CAN PAIXANO

År: 2020

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Hingst e: CENTURION ATM – MAUNA KEA

Exteriörsiffror: 454443

Säljstatus: Det finns för dagen inga andelar till salu.

Skötare: Madde Nordström

Veckokommentarer

Under fyra fredagar i oktober/november testar vi att skicka ut veckorapporten via adminbolaget Asap KB och deras nya tjänst för information till hästägarna.

14/10: Men vad i hela världen? Värmning och provstart var femstjärniga i torsdags men i loppet ville hästen inte trava iväg från start. – Nu tappade man ca 50-60 m på att hästen gick iväg i fel gångart på ”kör” och sedan körde Gustav bara runt honom bakom som ett banjobb och 5500 kr in. Vi kommer givetvis att kolla upp under nästa vecka, för att se om det går att hitta någon orsak till beteendet men vi är riktigt nöjda med hästen för dagen som inte alls känns sämre nu på något sätt än när han vann i somras, sa Marcus.

6/10: Men, sån dålig klaff! Det såg ut att lösa sig perfekt in på upploppet och med lucka då så är hästen sämst trea. – Han såg riktigt tankad ut och kom in med låg puls och rubbet kvar. Hästen hade tussarna oryckta också och det finns lillchans att han till och med hunnit fram till seger med fritt. Men han har inte haft nåt flyt på ett tag, suckade Marcus. Idag anmäldes hästen igen och han startar i ett lämpligt treårslopp hemma i Halmstad på lunchen på torsdag. – Vi kommer att lägga på norskt istället för att få honom mer harmonisk och körbar från start men ändå ha växeln till slut. Snart släpper det i loppen också, han är ruskigt mycket bättre än vad raden antyder, slog coachen fast inför helgen.

29/9: Han känns riktigt fin i jobben nu efter sin lilla veterinärrunda och vi kom med i BC-loppet med 125 000 kr till vinnaren nästa onsdag i Malmö. Kul!

22/9: Han studsar fram efter sin lilla vila och nästa vecka blir det normala jobb och vi kommer att starta honom hemmavid så fort som möjligt. Tyvärr finns ju inga poäng just nu så det är möjligt att vi för börja om på Tingsryd nästa helg men det finns några andra lopp också så vi hoppas först och främst att han kommer med i ordinarie klass. – Det finns bra lopp för treåringar sedan under oktober och november och jag räknar med en stark höst och vinter på den här, sa Marcus. Det satsades hårt på den här under sommaren men vi föll lite själva på kuppen och sätter därmed in honom i ordinarie klass framåt istället.

15/9: Allt verkar bra nu och veterinären fixade hans bakknän i onsdags. På måndag kör vi igång igen och det finns vettiga lopp hemmavid från den 27e och framåt. – Ja, han kommer att få starta på fastare underlag i trakterna hemmavid ett tag nu så att han får stabiliera sig och vi slutar att jaga för Kriteriet mm, sa Marcus. Allt skitsnack från Mantorp i måndags om att hästen var felbalanserad kan vi bara glömma. Can Paixano fungerar inte oavsett balans på så lösa banor som då; han gick med ultralätta framskor för att spara fötterna och barfota bak för att få någon form av fäste i materialet och att det blev startgalopp hade inget alls att göra med balansen.

12/9: Tyvärr blev det startgalopp igår och sedan iskall ryggar i tredjespår under slutvarvet. Hästen gjorde det han skulle men fungerade dessutom inte optimalt i travet på det lösa underlaget. Det blev ändå ca 1.14 hela vägen i upphämtningen till sista pengarna och det var full fart hela vägen ute i spåren. – Inget att säga om vad gäller formen, men han är inte som bäst när det släpper under fötterna och han får problem med sin tighta löpstil, sa Lindgren suckandes.

8/9: Det blev 1/2160 med Lennartsson i Mantorp på måndag och motståndet var mycket sämre än vanligt för vår fine treåring. Han har jobbat fint i veckan och allt är som det ska. – Han behöver gå med skor och specialsulorna i en start till men i detta lopp ska han inte behöva gå maxfart så det är inget som oroar. Kommer bara Per ut från sitt innerspår på tillägg ska Paxen duga långt på måndag, sa Lindgren.

1/9: Han verkar helt normal och blodprovet gav ingenting. Hästen var smällfin i ett lugnt backjobb igår och vi kommer att anmäla honom igen nångång under nästa vecka. – Ja, då går han med skor och skyddssulor igen så det kanske inte kan bli tal om maxprestation vad gäller speeden. Men stark är han ju så hittar vi ett lopp där han slipper springa under 1.10 i speederna spelar det ju ingen roll. Sen är det Kriteriekval barfota i början av oktober, sa Marcus.

