Projektbeskrivning

BONUS VENDIL

År: 2017

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Valack e: PASTOR STEPHEN – GLORY DREAM

Exteriörsiffror: 555443

Säljstatus: Det finns 5 stycken 1/20-delar till salu för kunds räkning. Kontakta oss för mer info.

Skötare: Jonas Oscarsson

Veckokommentarer

10/8: Idag var han skitfin i ett par bakvarvsheat på banan och det blir flera i slutet av veckan. Han kommer bara att gå bakvarvsjobb ett tag nu och så fort vi ska till Malmö för han åka med dit, vi ska ju dit på derbykvalen om två veckor om inte annat.

24/7: Det börjar ju bli dags att testa honom på riktigt i rätvarv inför kval och därför tog vi honom till veterinär Hanna igår, för en genomgång. Det visade sig vara lite inflammation i framknäna men det opererade området i karpaltunnlarna ser fortsatt fina ut. Det blir därför ett par veckors lugnare träning nu men sedan ska vi ut och åka på turné så fort tillfälle ges till Jägersro eller Vaggeryd så han får miljöträna lite i rätvarv på annan bana, sa Marcus. Det är ju ett monster rent kapacitetsmässigt detta så det får vara värt lite extra pill.

17/7: Han har testats med helstängt nu och det fungerar fint. Hästen har dock inte gått så många jobb och ska få mata på lite med helstängt hemma innan vi om några veckor drar med honom på tävlingar så han får testa rätvarv.

10/7: Han gick ca 1.20/2100 med snabb avslutning i 1.14-rappet igår när han testades i sulky för första gången. – Nu lägger vi på helstängt inom kort och återgår dit, så att han är redo att åka med och öva rätvarv på Jägersro om några veckor. Han har 66 hårda träningspass hittills reggade i vår träningsapp secondtrainer.com vilket rent statistiskt innebär att det saknas cirka 3-4 månaders kondition och styrka. – Men han kommer att vara redo fysiskt på halva den tiden. Hoppas att skallen hänger på, sa Marcus. Den här är bra!

3/7: Det här är ett fysiskt praktexemplar och nu börjar skallen hinna med också. I veckan har han manglats i sanden och i backen och det var hans starkaste vecka hittills i livet; igår gick han bl a i samma heat där Claire di Quattro vässades för stochampionatet och Taittinger för debut men det löste han utan problem och hade bra puls. Inom ett par veckor åker han med på trav för att testa rätvarv men först testar vi sulky i bakvarv hemmavid, kanske redan på torsdag.

26/6: Inget nytt under solen denna vecka.

18/6: Hästen formligen dansar fram i jobben för dagen och ser mer och mer ut som Son of God i träningen. – Han känns verkligen grym, sa Jonas som kört de flesta jobben på slutet. Inom två veckor får han åka med till Jägersro eller Vaggeryd och testa lite rätvarv.

12/6: Han tränade riktigt bra på banan idag och kommer inom kort att få åka med till Jägersro eller Vaggeryd en tävlingsdag, för att testa rätvarv. Spännande!

5/6: Han har gått i sanden efter förra veckans snabba trippelheat och Marcus var riktigt nöjd med hästen igår. – Den här går från klarhet till klarhet och ska snart gå nytt trippelheat. Så fort vi har lämplig tävlingsdag på annan bana ska han få åka med och gå ett värmningsheat med nån av de som ska starta, så att han lär sig, sa Marcus. Resten kan han redan, både orken och speeden är redan där, vilket är mycket positivt att det gått så fort med tanke på krånglet innan och efter operationen i vintras.

29/5: Han gick trippelheat igår och det tredje efter 23.5/1600 med 14,5 sista 300. Han är riktigt på gång och Marcus pratar om att ta med hästen för ett rätvarvstest nästa gång vi startar på Jägersro.

22/5: Bonus fortsätter att jobba på och allt verkar bra med honom.

15/5: Han jobbade på riktigt bra i heat på banan igår och detta går verkligen åt rätt håll. – En månad till, sedan tror jag att han kommer att vara mogen att testa lätt i sulky första gången, sa Marcus.

8/5: Vi kollade upp hans opererade karpaltunnlar igår och de var bra. Däremot behandlade veterinären framknäna som var lite slitna efter tuffa träningar på slutet. På morgonen hade vi kört lite speedträning på banan med fem 200-rökare efter 20/20/18/18/13 och på det var han bra. Nu blir det en lugn vecka och sedan börjar nästa fas i träningen som syftar till att göra honom kvalklar kring midsommar eller kort därefter.

1/5: Han är fortsatt jättefin men helt lätt i rätvarv hemma i Halmstad är han inte. Vi gnuggar vidare nästa vecka men räkna redan nu in att vi kvalar i Malmö. – Vi har haft flera såna hästar genom åren, som verkligen vet var de bor så att säga, och de hästarna har överlag fungerat utan problem på andra banor. Det är inte förrän nästa sommar han måste starta hemma, klurar Marcus.

