Projektbeskrivning

CALLING OUT

År: 2018

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Hingst e: UNCLE LASSE – CAPUCINE COGLAIS

Exteriörsiffror: 554543

Säljstatus: SELECT. Det finns för dagen inga andelar till salu.

Skötare: Nathalie Wiberg

Veckokommentarer

23/9: Han startade sent igår, efter kl 2130, men eftersom vi åxå hade häst i lopp 1 blev det en väldigt lång dag för vår bjässe. – Han blev väldigt hingstig innan loppet och lättade på spänningstrycket på stallgången ett par gånger just innan defilering, sa tränarn. I loppet gick det 14,5 första 1000 men från sitt bakspår fick de sitta sist ytter, utan chans att  attackera. – Nä, de två bästa motståndarna satt i spets/dödens och höll ett sådant tempo att vi inte kunde göra nåt. Så jag la ner och körde byggning istället, hästen hade lätt gått 1.12 sista varvet med fritt men de i täten gick ju nåt liknande så det var helt omöjlig uppgift, fortsatte Marcus. Pulsen 82 efreråt och vi rankar detta loppet som det bästa hästen gjort hittills. – Med framspår hade han haft toppchans men det går helt enkelt inte att göra nåt från kön i såna lopp på så fint underlag, om inte täthästarna kör två sek för fort första varvet, sa coachen. Det finns passande treårslopp i söder om ca tre veckor.

18/9: Det blev stentufft på Solänget så vi valde ett fint lopp på Solvalla åt honom istället dagen efter. Han lär bli favorit trots bakspår och vi åker upp med bra känsla.

10/9: I tisdagsjobbet var Calling helt okej men glänste inte i första arbetet efter starten. Men han var väldigt, väldigt fin idag i gengäld. – Det är ju en stor häst som bevisligen behövde några extra dagar att återhämta sig på. Det var ändå bara nio dagar mellan start och dagens kanonjobb så det är helt i sin ordning. Vi siktar på BC och tuffare lopp nästa gång, men det bestäms efter tisdagsjobbet, sa Marcus om vår guldklimp. Ny bild idag, visst har han grovnat i och utvecklats fint?

3/9: Han verkar ha tagit loppet väldigt bra för han ligger som vanligt och sover i sin hage 90 procent av tiden. Vid dagens körning såg han väldigt smidig och fin ut. Nu laddar vi för tuffare gäng inom kort…

1/9: Ja, det där var sannerligen ingen bluff! Marcus fick en galoppör i knät i starten och Calling tappade ett par positioner på det. Sedan gick det väldigt sakta i täten efter ett halvvarv och Marcus ville inte låta andrahandsfavoriten bestämma som han ville i spets och ha 40-50 m fram varvet kvar. – Så jag styrde på 1300 kvar. Nästan exakt efter attacken galopperade ledaren och då gick givetvis Calle ut och svarade oss. Så det var bara att lägga om planen och sätta sig lugn en kurva i tredjespår. Men sedan när jag bad om lite speed så växlade han till spets in i slutsvängen och dansade undan på lätta fötter. Det var en klart bättre prestation än tidigare och han visar att det är en häst av rätt sort. Men han är inte alls klar ännu så vi står över Kriteriet. Det kan bli ett försök i BC i höst, sa Marcus.

26/8: Han drog bakspår på Åby på onsdag och jobbade dunderbra i sanden idag. – Han lättas lite i balansen nu och fungerar han som i jobben blir det en bra prestation på onsdag. Går han bra nästa vecka är det inte omöjligt att vi spänner bågen lite framåt, sa Marcus.

20/8: Han fick en ombehandling i sin framfot hos Spångfors igår och nu laddar vi för start på Åby den 1 september om allt går som det ska.

15/8: Han var skitfin, klart bättre än i debuten. – Men kusken i spets ville inte släppa så efter en tuff öppning första 300 tog jag upp och körde 1.16-fart i 900 m. Över upploppet var det full fart men trots det kom det en rackare långt ut och slog av oss. Att gå 12,9 i andra starten i dödens på det här sättet är ändå rätt skapligt va, frågade Marcus.