25/8: Nä, han orkade inte fullfölja i onsdags och det var första gången i lopp. – Rikard tyckte att det var en klassig häst och han satt och kände sig segersugen hela vägen i rygg på värsta konkurrenten (som vann) men 500 kvar var det plötsligt tomt i tanken, sa Marcus. Det enda vi har märkt på hästen hittills var att han löddrade rejält i värmningen, vilken han inte brukar göra. – Så troligen hade hästen bara inte sin bästa dag helt enkelt, så är det ju ibland. Men vi tar blodprov på måndag för att vara säkra så det inte är nåt värre.

18/8: Han fick dåligt spår på onsdag men så bra som han kändes idag ger vi inte upp på förhand! Spännande nästa vecka.

11/8: Han har gått med en ny typ av sula i jobben nu efter Tingsryd och det har varit toppbetyg i bägge jobben. – Can Pax har faktiskt aldrig känts så bra som nu och jag hoppas att vi hittat helt rätt balans nu. Vi siktar på ett större treåringslopp på Solvalla den 23e aug med 125k till vinnaren som nästa uppgift.

1/8: Tyvärr blev det galopp i en situation i sista kurvan igår. – När kusken laddade iväg 500 kvar såg det ju klart ut direkt men så svarade Rikard lite sent och Gustav valde att ta upp. Då slog sig hästen lite på ett knä och tappade travet, sa Marcus med en suck. Det gick väldigt fort och Can Paixano är ju lite tight i gången så med denna lilla störning i det läget funkade det inte. Vi kollar givetvis upp om nåt är galet innan nästa start, men vi tror inte det. Nu vanns ju loppet på en 1.10-tid och Paxen såg ju aldrig slagen ut nån gång egentligen. – Nä, han gick med järnskor utan sulor och till nästa start har vi på ett par sulor igen men mycket lättare skor, sa Marcus som filar på med balansen inför höstens storlopp. – När han hittar travet till 100 så vet jag att han duger i högsta klassen i årgången., den styrkan har han. Något som vi filar på! Men det blir knappast ytterligare sprinterlopp nu, han har fått upp farten med dessa men är ju egentligen allt annat än en kortloppare. Förhoppningsvis klarar han det redan i år men annars har vi ju även Derbyt om ett år…

25/7: Det blev Tingsryd på söndag istället och det var verkligen lämpligt motstånd. Vi laborerar lite med balansen men tror att han är redo för 11,5 på Tingsryd!

21/7: Han såg strålande ut i ett lugnt backjobb igår och det blir start igen inom kort. Det finns mycket att välja på så inget är klart ännu, det kan dock bli start hemma redan på fredag eftersom det skulle passa fint inför ett viktigare lopp lite längre norrut lite senare. Anmälan på måndag morgon, och tränaren kollar som vanligt av alla parametrar innan dess.

14/7: Mycket riktigt blev hästen behandlad i sina hovleder samt i karpaltunnlarna. – Men generellt är han nu i riktigt bländande skick, kommenterade veterinär Hanna Lähdekorpi efter genomgången. Nu laddar vi på för ev start hemma på nattravet alternativt ett tuffare lopp några dagar senare. Återkommer i ärendet. – Ja, hela hans matchning går för mig ut på att göra honom härdad och tekniskt så fulländad som det bara går inför Kriteriekvalet. Jag tycker att han känns riktigt spännande över lång distans i höst.

11/7: Han fortsätter att utvecklas och värmde femstjärnigt inför kvällens BC-kval. – Men barfota fram blev det lite tassigt i loppet idag och  när det gick så sjukt fort ur slutsvängen så hoppade han. Inte alls trött, sa Lennartsson. Vi har redan bokat en veterinärklinik på torsdag, det gäller att göra i ordning honom efter konstens alla regler nu inför sensommaren och hösten med alla trevliga lopp! – Vi hade redan planerat ett pitstop efter detta och så har han ev lopp hemma den 28e, sa Marcus. Men det kommer många fina lopp åt denna framöver.

6/7: Det blev inget hemma på lördag eftersom han hade fått spår 11 mot bra hästar. Marcus chansade därför istället och anmälde mörkt till sista BC-kvalet på Jägersro på tisdag. Det blev dock ett riktigt getingbo och vi fick svårt spår. – Det kommer att bli tufft men samtidigt känns detta ändå bättre än lördagsloppet för oss, med lite röta blir det faktiskt riktigt hårt tempo på det här och då blir det intressant att se hur hans avslutning biter, sa Marcus.

30/6: Allt verkar bra med grabben och nu siktar vi på ny start barfota runt om hemma nästa lördag i ett passande treårslopp med spårtrappa.