24/4: Han bara fortsätter att trumma på och se fantastisk ut. Nästa vecka blir det lite tuffare igen och vi både hoppas och tror att han tar det på rätt sätt. – Snart ska vi börja utmana hans psyke med rätvarvsträning, sa Marcus.

17/4: Inga bakslag och grabben fortsätter att småglänsa på rakbanan.

Kontoret hälsar att Easy KB tyvärr gjort fel på april månads avräkning, detta kommer att korrigeras.

10/4: Nu var han nere på under 1.25/1600 i tredje heatet igår och hästen går verkligen från klarhet till klarhet. Han har bara gått 40 snabbjobb i livet enligt vårt adminprogram, att jämföra med våra treåringar som har startat som ligger på 70-80 träningar totalt. Det innebär att han ligger en 4-5 månader efter rent träningsmässigt. Just nu är han dock på g i raketfart ikapp – härligt att se!

3/4: Han går från klarhet till klarhet och har nu gått 27,5/1600 i långvagn i heat två som snabbast. Nästa vecka går han upp på trippelheat och ska också få testa på rakbanan för första gången efter operationen. Han är pigg och glad och sköter sig mycket bra.

27/3: Han gick ca 1.29/1600 i långvagn i andra heatet igår och skötte sig helt klanderfritt. Jonas som körde var helnöjd och det var även tränaren som satt bredvid. Nu höjer vi dosen i nästa vecka och Bonus är sannerligen på gång nu!

19/3: Han gick sitt första riktiga träningspass idag sedan innan operationen i somras. – Han skötte sig med den äran och det fanns inget att klaga på. Nästa vecka höjer vi dosen och planen är att ha honom uppe på full träning inom 4-6 veckor och sedan får vi se hur långt det tar för honom att bli startklar, sa Marcus. Detta är en biff och vi siktar på sensommaren!

12/3: Han tränar på rejäla pass varannan dag och ser bara fin ut. Det är nog dags att börja med lite lätta intervallpass i nästa vecka som det känns!

6/3: Han har tränat på mest varje dag denna vecka och hästen sköter sig allt bättre. Nästa fredag är han planerad att börja intervallträna lite lätt igen.

28/2: Grabben körs varje dag nu och det fungerar fint. Han scannades i rödljusboxen igår och den kunde inte detektera några svagheter alls förutom ett speciellt psyke. – Ja, det är så det känns i riktiga livet också. Han är riktigt smidig och fin men det märks ju att han är en tänkare. Nu kommer vi successivt att öka på farten i träningen så får vi se hur han tar det, sa Marcus.

21/2: Han är igång med jogging igen och har gått tre dagar i rad den här veckan. Hästen är fräsch och fin och rör sig bra. – Han är väldigt speciell i psyket den här, precis som Insect Face som blev tvåa i Kriteriet bakom Maharajah 2008 måste han ledas upp på banan innan han tar fatt och vill springa. Det är bara att lirka, skrattar Marcus.

14/2: På måndag drar vi igång och joggar!

7/2: En vecka kvar med enbart skritt.

31/1: Inget nytt i båten.

24/1: Bonus är uppe och skrittar fyra dagar i veckan nu. Två veckor kvar tills planerad övergång till jogg.

17/1: Nu har Bonus börjat skritta och den här veckan har han även fått sk ”redlight therapy” för att ytterligare hjälpa honom att komma i rätt balans. Det blir skritt i tre veckor till innan vi ska börja jogga.

11/1: Han ser otroligt fin ut i det opererade området och veterinären ville inte ens lysa honom. Utan det blev en ombehandling/spolning av området i torsdags och sedan är det dags att smyga igång honom med lättare träning redan nu! – Veterinären ville att vi helst inte kör honom nåt rejält förrän om en månad men det är bara att börja lugnt och se, sa Marcus. Kul!

4/1: Det opererade området ser riktigt fint och på torsdag kommer vi att göra ett återbesök där vi behandlar området. Sedan är det förhoppningsvis bara dagar kvar innan han kan börja träna lätt.

22/12: Hanna var nöjd med hur det såg ut i torsdags då vi tog stygnen. – Det ska gå ca 2-3 veckor till innan vi gör en behandling i det opererade området. Därefter kan vi börja röra på honom lite mer om allt ser bra ut, sa hon.

13/12: I tisdags blev det operation och allt har gått bra så långt. Nu väntar lite jullov hur som helst så det här ska bli hur spännande som helst att se hur det kommer att påverka hans helhetsbeteende, som ju inte har varit perfekt under hösten. – Det är mycket troligt att detta är vad som tryckt honom och troligen blir han mycket bättre i psyket när han kommer igång igen efter operationen, sa Marcus.

6/12: Han har fått tid hos Casper i Köpenhamn på tisdag och slipper därmed vänta till den svenska tiden dagen före julafton. Vi hoppas att operationen fungerar fint och då väntar ca 6-8 veckors vila innan vi kan köra igång på riktigt igen.

