Projektbeskrivning

COBRA KAI

År: 2019

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Hingst e: NUNCIO – SLIDING WINDOW

Exteriörsiffror: 545543

Säljstatus: SELECT – slutsåld. Detta är en kanon och vi kan rekommendera köp i en eller båda helbröderna som vi också har tillgängliga i stall MARLIN. Det finns både ett föl och en ettårig helbror som vi erbjuder andelar i – hör av er till Marcus eller Tobbe eller mejla info@marlincheval.com vid intresse!

Skötare: Åshild Jakobsen

Veckokommentarer

23/9: Orutinen sken inte igenom utan hästen fungerade 100 procent perfekt på resan, bakom bilen och såväl före som efter starten. – Jag hade räknat med att han var redo för 16,5-1.17 full väg nu och trodde på förhand att det skulle räcka en bit. Det gjorde det inte alls nu men kom ihåg att man blev tvåa på 19 blankt i det andra heatet, på trötta ben. Så det kunde med lite röta i lotten, med bättre spår eller inseedning i det klenare heatet, blivit bra pengar igår, sa Marcus. Vi kollar hur hästen tar loppet innan vi lägger vidare plan. – Så nöjd med en häst som blev sist har jag inte varit nångång tidigare.

18/9: Han har varit helt okej efter det tuffa jobbet i förra veckan. På onsdag blir det debut i Auktionsloppet med 200k i förstapris. – Verkligen spännande men vi vet inte riktigt hur man ska bedöma motståndet eller Kais förmåga med långresa mm så här i början. Rätt förberedelser i alla fall, sa Marcus.

10/9: Han fick tänkt tävlingsbalans igår och gick sedan en monsterheat på rundbanan idag. Det blev värmning i 1.45-tempo x tre intervaller på djupsanden innan vi sedan körde ca 1.20/1600 med 1.17 sista 500-repan. – Han kändes grym helt enkelt och har utvecklats bra efter kvalet. Är han lika fin på tisdag så anmäler vi, sas Marcus.

3/9: Han har tagit flytt och behandling av höft på bra sätt och det var en positivt jobb i sanden idag. – Kai och de flesta andra som flyttat ut nu kommer att gå tre intervaller i sanden och sedan ett set av tre intervaller på rak/rundbanan ett tag nu för att klara omställningen utan problem. Vi gasar på fullt i nästa vecka för att se om han sedan är mogen att anmäla till debut. Det finns flera passande lopp inom kort, det mest intressanta är väl auktionsloppet på Solvalla den 22 sep.

28/8: Han blev genomgången på bandet av veterinär Per Spångfors i torsdags och vi hittade en höftled som behövde fixas. – Det var så det har känts lite grand på hästen ett bra tag och efter kvalet blev det tydligare. Höftproblem brukar gå till sig med behandling och det är inget man behöver oroa sig för, ju starkare en häst blir ju mindre problem har de oavsett med höfterna, sa Marcus. Nu har Kai flyttat ut med Åshild till gården i Falkenberg och nu börjar hans nya liv som tävlingshäst under hösten. – Om allt flyter på kan det bli debut i auktionsloppet på Solvalla den 22 september men det får vi se längre fram, hästen bestämmer själv när det är dags, sa tränaren.

18/8: Wow! Han joggade runt på fint sätt i kvalet i måndags och noterades för 19,7/2140 utan att plågas det minsta. Han var lite småknölig idag men det är fullt normalt efter en sådan insats med stor och tung häst utan erfarenhet. – Allt verkar som det ska och jag var mycket nöjd med honom i kvalet, sa Marcus. Nästa vecka flyttar han och skötaren ut till Veka och det ska bli mycket spännande att köra den här lite lätt i sanden redan nu i höst. Om det blir tidig start för Cobra Kai nu som tvååring eller inte är inte bestämt. – Det bestämmer hästen själv nu under de närmaste veckorna, beroende på hur han tar den här tryckningen

11/8: Han har tränat på skitbra i backen och är anmäld till kval hemma på måndag.

5/8: Kai har gått skritt och motion till idag då han fick röra på sig ca 37,5/1600 i ett lugnt heat på banan. Han såg grym ut och om benhinnan klarar detta i början av nästa vecka, efter frysbränningen, så anmäler vi till kval direkt. – Är det inte helt hundra i nästa vecka så får vi vänta lite bara, sa Marcus. Men det ser ut som start 16 augusti.

27/7: Han brändes av veterinären igår och allt har gått bra.

