Projektbeskrivning

ARYA WE

År: 2017

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Sto e: FROM ABOVE – MAUNA KEA

Exteriörsiffror: 534344

Säljstatus: Det finns för dagen inga andelar till salu

Skötare: Linnea Engström

Veckokommentarer

20/11: Idag var hon skitfin i backen och banjobbet rycker allt närmare. – Håller hon sig bara frisk så kör vi banjobb nån dag när det är riktigt fint på banan, ska bli spännande att se hur långt kvar hon har till kval rent konditionsmässigt, sa Marcus. Tekniken och fräschören är det inga fel på.

14/11: Hon var skitfin i ett tufft backheat igår och Marcus var väldigt nöjd med henne. Dock behöver hon nog en veckas mangling till innan vi testar på banan.

6/11: Hon har jobbat på fullt den här veckan med och gjordes vid i bakknäna av veterinären på fredag em. – Det blir lugnt en vecka med motion men sen gasar vi i backen igen och nytt test på banan om ca två veckor, sa Marcus.

30/10: Hon tränade på fint i backen idag och i slutet av nästa vecka får hon ett lite rappare test.

23/10: Två riktigt bra jobb den här veckan och banjobbet rycker närmare…

9/10: Hon har tränat skitbra i veckan och Marcus säger att hon är redo för banjobb om ca tre veckor. -Vi ska kvala innan jul och sen börja 2021 med tre raka, skrattar Marcus.

2/10: Hon går från klarhet till klarhet och nu börjar även pulsen att gå åt rätt håll. Vi trimmar några veckor till innan det blir banjobb.

26/9: Hon är igång för fullt igen och Marcus hälsar att det är en topphäst. Hon kvalar innan jul och tar ett par segrar redan i vinter, hälsar han.

18/9: En vecka med medicinering följt av lugn träning. Nästa vecka blir det normal träning igen.

11/9: Tyvärr gick det inte över av sig självt och vi har nu sex hästar på banan som står på hippotrim för halsinfektion, däribland Arya. Så en lugn vecka till. Snart kommer nya bilder på de hästar som har förändrats, däribland återfinner vi henne. Det är verkligen wow när han tittar på hennes fysiska utveckling…

4/9: Tyvärr blev hon lite förkyld här i tisdags men måndagsjobbet var kanonbra. Resten av veckan fick hon vila sig i form och vi satsar på nya tag nästa vecka.

28/8: Hon gick i backen igår och det var mycket bra betyg på det jobbet. Behandlingen av korsleden har gjort susen och nu kommer vi att mangla på ordentligt ett par månader till innan det blir dags att äntra banan och börja vässa för kval.

15/8: Hon var ju inte bra i backen senast och vi fick tid direkt hos Spångfors som behandlade hennes korsled. Det kommer att göra susen och med en veckas vila så går hon igång igen. Denna är fortsatt mycket intressant i våra ögon.

10/8: Hon trummar på och Marcus var riktigt nöjd med hennes uppvärmning i bakvarv på banan idag innan vi körde i backen.

31/7: Hon har fungerat fint i veckan och den här har vi ett extra gott öga till. Nu väntar ett par månader av full mangling innan vi börjar testa henne på banan.

24/7: Hon har flyttat in ordentligt hos Linnea nu och det ska bli spännande att se var Arya hamnar nu under sommaren och hösten, när det äntligen är läge för att träna henne fullt ut och med reguljära rutiner efter tio sorger och arton bedrövelser. – Jag gillar ju den här hästen långt utöver det vanliga och hon blir bara starkare och bättre för varje vecka. Lång bit kvar innan alla bitar är färdigtrimmade men hon har allt som krävs för att man ska vänta tålmodigt till vintern, sa Marcus.

17/7: Hon har fortsatt bra den här veckan och Arya blir allt mer konditionsstark för varje jobb.

10/7: Nu gick hon sitt första maxjobb i backen mot Taittinger igår och det här är en värsting tror vi. Hon har bara gått 34 hårda jobb enligt vår träningsapp secondtrainer.com medan champagnehästen nu är redo för debut efter 94 hårda jobb. Arya kämpar på vildsint och visade ingen trötthet förrän precis sista 100 m på sista intervallen. Men pulsen var nästan 40 slag över motståndaren så den här visar både enorm inställning och att vi kommer att måsta vänta ett halvår innan hon är ikapp och redo för att börja. – Men den som väntar på nåt gott, säger Marcus.

3/7: Nu är hon i full fart och har gått jobb i sanden tre dagar denna vecka. Nästa vecka går hon upp i full intensitet och då blir det bara två pass per vecka. Men hästen är fin och blir starkare och starkare för varje vecka. – Den här var bäst av alla våra treåringar på våren som tvååring innan hagskadorna kom. Så det är bara att vänta ut henne lite, sa Marcus.

