Projektbeskrivning

CAVA VENDIL

År: 2018

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Sto e: SJs CAVIAR – GLORY DREAM

Exteriörsiffror: 455343

Skötare: Åshild Jakobsen

Veckokommentarer

19/4: Herregud…Livet är skört, blir man varse om. Vid ett träningsjobb på Halmstad-travet tidigare idag blev Cava hysteriskt rädd för vattenbilen, skenade och trampade sig så illa att veterinären valde att avliva henne direkt på plats. – Så djupt beklagligt, jag har varit tränare i 18år och detta är bara tredje gången vi är med om ett dödsfall under all denna träning över tid, man blir helt paff och vet inte riktigt hur man ska reagera riktigt, sa en bedrövad tränare efteråt. Till oroliga andelsägare hälsar Annika på adminbolaget Asap KB att hästen är livförsäkrad och att beloppet ligger på 150 000kr. Vi beklagar djupt det inträffade och alla andelsägare kommer inom kort att få meljinformation om vad som händer närmast.

16/4: Det var nog ingen riktig korsförlamning för hon var jättefin direkt och har körts varje dag utan problem denna veckan. Idag gick hon ett vanligt intervalljobb och allt var som det skulle. Nu blev hon herpesvaccinerad och vi får vänta ca 10 dagar innan vi kan köra nästa test på banan. – Hon är redo, sa Marcus.

9/4: Nej! Efter det fina banjobbet i fredags så blev det påsk och en extra dags ledighet var inte optimalt för henne så hon fick en lättare korsförlamning i tisdags. Det släppte direkt efter lite medicinering och på måndag är vi igång igen. – Hon har inte haft såna här problem tidigare men det är ju ett sto och nu vet vi att hon måste behandlas som en sådan vad gäller muskulaturen. Jag tror därmed inte att det ska bli någon ful ovana, sa Marcus. Nästa vecka körs hon varje dag efter vårt ”korsis-schema” och sedan ska allt vara lugnt igen.

2/4: Hon gick sitt första trippelheat idag och som hon gjorde det! – Vi körde 1.21/1600 med 1.18 sista 500 i fin stil. Hon fick tampas med stålpojken Father och gjorde det riktigt bra. Vi förväntar oss att kunna köra ett nytt trippelheat inom ca 3 veckor och därefter ska det bara återstå ett sulkytest innan hon är redo för kval i mitten/slutet av maj nånting, sa Marcus. Vi var riktigt nöjda med henne idag och redan nu skulle hon kunna springa ca 1.17/1600 i tävlingsvagn. Hon har kapacitet och vilja för att gå långt framåt hösten.

26/3: Hon var skitfin på rakbanan två gånger om denna vecka och nu planerar vi för ett banheat i slutet av nästa vecka. – Den här är verkligen läcker nu när hon orkar med sig, sa Jonas idag.

19/3: Cava-brodern Moses gjorde processen kort med motståndet i onsdags och vann lätt på 10,7! Cava utvecklas stadigt och går nu sina intervaller på toppvis hela vägen igenom. – Det är snart dags att testa henne lite på banan, sa Marcus igår.

12/3: Hon har verkligen lyft sig på sistone och börjar kännas mycket starkare. – Hon har alltid visat enormt driv och fart men inte haft styrkan i bakkärran riktigt. Men efter backen i vinter börjar hon nu kännas väldigt fin när vi gått över till rakbana igen, sa Marcus. Det är verkligen ett tilltalande pris på den här fina hästen, brodern Moses ska nu också börja starta igen har vi sett.

26/2: Cava manglar på och allt är väl.

19/2: Hon har jobbat på i backen den här veckan och börjar bli riktigt stark och fin i bakkärran nu. Men vi manglar på lite till!

12/2: Hon har skött träningen på bästa sätt denna vecka och i andra heatet avslutade hon lite bättre än 1.25 sista varvet idag. – Hon travade fint och kändes klart förbättrad idag, sa Patrik som körde. Den lilla flygmaskinen är på gång i styrkan och som vi sagt tidigare: när hon är färdig i grundträningen får de andra se upp med hennes speed!

