CLEAR SIGHT

År: 2020

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Sto e: NUNCIO – SINKS CANYON

Exteriörsiffror: 555443

Säljstatus: SELECT – TR. Det är TR tävlingsrätten till 251231 som gäller – det finns andelar till salu kolla HÄR.

Skötare: Madde Nordström

Veckokommentarer

Under fyra fredagar i oktober/november testar vi att skicka ut veckorapporten via adminbolaget Asap KB och deras nya tjänst för information till hästägarna.

14/10: Hon var riktigt fin i banheatet i måndags och har sedan fått underhåll av osteopaten. Nu kör vi en vecka med lugna tryckvagnsheat innan det sen är dags för sulkyheat.

6/10: Det har sett bra ut i lugna tryckintervaller men banan var för dålig idag för att köra på banan så vi har planerat om det heatet till på måndag. Hon kommer att gå det och sedan siktar vi på ett rejälare test på banan ca 2 veckor senare.

29/9: Hon har gått sina lugna styrkeintervaller i tryckvagnen och sett bra ut den här vecka. Vi ger henne en vecka till med sån träning innan det blir ett lite rappare pass på banan igen. – Hon kommer att få det upplägget nu med sina lugna styrkeintervaller varvat med ett heat på banan var fjärde jobb nu tills hon är klar för kval, sa Marcus.

22/9: Marcus joggade henne igår och var riktigt nöjd med utfallet. Vi bör kunna sätta igång henne i intervaller igen på måndag.

8/9: Det blev ett litet bakslag igår då hon blivit lite öm bakpå vänsterhasen efter all rejäl träning. Hon kommer att få kortison i nästa vecka och sedan ska hon vara träningsbar igen veckan därpå. – Detta var ju det vi väntade på, det är det ultimata beviset på varför hon har sparat vänster bak tidigare. Nu har hon tvingats att använda hela kroppen och då kommer det också en reaktion på hennes problemområde, som inte har kunnat diagnostiseras tidigare. Men detta är lätta att behandla och sedan lägger vi om träningen så att hon klarar pressen, sa Marcus. En kortsiktig fadäs men en viktigt steg i hennes fortsatta utveckling och karriär. Vi räknar fortsatt med kval senare i höst, inga ändringar på detta.

1/9: Ja, hon blir bättre och bättre och som det känns just nu så blir det ett banheat om några veckor. Kommer hon att fungera lika fint i sulky som i vanliga träningen nu så blir det mycket intressant. Kvalet rycker helt klart närmare.

18/8: Hon jobbar på fint och nu får hon ett rakbaneheat och ett i tryckvagn per vecka, för att komma närmare start. – Bara tryckvagn gör henne stark men utan snärt i musklerna så nu måste vi göra en blandning i träningen under en period, sa coachen.

11/8: Nu har det hänt väldigt mycket med Clear, som ser ut som en atombomb på rakbanan i tryckvagnen nu. Vi kommer att köra ett rappare jobb i veckan nu utan tryckvagn och ett tyngre med tryckvagn i några veckor som övergång. – Jag är överlycklig varje gång jag ser henne nu och hon kommer att kvala på bra sätt om ett par månader, sa Lindgren. Detta är en riktigt fin häst som äntligen börjar se ut som hon ska. – Ja, hon har vuxit något enormt och helt enkelt behövt lite extra tid.

1/8: Det ser bara bättre och bättre ut och nu har hon gått intervaller i tryckvagn. Så ska vi köra en till två veckor till enligt tränaren innan vi testar i vanliga jobb igen för att se hur långt vi kommit! Spännande, indeed.

21/7: Hon har verkligen förändrats på kort tid nu och det ser ut som att hon har vuxit rejält under den korta vilan. – Hon har helt annan hållning och nu ser man mycket tydligare hur stor hon har blivit. Spännande detta, vi fortsätter med tryckvagnen i ett par veckor till, sa Marcus.

14/7: Hon har fått akupunktur och Marcus har lagt en plan på mycket skritt och jogging samt lite intevaller i backen i några veckor framåt nu. – I tryckvagn så hon verkligen får chansen att aktivera vänstersidan av ryggen. Vi ger henne akupunktur varje vecka i en månad och lägger in en sådan träningsperiod under tiden. Hon är konditionsmässigt klar för kval så nu gäller det bara att finslipa.