22/6: Han avslutade 1.10 sista 600 igår och var riktigt bra. – Jag är mäkta imponerad faktiskt och den dagen som han har lärt sig att öppna lite bättre så duger han långt mot alla treåringar, sa Lennartsson efter loppet. Marcus var mycket nöjd med hästen i värmningen och som det såg ut från sidan under loppet med. – Han var helt oberörd efteråt och om Per hade chansat och behållt andraspår in i första sväng så tror jag att hästen är med väldigt långt framme till slut; det gick ju väl långsamt andra 500 för att passa vår häst så det hade kanske varit svårt att gå till final men från andra ytter är han sämst trea, sa Marcus. Paxen blir bättre och bättre och om inget händer så siktar vi på start i ett treårslopp i en trappa på hemmaplan på SM-lördagen.

16/6: Han tog loppet riktigt bra och Marcus spände bågen lite och anmälde till BC-kvalet på Solvalla på onsdag. – Om allt känns rätt på kvällen där så rycker vi alla skor och chansar lite. Det ska bli spännande att se hur långt han räcker, även om distansen kanske är i kortaste laget, sa Marcus.

9/6: YESS!!! Äntligen klaffade det med spår och löpningsförlopp. – Den segern blev säker som ett kassaskåp och tiden 15 blankt var långt ifrån botten, sa en nöjd uppfödare och tränare. Nu får vi se hur han verkar i början av nästa vecka innan vi lägger plan för nästa start. – Det finns två intressanta lopp 21 och 28 juni. Men hästen bestämmer!

2/6: Han tog loppet bra och startar igen på torsdag i Göteborg. Bara åtta motståndare denna gång och ett bättre spår. – Jag tror att han kan gå en riktigt bra tid och vi rycker inte skorna denna gång utan väntar en gång till så att fötterna hitter växa lite mer, sa Marcus. Med klaff så kan det bli första segern nästa vecka?

27/5: Han kändes strålande igår enligt Marcus som värmde men i loppet blev det helt fel från bakspår och trots 09,5 sista 500 hann inte Paxen fram till pengar. – Men vi var riktigt nöjda med hästen, som äntligen travade bra i kurvorna. Vi hoppas att han tar detta bra så vi kan starta igen inom kort, och sedan väntar vi på att köra barfota runt lite längre fram när det verkligen gäller, sa Lindgren. Den här tror vi på framåt, han tar åt sig träning och lopp och blir bara bättre och bättre…

23/5: Han drog bakspår o storloppet på Solvalla på fredag. – Men han är inte vansinnigt startsnabb ännu så det var nog rätt bra. Han känns klart förbättrad i travet och kommer att tävla med aluminium runt om nu, senare i sommar kan han gå barfota runt om men det måste vänta nu, sa Marcus. Spännande att se hur långt han räcker i detta getingbo om 200 000 kr…

15/5: Nä, allt verkar bra men Marcus lade om planen och tog inte ut honom på Halmstad. – Om allt är som det ska veckan ut så anmäler vi till ett större lopp på Solvalla nästa fredag istället nu när han känns så fräsch och bra. Det passar bättre i tiden också så vi hinner köra ett riktigt vässarjobb inför den starten, sa Marcus. Det hade vi inte hunnit redan till på måndag.

12/5: Allt verkar bra och vi trimmar på för ny start hemma i Halmstad nästnästa måndag.

5/5: Det var mycket positivt med behandlingen av hästen och han har framför allt fått ett mycket ledigare baksteg. – Ja, nu känns det mycket mer effektivt och jag tror att han kommer slå sig betydligt mindre i kurvorna om det här håller i sig, sa Nygren som körde på rakbanan igår. Det blev en ombehandling av bakknäna idag eftersom vi och veterinären tyckte att det blivit så förvånansvärt mycket bättre av en behandling. – Det är ju inte alltid man hittar ett så tydligt problemområde, och ett bakknä mår alltid bra av en serie behandlingar eftersom leden är så stor, sa coachen. Vi siktar på start hemma om ett par veckor som nästa steg i matchningen mot den spännande sommaren!

