Projektbeskrivning

ARYA WE

År: 2017

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Sto e: FROM ABOVE – MAUNA KEA

Exteriörsiffror: 534344

Säljstatus: Det finns för dagen inga andelar till salu

Skötare: Linnea Engström

Veckokommentarer

24/9: Hon tappade ett jobb pga dåligt väder men var finfin idag igen. Marcus valde dock att stå över Åby-loppet och har ett lopp på Axevalla veckan efter istället som passar bättre med träningsschemat.

18/9: Nästa passande autolopp är 30/9 på Åby så vi fixade hennes bakknän i måndags. Lugnt jobb i fredags och nu tränar vi en vecka till innan tilltänkt start.

10/9: Det har varit allt väl efter starten och nu siktar vi på ny start inom kort. – Tyvärr inga autolopp i hennes klass i Halmstad nu utan det finns ett på Åby om knappt tre veckor som vi siktar på, sa Marcus. Hon är mycket bättre med auto helt enkelt.

6/9: Hon värmde strålande och Marcus trodde på seger. – Hon har verkligen utvecklats både fysiskt och mentalt. Men nu blev hon grovt generad av en stillastående etta i starten så galoppen var oundviklig för Kevin. Sedan pressade han henne ingenting och hon gick bra som sexa, sa Marcus. Ny start inom kort, helst hemma i Halmstad.

3/9: Hon drog spår 8 hemma på måndag och Kevin ska få testa henne nu. – Hon känns väldigt mycket bättre i jobben nu och med lopp i kroppen bör hon kunna sänka sina tider en del också. Hoppas nu att hon fungerar med catchdriver för det här loppet ser vettigt ut för hennes del, det är ju lite speciellt humör i henne men vi tror att hon ska acceptera nya kuskar nu, sa Marcus.

28/8: Hon tog loppet bättre än tidigare och har jobbat skitbra på sanden efteråt. Det blir ny start inom kort.

21/8: Hon skötte sig jättebra och Marcus släppte ledningen till värsta konkurrenten. – Kan tyckas dumt men Arya behövde ett lopp i kroppen och det här blev perfekt. Hon gick bra sista biten som tvåa och kändes klart bättre än tidigare, sa Marcus. Nästa gång kommer orken va klart bättre åxå – kul höst!

19/8: Hon har tränat riktigt bra både måndag och torsdag denna vecka och nu blir det intressant start hemma på lördag. – Jag tycker att hon har utvecklats mentalt av den omlagda träningen och dessutom känns hon fräschare nu. För perfekt kondition behöver hon nog ett lopp i kroppen men på lördag kommer jag att köra för seger ändå som hon känns på sanden i uppträningen, sa Marcus

13/8: Hon har tränat lite annorlunda på sanden ett tag och det har slagit väl ut. Efter måndagsjobbet var Marcus säker på att hon var redo och efter torsdagens jobb var mungiporna mycket uppåt. – Nu startar vi på Halmstad nästa lördag, hon är i bra slag.

5/8: Hon känns dunderfin men har haft lite hög puls efter jobben pga vilan. Idag var hon 10 slag bättre och helt klart på gång mot start igen. Om inget händer i hagen igen, peppar – peppar, så startar hon i Halmstad antingen 16 eller 21 augusti.

23/7: Hon har joggats under veckan och idag gick hon backjobb i sanden och kändes startklar direkt. Det blir att träna ordentligt hela nästa vecka men sedan kan hon troligen vara redo att anmälas igen. Demir KME har ju gått bra som tusan i sina starter på slutet och Arya är absolut inte sämre än honom i träningen så hon ska duga bra i klassen framöver.

16/7: Hon är lätt körd under veckan pga inflammation i huden på sitt krånglande bakben. – Hon måste ha penicillin till på söndag, sa veterinären i tisdags. Annars känns hon fräsch och pigg men det går inte att ha skydd i träning nu, vilket hon behöver i snabbare farter, sa Marcus. Vi hoppas att skiten släpper till på måndag.

9/7: Smällen satt i längre än förväntat men hon är skrittad hela tiden och nu körd torsdag-fredag. Vi kommer att köra riktiga jobb med henne två gånger i nästa vecka och på fredag kan vi göra en bedömning om hon tappat något eller är anmälningsbar direkt. – Nu måste det väl räcka med otur för den här väl?, knystade Marcus efter dagens träning.

