DEKURION

År: 2020

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Valack e: NUNCIO – SLIDING WINDOW

Exteriörsiffror: 444344

Säljstatus: SELECT. Det finns andelar till salu. Kolla in HÄR.

Skötare: Nathalie Wiberg

Veckokommentarer

Under fyra fredagar i oktober/november testar vi att skicka ut veckorapporten via adminbolaget Asap KB och deras nya tjänst för information till hästägarna.

20/10: Det blev 1.20/1600 i dödens på Heja Ha igår och det var en bra insats. – Han stånkar på fint och var inte tom i mål. Låg puls också och sammantaget som första sulkyheat var det riktigt bra, sa Nygren som körde. Vi tar en rakbanevecka nästa och därefter ser vi hur lång tid vi behöver inför nästa sulkyheat. – Ja, han är ju så oruterinad och har inte så mycket fart ännu att vi behöver 1-2 banheat ytterligare innan kval och sedan start. Den här blir perfekt att stånka igång med under vintern, han är verkligen urstark, sa Marcus.

14/10: Han fick hjälp av osteopaten i tisdags och var sedan som vanligt efter behandling lite stel i gårdagens jobb. Han kommer att få ett vanligt rakbaneheat på måndag och om allt är som det ska då blir det sulky i slutet av veckan.

6/10: Han gick ett rejält trippelheat på lite mosig bana i måndag och avverkade då heaten efter 45-35-25 i långvagn utan sparring. Det var låg puls och hästen kändes enligt Marcus riktigt stark nu. – Han var fin idag med så han tog det jobbet bra, sa skötaren Linnea som körde jobbet efter. Nu har Lindgren planerat ett första sulkyheat på måndag om 10 dagar om inget händer. Spännande!

29/9: Det fanns ingen passande att gå trippelheat med nu i veckan så han har tragglat på i rakbanan. Vi kör på banan nästa vecka!

22/9: Han fortsätter att se stark ut i grundjobben och nästa vecka blir det banheat igen. Kvalet rycker allt närmare och Marcus tror fortsatt på november.

15/9: Han har fått en vecka på rakbanan och sköter sig som han ska. Det kan bli nytt banheat i slutet av nästa men mest troligt väntar vi några dagar till efter det tuffa heatet förra veckan.

8/9: Han gick 1.25/1600 i tredje heatet igår och det med låg puls. Det innebär att han kan 1.20-1.21/2100 i sulky redan nu och det känns riktigt positivt. – Vi dunkar på så här och allt tyder på att han ska vara kval- och startklar i november, sa Marcus om vår oxe. Han är stor som ett hus nu och den här blir spännande för 2024!

1/9: Allt verkar bra och det blir nytt trippelheat i nästa vecka. – Han behöver 2-3 såna heat till innan det kan bli tal om sulkytest senare i höst, sa Marcus.

25/8: Han ligger bra i puls och känns redo att ta till banan redan i nästa vecka.

18/8: Nu är han igång med fulla intervaller igen och flyter det på kör vi nästa banjobb inom två veckor. – Under september är meningen att vi ska sänka tiderna lite som nästa steg inför senare kval innan nyår, sa Lindgren om vår tanks.

11/8: Han har gått motion den här veckan och det ser ut att vara allt väl. Nästa vecka ska han kunna börja med lätta intervaller igen efter sin lilla ofrivilliga vila.

1/8: Han fick en smäll i hagen efter förra rapporten och har fått gå i hagen i en vecka. Det är ingen fara med hästen som börjar med lättare jobb igen denna vecka och förväntas i full träning igen nästa vecka.

21/7: Han jobbar fullt och var riktigt fin i ett trippelheat igår efter 1.28 som snabbast i tredje heatet. Efteråt har han fått lite akupunktur för första gången och vi tror att det kommer att hjälpa honom vidare till nästa steg. – När man som tränare har fått ordning på en skavank i ett ledområde är det inte sällan så att det sitter kvar muskulärt och då kan man ex behöva använda sig av nålar för att aktivera dessa mjukdelar igen, sa Marcus. Det rycker närmare och närmare med ett första sulkytest för vår bjässe!

