Projektbeskrivning

APPRECIATED

År: 2015

Administration: Stall MARLIN – KB

Stam: Valack e: JOCOSE – OUTSTANDING

Exteriörsiffror: 543343

Säljstatus: Det finns för dagen inga andelar till salu

Skötare: Gustav Hellman

Veckokommentarer

20/11: Han har tränat ännu bättre denna vecka men gick inte ut i nåt lopp här i helgen pga tråkiga proppar. Nästa helg startar Appe, bara hans poäng räcker. – Nu är han sådär bra igen, sa Marcus.

14/11: Han tränar riktigt bra igen och startar inom kort, eventuellt redan på fredag i Kalmar.

6/11: Han blev behandlad i framknäna efter starten och kan prestera bättre nästa gång. Sandbanan har öppnat igen efter regnproblemet och det gynnar vår lille fux. Bör inte vara långt från ny start.

28/10: Han såg skitfin ut men orkade inte riktigt över upploppet i detta kanongäng. Vi tror att ”Appe” också varit missgynnad av att inte kunnat träna i djupsanden pga regnet efter förra starten.

23/10: Det blev bricka sex i Guldklockan inom V86 på onsdag och Mats Djuse ska köra. Gustav som sköter hästen tycker att det känns ännu bättre nu efter segern. Blir intressant att se hur långt han räcker den lille röde. – Han har blivit så kaxig, sa Marcus. Spännande!

16/10: Han tog segerloppet mycket bra och startar igen inom kort.

6/10: Ja men vad var det vi sa! Säker seger från dödens sista varvet trots tuff öppning och bra motstånd. Det blev nytt voltrekord för grabben som inte kunde ha börjat bättre ute på Veka! Nu blir det ny start inom 2-3 veckor, hästen ska slippa vecka/vecka ett tag nu när han fungerar så fint.

1/10: Jo men han har tränat skitbra på sistone och vässningen mot Adiago i måndags var grym. Nu startar han i ett p21-lopp på Mantorp på måndag och Marcus tror att det kan bli vinst direkt. – Han känns väldigt förbättrad.

26/9: Nu är han snart färdig med gymdunket och nästa vecka testar vi troligen för att se om han är redo att starta igen.

18/9: Appe har skött träningen bra i veckan och ser fortsatt fin ut. Ska fortsatt gå en vecka tuff träning i djupsanden innan vi testar honom på banan. -Hästen ser väldigt förbättrad ut, säger Marcus.

11/9: Det ser fortsatt väldigt bra ut och i nästa vecka ska vi dra upp träningen till max, för att se hur han kan hantera det. Vi ger honom hur som några veckor till innan vi funderar på vässning mot start igen. – Egentligen var ju planen att ge honom 2-3 månader på nya stället men hästen har hittat stilen så fort att det kommer att kunna gå snabbare än så, sa Marcus.

4/9: Han ser redan ut som en ny häst och flytten och foderbytet har gjort susen. Om en månad ger träningsomläggningen också effekt och då tror Marcus att det äntligen ska vara dags att få fram hästens max igen.

21/8: Idag flyttade han upp till Veka och ska nu börja jobbas i djupsanden. Han ser redan mycket bättre ut i pälsen också efter foderbytet och om 6-8 veckor förväntar sig Marcus stordåd av den lille fuxen. – Han har sällan varit som bäst på sommaren ändå och detta med djupsanden tror vi på med Appe, sa tränarn.

10/8: Han var klart förbättrad i fredags och avslutade bra och gick hela vägen in i buren trots att han svettades nåt kopiöst i värmen på vägen upp. – Appe har mått väldigt bra av vårt foderbyte för ett par veckor sedan och han börjar redan se så mycket piggare och mer välmående ut. Skönt att han är tillbaka, hade varit tråkigt att sluta med den här och ge upp. Jag är övertygad om att han snart är sitt allra bästa själv igen, sa Marcus.

31/7: Han känns enligt tränaren oförändrad i jobben men det är inte förrän maxfart på banan vi får exakt besked. – Vi kommer att testa i lopp igen inom kort och blir det inte bättre så kan det vara dags att lämna honom vidare till något mindre stall eller till Norrland?, funderar Marcus. Hästen har aldrig gått som bäst över sommaren heller så förhoppningsvis släpper det nu i augusti, men annars finns ju Internetauktionen i slutet av månaden.