2/7: Hon har skrittats varje dag i veckan och allt som allt har hon fått inte mindre än tre smällar på benen på slutet. Den andra hästen som hon går ihop med fick en smäll för några veckor sedan. Men vi ser dem aldrig bråka och fattar ingenting om vad det är som hänt på sistone. På måndag ska vi kolla upp benen med veterinär för säkerhets skull innan vi intervalltränar igen. – Det ser inte ut att vara nåt allvarligt med nån sena eller så men hon fick en rejäl kyss på skenbenet vänster bak så vi får kolla det först innan vi gasar. Om allt är okej så blir det full träning hela veckan och då innebär det att hon antagligen inte blir borta mer än nån vecka till innan nästa start, sa Marcus. Typiskt detta, för så fin som hon var i sista jobbet förra veckan var ju helt galet…

28/6: Arya We har fått lämna wo efter en smäll på ett bakben i hagen i helgen och åker inte med till Mantorp. Hon är inte halt men varken kan eller får starta så. Vi hoppas det går över fort och återkommer med status senare i veckan.

25/6: Hon är anmäld med catchdriver på måndag på Mantorp. – Jag tycker att hon har känts bättre i jobben den här veckan och om hon sköter sig och det klaffar har hon fart och form för en tätplats, sa Marcus. Men nu ska hon på lite långresa och det är sämre värmningsmöjligheter på aktuell bana än de hon startat på tidigare så vi får se lite på måndag helt enkelt. – Hon känns förbättrad mentalt, annars hade vi inte anmält på bortaplan med catchdriver, sa Marcus.

18/6: Hon har varit som vanligt här i veckan, man känner varken till eller från att hon är behandlad. – Men det är ju inga stora saker på henne veterinärt utan det är mest muskulärt och mentalt som varit henne lite i fatet. Nu tycker vi dock att hon är riktigt bra i ordning och mest troligt blir det start den 28 juni, antingen hemma eller på Mantorp, sa Marcus.

12/6: Efter tre lopp fick hon en liten uppfräschning i torsdags och det var bakknän samt karpaltunnlar som behövde lite hjälp. Det innebär att hon har startkarens fram till 24 juni men från den dagen och några framåt finns flera passande lopp så hon är snart ute igen. – Och då är hon redo att rekordsänka rejält och vi ser positivt på henne framöver, sa Marcus.

8/6: Hon kändes bättre än tidigare men trampade tyvärr av sig en sko i samband med galoppen in i första sväng. – Den får jag ta på mig som kastade loss lite för mycket för att hålla rygg ledaren in i svängen. Men även med galoppen tror jag att vi vunnit loppet, bara skon suttit kvar. Hon kändes klart bättre än tidigare och hon hade sänkt sig rejält som det kändes, sa Marcus. Nu får vi slicka såren och komma ut snart och ta revansch! – Vi startar på hemma ett tag till i första hand, så att hon kan värmas på sanden.

4/6: Hon drog bricka 1 på Halmstad på måndag och det såg ganska beskedligt ut loppet. Hon har tränat på fint under veckan och verkar helt klart ha stabiliserat sig en del. – Innern känns intressant och hon lär ha spetschans om hon sköter sig, sa Marcus. Hon kommer att kunna rekordsänka en del och ska nog räknas ganska tidigt på måndag.

28/5: Hon var fin i sanden idag och vid genomgången av Marcus och Patrik efteråt hittades bara småfel som vi jobbar med. – Det blir ny start inom kort och det känns riktigt kul att hennes stora kropp äntligen börjar orka med sig, sa Marcus.

25/5: Hon skötte sig superbra trots fyra omstarter igår. Det blev sedan ett perfekt lopp i fjärde invändigt med lucka till slut och en fin fjärdeplats på en bra tid. – Hade hon inte lagt bort så mycket kraft i de två första omstarterna hade hon säkert orkat lite mer och till och med haft chans att bli tvåa i loppet, men på det hela taget var jag mycket nöjd med henne och det kändes som att hon var minst 20-30 m bättre än i debuten, sa Marcus. Vi fortsätter med starter med 2-3 veckors intervall, helst hemma i Halmstad ett tag.

21/5: Hon har jobbat på fint och det är start hemma på måndag. Bara åtta hästar på volten och vi drog det enda bakspåret. – I hennes fall känns det faktiskt optimalt och härifrån ska hon få en fin smygare så här i ”debuten”, sa coachen. Det är svårt att säga hur bra motståndarna är och hur som helst är vi mest ute efter att få bra inskolning och fina pengar så här i början av karriären.