28/4: Han blev behandlad i alla knäna samt en kota i måndags och har sett bra ut i hage och lite motion efter det. Nästa vecka blir det full träning igen och den här behandlingen hade hästen gjort sig förtjänt av, det var ju första riktiga veterinärundersökningen i hela livet. – Jag både hoppas och tror att han kommer bli klart rappare i steget efter detta, så att han klarar kurvorna ännu lite bättre än senast. Om allt går som planerat så testar vi honom med ytterligare lättare balans hemma i Halmstad nästa gång om tre veckor, sa Marcus. Om. Då menar vi om. Om han är riktigt bra då finns ett lopp att anmäla till den 12e juni som heter E3-kval…

22/4: Yes, så bra det gick igår. En låg 14-tid över full väg och travet flöt också bättre i bike och med päronskor. Bra pengar in som fyra också. – Men helt perfekt är han inte ännu och jag tror mer och mer på att hästen har lite problem i sina knän, vilket bör ligga till grund för hans problem i kurvorna, sa Marcus. Det är nu dags att kolla upp det ordentligt med veterinären. Men på vanliga böjprov visar hästen ingenting så nu blir det att bedöva bort ett knä och kolla vad som kommer fram. Spännande!

20/4: Vi testade ny frambalans och bike idag och Marcus var nöjd. – Hästen var 75 procent bättre i travet i kurvorna nu och detta är helt klart på rätt väg mot toppen, även om vi inte är hela vägen ännu. Om Per kör felfritt i svängarna ska det bli intressant att se hur långt Paxen räcker i dessa sammanhang, sa Marcus. Vi kommer att fila vidare på gåtans lösning under maj och Marcus säger att den här kan bli riktigt bra om vi bara löser hans aktion in i kurvorna. – Han slår sig på knäna då och detta löser vi förr eller senare, det är trial-and-error som gäller.

16/4: Nu hittade Marcus ett intressant lopp nästa lördag, då det blev sex hästar i BC-kval om 100k till vinnaren på Jägersro. De två första går till miljonfinalen på Solvalla under Elitloppshelgen! – Jag kör helst hästen ett tag till, åtminstone tills vi hittat helt rätt i balansen, men när Lennartsson var på plats så släpper jag gärna tömmarna. Den gubben kör mina/våra hästar väldigt bra och jag vet att han inte kör vårdslöst eller reggas för någon onödig galopp, sa Lindgren, som ju innan tränarlicensen togs ut bl a var hos Per på Simlom utanför Norrtälje och körde snabbjobb under ett par år på 90-talet.

14/4: Han gick lugnt på banan idag och ser ut att ha tagit loppet väldigt bra. Vi ska korrigera balansen lite till och starta igen inom kort. – Ja, han är ju trång i gången och lite känslig i sista kurvan. Men vi jobbar på och förr eller senare hittar vi helt rätt i balanseringen och då blir han att räkna med, sa Marcus och rynkade på ögonbrynen.

11/4: Han var klart bättre igår som fyra och gick nytt rekord, trots en kort galopp i sista sväng samt förkylning i kroppen efter förra starten. – Mmmm, jag gillar verkligen den här grabben. Han känns nu helt stabil på rakorna men är fortfarande lite för trång i steget i kurvorna. Så vi fortsätter utan bakskor men ska ändra på framfötterna, sa kusken. – Den här starten gjordes ju mest pga hemmaplan och gratispengar istället för att köra ett banjobb efter sjukdomen så det var bra att få in 10 lax.

5/4: Han jobbar på fint och startar i litet fält hemma på annandagen. – Vi ska testa honom barfota bak om planen håller, senast vi aviserade testet blev det snöstorm å broddbana…, skämtade chefen. Nu ska väl vädret hålla? Spännande på måndag!

31/3: Han tränar på mycket fint och vi siktar på start hemma i Halmstad annandag påsk. – Han funkar fint på lätta bakskor med små grusbrodd men blir det sommarfin bana vill jag testa utan bakskor, sa Marcus. Passar ju bra att köra ett sånt test hemma!

24/3: Han verkar inte ha tappat mycket av sjukdomen och var mycket fin i backen idag. – Jag tycker att han känns riktigt fräsch och fin också så nu trimmar vi på i nästa vecka och jag utgår nästan ifrån att jag nästa fredag kan bedöma honom startklar igen, sa Marcus. Det finns ett par tänkbara lopp hemma i Halmstad under påsk, för att nämna något. – Han känns ju som en häst som ska testa årgångsloppen i sommar men just nu tar vi det ett lopp i taget och utvecklar hans teknik och mognad.

17/3: Han tog loppet bra men har tyvärr haft feber ett par dagar den här veckan. Blodproven är bra igen och det var inget virus på honom heller. Vi kör på som vanligt i nästa vecka och på fredag vet vi vilken status han har efter sin lilla förkylningssvacka.