5/2: Hon gick sitt första dubbelheat över 2600 idag och skötte sig riktigt bra. – Nu är hon inne i jobbet igen och gör som man vill, oavsett färdriktning. Det är ett otroligt driv i baksteget på den här och när hon är klar till sommaren lovar jag att de andra får hålla i sig, sa Marcus.

29/1: Hon ska mangla på ett bra tag till och allt går enligt plan.

22/1: Hon har gått jättefint den här veckan med och inga krångel över huvud taget. Det ska manglas på ett tag till och allt går enligt plan med den här flyfotade och väldigt fina madamen.

15/1: Hon är i full gång igen och den här är Marcus nöjd med. – Jag kan inte prata illa om henne eftersom hon är så grymt fin när hon jobbar. Och hon vill jobba när det är allvar. Men i bakvarv bara krånglar hon, tvärt om sin bror som ju bara krånglade i rätvarv. Som hon känts denna vecka i sanden och på banan i rätvarv så har vi mycket att se fram emot under året, sa Marcus. Den här hästen går det att köpa in sig i för 7 500 kr per andel. – Löjligt lågt, sa coachen.

8/1: Hon har gått igång igen och allt väl så långt. Nästa vecka blir det full träning, bl a med banheat på fredag med övriga treåringar.

31/12: Tyvärr var hon lite förkyld en period här innan jul men nu ser det bra ut. Det blir lugn träning över jul och nyår innan vi startar mangling igen i januari. Hur länge hon ska mangla vet vi ännu inte men troligen tre månader innan hon är redo att vässas för kval och start framåt april. – Hon är skitkul den här, arg som ett bi men på rätt sätt och hon kan verkligen flytta på sig, sa Marcus. I stallet är hon skitsnäll så det är absolut ingen dumskalle, hon är bara lite sådär arbetselak som många av de bästa märrarna.

11/12: Hon har varit jättefin hela veckan och den här gillar vi.

4/12: Den här veckan har hon och ett par till smygbörjat lite i sanden också och det känns bra. Vi ökar på med mer träning i sanden för henne från nästa vecka.

27/11: Det var inga fel på blodprovet och den här veckan har hon fått träna på fullt. Idag blev det totalt sex intervaller i backen och hon var som bäst i den sista enligt skötaren. – Cava ska dunka på med styrketräning ett par månader och sedan flyger hon lågt, säger Marcus.

20/11: Eftersom flera av våra hästar på banan varit lite diffusa med maten och tempen på sistone så tog vi ett blodprov på Cava också här i veckan. Men precis som det har känts på henne i veckans träning är hon frisk som en nötkärna och vi dunkar på. – Hon skulle kunna kvala nu men eftersom vi ändå inte ska starta förrän till våren tycker jag nog att det i detta läge är bättre att helt fokusera på styrketräningen ett tag, sa Marcus. Den här är bra.

14/11: I tisdags var hon skitfin på rakbanan, så fin att Marcus tänkte anmäla henne till kvalet den 23:e men dessvärre har hon varit lite hängig därefter och vi misstänker att hon blivit lite öm i munnen efter tandläkaren i förra veckan. Är det ingen förändring på måndag så kollar vi blodprov mm men som sagt, detta är inget som oroar; hon får bara vila en vecka.

6/11: Hon var skitfin i backen idag igen. Vi manglar på!

30/10: – Shit, va fin! Jättebra direkt efter behandlingen. Nu manglar vi ett tag, sa Marcus.

23/10: Hon är igång igen och är jättelugn och fin. Nu laddar vi på och även hon ska nu in i slutskedet av styrkeförberedelserna inför nästa år. Det blir omväxlande dubbelheat över 2640 på banan, intervaller i backen och lite rappare på rakbanan. Så kommer vi att hålla på nu i några månader. – Sista fasen, sa Marcus. Alla hästarna i den här kullen är med i schemat och det känns riktigt inspirerande att gå in i den här sista förberedande fasen nu och samtidigt ha den första till start nästa vecka.