13/5: Hon jobbar på skitbra fortsatt och vi letar lopp som passar. Det kan bli Kalmar nästa fredag eller så väntar vi till hemmaplan nästa måndag den 24 maj. – Det hade nog passat henne bäst, sa sköaren Linnea efter dagens kanonjobb i sanden.

7/5: Hon har tagit debuten bra och är redo att anmälas igen. Det finns inga passande lopp förrän tidigast nästa söndag men det blir start inom 10-14 dagar.

2/5: Hon uppträdde fint i debuten men tyvärr fick hon en rejäl störning in i första sväng och galopperade helt utan egen förskyllan. – Det blev tvärstopp framför och så var den dagen förstörd. Synd, annars hade hon slunkit igenom fint och säkert varit med på fina pengar, sa Marcus. Hon skötte sig bra på resan och i volten så vi tar nya tag och anmäler på nytt så fort det passar, bäst vore det ju hemma i Halmstad.

30/4: Hon drog spår 10 i debuten på söndag och har tränat riktigt bra både måndag och torsdag. Det blir helt klart spännande att se henne på Vaggeryd och med lite klaff är hon säkert med där framme direkt även om vi inte har vässat henne till tänderna inför debuten.

23/4: Hon har tränat riktigt fint i veckan och även varit ute och övat bakom startbilen. – Hon skötte sig som en snabbloppare och öppnade 1.10/300 i långvagn utan problem. Nu ska vi starta och det blir anmälan till Vaggeryd nästa söndag med spårförbehåll och kommer hon inte med där så blir det Halmstad på lördag istället som det ser ut nu, sa Marcus. En spännande häst som nu ska börja sin karriär!

16/4: Hon har jobbat kanonbra sista veckan och är startklar. – Men vi kan inte åka med henne från Halmstad utan resesällskap, det blir inte bra för en debutant som hon. Och det har inte funnits passande lopp åt någon annan den veckan som kommer. Det finns flera lopp inom 1-2 veckor och Arya kommer att börja där det passar bäst, sa Marcus. Det finns ett lopp hemma den 6 maj som hade varit perfekt men frågan är om vi kan hålla oss så länge?

9/4: Hon är tillbaka och tränar riktigt fint. Det finns inget lopp hemma på ett tag så vi måste åka nånstans. – Första loppet som hon kan anmälas till med passande propp är Mantorp 19 april och därefter finns det fyra dagar i rad så nu ska hon nog komma ut inom kort, sa Marcus. Spännande!

26/3: Ja, hon blev behandlad i käklederna igår men gick jobb i tisdags och kommer att göra så igen på tisdag. Sedan ombehandlas hon i munnen på torsdag, vilket innebär att hennes startkarens kommer att gå ut den 15 april och direkt i anslutning till detta datum tänker vi oss hennes debut. – Hon känns verkligen redo på alla sätt men när hon får problem i munnen så blir hon inte att leka med så vi fixar detta nu innan vi börjar starta, sa Marcus.

19/3: Hon var fin i tisdagsjobbet men bökig i munnen idag och vi måste kolla upp det under början av nästa vecka så att hon inte får tillbaka sina problem med bettet. Vi återkommer men detta kan innebära att debuten skjuts upp 1-2 veckor. – I övrigt känns hon skitfin och är redo att börja starta, sa Marcus.

12/3: Hon fick en liten pust efter kvalet men allt ser bra ut och hon tränar på. Det blir debut inom kort men vilket lopp vi tar är inte bestämt. Mycket talar dock för att det blir hemma i Hd i påsk.

28/2: Hon kvalade på fint sätt och skötte sig jättebra. – Hon har utvecklats mycket mentalt på slutet och Arya är redo att debutera inom kort. Det känns som en bra häst, sa Marcus nöjt efteråt.

26/2: Hon har tränat på normalt under veckan och på söndag eftermiddag smäller det med tävlingsdebut i kvalet.

19/2: Hon skötte sig mycket bra i sitt första sulkyjobb innan tävlingarna idag. Det blev ca 1.20/1600 på den tunga banan och hon var inte slut på det. Nu blir det kval hemma i Halmstad nästa söndag!