7/7: Hon gick 19,5/1600 igår och hade rätt bra puls på det. – Men jag tycker inte att hon har rätt tryck i baksteget ännu för att gå vidare mot kval på en gång. Vi ska jobba lite med akupunktur och liknande med muskulaturen i rygg och bak samt träna vidare ett tag till. Det kommer att bli bättre och bättre men vi siktar inte på kval förrän tidigast kring derbyhelgen, sa Marcus. Vi måste ge den här fina märren lite mer tid helt enkelt.

30/6: Hon blev bättre efter att vi behandlat bakknäna och har varit fin i lugna jobb denna vecka. Nästa vecka är det dags för sulkytest igen om inget händer. – Meningen är att hon och Loaded Vilda äntligen ska få gå heat tillsammans, sa Marcus.

16/6: Hon fick gå ensam eftersom vi inte hade någon lämplig sparringpartner i sulkyjobbet men hon skötte det jättebra och gick ca 1.21/1600 på bra vis. Nu ska vi fila lite på hennes balans och hjälpa hennes bakknän lite innan vi kör nytt sulkyheat om några veckor. – Det är inte dags för kval ännu men slutet av juli känns ganska troligt, sa Marcus. Hon kvalar när hon är redo och det är ändå ingen större ide att börja starta mitt i sommaren när det går som snabbast och är allra svårast att tjäna fina pengar. – Mycket lättare till hösten att dra in lite snabba pengar med en fin travare, sa coachen.

9/6: Hon gick ett lättare sulkyheat i måndags och visade då under 1.22 ett varv på bra sätt. – Nästa vecka kör vi lite snabbare i ett andra sulkytest, sa Marcus. Därefter kan vi lämna besked om kval.

2/6: Hon trummar på och det kan bli tal om ett lättare heat på banan i sulky redan nästa vecka.

25/5: Hon trimmas på två gånger i veckan och ser skitfin ut. – Vi sänker pulsen nåt slag varje vecka och nu är det inte långt kvar innan hon får testa i sulky, sa Marcus.

18/5: Hon var skitfin i banheatet och har varit riktigt bra på rakbanan efteråt. Nu närmar vi oss rätt läge på henne och Marcus låter mycket positiv på henne för dagen. – Det är bara rätt puls som saknas nu inför ett kval och det har gått väldigt fort framåt på sistone. Kul, för den här trodde jag verkligen var en topphäst när vi började med henne innan det krånglade med sparkar och sjukdomar, sa Lindgren. Nu är hon snart tillbaka! Kan bli en kul avslutning på den här säsongen… =)

10/5: Hon har varit bra och nu laddar vi för banjobb på lördag.

5/5: Hon matar på och vi filar på henne hela tiden så att hon ska vara redo för en riktigt fin uppvisning nästa lördag.

28/4: Hon är skitfin för dagen och har både blivit blank i pälsen och gått upp mycket i vikt på ett par veckor nu efter sista skitet i näsan. – Hon har trimmats på i fem jobb på rakbanan nu och börjar närma sig banjobb. Vi ska fixa med hennes patallaområden först bara men räkna med ett första banjobb om ett par veckor, sa en mycket nöjd tränare efter dagens arbete.

14/4: Tyvärr blev Clear snorig i söndags och har stått på medicin under veckan. Vi hoppas kunna köra igång igen på måndag eftersom blodprov och snor visar på bakteriell förkylning och inget elakt virus.

7/4: Hon jobbar på och blir allt mer redo i konditionen. I slutet av nästa vecka blir det troligen lite rejälare på banan igen. – Hon ska ju kvala inom ett par månader så det börjar dra ihop sig, sa coachen.

31/3: Hon har jobbat på utan anmärkningar i veckan och hon fortsätter att gå två heat i veckan i 1.30-fart som snabbast några veckor till. – Hon ska ner lite till i puls efter sjukdomen men sedan börjar det dra ihop sig för rappare banjobb i speedmaster, sa Marcus.

24/3: Frisk och kry igen och gick ett fint trippelheat idag med 1.30 som snabbast i tredje. – Jag tycker att hon känns skitfin och ge henne en liten tid ytterligare efter denna förkylning så kan det vara dags att köra lite fortare sen efter påsk, sa tränarn.