24/7: Han startade härom dagen och var ganska blek. – Hästen kändes fin i 1.12-fart första varvet men så fort han blev utan rygg tappade han geisten. Vi kollade upp honom idag och det enda som vi kunden hitta var ett litet ömmande överben på höger fram. Det frysbehandlades direkt och så får vi se inom ett par veckor om han hittar stilen på riktigt igen, sa Marcus.

17/7: Han har tränat på väldigt bra under veckan och drog bra spår i lämpligt gäng på onsdag.

10/7: Han gick 1.20/2100 i bakvarv igår och vi var riktigt nöjda med honom. Han kom inte med i de tilltänkta loppen denna veckan men i nästa vecka finns flera lopp, bl a breddlopp, så han kommer att komma med.

3/7: Han har varit smällfin hela veckan och nästa vecka gasar vi lite på banan för att göra oss redo för start inom kort.

26/6: Han studsade fram i backen idag och verkar mycket pigg och glad. Han ska få ett par veckor till med nya upplägget innan vi startar igen men hästen är inte sämre än tidigare och snart bara måste oturen släppa för honom i loppen också.

18/6: Han blev behandlad i sina framknän och kotor idag och nu gör vi lite småändringar i upplägget till nästa start. – Han måste hur som helst vila från start i ca 3 veckor för att kunna gå barfota igen och då passade det bra att fräscha upp knäna lite. Vi ska också göra lite ändringar i träningen för att få honom att hitta toppformen i sommar, sa Marcus.

15/6: Sin vana trogen hade han all otur i världen och fick en galoppör i knäet efter 100 körda, så var den dagen förstörd. Men hästen reparerade bra som femma utan att för den skull vara som allra bäst.

10/6: Han tog spets i en märkligt återkallad start i måndags och blev sedan för laddad i själva loppet och var trött tidigt, han höll ändå farten berömvärt in mot mål. – Den här hästen har verkligen inget flyt i loppen, sa Marcus. Men hästen var fin i psyke och muskulatur efteråt och anmäldes igen till en mycket passande propp på Mantorp på måndag, det blir bara longering emellan.

5/6: Han har tagit loppet fint och anmäldes igen till hemmaloppen på måndag. Bra läge och vi tror att han kan få snabb revansch om det klaffar även om det var två-tre skapliga emot.

29/5: Hästen var skitfin men dessvärre fick Kevin ett infall när det var ledigt invändigt och sände i rygg på ledaren ur första sväng, han skulle med facit i hand legat kvar i vinnarens rygg (som vi planerat innan) men det är lätt att va efterklok. -Han var skitfin och vi tror han segerstridit annars, äh nya tag, sa Marcus.

22/5: Appe har tränat på fint i veckan och startar på fredag i Guldklockan på Solvalla från spår 10 med Kevin i biken.

15/5: Appe gick nytt rekord som fyra på Åby igår och Kevin var supernöjd med hästen men inte sin styrning. – Jag missbedömde han framför som öppnat varvet i dödens på 1.11 och attackerade i tredjespår 500 kvar, hade jag suttit kvar så är vi ju garanterat tvåa. Marcus var nöjd med hästen som gick hela loppet i andra- och tredjespår i stenhårt tempo. – Han närmar sig formen och känns fräschare och gladare än tidigare. Nästa start kan bli under elitloppshelgen.

8/5: Han tränade superfint på sanden i morse och drog bricka 2 över 1640 på Åby på torsdag, det blir riktigt intressant med loppet i kroppen.

29/4: Appreciated såg väldigt bra ut men 15/2640a var hans max nu efter vila, med facit i hand blev det för tuff anmälan i comebacken.-Men han var lika fin och bra som vid segern, tre speeder på lång distans klarade han inte idag, sa Kevin.

24/4: Han jobbar på fortsatt kanonbra i sanden och ska starta inom V86 på onsdag i Göteborg. Dessvärre dåligt spår som vanligt och det kan fattas ett lopp innan toppform, men så fräsch och spänstig som hästen känns för dagen kan man nog inte räkna bort honom helt redan nu.