30/11: Det var en karpaltunnel som spökade och det förklarar hela hästens förändrade beteende i höst. – Det syntes tydligt både på bandet och på ultraljudet att han har fått en pålagring i tillväxtzonen i karpaltunneln ovanför vänster framknä. Det positiva med detta är att vi bara kört lugnt med honom sedan det började krångla för halvannan månad sedan, dessutom blir alltid dessa operationer bra; prognosen är mycket god. Det handlar om ca 2 månaders vila och sedan brukar det vara full fart och inga problem, sa Marcus. Vi återkommer om hur hästen ska gå igenom sin konvalescens. Ägarna måste också ge sitt godkännande till operationen.

26/11: Han kändes smidig och gåvillig igår men i dagens körning var det sämre. – Jag tror jag vet vad som är problemet, sa Marcus. Vi kollar honom hos Spångfors på fredag.

22/11: På måndag är det dags att börja träna på riktigt igen.

12/11: Marcus har bestämt att det blir vila för den här bjässen den här veckan då vi har femton platser i Red light-bussen. Det innebär biohacking på högsta nivå med 25 minuters rödljusbehandling fem dagar i rad. Conrad Lugauer och Peter Untersteiner har jobbat länge med den här lösningen och vi tycker att det är mycket intressant att testa på företrädelsevis de som har lite växt- eller muskelproblem. – Det finns mycket ny forskning på humansidan om att moderna rödljuslampor ger extrem effekt på inflammationer och surheter i vävnader så detta är spännande, sa Marcus.

1/11: Bonus är igång i sanden igen och känns klart bättre, dock lite rostig i den stora kroppen efter uppehållet för den krånglande foten.

25/10: Hans tassighet efter skoningen har gått över och nu väntar vi på att dunka på rejält med honom med start i nästa vecka.

18/10: Han har tränat på i sanden den här veckan och han lugnar ner sig allt eftersom nu när han skolas om med öppet huvudlag. Marcus säger att den här bjässen ska gå mycket tung träning i vinter så det blir ridning och körning ute på sandslingan minst tre dagar i veckan under en längre period nu. – Springa fort kan han, det är det andra han behöver träna på, sa Marcus.

10/10: Bonus sköter sig jättebra men fick bara träna på sanden eftersom han var lite tassig efter en skoning. Vissa hästar är mer känsliga än andra och eftersom hans ordinarie hovslagare var bortrest testade vi en ny och det blev lite för bra. Sånt som händer, han tränar på ändå och det ska släppa inom kort.

3/10: Han har fått gå över till ”PU-träning”, dvs många varv på djupa sanden först (i hans fall för att bli av med ysterheten) och sedan intervaller på sandrakan. Det är något väldigt speciellt med drivet i den här, men Marcus säger att hästen är lika knepig i humöret som Disco Volante var som tvååring. Spännande att se vart den här tar vägen!

30/9: Inget nytt under solen, det är ett monster det här. Men han är inte helt lätt att handskas med i träningen, det vill vi nog lova… =)

20/9: Nu går han fulla jobb igen och har både börjat ridas och träna på djupa sanden som första tvååring. – Springa fort det kan han så det räcker och blir över, nu ska han bli stark, sa Marcus. Han är fin att rida säger Matilda och det kommer att hjälpa honom att hitta rätt hållning och styrka i vinter.

13/9: Han har körts igång igen och det verkar bra. I slutet av nästa vecka blir det fulla jobb igen.

5/9: Idag frysbrände vi ett överben som han satt på vänster framben samt fixade hovleden på höger. Det blir en veckas vila och sedan kommer att han dansa fram. – Det är ett riktigt monster detta, vilka överlinjer han har utvecklat. Vi har uppdaterat hans exteriörsiffror eftersom han faktiskt har utvecklats bättre än förväntat, sa Marcus igår.

30/8: Det är ett riktigt fartmonster detta! Han fick sträcka ut lite i tisdags och då klöpp han iväg i 20-tempo som om det vore ingenting. Han sköter sig också utan att bryta hem numera så det går onekligen åt rätt håll.

22/8: Nu går han fulla jobb igen och sköter sig allt bättre. Den här ser bra ut.

9/8: Bonus har nu skött sig förträffligt i ett par, tre jobb på raken och han har verkligen lugnat sig. Vi får hoppas att han inte är sjuk =)

2/8: Han är i full gång på sandrakan och vilket monster det är! Han ser verkligen ut som en tanks man inte vill få över sig i spets. Han sköter sig bättre och bättre och ska kunna vara redo för banheat om ett par, tre veckor.

19/7: Nu är han igång igen och har sett kanonfin ut i motionskörningen under denna vecka. Nästa vecka ökar vi takten och börjar köra intervaller igen.

28/6: Han har tränat på rakbanan här i veckan och fortsätter att springa på i riktigt snabbt tempo. Men eftersom han ändå inte kan gå på rundbanan på ett tag nu, pga alla tält mm som han inte riktigt klarar av för dagen, så valde Marcus att göra vid hans krånglande höger bakben en gång för alla. – Normalt veterinärbehandlar vi inte tvååringarna men i vissa fall måste man och då är det inget att fundera på. Han behövde lite hjälp med sin bakkota och det har han fått nu. Så nu väntar en veckas vila och sedan blir det bara rakbana under några veckor tills allt lugnat ner sig, både i hans ben och runt bankroppen, sa Marcus.