17/3:  Hon har tyvärr haft feber ett par dagar den här veckan. Blodproven är bra igen och det var inget virus på henne heller. Vi kör på som vanligt i nästa vecka och på fredag vet vi vilken status hon har efter sin lilla förkylningssvacka.

10/3: Clear var skitfin i trippelheatet i fredags igen och nu siktar vi på lite rappare test i nästa vecka om allt är som det ska. – En kanonfin liten märr med framtiden för sig, sa Marcus.

3/3: Hon gick sitt första trippelheat på länge idag och Marcus som körde lät mycket nöjd. – Ja, hon har haft lite krångel med halsen sedan förra rapporten men nu verkar allt bra och idag körde vi 1.30 som bäst i trippelheatet på bra sätt. Det är bara att träna på så ser vi om några veckor hur mycket hon gått framåt; meningen är att hon ska gå intervaller på rakbanan och trippelheat om vart annat nu och ingen mer backe för henne inför kvalet, sa coachen.

17/2: Hon har haft en strålande arbetsvecka i backen och nu planerar vi in nästa banheat till början av mars.

10/2: Hon har tränat på bra i backen ett par gånger den här veckan men som med de andra treåringar i hennes grupp så tror vi nog att Marcus avvaktar lite till med nästa trippelheat. – De trivs så bra i backen och det blev ju också lite bakslag på hela gruppen efter lite fartträning när banorna inte var superfina under januari. Men vi får lära av misstagen och rätta till det snabbt så är det ingen fara med det, sa Marcus. Nu är banorna kanonfina igen och vi siktar på att återuppta speedträningen på banan i början av mars.

3/2: Även dagens trippelheat fick ställas in pga väder och otjänlig bana men hon verkar fin i backen. – Idag var det så dåligt att vi bara kunde köra motion. Av den anledningen får vi hålla öppet om det blir banjobb nästa fredag eller om vi skjuter upp det till tisdagen därefter, vi får helt enkelt se hur alla treåringarna uppträder i början av nästa vecka först, sa Marcus. Just nu är det besvärligt träningsläge även i Halmstad så man måste vara försiktig med hästarna och det är banornas dagsform som avgör. – Men snart är det vår så det är bara att ha is i magen nån vecka till, sa coachen.

27/1: Det blev bara rakbana denna vecka eftersom dagens träning gick bort pga att alla banor frös ihop under natten till fredagen. Men hon mår säkert bara bra av några dagar extra ledigt nu efter alla tuffa arbeten på slutet och vi tragglar på. Nytt trippelheat inom kort.

20/1: Hon har jobbat på fint i backen den här veckan och planeras till nytt banjobb nästa fredag.

13/1: Hon gick sitt första trippelheat idag och löste då lite bättre än 1.30 i tredje heatet på bra sätt. – Det fanns inget att anmärka på, sa Nygren som körde. En riktigt fin häst!  Vi trummar på med trippelheat ungefär var annan vecka nu och fortsätter med backen däremellan.

6/1: Hon dansar fram allt bättre för varje vecka och gårdagens jobb över 3000 m i bakvarv följt av tre backintervaller i 1.35-tempo var av det mäktigare slaget. – Den här gillar man verkligen när man sitter bakom, hon har sjuk spänst, sa Cracchiolo som gästkuskade. Nästa vecka är hon planerad för sitt första trippelheat och det blir intressant. – Men jag lovar att vi inte ska köra fortare än 1.30 ännu, hon kan säkert mycket bättre redan nu men vi ska ta det här i rätt ordning, sa chefen. Hon har ju tappat mycket grundtid pga sjukdom och operation så vi får vara lite försiktiga med henne ett tag till.

30/12: Hon är dunderfin för dagen och det märks tydligt på henne att det är mycket mer alert beteende såväl vid körning som i stallet. – Hon har helt enkelt igen växtvärk längre och dansar fram, sa Marcus. Blir mycket spännande de närmaste månaderna!

23/12: Hon jobbar på för fullt och är riktigt fin för dagen. Det blir ingen vila över jul/nyår utan hon jobbar på för fullt.

16/12: Hon har faktiskt tagit sjumilakliv i utvecklingen på sistone och varit riktigt fin i jobben. Det ska bli riktigt spännande att se henne i banheat sedan efter nyår när banorna blivit bra igen, så länge tragglar vi på med back- och rakbaneintervaller.

9/12: Allt verkar bra och hon trummar på som vanligt i backen fram till jul.