14/7: Han fick en lättare korsförlamning efter måndagsjobbet men efter lite vitaminer i blodet så var allt lugnt så han har tränat i slutet på veckan som vanligt. Men banjobbet fick skjutas framåt lite men nu siktar vi på att köra ett trippelheat nästa torsdag.

30/6: Han tragglar på och blir allt starkare. Inget nytt för övrigt och vi tänker att det ska bli nytt trippelheat veckan efter sprintermästaren.

22/6: Allt väl under veckan! Kolla in nya bilden, vilken oxe han har blivit!

16/6: Han var riktigt fin i veckans trippelheat och smider sig allt närmare slutfasen av träningen inför kvalet. – Men vi skyndar inget, det är bättre att komma ut i höst som färdigtränad och mosa konkurrenterna från dödens i några starter direkt när det inte går lika fort i loppen som det gör nu, sa Marcus.

9/6: Han har gått två rejäla intervalljobb på rakbanan den här veckan och ska gå trippelheat på torsdag. – Det fanns ingen sparring denna vecka, sa coachen.

2/6: Det ser bra ut och vi kommer att köra nästa banheat på fredag istället för torsdag pga hur tävlingarna ligger nästa vecka. Spännande att se honom på banan igen!¨

25/5: Han tog banjobbet väldigt bra och nu har han tre rakbaneheat innan vi kör på banan igen nästa torsdag. Spännande häst!

18/5: Han gick 1.30 på banan vid uppvisningen i lördags på riktigt bra sätt och verkar ha tagit det fint. Vi tragglar på och den här utvecklas fint för dagen. – Det är en stor rackare, en riktig oxe. Han är en keeper trots att han blivit lite sen pga otursproblem, sa coachen.

5/5: Vi trimmar på och han kommer att gå med på uppvisningsdagen nästa lördag.

28/4: Han går fulla jobb på rakbanan i 1.30-fart nu och ser riktigt tilltalande ut. Det blir till att trumma på så här när allt fungerar så fint och inom kort smyger vi in lite lättare banjobb med våra tvååringar också. Den här är bra och nu är han äntligen på riktigt rull!

21/4: Han har jobbat sin bästa vecka på väldigt länge och nu ser det riktigt bra ut på den här store men lätte oxen. – Klar intressant häst ju, så trots att han inte kan kvala förrän till hösten är det givet att rekommendera ägarna att vara kvar i hästen, sa Marcus. Den här blir spännande.

14/4: Han har äntligen fått träna en normalvecka och gjort det bra. Vi nöter på i intervallerna på rakbanan ett tag så får vi se hur snabbt det går innan Marcus vill sätta honom i nåt trippelheat senare i vår.

7/4: Han har tränats igång igen efter karpaltunnelbehandlingen och känns mycket bättre! Nästa vecka ska han äntligen börja träna fullt program igen ;)

31/3: Han är igång igen men vi kör lite halvlugnt en vecka till innan vi siktar på lite rappare farter.

24/3: Hans blodvärden är återställda och idag började han jogga för vagn igen, tidigare i veckan fick han jogga inspänd i skrittmaskinen så han har hållt igång och på måndag drar vi in honom i rätt schema igen. Skönt!

17/3: Han har varit lite småsjuk denna vecka men inte stått med feber som många av de andra. Dessvärre har han låga vita i slutet av veckan, vilket tyder på virus. Så vi får avvakta till början av nästa vecka och ta ett nytt test innan vi vet säkert och innan dess ska han bara skritta. Annars verkar hästen pigg och fin för dagen! Han verkar inte så nedstämd av det hela och äter gott hela tiden…

10/3: Han jobbar på lite lugnt nu varannan dag och går därmed 18 intervaller per vecka nu så att han får i sig mycket grund. – Vi kör inte så fort istället så han får rätt tid att komma till sin rätt igen efter strulet, sa Marcus. Det är en god häst som är värd att låta ta lite tid på sig så vi slipper mer strul.

24/2: Han är tillbaka i intervallträning och det är skönt att strulet med korsförlamningen gick över!