16/10: Cava blev behandlad i vänster korsled härom dagen och kommer att få lugn träning denna och nästa vecka under behandlingen. – Det var ett 100-procent väntat fynd och skönt att hon var så fräsch och sund i övrigt, korsleden blir de alltid bra i tids nog, sa Marcus. Efter behandlingen ska vi se om hon är redo för kval i november eller om vi väljer att vinterträna först.

9/10: Hon gick 1.23/1600 i tung vagn ensam idag men väldigt låga 71 i puls. Den här gillar Marcus väldigt mycket, det märks. – Vi ska bara fixa till hennes korsled innan vi kvalar men den här lilla ettriga märren har det som krävs inför nästa säsong, sa Marcus.

2/10: Hon har skött sig fint i backen här i veckan och det blir banjobb på torsdag innan hennes planerade veterinärgenomgång på bandet uppe hos Spångfors. – Hon har tagit sig igenom eklutet nu och förtjänar att kollas upp i korset, som de flesta andra tvååringarna också behövt göra, sa Marcus. Kval är planerat för november och debut till våren.

26/9: Hon är frisk igen och kommer att gå på banan inom kort, detta är en kanonhäst säger Marcus.

18/9: Hon har tränat på fint under veckan och det finns inget att anmärka på.

11/9: Hon dunkar på i backen två gånger i veckan och vi är mycket nöjda med henne för dagen. Det dröjer med banjobb minst en månad till för Marcus anser att hon redan har sån speed i kroppen att det är viktigare att träna in styrkan.

4/9: Hon dunkar på i backen nu och lyfter sig i kroppen vecka för vecka just nu. Marcus anser att detta är en supertalang. – Det är få hästar jag kört som har bättre klipp i steget än den här.

28/8: V75-vinnaren Moses syster, Cava Vendil, var tillbaka i backen idag och löste det på bästa vis. Cava ser grym ut i kroppen och en månad på vårt nya foder har hjälpt henne mycket i hälsan. – Nu finns inget att klaga på och jag tycker på allvar att det är få hästar som kan vara så intressanta inför framtiden som den här, sa Marcus. En perfekt andelshäst med andra ord, eftersom hon knappt kostar nåt i inköp heller… =)

21/8: Tyvärr fick hon en halsinfektion efter backjobbet och har stått på medicin en vecka. Denna vecka har hon gått igång igen och nu är hon redo för backjobb igen på måndag.

10/8: – Den som inte köper in sig i den här hästen för priset 7 500 kr per andel under augusti (höjs i september) bör inte fundera på att köpa andel i någon andelshäst faktiskt. Idag körde jag 1.22 i sista intervallen i backen och då formligen dansade hon fram, den här är helt enkelt grymt lovande, sa Marcus. Men jag tänker inte att hon ska starta som tvååring utan vi väntar till tidig vår.

31/7: Marcus sken som en sol efter dagens banjobb efter 1.27/1600 på lite tung bana. Det blev lite bättre än 1.24 sista 500 och det var helt obrukat i mål. – Hon har blivit mycket starkare och hennes aktier stärktes ytterligare efter detta, sa Marcus. Cava kan helt klart starta i år men det är inget vi tänker sikta på. – Det får räcka med kval och sedan vinterträning för tidig start 2021.

24/7: Hon är så grymt fin i backen nu att det ska bli väldigt spännande att se henne på banan i nästa vecka, bara vädret blir bättre än det var idag…

17/7: Hon har dånat på i backen och ser smällfin ut, verkligen! Nästa vecka blir det banjobb för första gången på länge.

10/7: Hon har tränat på i backen i veckan och det är utan tvekan så att Marcus är supernöjd med den här. – Ett sånt klipp i steget som hon har är ovanligt, sa Marcus. En mycket spännande häst inför treåringssäsongen.