2/12: Som hon såg ut i hagen idag! – Ja, nog är hon riktigt under utveckling denna, sa Marcus. Vi trummar på.

25/11: Hon trummar på i backen och ser bra ut. Härlig häst att vänta ut till våren!

18/11: Hon var riktigt rapp och fin i backen igår och trots att hon växer så att det knakar för dagen kan hon träna på och skaffa sig bättre och bättre styrka. Spännande häst för nästa år!

11/11: Hon växer fortsatt och sover väldigt mycket. – Men hon är ändå fin i jobben och vi trummar på, sa Marcus.

4/11: Hon har varit jättefin hela veckan och gjorde ett riktigt bra pass i backen idag. Hon fortsätter så här nu ett tag så vi får in riktig stabilitet i styrketräningen innan vi funderar på att gasa på banan. För den som vill kolla henne på banan så går hon och hennes grupp träningsheat på banan på måndagar, rakbanan på onsdagar (svårt att titta på) och i backen på fredagar (då körs ett uppvärmningsheat på banan först som man kan titta på).

28/10: Hon är pigg och fin igen så nästa vecka är det full träning igen.

21/10: Hon fick feber efter herpesvaccinet och har därför bara tagits lugnt i skritt den här veckan. Men allt verkar bra idag och blodprovet visade inget konstigt så på måndag kör vi igen. – Det var första herpesvaccin för tvååringarna nu och en del kan reagera lite, så ingen fara, sa Lindgren.

14/10: Hon och Loaded Vilda tuffar på riktigt bra i backen nu och ska mangla där lite till innan vi testar på banan.

7/10: Hon fick testa lite på rakbanan idag och det var mycket plusbetonat. Nu får hon en vecka till i backen men sedan är det nog dags för ett litet trippelheat. – Så härligt att hon kommit ikapp efter allt strul, det här är ju en sjukt klok och fin häst, sa Marcus.

30/9: Hon trummar på i backen och allt är som det ska. Vi kör på så ett par veckor till innan det kan bli nåt mer på rundbanan.

23/9: Hon är helt återställd och chefen lät helt lyriskt när han hade kört henne idag. – Ja, så fin har hon inte varit i närheten av att kännas tidigare. Det finns nog otrolig kapacitet i den här innan det är färdigt, sa Marcus.

15/9: Ah, hon snubblade i motionskörningen i måndags och stod på näsan. Det gick bra med både häst och skötare men några skrapsår på framknäna gör att vi får vänta med träning till på måndag…

9/9: Hon jobbar på fint i backen och vi kör så en vecka till innan det kan bli dags för lite heat på banan.

2/9: Clear flyttade in till banan och sin nya skötare Amanda igår. Idag gick hon sitt första backjobb och skötte sig jättebra. – Han är så fin den här så man bara myser, sa Lindgren.

26/8: Hon går rejält i träningen nu och är på väg ner i puls. Det handlar om en toppfin häst som bara behöver träna ikapp lite styrka efter sina små problem på vägen. – Verkligen en fin dam detta, sa skötare Norin efter dagens snabbjobb.

19/8: Hon känns helt underbar nu, både på styrkebanan och rakbanan. Om ett par veckor flyttar hon till banan igen och det ska bli intressant att se henne där på rundbanan i höst. – Den här märren är så sjukt fin, en ren fröjd nu när hon äntligen är frisk och sund igen, sa Lindgren.

12/8: – Idag var jag helnöjd med henne, nu är hon så fin som hon borde vara! Det har ju krånglat lite med borrelia och slagskador i hagen som försenat henne men den här hästen kommer inte att bli sen ändå. Dessutom är hon värd att vänta på. Kolla den nya bilden som togs igår, för den fula ankungen har blivit svan!, sa Marcus.

29/7: Hon jobbar på fint i styrkebanan men ska få ett par veckor till utan att gå upp på rakbanan och de snabbast farterna så att vi inte får några bakslag. – Underbar häst som ju snart har återhämtat sig helt efter sjukdomen och då kommer att klättra fort, sa Marcus.

21/7: Hon börjar äntligen se fin ut i pälsen också efter borrelian i vintras. Hon är sååå fin den här balettdansösen!

15/7: Hon fortsätter att växa så hon går bara på styrkebanan en vecka till i alla fall innan vi sneglar på snabbare intervaller på rakbanan. Med så här fina hästar finns ingen anledning att stressa på i fel läge, vi har ju redan sett hur fin hon är i travet när allt klaffar.