5/8: Han kändes grym i tisdagsjobbet, ett rejält arbete i tung sand. – Jepp, detta var grymt. Vi körde sista tre intervallerna på rundbanan och då hade vi en 500-repa i 1.12-rappet. Problemet med vänster fram är löst till minst 90 procent redan och nu blir det ny start inom kort, sa Marcus. Vi tänker autostart med den här bjässen och mest troligt Tingsryd en gång till. – Då står han fint inne i andra klassen i treårsloppen sedan när det dyker upp bilstart, sa coachen.

23/7: Det har speciellt varit vänster framfot som krånglat lite en tid men det problemet känns redan mycket bättre efter behandlingen. Vid dagens djupsandsintervaller var tränaren mycket, mycket nöjd med hästen i de första fem av sex intervaller. – Ge honom två veckor så kommer det nog att vara riktigt bra, sa Marcus. Ny start att förväntas i mitten av augusti.

16/7: Vi var till rullbandet hos Spångfors med honom igår och då upptäckte/fick vi misstankarna verifierade om en lättare inflammationer i framfötterna. – Vi har misstänkt det ett tag och det blir bra att fixa detta nu inför nästa start, sa Marcus. Enligt veterinären har hästen trampat på nåt vasst och fått problem med strålbensbursorna. – Men det går till sig så fort man behandlar, sa veterinären. Vi skyndar långsamt med den här kanonen.

9/7: Han tog loppet bra men var lite kinkig över sin högra framfot som fått ett par mindre sprickor. Det förklarar varför han var lite stegig i slutet av loppet i tisdags och nu ska vi plasta upp det här och så bör han vara fit-for-fight igen i slutet av nästa vecka. – Vi avvaktar till dess med matchningsplan, sa Marcus.

7/7: Ja, vad ska vi säga? Tidernas snabbaste vinnande treåriga debutant i Sverige heter numera Calling Out! – Han skötte sig bra men banan var i hårdaste laget för hans lite ömtåliga framfötter idag och jag fick köra på honom hela vägen för att han skulle vara helt skärpt. Hade han haft nån sparring hade tiden kapats en del till, trött var han inte, men 13,8 var väl lagom att börja med, flinade Marcus på vägen hem från travet igår.

2/7: Han är nu anmäld till debut på Tingsryd på tisdag och allt verkar normalt. – Vi förväntar oss inga stordåd direkt i debuten med hästarna men den här är ju högkapabel och visade ju 16,4 ensam redan i kvalet så givetvis är förväntningarna höga nu när vi inleder karriären, sa Marcus.

25/6: Han har gått lite halvlugnt i sanden den här veckan och varit fin. På måndag ska han gå ett rejält jobb på den tunga banan och därefter bestämmer Marcus plan för debut mm. – Jag känner starkt för att matcha den här som Nurmos brukar göra med sina bästa ynglingar, och även vi oftast gjort med våra Kriteriehästar tidigare genom åren, dvs starta några gånger i småvarma lopp först. Det är ju obegränsad kapacitet i den här men jag tycker inte att han är riktigt färdig ännu. Det kan bli Tingsryd över 1609a första gången den 6 juli men det finns mycket att välja på, sa coachen.

18/6: Han gick lite lugnt i sanden idag och allt var bra. Nästa vecka blir det full träning igen och Marcus smider just nu planer om var hästen ska debutera…

12/6: Han var bättre i gårdagens lätta sandjobb än han varit före kvalet. – Han blir bara starkare och starkare. Men vi fixade en has och hans framknän på eftermiddagen för att göra honom riktigt redo för debut inom några veckor, sa Marcus.

8/6: Ja, vad ska man säga? Han kvalar opressad och ensam på 16,4 och gör det med 14,5 sista varvet. – När jag tog pulsen efter loppet blev jag nästan chockerad när det stod 75 på mätaren efter 15 minuter, sa Marcus. Nu får han det lugnt en vecka och sedan ska han preppas för debut i juli.

4/6: Han har fortsatt bra i sanden denna vecka och på måndag blir det kval kl 15 hemma i Halmstad.