12/2: Hon har jobbat på hela veckan och i dagens tuffa pass över 3000 bakvarv följt av tre rappa backintervaller visade hon att det nu är nära med kvalet. – Hon är helt klart redo för sulkyjobb nu, både mentalt och fysiskt, sa Marcus. Kul att det börjar röra på sig ordentligt i den här stora morsan, sa Marcus.

5/2: Hon fick stå över ett jobb pga en smäll och Marcus valde därmed att låta henne vänta till nästa vecka innan det blir banjobb igen, underlaget har inte varit perfekt på rundbanan i slutet av veckan. Men vår stora märr tränade riktigt bra i backen igår och skötaren Linnea var riktigt nöjd med henne.

29/1: Hon fick en liten smäll på en has i början av veckan men idag har hon tränat igen och allt är väl. Banjobb planerat till nästa fredag.

22/1: Det blev en lugn vecka pga behandlingen och allt regn. Men nästa fredag bör hon ha varit i rullorna som vanligt igen och då har vi mer att berätta om hennes status. Hon mår prima i övrigt och verkar ovanligt nöjd och belåten i stallet för dagen.

15/1: Hon gick sitt första trippelheat i måndags och löste det väldigt bra. Hon är ju orutinerad och kan ömsom ta i väldigt mycket (Super Arnie-effekten), ömsom ingenting (From Above). Men i tredje heatet var hon störtskön enligt Marcus som körde och det blev cirka 1.25/1600 med 1.17 sista 500 i långvagn i avslutningen. – Hon bollade med Sweet Eloise som var hennes träningskompis och låg bra i puls och den här blir bättre och bättre. Vi fixade till en fot hos veterinären igår men det blir bara ett jobb hon står över så det är träning som vanligt i nästa vecka, sa Marcus. Nytt banjobb om ca 2 veckor.

8/1: Hon har tränat på som hon ska i sanden och i speedbacken den här veckan. Nästa vecka är det möjligt att hon får gå sitt första trippelheat över 1600 som det låter på tränarn. Spännande!

31/12: Avmaskad och vaccinerad och därmed har det varit lite lugnare efter banjobben. Men hon gick idag och kändes fin enligt Patrik som körde sex intervaller i backen med Taittinger. Arya ska träna på ett tag till innan vi gasar snabbare, hon tappade lite vikt under vilan för alla mediciner och vi ska inte stressa på henne i onödan. – Men vi har ökat på maten igen och hon är nog snart på plats igen, sa Marcus. Tänk februari/mars som kvalmånad för den här storvuxna damen som ännu behöver lite tid.

18/12: Hon gick 1.25/2100 idag igen och skötte sig snyggt. Marcus är riktigt nöjd med hennes utveckling och efter nyår blir det banjobb med andra hästar i nästa steg. Kvalet rycker närmare. – Den här är värd att vänta lite på, sa tränarn.

11/12: Hon tränade på rakbanan idag och var fortsatt stark men lite väl pigg kanske. I slutet av nästa vecka kan det bli ytterligare ett test på banan om inget strular för den här storvuxna damen.

4/12: Hon skötte sig riktigt bra i sitt första banjobb och Marcus körde 1.25/2100 i tung vagn på bra sätt. – Arya var inte alls tagen och uppförde sig väl. Däremot fattade hon ju inte riktigt jobbet och nu kommer hon att få gå cirka vart tredje jobb på banan, fast med ledsagare, sa Marcus. Vi jobbar på mot kval och realistiskt sker detta under januari. Det är en högkapabel häst som är värd att vänta lite på efter alla skador i hagen.

27/11: Hon slog sig på en framkota i hagen i måndags men i slutet av veckan kunde hon ändå träna på som vanligt och hon var riktigt fin enligt Lindgren som körde själv. – Vi planerar för banjobb nästa fredag.

20/11: Idag var hon skitfin i backen och banjobbet rycker allt närmare. – Håller hon sig bara frisk så kör vi banjobb nån dag när det är riktigt fint på banan, ska bli spännande att se hur långt kvar hon har till kval rent konditionsmässigt, sa Marcus. Tekniken och fräschören är det inga fel på.

14/11: Hon var skitfin i ett tufft backheat igår och Marcus var väldigt nöjd med henne. Dock behöver hon nog en veckas mangling till innan vi testar på banan.

6/11: Hon har jobbat på fullt den här veckan med och gjordes vid i bakknäna av veterinären på fredag em. – Det blir lugnt en vecka med motion men sen gasar vi i backen igen och nytt test på banan om ca två veckor, sa Marcus.