26/6: Efter flera ganska tuffa träningsveckor har hon fått ta det lugnt med endast motion denna. Nästa vecka ökar vi på igen, vila är ett vapen ibland.

18/6: Hon sköter sig bra och sänker pulsen undan för undan. Idag gick hon fem 500-intervaller på banan efter ca 1.30 och det var inga dåliga vibbar. – Vi tragglar på, hon har mycket i sig, sa Marcus.

12/6: Hon fortsätter i sanden två dagar i veckan och gör det väldigt bra. Pulsen har sänkts en 7-8 slag nu på tre jobb och hon känns ruggigt fin redan nu säger tränaren. – Hon ska bara jobba några månader och få komma in i sitt arbete och sedan blir hon mycket spännande, jag kan lova att hon har kapacitet långt utöver det vanliga, sa Marcus.

5/6: Hon tränar på i sanden två gånger i veckan och gör det bra. Hästen har stor talang men är ju efter i träningen pga de många oturliga småskadorna i hagen under året som gått så vi ställer inga jättekrav ännu. Hon ska träna på halv intensitet nån vecka till innan vi ökar kraften.

22/5: Arya har gått lugnt även denna veckan och allt verkar bra med henne. Nästa vecka börjar vi träna intervaller i sanden.

15/5: Hon hostade lite förra veckan och har därför fått hostmedicin och bara joggats hittills. Men nu har hon hostat klart och i nästa vecka börjar vi mangel i sanden. – Jag längtar efter att få träna den här ordentligt i några månader innan vi sedan börjar sätta fart på henne på banan, hon var ju bäst i vår kull den här tiden förra året, sa Marcus.

1/5: Hon har börjat träna igen och springer som en liten toka i hagen. Allt ser bra ut och nästa vecka planerar vi för snabbjobb i sanden. Nu ska det helt enkelt inte strula nåt mer, hon går lindad dygnet runt, även i hagen.

24/4: Nu har såret läkt och hon rör på sig lite smått igen. Nästa vecka bör vi kunna börja på riktigt igen. Den som väntar på nåt gott. – Glöm inte bort att hon var mil bättre än alla våra andra tvååringar den här tiden ifjol, innan hon började göra illa sig i hagen hela tiden. Det kommer att släppa och det finns få hästar som är så värda att vänta på som den här, sa Marcus.

10/4: Meeeen! Trots att hon gick i liten sjukhage lyckades hon göra illa sig själv igen, den här gången på det andra bakbenet. Det blir en vecka till med vila innan det såret har gett med sig. Alltså, kan vi slippa allt strul med den här fantastiskt fina hästen nu tack…

7/4: Hon har börjat träna och känns verkligen kanonfin! – Den här blir så spännande framåt hösten/vintern, sa Marcus.

27/3: Nu har hon börjat jobba intervaller i sanden och Marcus sken som en sol efter förra passet. Det här är verkligen en fin häst som är värd att ge all tid hon behöver efter de oturliga skadorna i hagen.

13/3: Hon har jobbat på rejäla pass hela veckan och ser verkligen kanonfin ut. Det blev inga intervaller idag utan vi väntar tills nästa vecka. – Jag är så glad att Arya är tillbaka och ser så fräsch och fin ut. Hon har kapacitet långt utöver det vanliga men pga de många avbrotten måste hon ges den tid som hon behöver innan vi debuterar. Den som orkar vänta kommer att få vara med på nåt riktigt trevligt vill jag lova. Om hon kommer ut i höst är jag helnöjd, hon har kapacitet för att gå långt, sa Marcus.

6/3: Hon har tränat på mest varje dag denna vecka och hon är jättefin. Nästa fredag är hon planerad att börja intervallträna lite smått igen. Äntligen!!!

28/2: Det har läkt bra men vi har bara skrittat än så länge. Vi får börja trava med henne igen på måndag. Den här damen är efterlängtad kan vi säga!

21/2: Läkningen har gått bra och redan igår fick hon börja skritta igen. I slutet av nästa vecka ska hon kunna börja jogga igen och sedan dröjer det någon vecka till innan hon är redo för snabbjobb. – Med tanke på att bägge våra treårsmärrar som startat redan också har vunnit lopp blir det mycket spännande i sommar/höst när Arya är redo eftersom hon i grund och botten är minst lika bra som dem, sa Marcus.

14/2: Arya har lätt att ha otur. Hon var skitfin i början av veckan men råkade sedan trampa sig lite halvilla igår och måste stå på box i fem dagar till. Det var inget farligt ställe hon trampade sig på men såret blev djupt så hon måste vara kvar i boxen så det får läka ihop. Jaja, lite mer tålamod får vi ha och lyckligtvis verkar de tidigare problemet ha gått över helt eftersom hon känns skitfin i joggingen.