28/5: Den svarte snyggingen gick 1.16/1600 ensam på riktigt bra sätt igår och nu är det dags för kval inom kort, kanske redan den 7 juni

21/5: Idag var Marcus helt salig efter djupsandsjobbet mot Kailua Boko. – Nä, nu är det dags att sätta honom i sulky! Det blir på torsdag ifall inget konstigt inträffar, nu är det dags att sätta fart på den här långbente pojken.

13/5: Den här veckan har han gått fulla intervaller i sanden för första gången, för oss betyder det tre 500-repor x tre set. Det är tuffa jobb och nu får han gå så typ en gång var tredje vecka för att boosta bakkärran lite extra innan kvalet. – Vi siktar på kval i juni och den här känns spännande, sa Marcus.

7/5: Han var skitfin på sanden idag och ska jobba på hemma några veckor till innan vi gasar på banan igen.

30/4: Han gick lite bättre än 1.20/1600 i långvagn i tredje heatet med en ryslig avslutning i tisdags. – Han har utvecklats väldigt fint på slutet och börjar vara redo för kval. Vi ska köra på med en träningscirkel på 4-5 veckor igen innan det är dags för nästa banjobb och därefter bör han vara redo för kval utan tvekan, sa Marcus.

23/4: Han går för fullt i sanden nu och känns riktigt pigg, glad och stark. Det kan bli ett trippelheat på banan redan nästa vecka.

16/4: Behandlingen bet bra och han känns skitbra i sanden igen. Det blir en vecka med full trim nu och sedan antagligen 1-2 ytterligare innan det är dags för nästa trippelheat på banan.

2/4: Han blev kollad av veterinären igår och det var så att han blev fixad i framknän och en hovled. – Hästen har kommit snabbt på sistone och tränar på rejält i sanden. Så detta var nödvändigt och nu får han en månad i sanden innan vi gasar igen på banan. Det bör bli kval i mitten/slutet av maj som jag ser det, sa Marcus.

26/3: Igår gick han ett trippelheat av det svettiga slaget på banan, där vi körde 1.22/1600 i det sista och detta med 1.16 sista 500. – Det var i speedmaster med grova hjul samt på en par sekunder långsam men fin träningsbana. Så i sulky på snabba förhållanden hade han lätt klarat 1.17/1600 redan idag. Nu ska vi ta igenom honom lite och småfixa en del innan vi trycker på en månad till i sanden innan nästa banjobb, sa Marcus. Det ska kvalas i början/mitten av maj enligt schemat och den här tror vi på!

19/3: Han tog banjobbet bra och var helt lysande på sanden idag. Nu blir det nytt banjobb i slutet av nästa vecka.

12/3: Han har kommit fort nu på slutet och igår fick han åka med in till banan för ett första trippelheat. – Det var ju inte det bästa vädret men banan var okej och hästen kändes mer än så. Det har gått fort framåt på styrkan efter den korta tiden på gymmet och nu gasar vi på en gång till om ett par veckor så ser vi hur fort detta går, sa Marcus. Planen var egentligen att ha honom redo för kval i slutet av maj men så stark som han kändes i det första banjobbet så kan det absolut bli tidigare. – Om du går och letar efter andelshäst behöver du nog inte leta längre, den här svarta rackaren har teknik och exteriör för att gå långt kan jag lova, sa scouten.

26/2: Han jobbar på riktigt bra och nu är djupsanden riktigt tung igen efter det frystorkade tillståndet. – Vi manglar på men detta ser riktigt bra ut, sa Marcus.

12/2: Han fortsätter att övertyga i sandjobben nu och inom kort drar vi upp intensiteten till max och därefter ska vi ligga så i ett par månader innan han är redo att heatas på banan.

5/2: Ja, han går från klarhet till klarhet ute på gården. Nu ökar vi dosen i sanden och tänker oss vara uppe på maxbelastning om ca 2 månader. – Den här är riktigt fin, sa Gustav efter att ha kört ett jobb med honom i början av veckan.