10/3: Shit, vad bra han var! Tvåa från spets på 16,5/2140 med ca 13,5 sista varvet. – Ja, han fungerade bra med brodd bak och förlusten berodde bara på att vare sig kusk eller häst såg vinnaren som kom fort långt utibanan, sa en ändå väldigt nöjd tränare/kusk efter loppet. Paxen verkar bra nu dagen efter och nu hoppas vi att han tränar lika bra nästa vecka så vi kan anmäla igen. – När de testar brodd för första gången och springer så fort som han gjorde får man kolla lite så de inte får träningsvärk efteråt så vi måste avvakta lite med ny anmälan.

3/3: Han har jobbat på fint sedan förra rapporten och gick idag ett dubbelheat över lång distans på riktigt bra sätt mot Tilda Express. – Det blir start på Åby i ett årgångsheat på torsdag och om väder och vind passar är det tänkt att testa honom barfota bak, sa Marcus.

17/2: Han uppträdde som en liten stjärna igår på Åby men galopperade tyvärr kort i sista sväng. – Först blev han ju rejält störd varvet kvar men när vi reparerat detta och skulle börja köra inför lucka 500 kvar så rullade han över. Paxen ställde sig snabbt och avslutade verkligen fint som femma på bra tid, sa en märkbart nöjd tränare. Den här hästen kommer troligen att vara väldigt effektiv utan bakskor framöver och nu smider vi planer för ny start inom några veckor.

10/2: Han har fortsatt i fin stil i jobben och ska nu starta på Åby nästa torsdag. Motstånd saknas sannerligen inte om man läser på stamtavlorna men det ska bli intressant att se hur långt han räcker. – Det känns som att hästen har utvecklats en del över vintern och vi kommer att köra med öppet huvudlag istället för stängt nu, sa Marcus.

3/2: I tisdags fick vi äntligen läge att testa av hans nya balans på banan och det gick verkligen bra. – Linnea som körde var helnöjd i snabb avslutning och jag satt bredvid och småmös. Om inget händer nu så kommer vi starta i bästa möjliga lopp i mitten av februari, för nästa vecka fanns inget passande, sa Marcus.

27/1: Dessvärre har det varit knaggliga banor den här veckan så vi har inte kunnat träna honom som vi velat. – Inte heller testat med nya tävlingsbalansen, vilket är ett absolut måste att testa av innan anmälan så vi vet att allt fungerar som planerat. Med de här unga hästarna måste man anpassa sig extra noga efter väder och banunderlag, för ett litet misstag kan ställa till det rejält för hela säsongen när de är så oskolade och orutinerade, sa Marcus. Hästen är i bra skick och i nästa vecka hoppas vi verkligen att väder och banor stabiliseras igen så vi kan göra nån riktig nytta. – Ja, förhoppningen är och har varit att starta på med honom under vintern eftersom han är så redo. Men samtidigt är Canpax lite känslig för dåliga banor utan rätta fästet, linjetravare som han är, så vi kan inte styra helt över när han kommer ut igen, suckade chefen. Men den som lever får se!

20/1: Han gick 1.24/2100 i långvagn ensam i måndags innan tävlingarna och testade även bilen med bra resultat. – Jag var skitnöjd med hästen men pulsen skvallrade om att han behöver träna på lite till efter uppehållet innan vi startar, sa Marcus. Det här blir en mycket intressant säsong.

13/1: Han har tränat på riktigt bra i veckan och vi får se nästa vecka hur det utvecklar sig innan Marcus bestämmer sig för matchning.

6/1: Han har gått motion i veckan och sett fin ut. Nästa vecka blir det intervallträning igen och efter fredagsjobbet vet vi mer om läget. – Det finns inga treårslopp förrän i slutet av månaden hur som helst så vi tar det lite cool nu, sa Marcus om vår fine häst.

23/12: Marcus tyckte att hästen kändes mycket bättre än i debuten men det blev rörigt i volten och en snäv situation kort efter start som gjorde att orutinen sken igenom. – Vi tar nya tag så fort som möjligt men nu måste vi vaccinera så det blir en vecka lugnare, sa Marcus. Det finns inte många lopp under januari men vi tränar på och avvaktar väder mm innan vi sätter exakt plan.

16/12: Han har varit riktigt fin i veckans två jobb och drog spår 9 över 2140 på Åby nästa onsdag. Det blev fullt fält och ett par debutanter som kvalat på 1.18-tider nere i Frankrike i startlistan så det blir svårt att sia om chansen. – Men vi har en bra häst som kommer att få ett fint lopp igen så får vi se hur långt det räcker i spurten, än så länge är han med för att lära och vi tar det lite fint med honom i loppen, sa Marcus.

9/12: Han har ätit lite dåligt den här veckan och därmed bara gått motion. Vi vill att han ska vara riktigt fin innan vi startar igen så vi får se hur han känns i nästa vecka. – Det finns ett passande lopp i Göteborg den 21a men det blir hästen själv som bestämmer om han är redo för ett tredje lopp före jul eller inte. Men hur som helst är planen att starta på lite lämpligt under vintern, sa Marcus.