17/2: Han har joggats hela veckan och verkar återställd efter korsförlamningen. I nästa vecka ska vi göra ett återbesök hos veterinären – räkna med träning på riktigt igen inom ett par veckor efter en sån här grej…

10/2: Trots att vi var superförsiktiga med honom så ådrog han sig en rejäl korsförlamning efter dagens körning. Veterinären kom upp på eftermiddagen och gav honom medicin så att allt lade sig. – Han får skritta under helgen och ska sedan kunna köras igen i nästa vecka, även om vi givetvis får vara lite försiktiga i början, sa Marcus.

3/2: Även dagens trippelheat fick ställas in pga väder och otjänlig bana men han verkar fin i backen. – Idag var det så dåligt att vi bara kunde köra motion. Just nu är det besvärligt träningsläge även i Halmstad så man måste vara försiktig med hästarna och det är banornas dagsform som avgör. – Men snart är det vår så det är bara att ha is i magen nån vecka till, sa coachen.

27/1: Som väntat blev det lite träningsvärk efter trippelheatet men inget direkt att anmärka på ändå. Det har också blivit ganska lugn träning denna vecka eftersom han gick hårt i fredags och banorna inte varit till sin fördel nu. Men nästa vecka räknar vi med att han är fullt i matchen igen. Han är pigg och glad och det är bara att dunka på!

20/1: För en vecka sedan skrev vi om att Dekurion gjort stora framsteg och förväntades gå banjobb innan en månad. Det blev inom en vecka och dagens första trippelheat gick efter 1.50-27,5-1.30/1600 där den bumlige men härlige treåringen skötte sig med den äran. – Han var inte ens trött efteråt och detta känns väldigt, väldigt intressant när han utvecklas så här snabbt och fint nu, sa en glad tränare på eftermiddagen. Fortsätter hästen så här så kan det ju bli kval redan i vår istället för som tidigare estimerat med midsommar. Kul!

13/1: Den här veckan gjorde vi lite småändringar i skoningen och hästen svarade väldigt bra på det. Han manglar på i backen och blir allt starkare. – Fortsätter han så här så kör vi trippelheat med honom inom en månad, sa en mycket glad tränare efter dagens jobb. Det går fort framåt nu!

6/1: Han dundrar på i backen och nu leker han sig upp i 1.35-tempo med bra puls. Vi matar på ett tag till innan vi kör trippelheat ändå eftersom han ligger efter i antalet jobb.

30/12: Det går verkligen bättre och bättre här! – Riktigt fin i travet nu också, sa skötaren Linnea som körde dagens arbete i backen.

23/12: Han jobbar på fint i backen och ska få fortsätta även under mellandagarna. Han har vilat så det räcker!

16/12: Han fortsätter i bra stil och vi trummar på med den här snygge oxen.

9/12: Marcus fick tag i hästen i backen igår för första gången på länge. – Han har sett starkare och starkare ut en längre tid och nu skodde vi upp honom ytterligare lite grand och det var en mycket bra prestation i dagens backjobb. Den här tror jag faktiskt är ytterligare ett snäpp upp mot brodern Cobra Kai, som ju även han är en bra och lovande häst.

2/12: Ja, det är copy-paste på förra veckans text egentligen…

25/11: Han tränar nu för fullt i backen två gånger i veckan och ska så göra hela vintern och förvåren så att han får den styrka han behöver i sin stora, fina kropp. – En riktigt fin häst som nu äntligen är helt fräsch och frisk efter borrelian och allt som det gav med sig. Han blir ingen tidig häst men det kommer att bli en riktigt bra rackare kan jag lova, sa Lindgren.

18/11: Vi gjorde en återkoll hos Spångfors igår ändå eftersom det känts som att nu när han blivit så mycket starkare och fräschare har ett litet nytt problem framträtt. Mycket riktigt hade han lite problem i en framfot som nu är fixat och från nästa vecka är Marcus övertygad om att hästen kommer att vara fullt träningsduglig så att han kan ställas inför ett par månaders tung träning i backen för att komma ikapp med styrkan. – Han ser ut som en riktig oxe nu, en stor plusvariant, sa Marcus.