30/10: Hon tränade på fint i backen idag och i slutet av nästa vecka får hon ett lite rappare test.

23/10: Två riktigt bra jobb den här veckan och banjobbet rycker närmare…

9/10: Hon har tränat skitbra i veckan och Marcus säger att hon är redo för banjobb om ca tre veckor. -Vi ska kvala innan jul och sen börja 2021 med tre raka, skrattar Marcus.

2/10: Hon går från klarhet till klarhet och nu börjar även pulsen att gå åt rätt håll. Vi trimmar några veckor till innan det blir banjobb.

26/9: Hon är igång för fullt igen och Marcus hälsar att det är en topphäst. Hon kvalar innan jul och tar ett par segrar redan i vinter, hälsar han.

18/9: En vecka med medicinering följt av lugn träning. Nästa vecka blir det normal träning igen.

11/9: Tyvärr gick det inte över av sig självt och vi har nu sex hästar på banan som står på hippotrim för halsinfektion, däribland Arya. Så en lugn vecka till. Snart kommer nya bilder på de hästar som har förändrats, däribland återfinner vi henne. Det är verkligen wow när han tittar på hennes fysiska utveckling…

4/9: Tyvärr blev hon lite förkyld här i tisdags men måndagsjobbet var kanonbra. Resten av veckan fick hon vila sig i form och vi satsar på nya tag nästa vecka.

28/8: Hon gick i backen igår och det var mycket bra betyg på det jobbet. Behandlingen av korsleden har gjort susen och nu kommer vi att mangla på ordentligt ett par månader till innan det blir dags att äntra banan och börja vässa för kval.

15/8: Hon var ju inte bra i backen senast och vi fick tid direkt hos Spångfors som behandlade hennes korsled. Det kommer att göra susen och med en veckas vila så går hon igång igen. Denna är fortsatt mycket intressant i våra ögon.

10/8: Hon trummar på och Marcus var riktigt nöjd med hennes uppvärmning i bakvarv på banan idag innan vi körde i backen.

31/7: Hon har fungerat fint i veckan och den här har vi ett extra gott öga till. Nu väntar ett par månader av full mangling innan vi börjar testa henne på banan.

24/7: Hon har flyttat in ordentligt hos Linnea nu och det ska bli spännande att se var Arya hamnar nu under sommaren och hösten, när det äntligen är läge för att träna henne fullt ut och med reguljära rutiner efter tio sorger och arton bedrövelser. – Jag gillar ju den här hästen långt utöver det vanliga och hon blir bara starkare och bättre för varje vecka. Lång bit kvar innan alla bitar är färdigtrimmade men hon har allt som krävs för att man ska vänta tålmodigt till vintern, sa Marcus.

17/7: Hon har fortsatt bra den här veckan och Arya blir allt mer konditionsstark för varje jobb.

10/7: Nu gick hon sitt första maxjobb i backen mot Taittinger igår och det här är en värsting tror vi. Hon har bara gått 34 hårda jobb enligt vår träningsapp secondtrainer.com medan champagnehästen nu är redo för debut efter 94 hårda jobb. Arya kämpar på vildsint och visade ingen trötthet förrän precis sista 100 m på sista intervallen. Men pulsen var nästan 40 slag över motståndaren så den här visar både enorm inställning och att vi kommer att måsta vänta ett halvår innan hon är ikapp och redo för att börja. – Men den som väntar på nåt gott, säger Marcus.

3/7: Nu är hon i full fart och har gått jobb i sanden tre dagar denna vecka. Nästa vecka går hon upp i full intensitet och då blir det bara två pass per vecka. Men hästen är fin och blir starkare och starkare för varje vecka. – Den här var bäst av alla våra treåringar på våren som tvååring innan hagskadorna kom. Så det är bara att vänta ut henne lite, sa Marcus.

26/6: Efter flera ganska tuffa träningsveckor har hon fått ta det lugnt med endast motion denna. Nästa vecka ökar vi på igen, vila är ett vapen ibland.

18/6: Hon sköter sig bra och sänker pulsen undan för undan. Idag gick hon fem 500-intervaller på banan efter ca 1.30 och det var inga dåliga vibbar. – Vi tragglar på, hon har mycket i sig, sa Marcus.