3/7: Hon gick lite på rakbanan igår och den här hästen är faktiskt löjligt fin! Nästa vecka är hon tillbaka i full träning.

26/6: Cava är frisk och kry igen och på måndag börjar hon sommarträningen.

18/6: Hon hade lite slem i halsen idag och kommer att få ytterligare en veckas lugnare träning innan vi gasar på för fullt igen. Men som hon ser ut den här! Ojojoj…

5/6: Hon gick lite bättre än 1.30/1600 med de äldre härom dagen och gjorde det väldigt fint. Hon ligger klart före en sådan som Kailua Boko i träningsschemat jämfört med förra året så om vi absolut vill kan hon säkert starta redan i år. – Men vi siktar in oss på tidig treårsstart med den här märren, jag känner instinktivt att det kommer att vara bättre. En kanonhäst som nu ska få 10 dagars semester efter ett tufft träningsprogram i fem månader, sa Marcus.

22/5: Cava gick ett tuffare banjobb förra veckan så denna veckan har det tränats intervaller. Hon tränar på fint och nästa vecka blir till att återuppta banjobb igen.

15/5: Cava har gått motion efter att ha fått sig en liten smäll i hagen i början av veckan. Ingen stor grej dock, idag var hon åter på banan och gick 1.35/1600 på ett bra sätt.

8/5: Återigen en bra vecka för Cava. Idag gick hon ca 1.35/1600 utan anmärkning.

1/5: Hon har skött veckans träning utan anmärkning. Idag gick hon ca 1.30/1600 i andra heatet inne på banan med ca 1.25 sista 500 på ett mycket bra sätt!

24/4: Hon har jobbat på rakbanan och sanden i veckan och allt har varit bra.

17/4: Hon ser väldigt bra ut nu och rör sig fint i 1.35-fart på banan, hon har gått två jobb i rad på rundbanan som många av tvååringarna just nu. Hon får jobba på och ska ner mot 1.30/1600 under maj som det är planerat, fortare än så behöver hon inte gå på ett bra tag utan det blir varvat med sandintervaller och styrkebyggande.

3/4: Hon fortsätter att övertyga i sanden och på tisdag är det dags för hennes första dubbelheat över 1600 på banan i livet. Det blir intressant!

27/3: Hon går från klarhet till klarhet i sanden och i dagens jobb glänste hon mest av alla tvååringarna. – Wow, sa Jonas som körde.

13/3: Hon har skött sig snyggt i veckan. Alla tvååringarna har börjat träna ett eller två pass korta sandintervaller nu och Cava kommer att gå enbart i sanden ett tag. – Hon behöver bara bygga styrka just nu, springa fort kan hon, sa Marcus. Den här hästen gillar jag mycket skarpt och tror att det finns chans till stora lopp för henne nästa år.

6/3: Den här har fart och kapacitet långt utöver det vanliga. Men hon kommer inte att gå samma program som de hästar som Marcus valt ut som grupp där vi testar att nå de stora tvååringsloppen. – Hon får börja i sanden redan i nästa vecka och henne bygger vi för att vinna stora lopp som treåring; hon har inte styrkan i skelettet för att gå mot de bästa som tvååring så det är lika bra att redan nu lägga planen på tidig start som treåring istället, sa tränaren.

26/2: Hon gick sitt första snabbjobb efter behandlingen av överbenen igår. Marcus var lyrisk och meddelar att hon kan springa hur fort som helst! De andra tvååringarna går nu två pass x två heat per vecka men Cava får hålla sig till halva dosen ett tag till så att hon stabiliserar styrkan i kroppen till sitt kunnande först. – Den här är riktigt bra men är ännu inte redo att träna lika tufft som de i järngruppen, sa Marcus.

21/2: Hon har börjat jobba igen och det ser bra ut. Nästa vecka återgår hon till snabbjobb med de andra.