2/12: Han var riktigt fin idag men blev lite fast i andra ytter och kom inte riktigt loss förrän 100 kvar.  – Det var mycket nära andraplatsen trots att vi fick punktering 300 kvar, sa Viggo som körde. Även tränare Lindgren var mycket nöjd med hästen framför datorn hemma på kontoret. – Ja, han såg rappare ut än i debuten och detta kan bli riktigt bra; kolla inte på tiden eftersom det blev ett rent taktiklopp. Han är så pass stark att vi nu kan titta på att starta i passande lopp över två varv också. Det blir till att starta på med honom över vintern men vi går bara ut när det känns riktigt bra i jobben och banorna är bra. Det är viktigt att tänka på för att inte sänka honom inför den länga treåringssäsongen men det känns helt rätt att starta på med honom tidigt, avslutade Lindgren.

28/12: Allt verkar bra och det blev bricka två med Viktor ”Viggo” Rosleff i jollen på fredag i Kalmar. Spännande! Marcus låter mycket nöjd med hästen.

25/11: Han var ruskigt fin idag och Marcus drog till med 1.24/1600 i speedmaster i tredje heatet, vilket motsvarar under 1.20 i sulky på snabb bana. – Han var riktigt fin och nu siktar vi på start nästa fredag, sa Lindgren.

18/11: Han verkar fortsatt fin och nu har vi fått bytt framskor på honom också så att det matchar med hans nya bakskor. – Vi testar lite på banan i början av nästa vecka så för att se att allt är som det ska inför eventuell start i slutet av månaden, sa Marcus.

11/11: Nu är han riktigt fin i jobben igen och i nästa vecka ska vi balansera om honom lite för att sätta grabben i ännu bättre författning inför nästa start. – Det blir väl troligen hemma i slutet av månaden men med de här så får man vara flexibel, sa Marcus.

4/11: Han var jättefin efter loppet men vid dagens körning på banan var vår guldklimp inte riktigt lika fin som vanligt så bakknäna fick lite hjälp på momangen. – Så det blir inget Kalmar nästa vecka utan vi väntar antagligen tills det finns lopp hemma igen ett par veckor senare, sa Marcus. Vi ska starta på i vinter men inte för tight mellan loppen eftersom han samtidigt tränas rätt tungt fortfarande med tanke på nästa säsong, sa Marcus.

25/10: Vad fin han var! Trea på 16,2 med krafter kvar. – Ja, han är verkligen en liten brun kopia till Stoletheshow, travar likadant och visar samma typ av intelligens. Den här får vi roligt med nästa år bara han får vara frisk, sa Marcus. Nästa start är inte bestämd men om han tar detta bra så kan det passa med Kalmar den 11e nov.

20/10: Han drog bricka 4 på måndag och det är svårt att taxera chanserna från dåligt spår i en debut. Men hästen tränar på fint och kommer säkert att göra bra ifrån sig. – Han ska ju vara med för att lära här i höst, vi siktar på 2-4 lopp innan årsskiftet, sa Marcus. Men debuten är inte hans viktigaste lopp i karriären, så det viktigaste då är att han får en bra upplevelse.

14/10: Han var skitfin i tisdags och vi sintar på trolig debut hemma om 10 dagar – så spännande!

7/10: En riktigt bra vecka och nu börjar Marcus snegla i propparna…

30/9: Han var riktigt, riktigt fin idag i tre heat på banan och Marcus anser att hästen i princip är startklar! – Vi har inte vässat honom något och ska inte heller göra det på länge. Men jag tycker nog att han ska börja starta i lite lämpliga lopp inom kort, så att han får utvecklas i sin takt under höst och vinter så vi har en riktigt tidig treåring nästa år, jag gillar verkligen den här, sa Marcus.

23/9: Han har tränat på bra i veckan men det var inte riktigt läge att trycka på idag. – Han ska få nya bakskor i början av nästa vecka först och troligen testar vi lite med löpsutrustning på fredag, sa Marcus.

15/9: Allt har varit bra i veckan. – Vi ska känna på honom lite närmare i nästa vecka innan vi lägger nån plan för debut, sa Marcus. Spännande!

9/9: Idag gick han ett rejält trippelheat med de äldre på banan och han sköter sig som en snabbloppare. Vi ska jobba lite med honom nu i ett par veckor för att se om han tar detta rätt och därmed får anses startklar. – Ge honom 2-3 veckor i den här fasen och sedan kan jag säga om han ska starta nu i höst eller om vi lägger om planen och siktar på debut i mars, sa Marcus.