12/6: Hon fortsätter i sanden två dagar i veckan och gör det väldigt bra. Pulsen har sänkts en 7-8 slag nu på tre jobb och hon känns ruggigt fin redan nu säger tränaren. – Hon ska bara jobba några månader och få komma in i sitt arbete och sedan blir hon mycket spännande, jag kan lova att hon har kapacitet långt utöver det vanliga, sa Marcus.

5/6: Hon tränar på i sanden två gånger i veckan och gör det bra. Hästen har stor talang men är ju efter i träningen pga de många oturliga småskadorna i hagen under året som gått så vi ställer inga jättekrav ännu. Hon ska träna på halv intensitet nån vecka till innan vi ökar kraften.

22/5: Arya har gått lugnt även denna veckan och allt verkar bra med henne. Nästa vecka börjar vi träna intervaller i sanden.

15/5: Hon hostade lite förra veckan och har därför fått hostmedicin och bara joggats hittills. Men nu har hon hostat klart och i nästa vecka börjar vi mangel i sanden. – Jag längtar efter att få träna den här ordentligt i några månader innan vi sedan börjar sätta fart på henne på banan, hon var ju bäst i vår kull den här tiden förra året, sa Marcus.

1/5: Hon har börjat träna igen och springer som en liten toka i hagen. Allt ser bra ut och nästa vecka planerar vi för snabbjobb i sanden. Nu ska det helt enkelt inte strula nåt mer, hon går lindad dygnet runt, även i hagen.

24/4: Nu har såret läkt och hon rör på sig lite smått igen. Nästa vecka bör vi kunna börja på riktigt igen. Den som väntar på nåt gott. – Glöm inte bort att hon var mil bättre än alla våra andra tvååringar den här tiden ifjol, innan hon började göra illa sig i hagen hela tiden. Det kommer att släppa och det finns få hästar som är så värda att vänta på som den här, sa Marcus.

10/4: Meeeen! Trots att hon gick i liten sjukhage lyckades hon göra illa sig själv igen, den här gången på det andra bakbenet. Det blir en vecka till med vila innan det såret har gett med sig. Alltså, kan vi slippa allt strul med den här fantastiskt fina hästen nu tack…

7/4: Hon har börjat träna och känns verkligen kanonfin! – Den här blir så spännande framåt hösten/vintern, sa Marcus.

27/3: Nu har hon börjat jobba intervaller i sanden och Marcus sken som en sol efter förra passet. Det här är verkligen en fin häst som är värd att ge all tid hon behöver efter de oturliga skadorna i hagen.

13/3: Hon har jobbat på rejäla pass hela veckan och ser verkligen kanonfin ut. Det blev inga intervaller idag utan vi väntar tills nästa vecka. – Jag är så glad att Arya är tillbaka och ser så fräsch och fin ut. Hon har kapacitet långt utöver det vanliga men pga de många avbrotten måste hon ges den tid som hon behöver innan vi debuterar. Den som orkar vänta kommer att få vara med på nåt riktigt trevligt vill jag lova. Om hon kommer ut i höst är jag helnöjd, hon har kapacitet för att gå långt, sa Marcus.

6/3: Hon har tränat på mest varje dag denna vecka och hon är jättefin. Nästa fredag är hon planerad att börja intervallträna lite smått igen. Äntligen!!!

28/2: Det har läkt bra men vi har bara skrittat än så länge. Vi får börja trava med henne igen på måndag. Den här damen är efterlängtad kan vi säga!

21/2: Läkningen har gått bra och redan igår fick hon börja skritta igen. I slutet av nästa vecka ska hon kunna börja jogga igen och sedan dröjer det någon vecka till innan hon är redo för snabbjobb. – Med tanke på att bägge våra treårsmärrar som startat redan också har vunnit lopp blir det mycket spännande i sommar/höst när Arya är redo eftersom hon i grund och botten är minst lika bra som dem, sa Marcus.

14/2: Arya har lätt att ha otur. Hon var skitfin i början av veckan men råkade sedan trampa sig lite halvilla igår och måste stå på box i fem dagar till. Det var inget farligt ställe hon trampade sig på men såret blev djupt så hon måste vara kvar i boxen så det får läka ihop. Jaja, lite mer tålamod får vi ha och lyckligtvis verkar de tidigare problemet ha gått över helt eftersom hon känns skitfin i joggingen.

7/2: Hon jobbar på och allt ser ut som det ska. Nästa vecka körs hon fortsatt varannan dag och kommer att vara uppe på 8 km per pass.