14/2: Cava har bara skrittats denna vecka pga behandlingen men kommer att gå igång som vanligt igen i nästa vecka.

7/2: Hon har tränat på som hon ska men ömmar lite på ett överben igen. Veterinären har varit på henne en gång tidigare men han var osäker på om det behövdes fler punkter eller inte men det kan vi konstatera nu. – Mycket snack om frysbränningar annars det sista året men att använda flytande kväve på just överben är det absolut bästa för hästen och för resultatet. Det blir bara någon dags vila så är vi igång igen, sa Marcus.

31/1: Cava har nu tagit sig ner i 1.30-farter som de andra av våra bästa och tidigaste. Hon har riktigt fin teknik och den här gillar Marcus skarpt.

24/1: Hon gick lika den här veckan och sköter sig fint på banan.

17/1: Cava var klart förbättrad nu efter vilan och två jobb i kroppen. Hon sprattlade på riktigt fint och visade som snabbast 1.35-fart på klockan. – Den här gillar jag mycket skarpt och kan redan nu säga att vi ska starta henne som tvååring bara hon håller sig frisk, sa Marcus.

11/1: Hon har skjutit i höjden en aning under juluppehållet men det ser vi som enbart positivt. Allt ser bra ut i motionsträningen och nästa vecka återupptar vi snabbjobben.

22/12: Cava rör sig väldigt fint och i andra jobbet visade hon 1.40/500 på bra vis. Nu väntar lite semester efter en tuff höst som innehållit 50 träningspass för hennes del. Snabbträningen återupptas i mitten av januari.

13/12: Hon har börjat vara med på lite speeder och som bäst visat 1.45-farter. Hon sköter sig bra och har både fint trav och psyke.

6/12: Cava har traskat på 5,5-6,5 km per dag den här veckan förutom igår då hon introducerades på skrittbandet. I nästa vecka är det planerat att hon ska få boots och bakbensskydd på sig för första gången och testa lite farter en av dagarna. Vi inleder så med dem tidigast utvecklade under december och januari, innan regelrätt snabbträning inleds 1 feb.

28/11: Hon och fyra andra av våra ettåringar fick extra bredspektrum maskmedel idag eftersom de inte är i samma fina päls som de övriga, vi bör se en förbättring redan på måndag så de får vila nu torsdag till söndag.

22/11: Inget negativt finns att säga om Cava, hon trummar på.

15/11: Det har sett bra ut hela veckan, det blir 5,5 km per dag.

8/11: Cava trummar på, det finns inget negativt att säga om henne. Skoddes igår och även där i skospiltan skötte hon sig exemplariskt. Vargtänderna rök igår åxå!

1/11: Hon är igång för fullt och är som våra tidigaste i vagn uppe i 5,5 km per dag.

25/10: Cava gick igång idag igen efter sin bränning.

18/10: Hon blev fixad av veterinär i måndags och vilar över helgen så hoppas vi gå igång igen i början/mitten av nästa vecka.

10/10: Hennes lilla överben på vänster fram har börjat att ömma och hon kommer att frysbrännas så fort som möjligt. Det innebär ca en veckas uppehåll i hagen innan hon sätter fart igen.

5/10: Hon bara trummar på och allt ser bra ut.

30/9: Allt verkar bra och hon kan verkligen trava. Vi jobbar vidare.

20/9: Hon jobbar på fint och har gått 2-3 km per dag den här veckan. Hon är begåvad även denna!

13/9: Hon är för vagn och är körd tre dagar redan. Det går undan värre och det ser mycket bra ut. – Hon är mycket begåvad, både mentalt och fysiskt, sa Marcus.

5/9: Även Cava ser fin ut och kommer att sättas för vagn i nästa vecka.

30/8: Inkörningen är i full gång och precis som med ”syrran” så går allt som på räls. Hon har bländande exteriör och hennes ”ben sida” (tredje siffran) är världsklass.