29/1: Han har nu hunnit med fyra pass i sanden och har lärt sig tekniken nu. Idag gick han enkelt i 1.40-tempo och fick en intervall extra. Nästa vecka kommer vi att öka dosen ytterligare. – Han trivs ypperligt med att bo ute och hästen är där han ska vara. Detta blir hur bra som helst framåt sommaren, vi siktar inte på tidiga lopp med den här, sa Marcus. När han är redo så är han redo på riktigt, det är helt rätt sort.

22/1: Det verkar bra med halsen men det har regnat så mycket på Veka denna vecka att han mest fått gå motion så långt. Sanden hoppas vi få börja med på måndag.

15/1: Det blev en öppning ute på gården så i onsdags flyttade han ut till gården. Där blir det sandträning och vistelse i utebox, vilket kommer att gynna hans än så länge lite känsliga hals. Hästen är redo för att börja träna på rejält nu, det blir en kul tid framöver!

8/1: Han har mått gott av sitt lilla uppehåll och till och med fått lite mage. Hästen har känts spänstig och fin i lite lugn upptakt denna vecka och nästa vecka ökar vi intensiteten ordentligt för honom. – Däremot väntar vi lite med banjobb med den här grabben utan vi fokuserar nu på styrketräning ett tag, sa Marcus.

31/12: Han behandlades om i sina bakknän igår och nu laddar vi för att börja träna igen på måndag. Den här supertalangen ska mangla i sanden i några månader till innan det blir banjobb och prep för kval. – Det kan vara den finaste av allihopa men han behöver mer styrketräning eftersom han tappade tre månader på en benbitsoperation för ett år sedan, sa Marcus.

23/12: Han gick till veterinären för första gången i livet i tisdags, alla tvååringar får göra det under november/december så vi har full koll på dem inför 2021. Han hade väldigt bra framknän men behandlades i sina bakknän. – Där sitter hans svaghet ännu, det är extremt långa ben och snabb teknik på den här. Så nu blir det lite julevila och sedan fortsätter han med mangelträning i minst två, kanske tre månader till innan det är dags att börja vässa. Teknik- och utseendemässigt ligger den här i världslklass enligt Marcus och han är mycket spännande att följa 2021.

4/12: Han har friskat på sig och tränat på rejält i veckan. – Så skönt att han är tillbaka i friskt läge. Det är ju en sån läcker travare detta att man längtar ihjäl sig de veckor han inte kan träna, sa Marcus.

27/11: Han har gått motion den här veckan för att slow-starta igen efter sjukdomen. Han ser läcker ut den här!

20/11: Men vilken skit! Först hovböld och sedan en rejäl förkylning. Han har stått på hippotrim i veckan och är pigg igen så på måndag drar han igång igen.

14/11: Den här veckan har han fått vila pga en hovböld men den är fixad och avlastad nu och nästa vecka är han igång som vanligt igen.

31/10: Han gick första dubbelheat över 2640 idag och såg fin ut. Vi manglar på nu över jul!

23/10: Han jobbar på fint och ska nu som alla andra tvååringar in i slutskedet av styrkeförberedelserna inför nästa år. Det blir omväxlande dubbelheat över 2640 på banan, intervaller i backen och lite rappare på rakbanan. Så kommer vi att hålla på nu i några månader. – Sista fasen, sa Marcus. Alla hästarna i den här kullen är med i schemat och det känns riktigt inspirerande att gå in i den här sista förberedande fasen nu och samtidigt ha den första till start nästa vecka.

16/10: Marcus är supernöjd med hästen men har valt att köra vidare med grundträningen och skjuta på sulkyjobb ett tag. – Jag tror inte att vi kvalar i år eftersom den här kan springa lite väl fort för sitt eget bästa, han är ju några månader efter i träningen pga operationen för lösa benbiten, sa Marcus.

9/10: Han fick ett lätt backjobb och sedan ytterligare ett heatjobb på banan denna vecka. Nu sänkte han till ca 1.23/1600 i speedmaster och om inget inträffar innebär det att vi kör i sulky om ett par, tre veckor för att slipa för kval.