31/1: Arya är fortsatt fin men slog sig lite på ett överben i början av veckan. Det var tack och lov inget allvarligt och hon är fortsatt igång.

22/1: Hon går varannan dag och allt ser bra ut.

17/1: Nu tränar hon på var annan dag och Marcus låter jättenöjd. Det blir troligen en månad till av ren grundträning innan vi gasar på igen men hon har inte tappat nåt i kroppen och det här ser bra ut nu. Äntligen!

11/1: Hon har gått varje dag nu och även börjat träna i trav utan bakslag. Så peppar, peppar är vår stjärna på väg upp på riktigt nu! – Man blir verkligen glad när man sitter bakom henne, det känns även i låga tempon att det är något alldeles extra. Worth waiting for, så att säga, sa Marcus.

22/12: Nu blev hon okejad av veterinären i veckan så nu börjar vi träna! Fast under julhelgerna blir det bara ett par dagar i veckan, men det kan ju passa ganska bra.

13/12: Hon ser fin ut och på måndag blir det förhoppningsvis grönt ljus att höja tempot från skritt till motion.

6/12: Nu är hon omskodd och redo för återkollen nästa vecka. Arya ser fin ut i hagen och nu peppar, peppar.

15/11: Hon fick inte klartecken att börja träna ännu utan det blir tre veckor till innan nästa återbesök. Nu jobbar vi med henne som en vanlig tävlingshäst ändå varje dag, med vistelse i stor hage och promenader med skötaren å pyssel på stallgången. Snart ska vi få börja köra också… – Men hon om någon är ju värd att vänta på, fastslog Marcus mellan heatkörningarna idag.

8/11: I veckan är hon fixad av tandläkaren och hovslagaren. Nästa torsdag är det återbesök hos veterinären och vi hoppas på klartecken att träna igen!

22/10: Bengan var helnöjd med återbesöket idag och om tre veckor ska vi vara tillbaka. Förhoppningen är att hon sedan ska få börja träna på riktigt igen istället för enbart skritt som nu.

18/10: Hon mår fint och ska snart på återbesök så att vi får börja röra på henne igen. Hon är ju så spännande denna!

13/9: Nu är hon opererad och allt verkar bra.

23/8: Vi har ingen direkt tur med Arya får vi lov att säga. Under vilan här nu så blev hon lite väl vildsint i sina rörelser i hagen och gjorde illa sig själv på en framkota. Det har inte sett så allvarligt ut men vid gårdagens undersökning visar det sig att det är skador på brosket som man måste gå in och rensa upp. Maximal otur och det blir ca 3 månaders vila ytterligare innan vi kan börja träna henne. Hon kommer att gå iväg till vår konvalescentgård i Halmstad på måndag och på så sätt kan vi hålla nere priset till ca en tredjedel av normal månadskostnad under tiden. – Jag rekommenderar verkligen denna enkla operation, hon har visat så pass rejäl talang att det vore synd att inte vänta ut henne. Hon har åxå vuxit något makalöst över sommaren och ser ut som en välmusklad femåring för dagen. Trots att det här strulet ska hon kunna starta som treåring utan problem med tanke på hennes fantastiska och talangfulla träningar i våras, sa Marcus.

9/8: Ja, allt ser bra ut och nu är hon uppskodd för att börja tränas på riktigt igen inom kort.

31/7: Arya är nu ute och rör på sig och enligt veterinären har benet läkt helt. Men vi ska bara skritta henne ett tag så att även inflammationen i vävnaden runt lägger sig. – Hon kommer att bli helt återställd och jag kan inte vänta på att få köra denna fantastiska häst i perfekt skick snart igen, sa Marcus.

12/7: Hon har läkt fint och kommer inte att behöva någon operation som det ser ut nu. – Troligen är det något litet sår nån gång i tiden som sedan skapat ett lokalt bakterieingrepp på benet. Men detta kommer att bli bra på några veckor, sa veterinären.

28/6: Vid gårdagens genomgång visade det sig att någon form av frakturering på kotbenet ägt rum, utan att vi har någon som helst förklaring till hur det har hänt. – Det är en liten avstötning av ben och just nu är det inflammerat. Men vävnaden runt ser helt opåverkad ut så med 10 dagars penicillin tror vi att det kommer att bli bra. Det finns en risk att vi måste gå in och skrapa benytan men just nu tror jag inte att vi ska behöva det, sa vet Hanna.