2/9: Han kvalade på väldigt bra sätt i måndags och kom i mål på 20,2 full väg med en rejäl avslutning. Hästen var fin i dagens motionstur också och vi får se hur han verkar i full träning igen under nästa vecka. – Det finns ingen plan spikad för den här fina lilla hästen utan hans träningsrundor under september får avgöra, sa Marcus. Mest troligt blir det väl några starter i höst och sedan en tidig karriär även som treåring för den här. – Ja, för han är inte vässad nog för att siktas mot de största tvåårsloppen utan det känns mer som att han kommer att vara riktigt bra tidigt som treåring.

26/8: Han har fortsatt i fin stil och ska kvala på måndag hemma i Halmstad. Det blir Peter Ingves som ska köra eftersom Marcus är avstängd. – Jag visste inte om den regeländringen och hade inte satt upp nån av stallets kuskar så då går man efter ”Ligan”, sa Marcus. Men det blir ju roligt för Peter, att få köra en så fin unghäst!

19/8: Han gick 1.21/2100 på riktigt bra sätt i måndags och skoddes till för start nu igår. Är han lika fin på måndag kommer Marcus att anmäla till kval den 29e augusti hemma.

12/8: Han gick ett toppjobb på banan igår och nu siktar vi på sulkyheat före tävlingarna på måndag. Spännande!

29/7: Han trummar på jättebra på rakbanan och i backen nu i väntan på nästa sulkyjobb i mitten på augusti.

21/7: Han är fortsatt grym och gick nu sitt första tripoelheat mot de äldre i vanlig tung vagn igår. – Topphäst, sa Elin som gästkörde.

15/7: Han har fortsatt i fin stil och ett andra sulkyjobb rycker allt närmare. Troligen väntar vi dock någon vecka till med det. – En riktigt spännande häst, sa Marcus.

7/7: Han tog sulkyjobbet jättebra och har nu börjat gå lite på rakbanan. Vi varvar med backjobb och så blir det nytt sulkyjobb när det passar under juli (så länge inget inträffar med hans hälsa givetvis). Spännande häst minst sagt!

1/7: Han skötte sig med den äran i banjobbet igår och de 21,5/1600 som det blev i andra heatet var inte botten. – Jag är ruskigt nöjd med den här lille killen, som ju gör allt rätt, han påminner väldigt mycket i teknik och körsätt om en annan topphäst vi hade i träning tidigare. När Stoletheshow var liten kändes han på samma sätt som den här gör nu. Kul som tusan måste jag säga, sa Marcus kluckandes efter gårdagens sulkydebut. Vi kommer att köra ett sulkyjobb till senare i sommar innan det sedan kan bli dags för kval. Vilken spännande liten häst detta är!!

24/6: Han är tillbaka i fin stil och gjorde även idag 27,5/1600 i tredje heatet på bländande vis. Vi trummar på och snart kan det bli tal om sulkyjobb… – Han är helt klart den som ligger främst i vår fina kull så här långt. Vi har sålt många delar under våren men det finns fortfarande delar kvar i honom till vettigt pris, men det gör det inte länge till, sa Marcus.

17/6: Han gick lite lugnt idag och allt verkar bra. Det var perfekt att lägga in hans 10 dagars vila i samband med lite hosta, så är han redo för sommaren sen! – Vi kollar hur han är på måndag, sedan kan det bli anmälan till premielopp den 27 juni, vi kör ju alltid premie med de hästar som inte ingår i SELECT, sa Marcus om vår superfina tvååring.

10/6: Han tränade på fint i början av veckan men hostade sedan lite, vilket inte är likt honom. Vi ser ingen direkt sjukdom på hästen men veterinären tyckte ändå att det vore bäst om han bara fick skritta utan vagn en vecka för att vara på den säkra sidan. – Can Paixano har ju inte stått över något så här långt och har näst flest antal tuffa träningsjobb i vår kull så långt (han och Mirchi Star har 23 och Aileron Thrust har 24) så att han nu missar 2-3 pass är inget att gråta över; vi vill inte träna om han kanske är lite nedsatt, sa Marcus. Han verkar tuff och kommer inte att tappa nåt nämnvärt på detta, så länge han slipper mediciner. Och det kommer han att slippa om han slipper att träna nu.

3/6: Han bara trummar på och går från klarhet till klarhet. – Just nu är han vår solklara etta i kullen, de 27,5/1600 som han lekte sig fram till i långvagn i måndags var ingenting, och jag tror att han gör under 1.20/1600 i sulky hur lätt som helst om han fick testa nu. Men vi väntar nog lite till ändå, sa en mycket nöjd tränare efter torsdagsjobbet.