2/10: Han gick 1.25/1600 i tung vagn i måndags och avslutade 17,5 sista 400 i fin stil. – Han är lika bra som jag sagt, sa Marcus.

26/9: Han är frisk igen och kommer att gå på banan redan nästa vecka, detta är en kanonhäst säger Marcus.

11/9: Tyvärr var han full i snor imorse så det planerade banjobbet fick ställas in och nu står han på hippotrim för halsinfektion med en veckas vila. Snart tillbaka!

7/9: Han var så grym i backen idag att Marcus omedelbart satte upp honom på ett bantest på freda

21/8: Han är tillbaka i full träning och idag visade han 23,5 sista varvet på bästa vis med låg puls efteråt. – Den här är grym, sa Marcus

31/7: Tyvärr blev han lite sjuk efter förra veckan och vilar några dagar till. Nya tag nästa vecka.

24/7: Det blev inget banjobb pga pissväder men hästen kändes ändå skitfin i styrkejobbet och vi siktar på banjobb på tisdag istället. – Den här har utvecklats rejält över sommaren, sa Patrik som körde.

17/7: Det blev samma här, han har dånat på i backen och ser smällfin ut. Nästa vecka blir det banjobb för första gången på länge.

3/7: Det ser bara bra ut och Marcus var supernöjd med honom i backen mot Calacalua Jet igår. Det blir nog lite banjobb igen inom kort men den här hästen sparar vi för treåringssäsongen oavsett.

18/6: Han är igång igen och har mått väldigt bra av lite semester. Tre repor i speedbacken idag och det löste han på bästa vis. Det blir en vecka till i backen innan han får testa lite på banan igen. Kanonhäst!

5/6: Han gick strax över 1.30/1600 med 1.25 sista 500 i speedmaster med tunga däck i tisdags och det var riktigt bra, han ligger jämförbart med Kailua Boko i träningen förra året och den märren kvalade i augusti samt vann på Solvalla på topptid i november. – Så, visst är han efter våra tidigaste hästar men han är inte sen på något sätt; betänk också att han fick stå över en del i samband med operationen för lös benbit i vintras. Nu ska han och de andra tvååringarna som inte siktas mot tidig start få tio dagars semester, sa Marcus. När man har tränat rejält är vila ett vapen.

22/5: Calling Out gick ett tuffare banjobb förra veckan så denna veckan har det tränats intervaller. Han tränar på fint och nästa vecka blir till att återuppta banjobb igen.

15/5: Calling Out har tränat på i backen och på banan under veckan och gjort det mycket bra! Han har en riktigt fin teknik och går onekligen en spännande framtid till mötes.

24/4: Han går framåt rejält för varje jobb och ska trampa på ett par veckor till i sanden innan han får börja på banan med de övriga.

10/4: Han har börjat gå fort i sanden nu och sköter sig fint. Han ligger ju 3-4 månader efter de tidigaste pga operationen av benbiten men det gör inget säger tränarn. – Alla kan ju inte vinna allt som tvååring, vi får sopa banan med motståndet med den här som treåring istället.

27/3: Han har jobbat i tre veckor nu utan krav och allt ser bra ut. Vi börjar nog lite smått med honom i tuffare stil i nästa vecka.

6/3: Han kollades av veterinären igår som gav oss grönt ljus att börja jogga honom på riktigt igen inom två veckor. Han är skrittad i tre veckor efter benbitsoperationen och ser väldigt bra ut i kroppen. Det ska bli mycket spännande att se hur detta fysiska praktexemplar har utvecklats under den här ”vilan”. – Jag tycker nog att han är mest spännande av hela högen trots allt. Men han ligger givetvis efter och lär siktas på debut som tidig treåring istället, sa Marcus.

15/2: Bästa syskon: han är mammans första avkomma. På mödernet finns över 15 miljonärer i Frankrike på de tre senaste leden. Från den här stammen hade vi en halvstjärna i Amour du Coglais för några år sedan. Exteriört sett är Calling Out bland det bästa som vi sett på en auktion faktiskt. Opererad för lösa benbitar i februari men visade innan dess att han kan vara något långt utöver det vanliga.