11/11: Han har haft en riktigt bra träningsvecka efter att vi skott om honom i måndags. Nu är han verkligen på rätt väg och den här hästen är knappast sämre än sin fina broder Cobra Kai, hävdar tränaren…

4/11: Han blir bättre och bättre ju starkare han blir för varje vecka nu. Det är väldigt vad han utstrålar klass när han är för vagn, han syns lång väg. – Ja, nog ser det lite extra ut, sa Patrik efter dagens jobb. Men det saknas träning i den stora kroppen så vi grundtränar ett bra tag till och siktar på sommaren. – Den här måste vi bara vänta på, han är inte sämre än brodern Kai som det ser ut, sa Marcus.

28/10: Han tränar på för fullt nu och ska gå omväxlande på bana, raka och backe ett tag nu varje vecka.

21/10: Cobra-brodern har börjat i backen nu och det ser väldigt bra ut. Den här hästen hör man på stallet att det finns stora förhoppningar på!

14/10: Nu är han redo att börja gå intervaller i nästa vecka!

7/10: Som ni kan se på den nya bilden har Dekurion utvecklats mycket starkt under hösten och det är tveklöst så att det är som en känd dansk öl. – Worth waiting for, sa coachen.

30/9: Bilden kommer i nästa vecka. Hästen trummar på fint i motionskörningen men vi väntar nog någon liten tid ytterligare innan vi kör tempo med honom igen.

23/9: Han ser fantastiskt förbättrad ut och i nästa vecka kommer en nytagen bild att publiceras på hemsidan så att alla får se så fin han har blivit. Hästen tränar nu på och kommer säkert att gå några lätta intervaller innan nästa vecka är över.

17/9: Nästa vecka börjar vi träna på riktigt igen!

9/9: Han kastrerades i tisdags och allt har gått bra. Han ser ut att må väldigt bra för dagen och vi får ge honom en vecka till innan vi börjar träna för vagn.

2/9: Han är redo att flytta tillbaka till travet i nästa vecka och det blir kastration och ett par veckors vila innan han sedan sätts igång för fullt igen.

12/8: Han ser riktigt bra ut nu i vattenträningen och ska flytta tillbaka till banan vid månadsskiftet. – Vi har bokat kastrationstid till 2 september och det kommer att bli riktigt bra utveckling på den här killen i höst när vattnet är klart och operationen gjord. För hans pungkulor är outvecklade och stör hans kroppsliga och mentala utveckling, sa Lindgren.

21/7: Vi har fixat hans SI-led hos Spångfors och gett honom dropp mot hans dåliga blodvärden. – Han fick lite problem för ett par veckor sedan i växtperioden och extrehettan så han blev riktigt torr. Nu ser han redan bättre ut och i nästa vecka fortsätter han i vattnet, sa Marcus.

12/7: Han är i en växtperiod och Marcus skickade ut honom på 1-2 månader på vattengymmet igår. – Han kommer att må väldigt bra av den typen av träning ett tag så tar vi nya tag med en mycket muskelstarkare häst i slutet av sommaren. Exakt hur länge han ska stå hos Håkan beslutas eftersom beroende på hans läge.

7/7: Han har fått en motionsvecka till men allt verkar bra igen så på måndag drar vi igång med intervaller igen.

1/7: Han har kommit in i lite växtperiod igen och har bara gått motion den här veckan. Smidig och fin i lugna farter och vi kämpar på i hans takt.

24/6: Han jobbar på bra i alla jobben och har nu även börjat gå lite på rakbanan.

17/6: Han har haft en standardvecka i väntan på omskoning igår. Nu laddar vi för lite vettigare farter på måndag!

10/6: Han har nu klarat sin första 1.30-mile och gjorde det på bra sätt. – Det var hans 14e hårda pass att jämföra med de 24 som Aileron Thrust har hunnit med. Det är ca 1,5 månad extra träning det som Dekurion ännu saknar, så detta innebär i våra ögon att han kan vara lika bra som våra bästa pållar hittills, sa Marcus. Nu får han trumma på så här ett tag till innan vi ger honom ett break och det blir onekligen en spännande sommar!

