinären nu och han känns redan mycket rappare.

23/7: Han gick ett första banheat här i måndags och visade då 1.30 sista varvet på bra sätt. Det blir en vecka till med backjobb och så ska vi fixa till en krånglande framfot hos veterinären innan vi laddar för snabbare farter på banan. – Vi tror att han har trampat på en sten så vi vill kolla upp strålbensbursan hos Spångfors innan vi lägger vassare belastning på honom framöver, sa coachen. Det blir bara några dagars uppehåll efter en sådan behandling och räkna med ett rappare banjobb i mitten av augusti, därför innan får han trumma i backen.

16/7: Han har jobbat på i backen i veckan och allt verkar som det ska. Kan bli lite heat på banan nästa vecka.

9/7: Han går från klarhet till klarhet och i dagens backintervaller var han dunderfin i 1.35-fart i sista. En kanonhäst helt enkelt enligt tränaren.

2/7: Han är i full gång igen och frisk som en nötkärna. Det blir full träning i backen nästa vecka och när stöket efter Sprintermästaren är över på stora banan är det dags för ett lite vassare banjobb.

25/6: Han har varit lite dålig i halsen den här veckan och fått hippotrim. Men det är redan bättre och vi räknar med snabbjobb igen i slutet av nästa vecka. – De här riktigt bra hästarna blir ju oftast friska snabbt efter sjukdomar, sa Marcus.

18/6: Två backjobb den här veckan och hästen går från klarhet till klarhet. Det blir ett banjobb igen nästa vecka. – Jag älskar den här pojken, det är sån teknik och styrka att man får gåshud, sa Marcus.

12/6: Detta är en kanon, kunde Urban konstatera efter torsdagens banjobb. – Han gick 27,5/1600 (motsvarar under 1.25 om vi kört i kortvagn) i speedmaster och sprang bara och klippte med öronen. Den här drog ju iväg i 1.40-tempo i speederna redan i november så han hade säkert varit kvalklar redan nu om han inte gjort sig illa i hagen i julas. Hästen är mogen att gå riktigt fort inom kort men han har ju bara tränat i två månader så vi avvaktar åtminstone en månad till innan han får gå riktigt fort. – Men den här ska inte vila i sommar eftersom han tappade 2-3 månaders träning i vintras, sa Marcus.

4/6: Han har fortsatt i fin stil i backen den här veckan och är nu planerad till nytt banjobb på torsdag. – Hans helsyster hos TZ vann på fint sätt på 15,4 full väg volt i tisdags och den här hästen känns bara mer och mer intressant, sa Marcus.

28/5: Han tog det skarpare banjobbet i förra veckan på bästa sätt och den här hästen kan vi rekommendera skarpt. – Det är en riktig skjutare, helt klart en stor plusvariant och kanske bäst av alla i höst, sa Marcus.

21/5: Han visade 1.31/1600 på riktigt bra sätt igår och den här hästen kan vara den bästa i hela vår kull. – Tänk på att han ligger två månader efter i träningen pga trampet som han ådrog sig i hagen kring jul. Detta är en häst av allra högsta klass, sa en segersäker Marcus efter banjobbet. I onsdags debuterade helsystern Polar Operation med en mycket mersmakande tredjeplats på 15,8 på Solvalla. – Men exteriört sett är den här killen ett snäpp värre.

13/5: Han fortsätter att utvecklas och gick ett enkelt banjobb efter 1.35/1600 med 1.25-fart över upploppet igår. Nu ska han börja gå snabbjobb två gånger i veckan som de andra som inte stått över pga strul som han hade med trampet. Spännande utveckling på gång!

7/5: Han är en urläcker häst med bländande exteriör och ett flygande steg. Ändå är han cirka tre månader efter våra mest försigkomna tvååringar. – Det beror på att han trampade sig illa i hagen innan jul och fick ta det väldigt lugnt i ett par månader. Men han är igång och går snabbjobb nu sedan 1 april och förra veckan gick han distansen efter 1.35 på väldigt enkelt sätt, sa Marcus. Som bäst har vi speedat i 1.25-tempo med honom redan och vi tror att han kommer att vara ikapp sina kullkamrater redan i sommar. – Ja, han har sådan fulländad exteriör och balans så det ska inte vara något problem.

1/5: Dexter Morgan är den senaste i raden av våra SELECT-hästar att erbjudas marknaden. Han är efter ultratalangen Uncle Lasse och mamman Integrated är franskättad där bästa syskonet är miljonären Track Angle. Mamman är ny i aveln och första avkomman blev en liten rackare som ändå visat framfötterna på V75 redan, det är Digital Eye som vunnit på 13,2 full väg. Dexter Morgan är ett exteriört praktexemplar och trots att han blev valack redan i april som ettåring pga hårt humör har han utvecklat fin muskulatur (bilden är från oktober som ettåring). – Han har bra inställning och psyke på banan också. Den här gillar vi verkligen skarpt, sa Marcus.