20/4: Han tränar som en fantom för dagen men det har varit svårt att hitta passande lopp. Från och med onsdag finns dock ett gäng med fina race och mest troligt kommer han ut där, om inte så blir det Vaggeryd 3 maj. – Det beror lite på hur hårt motståndet blir i loppen på onsdag men hästen är riktigt fint i ordning och vi planerar för en stark vår och sommar, sa Marcus, som anser att hästen känns lika förbättrad som övriga starthästar som kommit ut de senaste veckorna.

10/4: Efter dagens sandjobb sa Marcus att hästen aldrig känts bättre nånsin. – Han dansar fram och det känns som att han liksom inte ens rör backen i intervallerna. Lite ont om vettiga startmöjligheter precis nu bara men det kan bli Solvalla eller Halmstad inom kort.

3/4: Han har tränat strålande här på slutet men kom tyvärr inte med i V75-loppet i Gävle på torsdag som tanken var. Nu får vi tänka om, ev blir det ett DD-lopp på hemmaplan i påsk.

27/3: Nu är hästen så fin som han ska vara igen! Han tränar på fint men det har inte funnits något riktigt passande lopp att anmäla till just nu. Nu i början av april finns det flera att välja på så det blir snart start igen

13/3: Nu känns han äntligen som sig själv igen och kommer att gå in på full träning i nästa vecka. När vi startar bestäms tidigast nästa fredag men speciellt långt borta är det inte. – Han har ju ett roligt extralopp inom V75 under påsk men vi får se lite, sa Marcus.

6/3: Vi valde ett återbesök igår och allt hade släckt utom en framkota som ombehandlades. Det blir därför inget förrän tidigast helgen 20-21 mars.

28/2: Han blev behandlad i sina framknän av veterinären igår och det var länge sedan han visade någon ömhet i led. Nu får han vila över helgen och sedan återgår vi till hans framgångsrika träningsprogram. Nästa start tidigast fredagen den 13…

23/2: Han missade starten pga strul när Gustav skulle vända upp. Sedan sprang hästen aldrig upp i ryggarna utan var väldigt stänkrädd hela vägen. Det blev också mycket vida spår runt slutsvängen och vi fick nöja oss med sista pengarna. – Vi kommer att pausa lite nu och så har jag sett ut ett bra lopp barfota 16 mars, sedan finns lämpliga lopp med mycket pengar under påsken. Han behöver nog gå barfota för att räcka till i tuffa gäng, sa Marcus.

20/2: Han har jobbat fint i lugna intervaller den här veckan och trivs normalt med täta starter. Bricka 13 kan ibland visa sig vara helt perfekt i de här trapporna och om Gustav rinner emellan från början kan detta bli kul. Vi tror att det finns chans till pallplacering. – Motståndet är betydligt lättare än förra veckan och distansen passar bättre nu, sa Marcus.

16/2: Appe gick nytt rekord som fyra och var fullt godkänd. Marcus har dock höga tankar om den här hästen och han var faktiskt inte mer än hyggligt nöjd med prestationen i lördags. – Jag tror dock att vi vet anledningen till att krafterna tröt 300 kvar och hästen kämpade på som en tiger ändå över upploppet. Så det blir ny start i en perfekt lärlingspropp på V75 nästa lördag. Allra bäst blir han dock inte förrän vi kan köra barfota bak igen i mars, sa Marcus.

11/2: Han var jättefin i dagens jobb och har spår 5 över 1640a i V75-debuten på lördag. Hästen är allround och även om han är kraftigt uppanmäld tycker vi att han kan tjäna fina pengar i klassen redan nu bara det klaffar lite.

7/2: YES! Det såg riktigt bra ut igår och efter en perfekt resa blev segern mycket enkel på topptid. – Underbart att se och vi hade fixat till en låsning i ryggen som antagligen hindrade honom senast. Appreciated var inte alls vässad för detta och nu tror jag att han kan få en mycket bra vårsäsong, sa Marcus. Ny start inom kort, kanske redan på fredag i Stockholm.

31/1: Han var kanonfin i ett sulkytest igår och Marcus är nu övertygad om att den dåliga insatsen på Charlottenlund berodde på att han inte fungerade barfota med vänster bakfot på den stumma banan med grovt material som det var den dagen pga regnet. Ny start i Göteborg nästa torsdag och nu kör vi ju med skorna på.