7/2: Hon jobbar på och allt ser ut som det ska. Nästa vecka körs hon fortsatt varannan dag och kommer att vara uppe på 8 km per pass.

31/1: Arya är fortsatt fin men slog sig lite på ett överben i början av veckan. Det var tack och lov inget allvarligt och hon är fortsatt igång.

22/1: Hon går varannan dag och allt ser bra ut.

17/1: Nu tränar hon på var annan dag och Marcus låter jättenöjd. Det blir troligen en månad till av ren grundträning innan vi gasar på igen men hon har inte tappat nåt i kroppen och det här ser bra ut nu. Äntligen!

11/1: Hon har gått varje dag nu och även börjat träna i trav utan bakslag. Så peppar, peppar är vår stjärna på väg upp på riktigt nu! – Man blir verkligen glad när man sitter bakom henne, det känns även i låga tempon att det är något alldeles extra. Worth waiting for, så att säga, sa Marcus.

22/12: Nu blev hon okejad av veterinären i veckan så nu börjar vi träna! Fast under julhelgerna blir det bara ett par dagar i veckan, men det kan ju passa ganska bra.

13/12: Hon ser fin ut och på måndag blir det förhoppningsvis grönt ljus att höja tempot från skritt till motion.

6/12: Nu är hon omskodd och redo för återkollen nästa vecka. Arya ser fin ut i hagen och nu peppar, peppar.

15/11: Hon fick inte klartecken att börja träna ännu utan det blir tre veckor till innan nästa återbesök. Nu jobbar vi med henne som en vanlig tävlingshäst ändå varje dag, med vistelse i stor hage och promenader med skötaren å pyssel på stallgången. Snart ska vi få börja köra också… – Men hon om någon är ju värd att vänta på, fastslog Marcus mellan heatkörningarna idag.

8/11: I veckan är hon fixad av tandläkaren och hovslagaren. Nästa torsdag är det återbesök hos veterinären och vi hoppas på klartecken att träna igen!

22/10: Bengan var helnöjd med återbesöket idag och om tre veckor ska vi vara tillbaka. Förhoppningen är att hon sedan ska få börja träna på riktigt igen istället för enbart skritt som nu.

18/10: Hon mår fint och ska snart på återbesök så att vi får börja röra på henne igen. Hon är ju så spännande denna!

13/9: Nu är hon opererad och allt verkar bra.

23/8: Vi har ingen direkt tur med Arya får vi lov att säga. Under vilan här nu så blev hon lite väl vildsint i sina rörelser i hagen och gjorde illa sig själv på en framkota. Det har inte sett så allvarligt ut men vid gårdagens undersökning visar det sig att det är skador på brosket som man måste gå in och rensa upp. Maximal otur och det blir ca 3 månaders vila ytterligare innan vi kan börja träna henne. Hon kommer att gå iväg till vår konvalescentgård i Halmstad på måndag och på så sätt kan vi hålla nere priset till ca en tredjedel av normal månadskostnad under tiden. – Jag rekommenderar verkligen denna enkla operation, hon har visat så pass rejäl talang att det vore synd att inte vänta ut henne. Hon har åxå vuxit något makalöst över sommaren och ser ut som en välmusklad femåring för dagen. Trots att det här strulet ska hon kunna starta som treåring utan problem med tanke på hennes fantastiska och talangfulla träningar i våras, sa Marcus.

9/8: Ja, allt ser bra ut och nu är hon uppskodd för att börja tränas på riktigt igen inom kort.

31/7: Arya är nu ute och rör på sig och enligt veterinären har benet läkt helt. Men vi ska bara skritta henne ett tag så att även inflammationen i vävnaden runt lägger sig. – Hon kommer att bli helt återställd och jag kan inte vänta på att få köra denna fantastiska häst i perfekt skick snart igen, sa Marcus.

12/7: Hon har läkt fint och kommer inte att behöva någon operation som det ser ut nu. – Troligen är det något litet sår nån gång i tiden som sedan skapat ett lokalt bakterieingrepp på benet. Men detta kommer att bli bra på några veckor, sa veterinären.

28/6: Vid gårdagens genomgång visade det sig att någon form av frakturering på kotbenet ägt rum, utan att vi har någon som helst förklaring till hur det har hänt. – Det är en liten avstötning av ben och just nu är det inflammerat. Men vävnaden runt ser helt opåverkad ut så med 10 dagars penicillin tror vi att det kommer att bli bra. Det finns en risk att vi måste gå in och skrapa benytan men just nu tror jag inte att vi ska behöva det, sa vet Hanna.