27/5: Han bara trummar på och visade faktiskt 1.20-tempo till slut i veckans trippelheat. – Snart skriker han och Flappen om att få testa sulkyn, skrattade en nöjd tränare.

20/5: Han fortsätter att utvecklas och det fjärde trippelheatet över 1600 med ca 1.30 som fortast löste han på bästa vis igår. – En komplett häst som vi siktar på sulkyjobb med under juni, sa Marcus. En riktigt talangfull häst som säkert startar som tvååring. – Riktigt prisvärd pga sin lite ”okända” stam, avslutar coachen.

13/5: Han gick sitt tredje trippelheat med ca 1.30/1600 i sista heatet igår. – Han går från klarhet till klarhet och skulle med lätthet klara 1.20/1600 i sulky nu om vi skulle vilja. Men han ska få två sina här trippelheat med 1.30 som bäst till i kroppen först, så att han verkligen ber om att få testa sulkyn först, mös tränare Lindgren efter gårdagens jobb.

6/5: Både i lördags och igår gick han strax över 1.30/1600 i sista heatet och den här hästen gör verkligen exakt vad som begärs. – Vi kommer att trimma på så här under den närmaste månaden innan vi känner att det är läge för ett första sulkytest, sa Marcus. En väldigt prisvärd häst!

28/4: Han har tränat på med ett heat mindre per tillfälle denna vecka med tanke på lördagens uppvisning på banan. – Han fortsätter i fin stil och är helt enkelt imponerande i träningen, sa Marcus. Han kommer att tjusa publiken på lördag!

22/4: De fick sänka 5 sekunder per heat på banan igår och det börjar vara riktigt fint nu. De ca 1.35/1600 de knallade i tredje heatet löstes enkelt och den här ligger helt rätt på det i vårt schema.

15/4: Vår fina uppfödning håller stilen med de inköpta topphästarna i SELECT-gruppen och de 1.40/1600 som han får göra i tredje heatet är numera en ren gäspning. Han dunkade på tre backintervaller efter 1.40 också igår så den här går från klarhet till klarhet han med. – Nu dröjer det inte många veckor innan vi måste låta honom gå fortare, sa en mycket nöjd tränare efter torsdagsjobbet.

6/4: Underbare Can Paixano gör allt rätt i uppträningen och det finns verkligen inte mycket att klaga på här. – Både exteriör och psyke har hamnat rätt och den här grabben bara trummar på, sa Marcus. Sedan mitten av mars går han ett backjobb varvat med ett trippelheat över 1600 i jämn fart på banan. – Det passar dem väldigt bra att gå två sådana jobb i veckan, varvat med en joggingtur och ett par skrittpass, fortsatte Lindgren. Som fortast jobbar han och de andra i vår första grupp som snabbast i 1.40-tempo än så länge. – De kommer att få sänka sig till 1.35 under april och sedan 1.30 så fort de gör det utan minsta problem. Vi känner oss väldigt säkra på kunnandet hos den här kullen så vi kommer inte att börja sänka några tider förrän i juni, det behövs inte utan det är mängden de ska ha för att kunna starta tidigt i höst eller nästa vår, sa Marcus om en häst som vi gillar skarpt.

1/4: Can Paixano är verkligen käck, en av våra absolut bästa och mest försigkomna travare i en väldigt stark kull. – Så underbart att han verkligen får visa vilka kvaliteter det finns hos pappan Centurion ATM (6 834 000 SEK), som jag köpte in till Knutsson och Courant i USA under hösten 2013, sa en glad och stolt Lindgren. Centurion ATM slog både världsrekord och vann storloppet Peter Haughton Memorial som tvååring. – Hade inte sjukdom stoppat honom på sommaren som treåring hade han säkert vunnit Hambletonian också, fortsatte Marcus, som brukar hålla just Centurion ATM som den mest komplette av alla ettåringar han bedömt som scout under ett par decennier.

Centurion ATM har inte fått många chanser i svensk avel, trots att han även har en helbror i USA som tjänat över 2 miljoner USD! Hans pappa SJs Caviar behöver ingen närmare presentation. Can Paixanos mamma heter Mauna Kea. – Det var en mycket fin travare med hårt humör. Hon vann på 1.14 full väg innan hon gick sönder och vi har avlat på henne för att vi kände att det fanns fart för de stora loppen i henne om man sedan lyckas korsa henne rätt, sa Marcus, som själv varit deluppfödare till Can Paixano. Både Mauna Kea och hennes mamma Set of Pipes startade som tvååringar och hade framgångar tidigigt. Set of Pipes var till och med inkvalad till Uppfödningsloppet på sin tid, så talangen finns där!