23/7: Han har jobbat på fint i backen och skulle egentligen ha anmälts till kval nu. Men i tisdags slog han upp ett litet överben på vänster fram och det ska veterinären frysbränna på måndag. Så nästa vecka blir lugn och så siktar vi på kval i mitten av august

16/7: Jonas körde invändigt om Marcus med Redbull Pellini igår i ett sulkytest. Vi körde ca 18,5/1600 med 16,5 sista varvet och alla var mycket nöjda med hästen. Det kan bli kval inom några veckor om allt går som det ska.

9/7: Han har gått riktigt fint i veckan och i dagens lättare banheat joggade han 1.26/1600 i speedmaster. – Den här är ju grym, sa Patrik som körde idag när Marcus var upptagen med Calacalua Jet på utsidan. Nu siktar vi på sulkyjobb i slutet av nästa vecka för att göra honom redo för kval.

2/7: – Han är igång igen och det är en sån kraftfull häst att man nästan får slag, sa Marcus. Vi siktar på banjobb om 1-2 veckor så får vi kvitto på om han är kvalklar redan nu eller behöver lite mer tid.

25/6: Han har gått motion den här veckan och allt har varit som det skulle. På måndag drar vi igång snabbjobben igen och inom 14 dagar ska han vara redo för lite rappare tester igen. Spännande!

17/6: Han vilar bara denna vecka och får diverse behandlingar, han njuter verkligen av rödljusbehandlingen som är bra för hans muskulatur och allmäntillstånd. Han kommer att gå igång med lätt träning nästa vecka innan vi sätter full fart igen veckan därpå. – Rätt manövrerat är vila ett effektivt vapen och i början av juli ser vi hur positivt han svarat. Inte omöjligt att han därefter är kvalklar inom kort, sa Marcus.

12/6: Ja, vad månde bliva? Nytt kort idag, kolla så grymt fin han är! – Vi körde 19,5/1600 med puls 84 igår och hästen var skitfin. Nu ska han få vila 10 dagar och därefter körs han igång igen och ska då visa om det blir kval tidigt för start i de stora loppen i år eller om vi avvaktar lite, sa Marcus. Den här är helt klart bland de mest kapabla vi har haft så långt.

4/6: Han var magiskt fin i backen idag och Marcus körde nedåt 1.30 på sista intervallen. – Den här är som en bulldozer och nu ska han i kortvagn igen inom kort för att gå 1.20/1600 enligt plan. Kai är planerad att kvala i början av juli och inget händer sa coachen.

21/5: Ja, vad ska man säga? Första gången i sulky var det igår och då visade Kai 22,5/1600 på bra sätt. – Han är fortfarande i träningsbalans och till nästa sulkyjobb, förhoppningsvis om ett par veckor, kommer vi att sko till honom lite lämpligt. Den här gör allt rätt och fas II i vårt träningsprogram avslutas om cirka tre veckor, i det skedet kommer hästen att lämna besked om det blir satsning på Svampen och Uppfödningsloppet eller om vi ger honom lite ledigt inför fas III istället och trimmar för tidig start som treåring.

13/5: Han har tränat på riktigt bra i backen och på rakbanan. I tisdags var det dags på banan igen och då visade han ca 1.28/1600 i speedmaster med gott om luft. – Han var verkligen skitfin, sa Jonas som körde. Vi siktar på nytt banjobb om cirka två veckor och då kommer han att få gå mot äldre hästar…

7/5: Han dundrar på i träningen och nästa vecka är planerad som banjobbsvecka. – Det är dags för honom och de andra två som går snabbast att sänka sig ganska rejält nu som det känns, sa Marcus.

30/4: Allt väl i veckan, med ett jobb på rakbanan i måndags och ett i backen igår. Det blir en vecka till med sådan standardträning innan det planeras för nästa banjobb.

23/4: Han var skitfin på rakan i måndags och som snabbast går han och de andra i första gruppen ca 1.30/500 m där. Sedan var han lika fin i backen i torsdags men där går det inte fortare än 1.45-1.50. – Den här finns det bara bra saker att säga om, sa Patrik som körde igår.

16/4: Nu har de börjat med två jobb i veckan, ett på rakbanan och ett i backen. – Sen kör vi banjobb en gång var annan, tredje vecka. De ska ju inte bli startklara i juni, skrattar Marcus.

9/4: Hepp! Han var tillbaka i gott slag igen i måndags och igår körde vi 1.31/1600 med 26,5 sista 500 med Kai lufsandes ytter om Nuncio-brodern Imperial Wine. – Jag älskar den här och tar helst en fredagtur med honom innan man avslutar veckan, skrattade chefen.

2/4: Det blev ingen sänkning ner till 1.32 idag som planerat för att han ville annat. – Han hade busat i hagen i morse och var skavd på ett framben. Inget som oroar det minsta men han får vänta med att träna till i början av nästa vecka.