24/1: Urban körde i sanden idag och gav hästen fem plus! Appe verkar riktigt fin igen och vi ska testa honom lite på banan i nästa vecka innan det blir någon mer start.

17/1: Hästen har fått lite behandling under veckan och tränats på lite lugnt. Det är inga stora saker på den här killen och nästa vecka får vi se hur pass snabbt han har blivit bättre. Det bör inte dröja länge innan nästa start iallafall.

11/1: Han kom igenom fint från sitt bakspår men Marcus kände tidigt att varken geisten eller travet var det bästa. – Konstigt eftersom han har travat kanonfint i jobben efter nyår. Men kanske gillade han inte banan som var väldigt stum? Vi kollar upp med veterinär på tisdag och något allvarligt ska det inte vara, sa Marcus. Kom ihåg att hästen startat väldigt flitigt under hösten och nu när han ”vilat” lite kanske någon svaghet visar sig? Han är snart tillbaka!

4/1: Appe var fin i sanden igår och kommer att starta på under januari, troligen går vi till Köpenhamn nästa fredag så han kan gå barfota bak.

22/12: Han mår bra och tränas två dar i veckan under julhelgerna.

13/12: Appreciated var fullt godkänd som fyra i tufft gäng över tre varv i onsdags. Ville var nöjd men tränaren tycker att det är dags för en liten paus nu efter idogt tävlande under hösten. – Han är något sämre med skor och här gick han även med öppet huvudlag pga distansen. Så det var ingen dålig prestation men nu har det blivit lite mycket race ett tag och han behöver vara ifrån en månad innan nästa start, det har han väl gjort sig förtjänt av?, sa Marcus.

5/12: Det blir att stå ensam på start i ett trevarvslopp på onsdag. Spännande!

1/12: Vilken prestation! Nu avlade han äntligen maiden å det var inte på något dåligt sätt heller! – Imponerande häst, var Kevins ord. Vi tänker sikta på ett V86-lopp den 11 december så ser vi sedan om det funkar lika bra med skor, om inte får vi ta en träningsperiod. Det blev 80 000 kr under november, snacka om proppen ur!

25/11: Efter allt möjligt strul på vägen spurtade hästen strålande när han fick fritt på upploppet och blev femma på nytt rekord. Pulsen var hela 15 slag lägre än efter förra loppet så han var i princip helt obrukad. Det blir en start till barfota nästa helg, över 2640a i Kalmar i en spårtrappa. Nu är det väl dags?

21/11: Sista jobbet var jättebra och det ska bli intressant på lördag. Marcus säger att hästen kan vara bland de tre om det klaffar lite trots sämsta spåret.

17/11: Appreciated kom med som sista häst i Klass II-loppet på lördag. Nu hoppas vi på lite klaff, tränarn tror att hästen är bra nog för att vinna på rikstoton om det klaffar.

15/11: Han gick mycket starkt som tvåa från dödens på V86 i onsdags och i dagens lätta träning kändes han lika fin som innan. – Jag anmäler faktiskt till V75 nästa lördag och om han kommer med blir det spännande att se hur långt han räcker med lite klaff; jag tror att han kan vinna i vilket sammanhang som helst i sin klass just nu bara det klaffar, sa Marcus.

8/11: Han såg strålande ut i måndags men blev ju grovt störd av Dante 500 kvar (han fick åxå några veckor i buren för tilltaget). Han kom tillbaka formidabelt som fyra och joggade fint i morse så vi anmälde igen till Malmö nästa onsdag. När släpper oflytet i loppen?

30/10: Appreciated har tagit loppet bra, han verkar järnhård i benen nu efter den omlagda träningen, och det blir ny start hemma på måndag. Bricka 10 i ett litet fält och här hoppas vi att han får ta sin första seger, det har han verkligen tjänat ihop till!

25/10: Han såg verkligen lysande ut före och under loppet men dessvärre hamnade han lite på vingel från start och sedan slog han i vagnen framför och galopperade. Utan klocka måste vi ju ändå kunna garantera att han gick ca 1.12/1400 efter inslagen och detta som fastlåst med mycket sparat. – Pulsen var 86 efteråt, osannolikt starkt. Han måste ju bara få vinna snart, sa Marcus.

22/10: Skitfin på sandrakan idag och det blev 9/1640a i Kalmar på fredag. Med klaff kan han ta första segern!