3/6: Han gick sitt första rätvarvsheat i måndags och skötte sig jättebra på det. Han går från klarhet till klarhet och Marcus säger att hästen nu är redo att sänkas ner till sin första 1.30-mile inom kort. – Den här känns riktigt spännande.

27/5: Han går från klarhet till klarhet. – Första i rätvarv i tisdags och han skötte sig perfekt med 33,5/1600 i tredje heatet, sa Marcus. Den här gillar vi!

20/5: Här i veckan har han gått under 1.35-gränsen över 1600 i sista heatet för första gången och allt verkar bra med den här pållen. – Han är redo att sänkas ner på 1.30 inom kort och har verkligen lagt på sig många värdefulla kilon på slutet, sa Marcus. Den här killen gillar vi.

13/5: Han har fortsatt på bra sätt och körts en gång i backen samt ett trippelheat över 1600 på banan. Hästen är fräsch och fin och blir allt starkare. – Han ligger ju efter i antalet snabbjobb ännu så vi tycker att den här håller riktigt fin stil så långt, sa Patrik som körde igår.

6/5: Han var fin i uppvisningen och igår var han redo för regelrätt trippelheat för första gången i livet. Hästen dansade fram på 1.35/1600 i väldigt fin stil. – Jag blir inte förvånad om den här hästen rankas som en blivande kulltopp om några månader när han har fått hinna ikapp i träningen efter sin borrelia och hasbränning, sa Marcus.

28/4: Han har gått från klarhet till klarhet i jobben den senaste tiden och har verkligen rättat till sig efter hasbränningen. – Den här gillar jag så mycket att det nästan är lite jobbigt, skojade tränaren efter dagens jobb.

22/4: Han gick ett lugnt jobb på banan igår och det var fint. Nästa vecka ska han vara redo för ett fulljobb under uppvisningen på lördagen. – Den här ger mig rätt vibrationer, sa tränaren.

13/4: Han är igång och jobbar igen efter 1,5 veckas pust pga en frysbränning av en has. Det är inget som oroar, snarare tvärt om. – När de har en liten svaghet i hasvinkeln vill vi helst få en reaktion så fort som möjligt därför att dessa problem alltid ligger på lur tills man fått frysbränna dem. När detta sedan är gjort av en duktig veterinär kommer problemet aldrig tillbaka, sa Marcus. Just Dekurion har annars tränat på för fullt med de andra hela vägen och det rör sig om en superfin travare som vi tror kommer att bli tidig. – Han känns som en kopia av vår tidigare miljonär Adiago Trot i unga dagar, med skillnaden att den här känns både sundare, bättre och tidigare. Så Dekurion är en av de unghästar vi verkligen tror på, sa Lindgren vidare efter dagens träning.

1/4: Hans pappa Nuncio behöver ingen närmare presentation, eftersom han är en av de bästa tävlingshästarna i modern tid såväl i USA som Sverige. Hans äldsta avkommor är nu tre år och det ser väldigt lovande ut med både söner och döttrar, både hos oss, i Sverige samt ute i världen, så det ser nog ut att bli en flygande start för Nuncio i aveln.

Mamman Sliding Window är rutinerad i aveln och har lagt årgångshästarna Digital Frame (846 000 SEK) och Digital History (452 000 SEK), som båda två var med i flera unghästfinaler i början av 2010-talet.

Mormor Dana di Ala har lika gedigen produktion som sin dotter, utan att ha lämnat något storstjärna. Mest framgångsrik har Digital Performer (987 000 SEK) samt Trans Atlantic (821 000 SEK) varit men nio av tio avkommor har vunnit lopp.

Vi har också den treårige helbrodern Cobra Kai i träning. Marcus säger att den hästen, som debuterade på 17,1/2140a som tvååring i augusti innan han blev borreliasjuk och tappade fart på karriären, är något alldeles extra. Dekurion rör sig tydligen ännu bättre än vad Cobra Kai gjorde i uppträningen…