26/3: Han blev först ut av tvååringarna att gå dubbelheat över 1600 och som snabbast körde vi ca 1.35/1600 med 27,5 sista 500 ytter om Claire di Quattro som sparring. Den här är vi väldigt nöjda med.

19/3: Han har varit utan motstånd på slutet eftersom de enda som kan matcha honom stått över jobb pga förkylningar. Så det blev ca 1.34/1200 som bäst, men nu fick han testa rätvarv och allt funkade fint. Det dröjer nog två veckor innan han har riktig sparring redo så att vi kan börja sänka mer. – Men vi ligger ju tidigt på det så det är lugnt, sa Marcus.

12/3: Han gick lite bättre än 1.36/1200 med 1.28 sista 500 i förra veckan och är vår ”season leader”. Denna vecka blev det inget banjobb eftersom resten av hans kollegor inte var i träningsdugligt skick i torsdags pga lite förkylningar. – Det är ju inte så många som kan sparra Kai så det vill till att de andra är friska så att han kan få träna på lite, flinade coachen.

26/2: Han fortsätter att övertyga och idag körde vi distansjobb med tvååringarna för första gången, när banan äntligen var riktigt fin. – Det blev 37,5/1200 i andra heatet och på det låg han bra i puls. Det kändes som att han är redo att sänka sig ganska rejält inom kort, sa Marcus.

12/2: Han blev den förste att speeda under 1.30-strecket i 300 meter idag när vi körde lite på banan. Den här är alla tre gubbarna, dvs Urban, Marcus och Patrik helt lyriska över. – Det är en banklånehäst, sa Patrik…

5/2: Vi avvaktar med distansjobb nu när banorna är så frystorkade och lösa på ytan. Men han och några till har dundrat iväg i 1.35-tempo i 300 m ändå i speedjobben. Den här är läcker!

22/1: Nu har han gått sitt första banjobb och detta på bästa sätt. Vi körde mellan 1.50-1.55/1200 i två heat i bakvarv och som snabbast pinnade han på en speed i 1.35-tempo. Inte illa för första gången! – Den här känns väldigt komplett som häst, stor och stark med bra teknik och ett fantastiskt psyke, sa Marcus.

15/1: Nu har vi inlett fortkörningen och man kan lugnt konstatera att Kai är ”season leader”. Den här Nuncio-hästen ser ut att ha det mesta och är mycket intressant. – Delägarna har planen att sälja av ett antal andelar i den här SELECT-hästen och som spekulant bör man passa på inom kort innan priset blir för dyrt, sa Marcus som gillar den här hästen så mycket att han i dagarna köpt loss mamman från TZ…

8/1: Han trummar på fint och nästa vecka är han planerad att gå med i första banjobbet.

23/12: Han har hunnit med tre mindre speedpass under slutet av december och som snabbast har han fått trava på i 1.40-tempo några korta sträckor. Det blir regelrätta snabbjobb sedan när vi kommer igång igen efter jul och nyår. Den här gillar vi som tusan!

4/12: Han trummar på och är riktigt fin. Men inga speedjobb ännu.

20/11: Han lufsar på riktigt bra och är säkert så pass långt framme så att han hinner gå nåt speedpass han med redan innan juluppehållet, detta trots att han ju anlände bland de sista pga Kriterieauktionen.

10/11: Stam: Hans pappa Nuncio behöver ingen närmare prestation, eftersom han är en av de bästa tävlingshästarna i modern tid såväl i USA som Sverige. Hans äldsta avkommor är just ett år och med tanke på hur fin Cobra Kai och ett antal andra avkommor efter Melanders världsstjärna är så kan det nog bli en flygande start för Nuncio i aveln.

Mamman Sliding Window är rutinerad i aveln och har lagt årgångshästarna Digital Frame och Digital History, som båda två var med i flera unghästfinaler i början av 2010-talet.

Mormor Dana di Ala har lika gedigen produktion som sin dotter, utan att ha lämnat något storstjärna. Mest framgångsrik har Digital Performer (en knapp miljon kr intjänat) samt Trans Atlantic (800 000 kr) varit men nio av tio avkommor har vunnit lopp.

1/11: Cobra Kai är ny häst i vår stora unghästsatsning på SELECT, dvs individer som har såväl stam som exteriör och karisma av högsta betyg. – Jag tycker nog att Cobra Kai är den häst som har imponerat mest på mig på samtliga auktioner i Sverige under 2020 och vi blev superglada när vi fick köpa honom. Han har alla exteriöra siffror i ordning och det är en mycket fin gång i honom redan för vagn. Dessutom verkar psyket vara av det bästa slaget, såväl i stallet som på banan, säger Marcus. Det här är den häst som jag helt klart rankar först i SELECT-kullen födda 2019.