18/10: Kanonfin var Appreciated i dagens jobb på sandrakan. Vi siktar på ny start nästa helg, troligen i Kalmar.

14/10: Efter trafikproblem med rygg på trötta hästar spurtade Appreciated som en kung och blev femma i storloppet igår. – Vi är lätt tvåa om han får luckan 300 kvar, sa kusken. – Han såg verkligen grymt ut och det kommer att bli flera segrar framöver bara det klaffar, sa Marcus. Ny start inom kort.

8/10: Hans lopp i Hamburg blev inställt så nu fick han gå upp i en klass högre. Tack och lov fick vi perfekt spår, bricka 1, och det kan bli bra pengar om det klaffar. Det är sex hästar från vårt stall i samma lopp och totalt 50 000 euro i prispengar i loppet.

3/10: Evelina körde 1.16/1600 med honom ensam idag och det var bra. Toppform på den här kanten!

1/10: Han gicks igenom av veterinär igår utan att vi kunde hitta en endaste liten ömhet i någon led. Han rappas därmed på i slutspurten inför Hamburg-satsningen nästa söndag.

25/9: Marcus sade till Mats att inte köra förrän i sista kurvan men tyvärr missläste Djuse loppet 900 kvar och blev hängande i tredje i det tuffa tempot. Hade man suttit kvar i ryggen där hade allt löst sig perfekt och första segern kunnat vara ett faktum. Nä, dåligt glid nu när hästen är så bra. Men formen sitter där och det blir en bra höst.

19/9: Det blev bricka 3 i Dajmens minne på Solvalla på onsdag med Mats E Djuse i jollen. Marcus säger att första segern bör komma när som helst, varför inte nästa vecka?

13/9: – Ännu betydligt bättre den här gången men tyvärr körde jag bort honom lite när jag lät honom springa så fort han ville när det attackerades 800 kvar. Jag ville inte omprogrammera honom och ta upp när han nu självmant exploderade när det blev fritt. Han höll riktigt bra som tvåa och nu ser det intressant ut inför hösten, sa Marcus.

5/9: – Detta var det bästa jag har känt honom genom hela livet, till och med bättre än vid de första starterna som tvååring. Dessvärre kom vi inte loss förrän 80 kvar och hästen flög lågt sista biten och ökade ännu mer efter mål. Vi startar igen i Göteborg nästa torsdag, sa Marcus.

30/8: Appreciated tränade kanonbra idag och drog 10/1640a på Åby på onsdag. Troligen blir det första gången med skygglappar sedan tvååringssäsongen.

26/8: Han skötte sig väldigt bra i fredags men fick en dålig resa och blev tempotorsk i kön som fyra efter bra spurt. Allt verkar bra efteråt och det blir ny start inom kort.

20/8: Nu är han med i listorna igen men dessvärre från bakspår. Det blev 7/1600a i Köpenhamn på fredag och vi testar honom barfota bak för första gången i lopp. – Men det blir vanlig vagn och öppet huvudlag från det här skitläget, vi sparar på resten till nästa start, sa Marcus.

13/8: Marcus testade ny balans idag och körde 1.19/2100 men då gick det långsamt i början och väldigt fort till slut. – Jag körde faktiskt under 1.09 sista 500 med honom, detta ensam och med öppet huvudlag. Den här balansen kändes perfekt, nu laddar vi för comeback inom kort, sa tränarn.

9/8: Marcus körde 1.16/1600 med honom igår morse och det var ett bra jobb. Men tydligen behövdes det filas lite på några saker för tränarn lät meddela att det blir nytt bantest på måndag.

2/8: Appreciated känns smällfin i jobben och är nu uppe i full intensitet. Nästa vecka kör vi nog något rappare arbete för att göra honom redo för comeback veckan efter-ish.

19/7: Han var jättefin i sanden idag och vi hoppas verkligen att muskelproblemet som vi hittade är hela sanningen. Vi vet mer inom ett par veckor.

12/7: Nu har han börjat få e-vitamin, kokosolja mm och tränar nu för fullt igen. – En sån här härlig häst att köra är det sällan man stöter på, sa Mange som vikarierar som skötare ett par veckor.

7/7: Imorgon flyttar han tillbaka till banan och ska där träna på lättare underlag framöver.