7/7: Ytterligare kliv framåt på styrkebanan den här veckan och detta är en riktigt flygmaskin. – Snart börjar hon med trippelheat på banan också, och det ska bli så kul. Hon är magisk den här, sa Hellman.

1/7: Hon var om möjligt ännu finare i dagens styrkepass och nu har Clear kommit ur den värsta växtperioden, blivit stor häst och jobbar på riktigt fint. – Skönt att hon äntligen får visa hur fin hon är den här damen, sa Hellman.

24/6: Hon var riktigt fin i veckans intervaller på styrkebanan och nu visade hon 1.35-fart utan problem. – När hon riktigt återhämtat sig efter borrelian och även blivit blank och fin så kommer detta vara något bland de snyggaste man sett i stoväg i sina dagar, säger tränarn. Vi får väl ge det några veckor till på fint sommargräs.

17/6: Hon har sett mycket fin ut i veckans jobb och den här blir allt snärtigare i steget och det märks ju på både Gustav och Marcus att vi gillar den här märren skarpt.

10/6: Hon jobbar vidare på styrkebanan och känns fin. En rest efter borrelian är att hon inte har släppt sin vinterpäls ännu och därför har hon fått lite specialdropp i veckan för att kickstarta sin sommar. Vi räknar med att hon trummar på en vecka till på styrkebanan innan vi börjar köra rappare på banan.

3/6: Hon är ännu inte ur växtperioden och har därför bara gått på styrkebanan den här veckan. Men det ser ut att släppa snart så det blir säkert snabbare farter igen inom ett par veckor för den här fina märren.

20/5: Hon har jobbar på med sina styrkepass eftersom det har varit lite växtperiod men allt verkar bra. Det har stabiliserat sig i lederna igen och vi kommer att köra nästa banheat med henne veckan efter elitloppet.

1/5: Hon har verkligen kommit fort nu på slutet trots att hon missat så mycket träning pga oturliga skador i hagen samt borrelia. – Hon joggade 1.35-fart på banan igår och övertygade rejält på alla som var på plats, sa Marcus. Vi kommer att trimma vidare hemma på gården i ett par månader innan hon ska ställas på samma krav som de som kommit längst i vår kull. – Men att det handlar om en riktigt talangfull och speciell häst är det ingen tvekan om, sa förman Hellman. Ett mycket prisvärt alternativ i vår starka SELECT-kull.

28/4: Hon har fortsatt i fin stil under veckan och det ska bli riktigt kul på lördag. – Ja, den här tror vi kommer att sälja som smör i solsken, sa försteman Hellman. Clear Sight bara dansar fram!

22/4: Hon sköter sig bra i uppträningen och gör nu sina 1.40-speeder utan bekymmer. Den här hästen tror vi en hel del på framåt eftersom både psyke och exteriör är förstklassig. – Hon dansar fram och rör sig gudomligt helt enkelt. Om den här märren visar sig gilla att tävla kan det bli nåt alldeles extra, sa Marcus.

15/4: Vår svarta balettdansös har tagit stora steg framåt i träningen på sistone och det hon tappade på uppehållet i vintras (hon fick en smäll på ett ben i hagen och tvingades till en enklare operation med ca tre veckors vila) har hon tagit igen nu. Clear Sight har bland de bästa kotben vi någonsin sett och hon studsar formligen fram när man kör henne. – En riktig flygmaskin, sa Marcus. Jag besiktade aldrig Ina Scot på nära håll, det var före min tid som talangscout, men en av de bästa talangscouterna från den tiden jämförde Clear Sights kotben med just Ina Scots när vi tittade på henne i höstas.

1/4: Hennes pappa Nuncio behöver ingen närmare presentation, eftersom han är en av de bästa tävlingshästarna i modern tid såväl i USA som Sverige. Hans äldsta avkommor är nu tre år och det ser väldigt lovande ut med både söner och döttrar, både hos oss, i Sverige samt ute i världen, så det ser nog ut att bli en flygande start för Nuncio i aveln.

Mamman Sinks Canyon gick 1.13 och vann bla tre lopp på Solvalla för Stefan Melander och är ny i aveln. Det amerikanska mödernet är genuint och har producerat massvis med bra travare.